Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni düzenlemeye göre engelli emeklilik çalışma yılı düştü mü?

genelinsan

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Bir arkadaşım söyledi. Yeni düzenleme ile yasaya göre engellilerin 15 yılda olması gereken emeklilik yılı 12 yıla düştü dedi. Bu doğru mu?

Resmi yazı olmadığı sürece hiç doğru değil.
işin aslı başka...

Bana da doğru gibi gelmedi; çünkü önceden böyle bir şey duymadım.

yani matematiksel anlatabilirim; çalışma süresi 11 yıl denmesi gereken yerde 12 yıl dendi ancak ilk işe girme ile geçen çalışma süre en az 15 yıl olarak kaldı ve değişmedi...
biz 12 yıla odaklandığımız için ne anlama geldiği çözememişsiniz.. Bu farklı rakam. 12 yıl ara vermeden çalış sonra çekil.. Emeklilik için 15 yıl dolmasını bekle gibi bir terim...
burada uyarayım; tek hastalıktan %60 almak zorunlu yoksa 12-15 yıl hikaye olur.

Şimdi ben 5 yıllık Emekli Sandığı'ndan kayıtlı memurum. Rahatsızlığım dolayısıyla iş yerine gitmek, gelmek, merdiven çıkmak çok zor duruma geldi. Malulen emekli olursam ne kadar maaş alırım ve ikramiye verirler mi? Yüzde 70 engelli raporum var, ortopedik ve nörolojik.

E-devletten baktım. 4c Emekli Sandığı'ndan 1898 gün sayılmış.
2006'da ise ilk sigorta girişim var.

Memurda işlem başka...
İşçi statüsünden konuştum..

Şimdide malülen emeklilik konusu:
sana sorun var: işe girmeden önce sakatlığınız var mıydı? varsa % kaçtı?

Mr.No işe 2013 yılında girdim. Engelli raporumu 2008 yılında aldım, %70 engelli raporum var. İlk sigorta girişim 2006. E-devletten baktığımda ilk sigorta girişim 4A olarak bir kez yatırılmış ve başka yatmamış. İşe girdikten sonra 4C olmuşum. Yani işe girmeden önce sakatlığım vardı ve engelli raporum %70'di.

Bu durumda sizde malül emeklilik olmaz. SGK çok sorun çıkartır.
Engelli emeklilik size uygun.
Memur olduğunuz için 4C yani.. 15 yıla tabiisiniz.

2006 da kaç gün pirimleriniz yatmış ise bir ay 30 gün kabul ediliyor bir yıl 12x30=360 gün kabul ediliyor. yatırılan primleri yıl yada ay olarak böleceksiniz. Memuriyete yıl olarak ekleyeceksiniz. Atıyorum misal olarak 2006 da 4A kadrosunda iken 720 gün primlerin var diyelim
720/360= 2 yıl olarak memuriyetinize eklenir.
2018-2013= 5 yıl
+a ile çalıştığın varsayarak 2 yıl ilave
5+2=7 yıl çalışmış görülürsünüz. misal mesela...

1 kez gün olarak yatmış. Tüh. 8 yıl daha git gel yapacağım yani. Daha kısa sürede emekli olabilmek için ne yapmam lazım? Yani şimdi 1898 gün primim var. Hani eğer kişi bakıma muhtaç ise 5 yılda emekli yapıyorlarmış diye okudum. Bu nasıl olacak? Üstelik bazı hastalıklarda olursa emekli yapıyorlarmış. Sana özel mesajdan hastalığımın isimlerini atıyorum.

Mr.No

Merhabalar 2006 dan 2017 ye 4 a da normal vatandas olarak 757 gun 2017 agustos itibariyle de engelli olarak 4c ogretmenlik girisim var benim emekliligim neye gore hesaplanacak bilginiz var sanirim?

Ben yarın Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitmeyi düşünüyorum. Bakalım onlar ne diyor.

Delinin biri kuyuya taş atmis bin akıllı çıkaramamış bizim hesap herşeye inanasimiz geliyor bile bile

757/360= 2 yıl 1 ay (yaklaşık)

2017 de öğretmenlik girişiniz var ancak asalet onaylandıktan sonra hizmet birleşmesi dilekçesi verebilirsiniz.
Hizmet birleşmesi genelde belli şartlarda yapılması önerilir amaç maaşta kesinti yapılmaması..
hizmet birleşmesi için asalet beklemeniz gerek..

Asalet onaylandıktan sonra emeklilik 2 yıl erken gelecek. %60 ve üstü iş görmez raporunuz varsa; 15 yılda emeklisiniz.

merak herzaman iyidir... Deli gibi taş atıp kaçmadı ya...

bio88,

En çok SSK da sigortalı alıştığınız için oradan emekli olacaksınız Emekli sandığı size bir fayda sağlamayacak mali konuda şimdilerde emekli olursanız

Üst Alt