Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni mevzuata göre sakatlık oranlarında yükselmeler oldu

kuzey61x

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Site yöneticisinin notu: Aşağıdaki haber 2010 tarihli bir haberdir. Haberde "tüm sorunları çözdük" diye bahsedilen yönetmelik halen yürürlükte olan ve sorunların hiç birisine çözüm getirmeyen yönetmeliktir:

________________________________-
Yönetmeliğin Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun Doldurulması başlıklı 9. maddesinde ayrıca kişinin veya ilgili kurumun talebi halinde özürlünün çalıştırılamayacağı işlerin niteliğinin belirtilmesi hükme bağlanmıştır. Böylece özürlülerin istihdam alanlarının belirlenmesindeki yanlış anlamaların giderilmesi sağlanacaktır.
Kişinin özür durumunun zaman içinde değişme ihtimali olduğu ve hastalık bulgularının tam olarak görülemediği durumlarda da kişinin mevcut durumu esas alan özürlü sağlık kurulu raporu verilmesi zorunluluğu hükme bağlanmıştır. Böylece özürlü kişinin hak ve hizmetlerden yararlanması için aylarca beklenmesinin önüne geçilmiştir.
• Sağlık kurulu raporlarının başvuru tarihinden sonra 20 iş günü içerisinde sonuçlandırılması hükme bağlanarak özürlülerin sağlık kurulu raporu alma süreci hızlandırılmıştır.
• Özel eğitim için daha önce belirtilen % 40 sınırı yönetmelikten kaldırılmış, böylece özür oranına sahip çocuklara özel eğitim imkanını sağlayan Kanun ile uyum sağlanmıştır.
• Yönetmeliğin özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi başlıklı 13 üncü maddesinde, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Böylece sürekli özre sahip kişilerin defaten rapor almalarının önüne geçilmiştir.
• Yönetmeliğin özürlü sağlık kurulu raporunun onaylanması ve verilişi başlıklı 14. maddesinde, özürlü sağlık kurulu raporunun özürlü kişiye talep ettiği sayıda verilmesi de hükme bağlanmıştır. Böylece özürlü istediği sayıda sağlık kurulu raporu nüshası alabilecektir.
• Ayrıca, özürlü sağlık kurulu raporlarında yer alan özürlülerle ilgili bilgilerin elektronik ortamda Ulusal Özürlüler Veritabanına aktarılmasına ilişkin sistem geliştirilmesi çalışmaları hükme bağlanmıştır. Böylece özürlü sağlık kurulu raporları ile sağlanan bilgilerin ulusal özürlü veri tabanında doğru biçimde yer alması ve ülkemizde doğru istatistiki verilerin oluşması sağlanacaktır.
• Yönetmelikte ilk kez özür grubunun uzman hekimler tarafından tespit edilmesi hükmü getirilerek Sağlık Kurulu Raporunun arka yüzünde özür gruplarına yer verilmiştir. Bu durum ülkemizdeki özürlü vatandaşların özür gruplarına göre sınıflandırılması ve özür gruplarına göre politikalar doğru bir şekilde geliştirilecektir.
• Ayrıca Yönetmeliğin Ek 2 sayılı Özür Oranları Cetvelinde de çeşitli özür durumlarında özür oranı arttırılarak özürlülerin lehine önemli değişiklikler yapılmıştır. Önceki yönetmelik ile getirilen sistemlerin uygulayıcıya açıklamalı örneklerle desteklenmesi yapılmamıştır. Bu nedenle özür oranlarında önemli düşmeler olduğu Başkanlığımıza özürlü sivil toplum örgütleri tarafından iletilmişti. Uygulamada yaşanan bu sorunların çözümlenmesi amacı ile yönetmelikte yer alan bölümlere açıklamalar, ek tablolar ve örnekler getirilerek sistemin daha anlaşılabilir ve algılanabilir hale getirilmesi sağlanmıştır. Özürlü sağlık kurulu raporu içeriğinde yer alan tüm bölümlerde özellikle özürlü vatandaşların yoğun olarak sorun yaşadıkları “göz, ortopedi, Kulak Burun Boğaz” bölümlerinde özür oranlarında özürlüler lehine değişiklikler yapılmıştır.
Kaynak

Kardes kaynak.bilgi. kimden....resmi gazetemi.vs.vs.yazarmidin..

