Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yatalak hastalar da prezervatif sonda kullanabilir mi?

Konular
14
Reaksiyonlar
0
merhabalar..

babam 4 ay önce felç geçirdi ve sağ tarafı tutmuyor..devamlı yatmakta..baştan itibaren hep silikon sonda kullandık ama bu hep enfeksiyona neden oluyor ve sıkıntı yaratıyor babamda.

benim öğrenmek istediğim yatalak hastalarda prezervatif sonda kullanabilir mi? ve kullanımı nasıldır..ne zamanda bir değişmek gerekir? en iyi marka hangisidir?

yalnız babamda şöyle bir ilginç durumda var.. hipospadias ( yani penis başına yakın yerde altta 2. bir idrar deliği mevcut) .zaten şu an kullandığımız sondada oraya takılı... bu durum prezervatif sonda kullanımına engel teşkil eder mi?

bilgisi olanlar cevap yazarlarsa memnun olurum..şimdiden teşekkürler

Prezervatif sondanın yan etkileri var

mesaneden idrarın tamamını atamadıgı için içeride kalıntılar kalıyor ve mesane hem deforme oluyor hemde mesanede taş oluşması mümkün oluyor.

11 yıl kullandım. Mesaneden yumurtadan daha büyük (45 mm ) taş aldırdım. böbreklerden 4 tane 40-45 mm arası mm taş aldırdım halen temizlik işi bitmedi.

doktorunuza danışarak başka yollar denemenizi öneririm.

mesanede kalıntı kalma olayı nın prezervatifli sondayla direk bir alakası yok sanırım..yani kalıcı sonda dışında kalan bütün yöntemler için bu durum söz konusu ( bez kullanımı dahil) değil mi?

iç sonda içerideki tüm tortuları dışarı atıyor. yada tak sonda aynı görevi yapar. ama prezervatif sonda yada bez sadece dışarı cıkanlar içindir.

slikonlu veya normal sondayı eğer zamanında değiştirirseniz bir sorun olmaz gününü geçirirseniz enfeksiyon kapar ve bol miktarda su içmesi gerekli.

Kişi ha şişeye işemiş, ha beze, ha prezervatif sondaya... Ben yukarıda "hiç bir zararı olmaz" derken, kişinin idrar yapmasına mani bir durmun bulunmadığını, sadece kalkıp tuvalete gidemediğini düşünerek yazdım... Yoksa, işemesinde bir sorun varsa, tabii ki bunun kararını ürolog vermelidir.

Eğer doktorunuz ilk once slikonlu önermişse ve siz bunu enfeksiyon şikayetiniz varsa öncelikle sondanın suresini daha azaltıp aynısına devam etmenizi öneririm. Sonda türünü değiştirmek yerine enfeksiyonu önlemeyi düşünün. Diğer sondalar uzun vadede daha çok zararlılar. ve mutlaka doktorunuza danişmanızı doktor tavsiyesinde sondanızı değiştirin.

nacizane önerim budur.

doktorun önermesi diye bişey olmadıki zaten..babam ı felç geçirdiğinde acile kaldırdık o sırada sonda takıldı zaten acilde.o zamandan bu zamana hep iç sonda kullandık..bu sebeple babamda istemli bir idrar yapma olayı yok..

benim kafama takılan prezervatif sondayı istemsiz şekilde yani işeme refleksi olmayanlarda kullanabiliyor mu?ne kadar dikkat edip hijyen sağlamaya çalışsakda hep bir enfeksiyon sorunu yaşıyoruz bu sonda yüzünden..

acaba 15 gün iç sonda 15 günde prezervatif sondayı dönüşümlü kullansak daha mı iyi olur.

prezervatif sonda kullanılınca madem kalıntı kalıyor içerde buda böbreklere zarar veriyor..kaş yapayım derken göz çıkarmayalım bide..dönüşümlü kullanmak daha iyi gibi geliyor.

Levent, prezervatif sondada iki risk var. Kişi kendi başına mesaneyi boşaltamıyor ve fakat refleksle ya da mesane üstüne parmakla yapılacak tık-tık vuruşlarla mesaneyi boşaltıyorsa, bu durumda;
1- O "zorlama" mesanede ters bir basınca ve böbreklere idarar kaçmasına neden olabilir
2- Mesane hiç bir zaman tam boşalamayacağı için, mesanede kalan idrar bakteri üremesi için ortam oluşturur.

Bu risklerin var olup olmadığı, varsa ne kadar rsik içerdiği ancak doktorun ürodinami sonucuna göre söyleyebileceği bir şeydir (ürodinami, çok kabaca söylersek, penise takılan bir sonda aracılığıyla mesanenin ölçümlenmesi olayıdır). Ürodinami sonucunda doktor şunları bilir hale gelir:
1- Mesanein iç basıncı ne kadar
2- Zorlandığında böbreklere bir geri kaçış var mı?
3- Kişi kendi başına işediğinde mesanede ne kadar idrar kalıyor

Bunların sonucuna göre babana prezervatif sonda, 4-5 saaatte bir yapacağı Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK) ya da sabit sonda önerecek. Belki de iki yöntemi aynı anda önerecek. Bilemeyiz. Bunlar babanın idrarı geldiğini ne kadar hissettiğiyle, kendi başına ne kadar işeyebildiğiyle vs. ilgili...

Benim sana önerim, bu konuda üroloğa gitmeniz ve ona göre hareket etmenizdir. Doktor önerilerde bulunsun, onları buraya aktar, sonra bizler de üzerinde düşüncelerimizi söyleyelim.

Not: Sabit sonda için çok önemli iki şey önereceğim:
1- ROCHESTER Antibiyotikli Sonda kullanmanızı öneriririm. Bu sonda 2 ay boyunca mesanede bakteri üremesini önlüyor diyorlar. Uzun süreli kullanımda bağışıklık sisteminde nasıl bir etki yapar, mesanedeki bakteriler bu tür sondaya karşı direnç geliştirir mi, bunları bilmiyorum. Ama ara ara kullanılabilir gibi geliyor bana. (Platin Medikal'de var: 0212 635 07 72 & 0212 635 94 51)

2- Sabit sondanın bağlı olduğu torba mutlaka mandallı olsun. İdrar sürekli mesaneye akmasın, baban sıkıştığında ya da aldığı sıvıya bağlı olarak belli saatlerde mandalı açsın ve mesaneyi boşaltsın. Sonra kapatsın ki, idrar mesanede biriksin ve mesanenin daralmasına mani olsun.

Bülent Bey bilgiler için teşekkür ederim.bütün bu bilgileri değerlendirip kendimize bir yol çizeceğiz artık.

yalnız önerdiğiniz son madde babam için geçerli olamaz gibi..yani idrar torbasının mandallı olması ve idrarırı belli aralıklarla kendisinin boşaltması gibi..çünkü beynin sol ana damarı tıkalı olduğu için tam olarak kendini ifade etmekte sıkıntı yaşıyor..bizleri ise tanımıyor zaten.ajite durumuda mevcut.bizimde dalgınlığımıza gelip mandalı açmayı unutursak mesaneyi patlatmayalım.

Üst Alt