Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni rapor aldım ve vergi indirimim iptal edildi. Ne yapabilirim?

volkay

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1995 yılında Açık Kalp Ameliyatı geçirdim. Devlet hastanesinden 1997 yılında %50 sürekli özürlü raporu aldım. İlk çalıştığım şirket üzerinden defterdarlığa başvuru yaptım ve 1999 yılında defterdarlık işyerime %40 özürlü raporu gönderdi.
Bu zamana kadar vergi indiriminden faydalandım. Bu çalıştığım firma 2011 ylında kapatacağını açıkladı. Bende Ocak 2011 de yenilenmesi için defterdarlığa yeni başvuru yaptım. Sonuç yeni ulaştı elime Nisan 2011 de %25 vermiş defterdarlık.
Öğrendimki Sağlık bakanlığı oranları üç kez yenilemiş. İşyerimi de değiştirdim elimdeki 1997 tarihli raporumla 1999 tarihli defterdarlık indirim yazısının fotokopilerini üzerinden işlemlerimi başlatmıştım.
Bu durumda benim yeni işyerime ve defterdarlığa yapabileceğim yasal işlemler nelerdir öğrenebilir miyim?
-Yeni rapor alıp gözümdeki görme kaybını ve kulağımdaki duyma kayıpbını ekletip oranı %40 a getirebir miyim acaba?

hata etmişiniz aldıgınız vergi indirimi geçerliydi siz gene başvurmuşsunuz ancak verilen hakkın geri alinmasi konusunda mahkemeye başvurmanizda yarar var
işyerinizi degiştirseniz iş yerinizde kapansa bir kere alinan vergi indirimi siz emekli olana kadar geçerli idi

Vergi indirimi geçerli diyorsunuz ama bunun kanuni olarak herhangibir açıklamasına rastlamadım ayrıca defterdarlığın asıl yazısı işverene teslim ediliyor böyle bir durumda nasıl bir daha alınmaması gerektiğini söylüyorsunuz anlamadım.
Mahkemeye nasıl başvuruda bulunucam yasal prosedürü açıklarsanız sevinirim.

bir avkat la görüşün dava yı açarken kazanılmış haklar geri alınamaz diye dava açacaksınız yalnız biraz koşturacaksınız birazda yorulacaksınız yapacak başka bişi yok

1999 yılında defterdarlıktan almış olduğunuz 3. dereceden sakatlık indirim hakkı yaşamınız boyunca geçerlidir. İşyeri değiştirdiğinizde tek yapmanız gereken şey, defterdarlığa gitmek ve işyeri değiştireceğinizi beyan edip, sakatlık indirim hakkınızın olduğuna dair yazı almaktır. Vergi dairesi size o yazıyı verir ve siz de yeni işyerinize vererek bordronuzda sakatlık indirimi uygulanmasını sağlarsınız:
"İşyerini değiştiren ücretliler ne yapacaklardır?
Herhangi bir şekilde iş yeri değiştiren ücretlilerin daha önce işlem tesis ettirdikleri Müdürlüklere yeni iş yerlerinin adreslerini bildirerek buradan yeni iş yerlerine hitaben yazı almaları yeterli olacaktır.
Bu kişilerin yeniden rapor almalarına gerek yoktur. Bulundukları il sınırları dışına gidenler de aynı şekilde hareket edebileceklerdir.
Kaynak: Gelirler İdaresi Başkanlığı"
Aynı şekilde, erken emeklilik zamanınız geldiğinde de tek yapmanız gereken şey sigorta müdürlüğüne gidip "defterdarlıktan hak edilmiş 3. derece sakatlık indirimime istinade erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanmak istiyorum" demektir (Dayanak: 506 sayılı yasanın Geçici 87. maddesi).

Bu iki konuda da hiç bir tereddütünüz olmasın.

Şimdi, sizin defterdarlığa yapmış olduğunuz mükerrer sakatlık indirimi başvurusunun yoksayılması için defterdarlığa gidip ilgililerle konuşun ve 99 yılında hak etmiş olduğunuz sakatlık indirimine istinaden yeni işyerinize verilmek üzere onlardan yazı talep edin. Eğer size bu konuda sorun çıkartırlarsa, 444 0 189 numaralı vergi iletişim merkezini arayıp konuya dair yardım talep edin
Dediğim gibi, sizin 99 yılında hak edilmiş bir hakkınız var, ve kazanılmış hakkınız hiç bir şekilde geri alınamaz.