• Ayrıca Yönetmeliğin Ek 2 sayılı Özür Oranları Cetvelinde de çeşitli özür durumlarında özür oranı arttırılarak özürlülerin lehine önemli değişiklikler yapılmıştır.

hangi özür gruplarında..nerden edindiniz bu yazıyı kaynak belirtirmisiniz?

bu haber doğrumu sonunda sesimizi duyan oldumu yoksa

valla ben onu bunu bilmemde tek gözü görmeyen bir insanın durumu gerçekten içler acısı sonuçta biz ne engelliyiz ne sağlam toplumda resmen kenara itilmiş durumdayız.

bakıyorum sağa sola bi açıklama bulamadım ama son günlerde rapor alan sayısı çoğaldı diye duyuyordum arkadaşım daha önce alamadığı raporu almıştı

Bülent abi sen bu konuya açıklık getirirmisin varmı böyle bişi

Bir dogrulugunu ogrenelim..sonra icerigini degerlendiririz...resmi gazetede sadece yuksek saglik kurulu ile ilgili..yonetmelik degismis....yetkileri ni tartismak isteyen kalkti diyen bir okusun....yerli yerinde tum yetkileriyle duruyor..resmi gazete sayi....28695...

Belliydi saten....aynen merkez saglik kalkti denilen gibi aspsragaz cikt..cikacakti. ÷)

Uygulanıp kanıtlanmamış asparagaslara inanmayın arkadaşlar

kuzey61x;

Kardes....yeni uye olmussun o sebele lafim yokb o mevzuati.biz hatmettik..eskittik...30 mart..eski bir tarih...ankasilan sen hic arjtirma yapmadan.... yazmissin..iyi niyetli oldugunu dusunuyorum...ben sana anlatayim bari dogrulari...konu acmadan az arastir..bu sitede tum mesaisini bukonulara ayiran var..mesela ben ...benim actigim konulara baksaydin profilimden.bana cevap yazmadan..senin bu mevzuat diye gonderdigin konuyu 3 nisanda tartisdigimizi.benimgibi yuzlercesinin de tartistigini.aslinda yeni hic bir sey olmadigini..eski tas eski hamam oldugunu gorurdun..ayrica..30 martdan buyana sence o mevzuati gormeden es gecermi.turkiyenin bir numarali engelli sitesi....dedimya acemiligine ii niyetine veriyorum....yazdigin ilk yazi nin metnini nerden aldin. oda ayri konu.....hepsi bir yana..madde 9 demissin verdigin lingin made 9 okudunmu sen?

