Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni araç alacağım. H sınıfı ehliyetimi değiştirmem gerekecek mi?

inzibat

Üye
Konular
41
Reaksiyonlar
7
B sınıfı olan ehliyetimi H sınıfı olarak değiştirmiştim. Ehliyetim de özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi falan yazmıyor. Ehliyete de ihtiyaç olmadığı için pek önemsememiştim.
Şimdi bir araba almayı düşünüyorum ve H Sınıfı ehliyetimde özel bir ibare yazmadan da kullana bilir miyim?

Araba almak için yeni rapor almam gerekiyor. Eğer ehliyetimin de değişmesi gerekecekse aynı raporla onu da hallede bilir miyim?

inzibat

Ehliyet için bir rapor, araç için başka bir rapor almalısın Erdal.

Ehliyeti yenilemek için: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> emniyet

Araç için: Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den biri -> engelli sağlık kurulu raporu (raporda ötv'siz araç için alındığına dair değerlendirme olmalı. Hastaneler artık böyle bir rapor vermemekte diretiyor, ama Maliye de raporda bu yönde bir değerlendirme görmezse arıza çıkartıyor!)

Desene iki rapor için ayrı ayrı ücret ödemek zorunda kalacağım. Ehliyette özel tertibatlı araç kullana bilir ibaresi olması şart mı? Mevcut ehliyetim işe yaramıyorsa mecburen değiştireceğim.
Bülent, Ehliyeti yenilemek için: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> emniyet, demişsin.
Raporu aldıktan sonra aynı hastanede bu işi görecek uzman hekimin branşı farkediyor mu?

inzibat

Evet, ehliyet raporları artık kısıtlama kodları içeriyor. Ne tür araç kullanabileceğin, hangi donanımların bulunması gerektiği kodlarla belirleniyor.

Sende ortopedi ya da nöroloji uzmanı değerlendirme yapmalı.

Bilgi için çok teşekkürler @OturanBoğa

Eski Raporumda "Elle kumandalı otomatik vitesli Özel tertibatlı araç kullanması uygudur" ibaresi yazıyor ve tarih olarak 2005 olduğu için geçersiz sayıyorlar. Yeni rapor için başvuru yapmamı da (Süreklidir) ibaresi olduğu için kabul etmiyorlar. Ben de raporuma itiraz ettim ve başka bir hastaneye (M.Ü. Pendik Eğitim Araştırma Hastanesine) sevk ettiler. Bakalım onlar bu ÖTV muafiyeti yazısını yazıp yeniden bir rapor verecekler mi gidince göreceğim. Zaten eski raporumda ÖTV den muaf da yazmıyordu...

@OturanBoğa Bülent, Yönetmelikte rapor süresi konusunda böyle bir ibare var. Bu duruma göre benim raporum geçerli sayılıyor değil mi? Yeni rapor almama gerek var mı?
e) Sağlık Kurulu Raporlarının Tarihi

Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, 29/6/2006 tarihli ve 2006/10660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 16/7/2006 tarihinden
önce alınmış olan raporların, söz konusu Kararname eki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu
tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır.

inzibat

Ehliyet için zaten yeni rapor şart.

Araç alımı içinse 2005 tarihli rapor iş görür aslında*. Ehliyet-raporunla engelli raporun birbirini tamamlardı. Ama memur işgüzarlık etmiş...

* "Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten [1.8.2002] önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez."

