Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni malülen emeklilik düzenlemesinde epilepsi için nasıl bir yenilik var?

siso7708

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
merhabalar

ben metin yalova da yaşıyorum epilepsi ve kolumda felcim var

yeni malülük yasası hakkında haberler çıkıyor yayın organların da bu konu hakkında beni ve benim gibi arkadaşlarımı bilgilendirirseniz sevinirim

araştırmalarıma rağmen yeterli tatmin edici bilgiye ulaşamıyorum sgk da bile yasanın hala eskisi gibi olduğu bilgisi var hasatalıklar eklenmiş fakat avantajı belirsiz

teşekürler

maluliyet cetveli'ndeki yeni düzenleme:

1. Epilepsi – konvülsif epilepsi: (grand mal veya psikomotor) Tipik bir nöbetin detaylı bir şekilde tarif edilerek belgelendirildiği, ilişkili olan tüm olayları içeren; en az 3 aylık tedaviye rağmen ayda üç ve üçten fazla yaşanan ve beraberinde;
A. Gündüz yaşanan ataklar (bilinç kaybı ve konvülsif nöbetler)
veya
B. Gün boyunca aktiviteyi belirgin olarak kötüleştiren artçıları bulunan gece atakları.

2. Epilepsi – nonkonvülsif epilepsi: (petit mal, psikomotor, fokal) İlişkili olan tüm olayları içeren tipik bir nöbet şeklinin detaylı bir şekilde tarif edilerek belgelendirildiği, en az 3 aylık tedaviye rağmen haftada birden daha sık ortaya çıkan ve beraberinde
A. Bilinç değişiklikleri veya bilinç kaybı ve atipik davranış gibi geçici postiktal bulguların olması
veya
B. Gün boyunca aktiviteyi belirgin olarak kötüleştirmesi​

epilepsilere malüluk hakkı

arkadaşlar epilepsi hastasıyım prim günüm ve yılım bu yıl dolmak üzere %60 rapor ile malülen emekli olabilirmiyim
yardımcı olur sanız sevinirim

Malulen emeklilikte aranan oran % 60'tır (5510 sayılı yasanın 25. maddesi). Ama sgk açısından belirleyici olan oran değil, maluliyet cetveli'dir. Yukarıdaki şartlara uymanız gerekiyor, sigorta başlangıcından önce rahatsız değilseniz, yada yukarıdaki seviyede değilse(% 60 ve üzeri oranınız yoksa ve sonradan bu oran % 60'a çıkmışsa) prim ve gününüzü doldurduktan sonra maluliyet tespiti için başvuru yaparsanız hem malul sayılıp sayılmadığınızı öğrenirsiniz hemde işinizi kaybetmemiş olursunuz. malul sayılırsanız işten ayrılır emeklilik başvurusu yaparsınız. malulluğunuz sgk kayıtlarına geçer ve yeniden rapor almazsınız. malul sayılmazsanızda % 60 olduğu için rapor oranınız hukuki yoldan hakkınızı ararsınız.

Üst Alt