selametle

bugünlerde çok duymaya başladım rapor alanları

hepsi kocaman bir yalan .... Devlet kendi eli ile çıkardığı bir yönetmeliği devletin diğer kamu kuruluşu kabul etmiyor.. Elimde 3 tane SÜREKLİ-ÖMÜR BOYU ibareli rapor var.. Emekli oldum.. SGK halen daha kontrol muayenesi istiyor.. Her çıkan yönetmeliği gösteriyorum,BİZİ İLGİLENDİRMEZ GİT MAHKEMEYE VER diyorlar.. En son yaşadıklarımı yazayım size.. BİMER'e geçen ay yazmış ve bütün bunları anlatmış,yönetmelikleri tarih sayı vs olarak vermiş,halen daha benden yeniden rapor istiyorlar,ve şu anda e-devlet sisteminde (2 yıldır var olan) kontrol muayene tarihim yok demiştim.BİMER birçok yere havale etmiş en son ilimizdeki SGK ya gelmiş onlar da mail ile bana cevap veriyorlar.. KONTROL MUAYENENİZ TEMMUZ 2013 de diye.. Bu maili e-devlet site yönetimine gönderdim ve kontrol muayenem SGK da var gönüyor ama sistemde yok dedim. Bu ne anlama geliyor dedim. Yeni çıkan 30 Mart tarihli genelge ile ilgili mi acaba diye sordum.. Cevap geldi.. E-devlet sistemi kurumların kendi girdiği verilerden oluşmaktadır ve bizlerin sisteme müdahalesi söz konusu değildir.. SGK müdürlüğünde içlerinde var diyorlar da sistemde görünmüyorsa bu onların yaptığı bir hatadır.. SGK il müdürlüğüne başvurun dediler.. Ben de bunu SGK il müdürlüğüne gönderdim. Gelen mail de e-devlet sisteminin yönetiminin kendilerinde olmadığı,başbakanlık ve diğer ulaştırma bakanlığının yönetiminde olduğunu bu nedenle onlarla görüşmem gerektiği yazıyordu.. Bu yazıyı onlara gönderdim.. Yine cevap geldi.. SGK il müdürlüğü çözecek işinizi.. Sallamasınlar dediler.. Bunu da gönderdim SGK ya bu kez cevap gelmedi.. Ben de önceki gün BİMER'i aradım..Durumu anlattım. Tamamı ile SGK dan kaynaklanan bir sorun dediler.. SGK ile halletmeniz lazım dediler.. Ben de e-devlet sistem çağrı merkezini aradım. Durumu güzelce anlattım.. Gayet mütevazi bir şekilde sorunun tamamen SGK dan kaynaklandığını bu konuda çok şikayet aldıklarını SGK ile çözebileceğimi başka da bir çözüm yeri olmadığı söylediler.. ALO 170 arayın dediler.. Hemen aradım.. Durumu anlattım.. Güzelce konuştuk.. Kayıt aldılar.. Sizi bilgilendireceğiz dediler.. Bugün aradım 170 i.. SGK il Müdürlüğünden cevap geldi dediler.. e-devlet sisteminin yönetimi başbakanlığa bağlıdır.Kurumumuzla ilgisi yoktur.Şahıs oraya başvursun şeklinde cevap vermişler.. Gel de uyuz olma şimdi... Telefondaki kişiye bakın efendim bu cevabı daha önce de verdiler.. Ben de bu cevabı e-devlete gönderdim onlar kabul etmiyorlar,sisteme bilgi girmek,düzenlemek vs SGK nın işidir.. Bizim değil.. Burada bilgi yoksa bunun sorumlusu biz değil onlardır şeklinde yazmışlardı.. Bunu SGK il müdürlüğüne de gönderdim.. Ama ne inattır veya neyi gizliyorlar bunu bir türlü ortaya çıkaramadım.. Ben şikayetimde ısrar ediyorum ve bir şekilde çözülmesini istiyorum. Gerekirse SGK genel müdürüne gerekirse Çalışma bakanına yazarım ve çözüm isterim.. Sistemi kuranlar kendileri uymayanlar kendileri.. Topu herkes birbirinin üzerine atıyor.. Ben cevap istiyorum dedim.. Çağrı merkezi görevlisi aynen yazdı hepsini tamam efendim bugün veya yarın size döneceğiz dediler.. İşte memleketin hali arkadaşlar... Kimi kime şikayet edeyim ? Halbuki sadece basit bir soru sormuştum ... SGK İl müdürlüğünün geçen yıl verdiği (eylül 2012) maaş bağlama evrağında kontrol muayene tarihi var da,ve daha önceki kontrol muayeneleri e-devlette görünüyordu da şimdi neden görünmüyor ? Soru bu kadar açık ve net.. Kontrol muayenesinden kaçtığımdan veya korktuğumdan değil,sorun neden kaynaklanıyor yoksa işgüzar personel bir şeyler mi karıştırıyor bunu bilmek istiyorum hepsi bu .. Bu da en doğal hakkım sanırım ...

dedigin gibi yeni üye oldum googlede arastirma yapıyordum iş ve sosyal güvenlik mevzuat bilgi kültür platformu diye bir yerden görünce paylastim bende . 2 sene önce yine cergi indirimi icin basvurmustum eskiden şişli etfalden 50 raporum oldugunu soylememe ragmen beni hasekiye sevk etmislerdi ortopedisr % 59 oran verdi muayenede ama heyetten % 20 cıkmış bu hafta şişli etfale sevkimi aldim bir hafta sonraya gun verdiler dr a anlattim durumu % 59 diye bir şey yok dedi
2 sene önce gittigimi belirtince önündeki kağıdı gösterdi oranlar 20 40 60 80 diye sıralanıyor ve her oranın karsısında bir ibare vardı özür durumunu ona gore belirliyorlar mış hangisi sana uyuyor diye sordu tek basına ayaga kalkıyon az yürüyon ama yoruluyon . tek basına ayaga kalkıyon ama yürüyemiyon veya tek basına ayaga kalkamıyon gibi şeyler vardo oranların karsılıgında .
bana % 40 verdi ve dediki artık sizi kurtarıyor bu oran ankaradan dönse bile leyhinize oldu . bakalım carsamba sabahı raporu almaya gel dediler inşallah hayırlı olur benim gördügüm bildigim bu yeni kanun varmı eskisi ne diyordu siz daha iyi bilirsiniz .

seranko;

Arkadaş elinde kanun, yonetmelil varsa haklıysan vericen mahkemeye, Avukatında zeki kafası calısan isini bilen biri olucak ondan sonra kendinede, baska engellilerede faydalı olucan bu isler baska turlu cozulmez ole her kafadan bi ses cıkar,agzı olan konusur !

Üst Alt