Ehliyet için Aile Hekiminden sevk alıp Pazartesi günü Göztepe Medeniyet Hastanesine gittim.
Görevli; -Çarşamba günü saat 8 de gelin yardımcı olalım dedi.
Çarşamba günü sabah 8 de gittim. Herkes beklemede. Numaramatikten bir numara aldım beklemeye başladım.
Görevli geldi durumu anlattım tamam bekleyin dedi. Görevli gelince kapı önü tıklım tıklım yığıldı. Çankırıdan bile gelen var. Görevli bir liste astı duvara: İnternet Randevusu olanları ismen çağıracağım ona göre girersiniz dedi! Koptu bir feryat. Telefon ettik sabah gelin dediniz bu ne şimdi. Polislik için geldim randevu alınmıyor dediniz n'olacak? Numara matik de boşunaymış. Geçersizmiş ve her gün insanlar 25'e kadar numara alıp boşuna bekliyormuş.
Biz ne olacağız dedim... Siz ücretlisiniz randevuluların arasına sizi de alacağız. yarım saat bekleyip içeri girdik. Aile hekiminin verdiği sevk kağıdını verdim. Bu geçersiz dediler!! -Neden? Bizim Hastanedeki Aile Hekiminden almalısınız dediler. Bir de form verdiler. Doldurup gelin!
Aile hekiminden yeniden sevk aldım. Formu doldurdum yarım saat daha sıra bekledik içeri girmek için. Evraklar tamam. 1 de resim çekiyorlar evrakın üstüne bilgisayar ortamında basılıyor. Alın bunları karşı evrak kayıttan onaylatıp gelin. 2 dakika da onaylattık. Tekrar içeri girecceğiz. Yarım saat daha sıra bekle. Aradan torpilliler giriyor. Başlatıyoruz hak arama kavgasını. Tabi torpilliler kaşarlaşmış pişkin bir ifadeyle yalanlar dolanlar. Neyse sıra geliyor içeri giriyorum veriyorlar evrakları .Göz, Dahiliye, Fizik Tedavi ve Kardiyolojiye muayene olacaksınız. Eyvallah. Dolaşmaya başladım. Her biri başka katlarda koştur dur. Öğlene kadar bitirirsek evrakı teslim edeceğiz yoksa öğleden sonra heyet doktorları heyette olduğu için yerlerinde olmayacakmış! Dahiliye bir de Beyin Cerrahı görsün dedi ve kan tahlilleri yazı. Buyur burdan yak. Kan verdik cuma günü çıkacakmış! Kardiyoloji de bir EKG istedi. Çektirdik bir şeyden şüpelendim bir de EKO çektirin! Çıldırmamak elde değil. Rica minnet 10 dakika bekleyip çektirdik verdik. Kan Tahlilleri çıkmadığı için dahiliye hariç hepsi bitti. Dahiliye doktoruna e- Nabız portalından 4 aylık sonuçları gösterdim yok olmaz illa 3 aylık olacakmış.
Çıktım sıra bekleyip Evrakları yetkiliye gösterdim. 2 doktor üzerinde resmimin olduğu evraka notları yazmamış. Bir tanesi de sisteme yazmamış. Git bunları hallet. Sabrımı sınıyorlar sanki. Özellikle belirttik ama yazmamakda ısrar ettiler. Tekrar gittim biri yazdı. Diğerleri öğlen tatiline çıkmış. BEKLE....
Öğleden sonra sekreterler haber etmişler heyete gitmeden 5 dakika uğrayıp düzelttiler. Madem yazacaktınız neden ilk başta yazmıyorsunuz kardeşimmmm.
Cuma sabah gideceğim kan tahlilleri alıp Dahiliyeye notlarını yazdıracağım. Tabi beklediği gibi çıkmaz ise başka şeylerde isterim diye de heveslenme hemen der gibi moralimi iyice sıfıra indirdi.

Not: Aille hekiminden sevk alıp 2 uzman muayenesiyle ehliyet değişimi sağlıklı bireyler için geçerliymiş. Her seferinde söyledim her seferinde de sizin durumunuz farklı diyip durdular...

Cuma günü saat 8 de hastaneye gittim. Kan sonuçlarını alıp dahiliye bölümüne gittim. Doktorların toplantısı varmış 9.30 gibi geldiler. Alıştık beklemeye..! Dahiliye doktoru değişmiş, sonuçları gösterdim bakmakla bakmamak arası tamamdır dedi, çarşambadan tecrübeliyiz ya özellikle kağıda yazdırdım. Sisteme de yazdırdım ama adamlar bilmiyor n'apacakları! O da tamam evrak teslime gittik. 20 dakika bekleyip teslim ettim. Bu sefer de kaşe vurmamış! Gittik kaşe vurulacak dedim. Ben vurmuyorum tahlili isteyen doktor vuracak. Allahtan piskoloj,k sıkıntım yok. Yoksa baya bir çıldırırdım. Koştur polikliniğe ara önceki doktoru bulduk kaşeletip teslim ettik. 13.30 da heyet var dediler.
13.30 başladık beklemeye. Salon tıklım tıklım. 15.30 da anca sıra geldi. Girdim durumu anlattık, siz gidin haftaya biz sizi arayıp napacağınızı söyleyeceğiz dediler. Bekliyorum bakalım ne zaman arayacaklar ve ne diyecekler

