Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni düzenlemede KOAH nedeniyle emeklilik kriterleri nedir?

ultraslan0101

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,
Öncelikle emeklilik yolunda umarım herkesin gönlünden geçen sonucun cıkmasını temenni ediyorum.
Bir sorum olacak ve teknik bilgisi iyi olan cevaplandırırsa sevinirim.

Raporum 2019 tarihli Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı ve Akciğerin kısmi yokluğu olarak TEK hastalıktan %40 süresizdir. Vergi indirim belgemde çalışma gücü kaybı %40 olarak mevcut ancak bunun geçerliliğinin olmadığını biliyoruz. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim ve ne tür bir sonuçla karşılaşırım SGK başvurduğumda?
İşe giriş 2007

@grafakir, Hayır. Ameliyat edildim akciğerin bir kısmını aldılar. Askerlikten muafiyetim de bu hastalık yüzündendi. Oksijen cihazı kullanmıyorum ama SFT testi ben 60'ın üzerinde cıktığını görmedim 46-56 arası hep.

@ultraslan0101,

GEÇMİŞ OLSUN BENDE AYNI RAHATSIZLIKTAN MUZDARİBİM SORDUĞUM CİHAZLARIDA KULLANIYORUM 80 ORANINDE SÜRESİZ RAPORUM VAR GECE OKSİJEN SEVİYEM DÜŞTÜĞ İÇİN KALP KRİZİ RİSKİM VAR BENDE NE OLACAK BEKLİYORUM MAKİNEYE BAĞLIYIM AMA BU UCUBE HÜKÜMET YÜZÜNDEN MAĞDUR OLDUK

@ultraslan0101,

Bende ağir derece ki̇fos skolyoz var doğuştan yillar sonra çalişmaya da bağli 2019 da akci̇ğer koah rahatsizliği geçi̇rdi̇m 12 gün yedi̇kulede yattim akci̇ğeri̇m tam ama omurga eğrli̇ği̇nden dolayi akci̇ğeri̇mi̇n engel orani %80 oksi̇jeni̇m 75-85 lerde seyredi̇yor uzun süre bi̇bap ve oksi̇jen ci̇hazi kullanmazsam kan gazim yükseli̇yor buda ani̇ kalp kri̇zleri̇ne yada hi̇per tansi̇yona sebep olabi̇li̇rmi̇ş 2019 da bende 40 engel raporu almiştim akci̇ğerden ama salak heri̇fler ci̇hazlarimi rapora i̇şlemedi̇kleri̇ i̇çşn düşük oldu oran 17 aralikta heyete başvurdum vergi̇ i̇ndi̇ri̇mi̇ emekli̇li̇ği̇ muaneleri̇ oldum laki̇n kurul tari̇hi̇ 30 ocak veri̇ldi̇ği̇ i̇çi̇n bende yeni̇ yasaya takildim yeti̇şti̇remedi̇m bakalim göreceği̇z.

Merhaba;

Bende aynı durumdayım skolyoz+koah olarak tanılarım var ilaç kullanıyorum. Bu durumda ağır oran verirlerse malülen emekli edip sonradan çalışırken maaş alamama durumu ortaya çıkıyor. Normalde 20 şubatta dilekçemi verecektim. Yasa değişikliği sonrası şu an başvurabiliyorum fakat yönetmeliği bekliyorum. Kendi durumunuza göre aşağıdaki hastalık listesine göre değerlendirme yapabilirsiniz.

Kronik pulmoner yetmezlik
  • Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
  • Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Kronik Restriktif Akciğer Hastalıkları (İnterstisyel Akciğer Hastalıkları dahil) ve klinik olarak belgelenmiş solunum sistemini etkileyen diğer patolojilere bağlı olarak gaz değişiminde kronik kalıcı bozulma olan durumlar;
  • Tedaviye rağmen ağır veya çok ağır dispnesi (MMRC:3-4) olan olgularda, a ve b maddelerinde her ikisinin karşılanması gereklidir.
Aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması
Usulüne uygun olarak yapılan SFT’de;
  • FVC< %50 veya FEV1 < %30 olması
  • DLCO (%) <45 olması
Aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması.
  • İstirahat PO2 değerinin < 55 mmHg olması
  • İstirahat PO2 değerinin 55-60 mmHg arasında olduğu durumlarda birlikte pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonale veya egzersizle artan ağır hipoksemi bulgularının* olması
*Egzersiz sırasında oksijen satürasyonunun %89’un altında olması veya egsersizde en az % 4’lük desaturasyon gösterilmesi
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Kronik Restriktif Akciğer Hastalıkları (İnterstisiyel Akciğer Hastalıkları dahil) ve klinik olarak belgelenmiş solunum sistemini etkileyen diğer patolojilere bağlı olarak gaz değişiminde kronik kalıcı bozulma olan durumlar;
Tedaviye rağmen orta veya ağır dereceli dispnesi (MMRC 2-3) olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
Usulüne uygun olarak yapılan SFT’de:
  • FVC: %51-69, veya FEV1 : %30-50 arasında olması
  • DLCO (%) ‘nun 45-54 arasında olması
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Kronik Restriktif Akciğer Hastalıkları (İnterstisiyel Akciğer Hastalıkları dahil) ve klinik olarak belgelenmiş solunum sistemini etkileyen diğer patolojilere bağlı olarak gaz değişiminde kronik kalıcı bozulma olan durumlar;
Tedaviye rağmen orta veya ağır dereceli dispnesi (MMRC 2-3) olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
  • FVC: %70-85 veya FEV1 %50-70 arasında olması
  • DLCO (%) ‘nun 55-64 arasında olması
Skolyoz, kifoz, kifoskolyoz vb
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Omurganın anormal eğrilikleri sonucu kardiyak veya solunum sisteminde ağır düzeyde çalışma gücü kaybına neden olan durumlar

@sbrbrgc, bunu incelemiştim evet eğer doğrudan SFT testine göre karar vereceklerse benim SFT testim bugüne kadar 46-56 arası cıktı hep daha yüksek rakam hiç görmedim. o da sanırm akciğerin bir bölümünün olmayışı ile alakalı olabilir. bu tabloya göre orta düzey bile verirler gibi duruyor

@sbrbrgc,

Ben çalışamıyorum merdiven çıkamıyorum başım ağrıyor kalbim çarpıyor oksijenim düşüyor emekli etsinlerde nasıl ederlerse etsinler

Üst Alt