Bülent bey dediğiniz gibi defterdarlığa gittim. Bana şu yanıtı verdiler. Sizin sakatlık indiriminiz var iken oran artırımı için başvuru yapmışsınız ve başvuru yaptığınız devlet hastanesi sizin için %25 oranını belirlemiş. Biz defterdarlık olarak sizin sakatlık indirimi kazanılmış hakkınızı oran artırımı için başvurunuza istinaden devlet hastanesinin raporu sonucunda iptal ettik. Bu rapora itiraz edebilir veya yeni bir rapor alabilirsiniz.
Ama ilgili memur bu kararın değiştirilemiyeceği yargı yolunun açık olduğunu ama sonradan çıkan özürlü ölçütü ile ilgili yönetmeliklere göre bir sonuca ulaşacağımı zannetmediğini söyledi. Bende bir sonuca ulaşamayacağımı düşünerek sizin söylediğiniz 444 0 189 numaralı vergi iletişim merkezine danıştım. Operatör yapılan işlemlerin doğru olduğunu söyledi.
Resmi olarak başka yapılabilecek birşeyin bulunmadığını daha ayrıntılı bilgi almak için bu konuyla ilgili bir avukata danışabileceğimi söyledi. Yargıdan da bir sonuç çıkması zor gibi gözüküyor.

Sonuç olarak sakatlık indirimim iptal edildi. Yenilenen oranlar dahilinde bir indirim alamayacağımı düşünüyorum. Kazanılmış hakkımı kendi elimle iptal ettirmiş oldum. Devlet kendi çıkarları doğrultusunda yaşadıklarımızı hiçe sayarak kendince belirlemeler yapıp bunu kanun ve yönetmeliklerle kılıfına uyduruyor. Durum bundan ibaret bu konudaki düşüncelerinizi bekliyorum...

bende işyerimi değiştirdim.işyerine sakatlık indirimine tabi olduğumu söylediler.ısrarla başvuru yapmamı istediler.topkapı vergi dairesinde ise,
rapor aynı size eski şirketiniz için gönderdiğimiz yazının bir kopyasını yeni işyerinize vermeniz gerekiyor.işlem yapmak zorundalar olmazsa bizi arayın kulaklarını çekeriz dediler.

işlem yapmak zorundalar olmazsa bizi arayın kulaklarını çekeriz dediler.

Kulaklarını mı çekicekler:eek:
Onlar önce kamudaki açık kontenjanları doldursunlar...
Onların kulaklarını kim çekecek:confused:

onlarıda artık oy verdiklerinize soracaksınız.yapacaklarını da temin etmezler ya oda ayrı konu.

Hay Allah! Üzücü olmuş...

Ben olsam, şansımı dener, "sakatlık indirimim varken ikinci kez başvurduğumda benim başvurum defterdarlık tarafından reddedilmeliydi. Bunun yapılmaması sonucu kazanılmış hakkım elimden alındı" diyerek konuyu mahkemeye taşırdım...

Karara ititraz dilekçesi yazdım. Gelen cevapla birlikte hakkımı yargıya taşıyacağım. Ama defterdarlıktaki memurlar kanun ve yönetmelikler açık kazınılmış hakkınız sizin başvurunuz sonucunda iptal edilmiş. Örnekleri mevcut yargıya başvursanız dahi bir sonuca ulaşacağınızı zannetmiyoruz dediler. Bir avukat bulup danışacağım ama ümidim yok gibi.

Kurum çalışanlarının ne dediğini bence çok önemsemeyin. Sonuçta onlar taraflar.

arkadaşlar bende 2001 yılında almıştım vergi indirimini o zamandır bu zamana 2 işyeri değiştirdim ben elimdeki rapor ve indirim belgelerinin fotokopilerini veriyorum onlarda gerekeni yapıyorlar ve hala aynı devam ediyor şimdiki işyerimde 5 yıldır çalışıyorum maliyeye gidip işverenime hitaben yazı alsam fark ne olacak merak ettim sonuçta maliye de kaydım mevcut zaten işyerimde 5 yıldır vergi indimini uyguluyor teşekkürler

Üst Alt