Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlılık maaşı alan birinin yakınlarından sağlık güvencesi olursa maaşı kesilir mi?

muratcan67

Üye
Konular
34
Reaksiyonlar
0
65 yaş yaşlılık maaşı alan kişi yeşil kart yerine yakınlarının sgk yararlanırsa maaşı iptal olur mu acaba

Sağlık güvencesi olması 2022 maaşının kesilmsi ya da verilmemesi için bir gerekçe olamaz. Yeter ki gelir kriterleri uygun olsun... Aşağıdaki SGK görüşü bunu çok açık olarak vurguluyor.

[...] SGK dan gelen cevap
2022 sayılı Kanun ve yönetmelik hükümlerinde bu kapsama göre aylık alanların, yakınlarından dolayı sağlık yardımı görmeleri halinde, aylıklarının kesileceğine dair hüküm bulunmamaktadır.
Posta iletinizde belirttiğiniz sağlık yardımı ile ilgili husus için SGK Merkez veya İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Sn Admin benimde benzer bir sorum olacak;
Özel bir şirkette ssk lı olarak çalışıyorum anne ve babam benim adıma sağlık güvencesi var fakat ikisinin de hiç bir geliri yok yani
ikisinede ben bakmaya çalışıyorum fakat maaşım hem kendi evime hem onlara bakmaya yetmiyor, babam 80 annem 64 yaşında babama 65 maaşı alabilirmiyiz. benim adıma ssk sağlık hizmetinden yararlanması 65 maaşı almasına engel olurmu şimdiden teşekkür ederim.

Babanızın sizin saglk güvencenizden yararlanması onun yaşlılık aylıgı almasına engel değil Furkan. Baban 2022 yaşlılık aylığı için kaymakamlıga başvurabilir.
http://www.engelliler.biz/forum/202...basvurusu-icin-gerekli-belgeler-ve-surec.html
Memurlar senin saglık güvencenden yararlanıyor diye babanın başvurusunu kabul etmek istemezse SGK'dan görüş almalarını, yakınlarının sağlık güvencsinden yararlanmanın 2022 aylıgı almaya engel olduguna dair mevzuatta bir hüküm bulunmadıgını söyle. Bu konuda asla pes etme. Çünkü hakkaten mevzuatta "yakınlarının sağlık güvencesinden yararlananlar 2022 aylıgı alamaz" diye bir hüküm yok. 2022 aylıgından yararlanamayacak olanlar ilgili yönetmelikte net bir şekilde belirtilmiş çünkü.

mrblar. Babam Bağkurlu ve bağkur primlerini ben ödüyorum, asgari ücret maaş alıyorum bu arada. annem de 66 yaşında ve babamın Bağkurlu olmasından dolayı yaşlılık maaşı almaz diyor ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma vakfı. Sebebi diyor annenin sağlık güvencesi var, yaşlılık ücreti alamaz diyor. Hiç bir tek kuruş gelirleri yok. Ne yapmamız gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.

Seyitt
babanın sağlık güvencesinden yararlanması, annenin 65 yaş üstü 2022 aylığı başvurusuna engel değil. fakat başvurunun alınması için annenin sağlık guvencesini iptal ettirmesi gerekir.
annen 65 yaşını tam olarak doldurmuşsa ve 66 yaşından gun almışsa 65 yaş üstü 2022 aylığına başvurabilir.
bu aylık için gelir hesabı şu şekilde yapılır:
sadece annen ve babanın ortalama aylık gelirleri tespit edilir ve toplanır.
her ikisinin toplam aylık geliri ikiye bölünür.
sonuç 609,67 TL altında çıkarsa annene 65 yaş üstü yaşlı aylığı baglanır. ama sınırı geçerse aylık baglanmaz.
bu hesaba annenin ve babanın üzerine olan tüm mal varlıkları da dahil edilir (araç,ev,arsa,tarla,bahçe vs).

@Kalem

Çok tşkr ederim Melek Hanım. İlçe Sosyal yardımlaşma katiyen olmaz diyor. Baban Bağkurlu zaten durumlarının kötü olmadığı belli artı annen babanın sağlık güvencesinden yararlanıyor. Kabul olmaz verilmez maaş diyor.