inzibat

r32.jpg

Evraklarımı İl Sağlık Müdürlüğüne göndermişler bekledim bekledim arayan yok. Bayramdan sonra İl Sağlık Müdürlüğünü aradım. Evrakla alakalı bilgi almak istiyorum dedim.. "Raporunuz eski formatta yazıldığı için hastaneye geri yolladık Hastaneyle iletişime geçin" Dediler.

Hastaneyi arıyorum ama telefona cevap veren yok. Hastaneye gidip öğrenmekten başka çare kalmadı. Trafik nedeniyle saat 12.03 de vardım ve öğlen tatiline denk geldim. Öğleden sonrada Heyet varmış ancak heyet bitince bakarız dediler. 15.45 gibi Heyet bitti ve Kimliğimi verdim görevli bana evrakın 17.08.2017 de İl Sağlık Müdürlüğüne gönderildiğini gösteren not verdi.

Tekrar İl Sağlık Müdürlüğünü aradım. Barkot nosunu da söyledim. "Tamam da beyefendi evrakınızı 23.08.2017 de geri yollamışız" dedi. Şaka gibi. Ulan hepiniz beni çıldırtmayamı çalışıyorsunuz.!

Hastane zaten telefona bakmıyor. Tekrar gidip sormak için Perşembe gününe servis ayarladım.
02.10.2017 sabah mesaj geldi. 03.10.2017 de heyete gireceksiniz diye. Sanki altımda araba var hemen ertesi güne heyete çağırıyorlar.! Ben Araba için ÖTV den muaf raporuma itiraz ettiğim için mesajdada özel tertibatlı rapor için yazdığından bari o işlem bitecek zannediyordum. Perşembe de gider ehliyet raporumu hastaneden tekrar sorarım diyorum.

İl Sağlık Müdürlüğünde Heyete gireceğim meğerse Ehliyet içinmiş.! Bu seferde Hastane Aile Hekimi resmin üzerine kaşe vurup imzaatmadığı için gidip kaşeletip imza attırmam gerekliymiş..! Oynatmaya az kaldı. Allahtan görevli Heyete grip çıktıktan sonra yaptırırsınız dedi.. Sonunda biryardım gördük beee. Heyet Raporuma olumlu cevap verdi. Evrakı da Perşembe günü hastaneye sormaya gidecekken kaşe ve imza yaptırmaya vesile oldu. Aynı gün götürüp aslıgibidir yaptırıp raporumu aldım. Şimdi sıra Emniyete gidip Ehliyetimi değiştirmede. Allah böyle prosedürler arasında boğuşmakta olanlara yardımcı olsun.

@OturanBoğa ÖTVden muaf raporum da heyete girdim. Rapora itiraz olduğu için raporumu İl SağlıkMüdürlüğüne göndereceklermiş. Oradan bana ulaşacakmış. Bu süreç de 45-50 günübuluyormuş.

Ehliyet Raporum da kodlar var. 102/ 78 vs.. yazıyor. Bazı arkadaşların söylemi şöyle:Ehliyet Raporundaki kodlar ile ÖTV den muaf araba alabilirsin. İkinci birrapora gerek yok. Bu konuda bir bilgi var mı?

inzibat

Araç alım raporunda "özel donanımlı araç kullanır" yazması ve parapleji nedeniyle alt ekstremize kısıtlılığı olduğu belirtilmesi yeterli. Böyle bir rapor varsa, yeterlidir. Yenilemene gerek olmaz.

inzibat geçmiş olsun, okurken darlandım, Allah kolaylık versin.

