Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni düzenleme ile birden fazla hastalık sonrası malulen emekli olunabilecek

Brusk

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Değerli arkadaşlar

biliyorsunuz malulen emeklilikle ilgili yeni düzenlemler yapıldı (bkz: http://www.engelliler.biz/forum/eme...-yonetmeligi-yayinlandi-3-agustos-2013-a.html) ve bu konu resmi gazetede yayınmlanarak yürürlüğe girdi

buna göre mamulen emekliliğin eskiden hayal gibi görünen koşulları oldukça engelli lehine kolaylaştırıldı, eskiden geçerli olan TEK HASTALIKTAN en az % 60 rapor oranı yeni yasa ile bütün hastalıklarının toplamı şeklinde değiştirilmiştir.

E skiden bu hussuta müracaatları reddelinler tekrardan müracaatta bulunsunlar.

Bu konudaki düzenleme şu şekilde:

"Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az `’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz. Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır."​

Bu yeni bir adım. Ama SGK sağlık kurlu bunu ne kadar uygulayacak, bekleyip göreceğiz. SGK'nın uygulamalarını bildiğimiz için, doğrusu ya ümitli değilim... Yine de ortaya çıkan bu yeni durum sonrasında durumu uygun olanlar SGK'ya başvurmalı mutlaka, şartları zorlamalılar...

Bu aynı hastalığa bağlı durumlar için geçerli. Örneğin; şekere bağlı göz (%20) , böbrek (%40) vs. organlarda oluşan hasarlarda formül yerine özür oranları aritmetik olarak toplanacak. Yani % 40+ % 20 = % 60 emekli edilecek.

Ancak bu aynı hastalığa bağlı olmayan organ hasarlarında diyelim ki şekeriniz yok, ama tek gözünüz kör % 20 ve böbrek yetmeliğiniz var % 40, formüle göre hesaplanıp % 52 ile emekli olamayacaksınız.

Dava sonuçlarına göre kısmı bir düzenleme söz konusu. Kronik hastalıklar için olumlu bir adım. Ancak anayasanın eşitlik ilkesine aykırı; ayni durumda olan iki farklı kişi farklı yönetmelik kurallarına tabi. Yasada olmayan bir hak yönetmelikle düzenlenemez. Eğer yasa yönetmelikte böyle bir düzenleme yapılmasına izin veriyorsa aynı durumda olan herkes için aynı kurallar uygulanmak zorunda.

Bu madde dava konusu olacaktır. Mahkemeler negatif anlamda yorumlarsa bu düzenleme iptal olur ve eski düzenleme uygulanır. Pozitif anlamda yorumlarsa aynı durumda olan herkes emekli edilmek zorundadır.

Bülent bey, benim bir sorum olacaktı, cevaplamınızı rica ediyorum.
Şimdi ben Malulen emeklilik ile ilgili yapılan düzenmele ile malulen emekli olmaya hak kazandım sanırım.
Bir kronik rahatsızlığım birde kronik rahatsızlığıma bağlı geçici tedaviler görüyorum.
Ben ayrıcı özel kurumda çalışan bir vatandaşım, bu nedenle bu malulen emeklilik için başvursam, çalıştığım için maaşım kesilirmi, hepsimi, yoksa kısmimi...
Teşekkür ederim

Malulen emekli olanlar emekliliklerini iptal etmeden çalışamazlar.

Güzel bir gelişme ...
Peki bu durumda ben ne olacağım.. Vergi indirimi alarak 2 yıl önce emekli olmuştum.. Diyabet+Ht+psikiyatri ve şimdi de diyabete bağlı nörolojik ve göz arızaları tespit edildi (1 hafta önce tüm doktorları gezdim-SGK yeniden rapor istemişti de).. Eylül ayında heyete gireceğim.. Bunlar beni de malul mü sayacaklar yoksa eski tas eski hamam her yıl kontrole gel mi diyecekler acaba ?

Herkese merhaba bir konuda hem bilgi vermiş hemde eksiklerim olduğu için bilgi almış olayım . Resmiyette mi bilmiyorum ama Sgk nın ağustos ayında açıkladığı madde var ` ve üstü ağır engelliler için malulen emeklilik varmış bunun detayını verebilir misiniz

ilk sgk lı olundugu tarihte 60 ve üzeri raporu olmayan bir kişi malülen emekli ola bilir hastalıgı doguştan veya sgklı olmadan önce 60 ve üstü ise malülen emekli olamaz engellilere tanınan erken emeklilikten vergi indirimi alarak yararlanır sgk sadece malülen emekli olacak kişilerin daha önce sara tüberkiloz diyabet kanser ceşitlerinin bazılarını yani kronik hastaları malülen emeklilik kapsamına almıyordu ayrıca organ nakli olanların malülen emekli maaş ları kesilmekte idi şimdi malülen emekli şartları genişletilerek kronik hastalıkları olanlarada kapsanm genişletildi yani malülen emekli olma şartı biraz daha genişletildi agır engeli diye birtanım yok sadece sgknın malüliyet tespitinde 60 iş gücü kaybı alınması yeterli sgk malülen emeklilik için sevk alınmadan önceki alınan raporların kurumca bir etkisi yok kurum sevki ile alınan rapor gecerli malülen emeklilikte ayrıca 10 yıl 1800 pirim şartı tamamlamadan kurum malülen emeklilik için bir işlem yapmaz emekli olacak kişi başkasının bakımına muhtaç ise 10 yıl aran maz 1800 pirim ödemiş olması yeterli

Hersey tamamda peki emekli maaşı ve alacağımız para nasıl hesaplanıcak

basının ve politikacıların şişirmesi yok 971 lira malülen emekliye maaş börek nakli olup sonra sgklı olan malülen emekli olur böyle birşey yok asgariden yatanlara 750-800 civarı prim yüksekse yüksek baglanır siz malülen emekli olmak için başvurursanız kabul olunsa her 60 ve üzeri alan sgk ya bu oranda başlasa bile malülen emekli olması gerek yoksa haksızlık olur rahatsızlıgınız ilk işe başladıgında 60 altı oldugunu kanıtlayıp sonradan artmış 60 işgücü iş kaybı olmuş olsa idi kurum kabul ederdi malüliyet derecesinde başladıgınız için kurum sizi malesef malülen emekli etmez mustafa kardeş

Üst Alt