Melek Hanım o zaman SGK dan annemin Sağlık güvencesinden feragat edip mi başvuralım Sosyal Yardımlaşma Vakfına, süreç nasıl oluyor acaba bilgilendirseniz çok sevinirim? Tşkr ederim

Seyitt
annen eşinin sağlık güvencesinden hemen düşmesin. öncelikle hane geliri uygun mu diye bi bakayım ben.

şu sorularımı cevaplar mısın lütfen:
1) annenin hanesindeki herkesin ortalama aylık gelir toplamı ne kadar? tek tek, herkesin aylık gelirini de yazabilirsen daha iyi olur. miktarları zamlı miktarlar üzerinden yaz.
2) hanede kaç kişi var?
3) oturdukları ev kira mı yoksa kendilerine mi ait?
4) oturulan ev kendilerininse başka ev var mı? ayrıca araç,tarla,bahçe,dükkan vs mal mülk varsa, aylık getirileriyle birlikte yaz lütfen.
5) evde bakım aylığı alan var mı?
6) her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayri resmi her türlü aylık geliri yaz.

Melek hanım iyi geceler babadan yetim maaşı alan 2022 maaşı alabilir mi acaba

ALEXSANDERS
yetim aylığı alanlar 2022 aylığı alamaz.
yetim aylığı alanların 2022 aylığı başvurusu bile alınmaz.

ancak aldığı yetim aylığı,
rapor oranına göre alabileceği 2022 aylığından düşükse,
aldığı yetim aylığı, alabileceği 2022 aylığı seviyesine yükseltilir.

1 Ocak 2019 itibariyle kaç TL yetim aylığı alıyorsun ablası?
engelli sağlık kurulu rapor oranın kaç?

Su an 1100 tl civarı oldu galiba 2018 maaşı 1000 tl idi rapor oranı %48 olması gerek cevabınız için çok teşekkür ederim

ALEXSANDERS

rapor oranı %40-69 için 2022 aylığı miktarı: 480,22 TL

aldığı yetim aylığı miktarı ise 480,22 TL'den yüksek olduğundan dolayı yetim aylığı 2022 aylığı seviyesine yükseltilemez.

yetim aylığı aldığı için 2022 aylığı da baglanmaz.

Kalem Melek Hanım kusura bakmayın yeni gördüm mesajı. Sorularınızı yanıtlayayım madde madde;
1- Annem ve babam ikisi birlikte yaşıyor yanlarında kimse yok. Tek inekleri var bu ineğin süt ve yoğurt satarak geçinmeye çalışıyorlar.
2-hanede sadece 2 kişi var. (Annem ve Babam)
3- Oturdukları ev kendilerine ait fakat tapusuz. arsası babamın üzerinde.(imar olmadığı için tapu alamıyor, Kırsal bir yerde ev)
4- Resmi olarak 8 dönüm tarla var babamın üzerinde, fakat sussuz olduğu için geliri yok gibi. Yılda en fazla tüm tarladan 600-700 TL getirisi var. (Bu arada bu tarla 3 kardeşin daha bölüşme yapılmadığı için tapusu babamın üzerinde maalesef)
5- Evde bakım aylığı veya herhangi bir resmi olarak devletten yada vakıflardan alınan bir ücret yok.
6- Resmi olarak hiç bir gelir yok. Dediğim gibi 1 adet inekleri var ve bu ineğin sütü ve yoğurdu satılarak geçinmeye çalışıyorlar, artı o dediğim babamın üzerinde olan 8 dönümden yılda en fazla 200-300 TL getirisi var. Ve ben ve abilerim kardeşlerim yardım ediyoruz ihtiyaçları olunca. zaten bu da gelir olarak hesaplanmaz sanırım.
7- Son olarak da Babamın Tarım Bağkur Primini ben ödüyorum ayda 654 TL.

Sizden haber bekliyorum. Tşkr ederim Melek Hanım.

Kalem abla kardeşim ağır engelli yeşil kartlı babam emekli evde 7 kişiyiz gıda yardımı alabilirmiyiz

Kalem abla merhaba annemden ayrı yaşıyorum o Iğdır'da ben İstanbul'da kendisi yardım alıyor ve onunla geçiniyor özel sağlık sigortamı yapacağım da maaşı kesilirmiş acaba ikametgahımı taşımak yeterli mi

Üst Alt