Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yatılı veya gündüzlü özel eğitim kurum ve okullarında öğlen yemeği devletçe karşılanm

OturanBoğa

Yönetici
Konular
676
Reaksiyonlar
958
bilgi@engelliler.biz adresime gelen bir mesaj:

[size=4]Kızım Tekirdağ İlk Öğretim ve İş Okulunda 10.sınıfta okuyor. Sizlerden bilgi almak istedim. Kızım zihinsel engelli (eğitilebilir düzeyde). Kendim .. öğretmenim.
Özel Eğitim Rehberlik Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği 91. maddesi “ Yatılı veya gündüzlü özel eğitim kurum ve okullarında gündüzlü olarak okuyan ve parasız yatılılık şartlarını taşıyan öğrencilere genel bütçeden karşılanan ödenekle ücretsiz olarak öğle yemeği verir” der.
Bizler bu verilen haktan yararlanamadık. Ben zaten yararlanamam. Ama çoğu velinin yararlanması gerekir.
Bu uygulamadan yararlanmak için neler yapılabilinir? Bu yönetmelikten yararlanıp ücretsiz yemek yiyen okul öğrencileri var mı?
Çünkü Okul müdürümüz bu işin olmayacağını söyledi. Yasaya göre çoğu velinin yönetmelikle verilmiş bir hakkı var.

Şimdiden vereceğiniz bilgi, yardım ve ilginize teşekkür ederim.[/size]

• Tanımlar (Madde 4)
    ü) Özel eğitim okul ve kurumları: Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere hizmet veren, özel olarak yetiştirilmiş personelin bulunduğu, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemlerin uygulandığı, Bakanlığa bağlı her tür ve kademedeki yatılı ve gündüzlü resmî ve özel okul ve kurumları,

v) Özel eğitim sınıfı: Okul ve kurumlarda, durumları ayrı bir sınıfta eğitim görmeyi gerektiren öğrenciler için yetersizlik türü, eğitim performansları ve özelliklerine göre açılan sınıfları,

y) Özel eğitim: Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri, bu bireylerin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ile akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerine dayalı olarak uygun ortamlarda sürdürülen eğitimi,

z) Özel eğitime ihtiyacı olan birey: Çeşitli nedenlerle bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren bireyi,

aa) Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin zorunlu öğrenim çağı: Okul öncesi dönemi de içine alan 3-14 yaş grubundaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim-öğretim süresini kapsayan dönemi,
Yani bir şekild özel eğitime ihtiyaç duyan çocukları kapsıyor bu yönetmelik.
Peki, bu özel eğitimi nerelerde alabilir çocuk?
Özel eğitimveren kurumların yanı sıra, Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Uygulamaları yapılan (özel eğitime ihtiyaç duymayan, yetersizliği olmayan çocukların eğitim gördüğü) okullarda. Özel eğitim okullarında zaten sorun yok, yönetmelikteki "öğlen yemeği verilir"den tutun, "ücretsiz servisle ulaşımları sağlanır"a kadar her ibare bu okulları bağlar. Bu okulların dışında kalan (kaynaştırma eğitimi veren) okullarda nasıl olur peki? Onlar da aynı yönetmelikle bağlıdırlar:
Bu sınırların içinde kalan eğitim kurumlarına aynı yönetmelik şu talimatı da veriyor:
  • Ücretsiz taşıma
    MADDE 90
    – (1) Bakanlık, özel eğitim okul ve kurumları ile özel eğitim sınıflarındaki gündüzlü öğrencilerin okula ulaşımlarının ücretsiz sağlanması için gerekli tedbirleri alır.

Ücretsiz öğle yemeği
    MADDE 91
    – (1) Yatılı veya gündüzlü özel eğitim okul ve kurumlarında gündüzlü olarak okuyan ve parasız yatılılık şartlarını taşıyan öğrencilere genel bütçeden karşılanan ödenekle ücretsiz olarak öğle yemeği verilir.
Sonuç:
Özel eğitime ihtiyaç duyan her çocuk, ister özel eğitim kurumlarında olsun, isterse de kaynaştırma eğitimi verilen okulların Özel Eğitim Sınıflarında, bu yönetmeliğe göre eğitim alma, ücretsiz öğle yemeği yeme ve ücretsiz ulaşım hizmetinden yararlanma hakkına sahiptir. Her kim bu haklardan yararlandırılmıyorsa, yönetmelik maddelerini hatırlatan ve sorunu ifade eden bir dilekçeyle MEB'e veya İl Milli Eğitim müdürlüğüne yazılı olarak başvurmalıdır. Bence düzenlemeler çok açık ve kimse hakkınızı elinizden alamaz.

Öğle yemeği konusu normal eğitime devam eden % 20 ozel öğrenme güçlüğü tanısı ile olan kaynastirma ilkogretimdeki ogrencileride kapsiyormu , Teşekkürler şimdiden

OturanBoğa 2005 doğumlu olan kızım dikkat dağınıklığı sebebiyle rehabilitasyon merkezinde kaynaştırma öğrencisi olarak ders alıyor sizin yazdıklarınızı göre ücretsiz servis imkânı var ama ücretsiz yemek söz konusu olmadı hiç şimdi benim yapmam gereken şey nedir yardımcı olursanız sevinirim iyi geceler

Üst Alt