@selda*

Amin. Allah razı olsun. Daha çilem bitmemiş

4 Ekim Çarşamba günü Emniyete gidip ehliyet işlemlerimi yaptım. 15 gün ehliyet yerine geçecek bir belge verdiler. 5 Ekim Perşembe günü PTT den mesaj geldi. "Adınıza düzenlelen sürücü belgeniz kurumumuzca kabul edildi. En kısa sürede teslim edilecek." diye.

Ben de bunun sevinciyle 6 Ekim Cuma günü İl Sağlık Müdürlüğünü arayıp Araç alabilir raporumun akibetini sordum. yetkili kişi; raporunuz gelmiş lakin derecceniz %92 olarak verilmiş ve siz ehliyet almışsınız dedi. %92 sürücü olamaz demektir. Ne yapacağım dedim. Bekliyeceksiniz. Size mesaj gelecek ve bir başka hastaneye daha gideceksiniz. Buyurun buradan yakın...

Yalvarsam %90 ve üzeri rapor vermezler... Biraz evvel postacı Ehliyetimi teslim etti. Ehliyetin arkasında 31.03 - 32.01 - 35.05 kodları var. Raporum da 102 ve 78 de var dı ama ehliyette bunlar yazmıyor... 2027 ye kadar geçerliymiş.

4 gün de yaşadıklarım böyle. Yeniden heyete girmek için hastanenin birinde koşturmaca içine gireceğim. Bakalım bu sefer hangi hastaneye yönlendirecekler

Gerçekten şaka gibi ancak oranın sürücü olup olmama ile ilgisi ne anlamadım, % 90 üzeri engeli olup sürücü olanlar da var aramızda... Allah'a havale ediyorum, engelliye bu zulmü yapanları!

selda* %90 ve üzeri araç kullananlar varsa enteresan bir durum. %90 ve üzerine ehliyet vermezler diye biliyordum

Şimdi siz deyince tekrar baktım forumda ötv indiriminde araçlara getirilecek 70 bin TL için tartışma başlığında ugir ve Çirkin Bey nicki arkadaşlar yazmışlar oranları %90 olmalarına rağmen ehliyeti olduklarını...özellikle etiketleyerek yazdım ki belki size bir yardımları dokunur

Çok şükür 8 aylık mücadele sonunda ehliyetimi değiştirdim. Otomobilimi aldım. Bir daha böyle işlemler olursa akıl sağlığımın bozulması kesindir.

inzibat;
Baştan okudum yaşadıklarını inan bana senin sadece yazdıklarından sinir kırizi geçirecektim ,elimi bikaç kez masaya vurdum :)

Çok şükür almışsın halletmişsin ,yazdıklarından sonra bende kara kara düşünmeye başladım 2019 da bende eğliyetimi değiştirecem eyvah eyvah

Tekrar sana çok büyük geçmiş olsun inşallah bundan sonra bir sıkıntın çıkmaz.

Valla benim ehliyetim çok eski 1998 lere dayanıyor Hastahane sürücü olamazsın demişti o ara özel poliklinikten almıştım ve hatta raporu veren doktor sana ehliyeti vermeyen doktorun .... bile demişti 2012 dede 0 araç için %90 rapor almıştım 2020 ye kadar vakit var kısmet bakalım bana neler çıkaracaklar şimdi.Ehliyet benim herşeyim sürekli şirket araçları ile yola gitme durumundayım.

Mehmetyilmaz
Hallettik halletmesine de yazmadıklarım aklıma geldikçe buna da şükür diyorum... Çünkü daha sonraki işlemleri yazmadım.
Rabbim sana kolaylıklar versin.
edipbalkan
Rapor konusunda Hastane heyetindeki doktorlar ile sohbetinde etkileyebilirsin. Pek işe yaramadı ama sen yine de dene.
Ehliyet için İl Sağlık da heyettekiler zaten içeri girdikten sonraki ilk konuşman ve tavırlarınla etkiliyorsun bu kesin.

Üst Alt