Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni vasi atandığım, iki engelli kardeşim için Ölüm/Yetim aylığı almak istiyoruz..?

öztürkkardeşler

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
[SIZE=2]saygı değer forum üyeleri ve yöneticileri iyi akşamlar diliyorum öncelikle . foruma bugün üye oldum. içinden çıkamaığım müşkül bir durmum var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim çünkü bu işten çok yoruldum konu biraz uzun kusura bakmayın lütfen.vasisi olduğum iki engelli kardeşim var. şubat ayında babam vefat etti babamdan sonra vasi ben tayin edildim. babamız ölmeden önce babamın gerek yurt dışından gerekse Türkiye den emekli maaşı vardı.şimdi bu maaşların tamamı kesildi. maaşların kesilmesi ile birlikte sosyal güvenceleri de kalmadı bugüne kadarda babamın durumu iyi olduğundan hiçbir kuruma başvurmamıştık. benim emekli maaşım var 800 tl. kardeşlerimi babamızın ölümünden sonra emekli maaşından faydalandırabilmek için sgk ya başvurdum. sgk beni sağlık kurulu raporuna sevk etti. ben önceden elimde kardeşlerimle ilgili rapor olduğunu söyledim fakat dikkate almadılar.

[/SIZE]eski raporları 1952 doğumlu kardeşimin P 1965 doğumlu kardeşimin ise p idi. Bizi sevk ettikleri ikamet ettiğimiz ilde bulunan Ordu üniversite eğt arş hastanesi 20 mart 2013 tarihli raporlarında 1952 doğmlu kardeşim için TANI: hafifi mental retardasyon KARAR bakıma muhtaçtır. 1965 doğumlu kardeşim için ise oTANI : Orta düzey mental retardaston KARAR Bakıma muhtaçtır. İbarelerini kullanmışlardır.BEn vasileri olarak aldığım bu raporları sgk Ordu il müdürlüğüne götürdüm.VE raporların Samsun iline gideceğini gerekirse Samsun dan çağırılabileceğimizi söylediler. Ve bugn SGK tarafından arandım 1952 doğumlu kardeşimin sağlam olduğu gerekçesiile gerek sağlık yöününden gerekse de babamın maaşından faydalanamayacağını küçük kardeşimin ise Samsun iline götürmem gerektiğini söylediler.
Sonuç olarak babam vefat edeli 3.5 - 4 ay oldu ben kardeşlerimi hasta olsalar hastaneye götüremiyorum.maddi durumum kardeşlerimi bakmak için çokta yeterli değil ama mecburen bakmak zorundayım tabiki. Şimdi benim alınan bu raporlara itiraz etme hakkım nedir. ne kadar zamanda sonuçlanır. sgk konusunda bilgi sahibi iseniz babamın sağlığında mevcut durumları gözönüne alındığında sağlık yöünümnden babmdan yararlanan kardeşlerim şimdi neden yararlanamıyorlar ve kendilerine babamın maaşı bağlanamıyor. Küçük kardeşimide Samsun a götürdüğümtakdiirde olumsuz sponuçlanırsa benim engelli ve bakım aylığına müracaat etme hakım nedir.ayrıca affınıza sığınarrak söylüyoum kanunen sosyal ekonomik ne gibi haklarım var nelerden yararlanabilrim ne yapmam lazım mağdurum fikir anlamında yardımınızı bekliyorum.[SIZE=2]
[/SIZE][SIZE=3]
[/SIZE][SIZE=2]
[/SIZE][FONT=Times New Roman]
[/FONT]

malesef baya uğraşrıdıktan sonra hakkınızı alabiliyorsunuz. Ülkemizde bu böyle. Kolay gelsin, yeni başlamışsınız ve sizi bir mücadelenin beklediğini bilmelisiniz. Ama korkmayın, sonuçta kararlar sizden tarafa olumlu çıkar. Hafif mental reterdasyon tanısına sgk sağlam raporu vermez. İtiraz etmeniz gerekiyor ona da. Kardeşinizin en iyi durumunu bilen sizsiniz. Hafif mental yetersizliğe bakıma muhtaçtır ibaresi verdiyse hastane , sgk buna sağlam da diyemez.
Ama kabullenirseniz hakları var zannediyorsanız hakkınızı alamazsınız .
haklarınız var ama bu senin hakkın deyip vermiyor benim ülkem, anlatabildim mi
Bir süreç var önünüzde yılmayın.
Sonuç sizin için iyidir
Kolay gelsin.

pazartesi günü büyük kardeşim için itiraz edeceğim küçük kardeşimi de sevk ettikleri samsun iline götüreceğim. pazartesi bizim için yeni bir milat olacak sanırım. konu hakkında fikir ve yardımarınızı bekliyor ve teşekkür ediyorum.

uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.

bütün yaptığım işler ters gitti. iki kardeşiminde öncedebn olan raporlarını durumlarında değişiklik var diye aynı hastaneye tekrar götürdüm . iki kardeşime de % 70 orta derece mental retardasyon tanısı koyup ağır özür kısmına hayır dediler. Bu raporları SGK Ordu il müdürlüğüne verdim. Raporları Samsun iline gönderdiler. Samsun SGK bölde Md. büyük kardeşimin raporunu dikkate almayıp küçük kardeşimi tekrar Samsun 19 MAyıs Üniversite Hastanesine gönderdi. Göndermiş olduğu gibi yapılacak muayeneyi sadece zihinsel anlamda istedi.
Her neyse gerekli işlemleri yaptırdık. Muayene bitti. En son kurulda bana kardeşimin bedensel özürleride olduğunu bu konuda neden rapor talep etmediğimizi sordular ben de bu konuyu SGK da dile gitirdiğimi fakat bedensel bir aksaklık olmadığını söylediler. Sonra rapor posta ile Ordu SGK ya gönderileceğini söylediler.
Bunu üzerine ben doktora raporun nasıl çıkabileceğini sordum ve samimi olarak bana % 70 verdik dedi. sanırım % 60 sizin işinizi görüyor dedi biz de sevindik .
Rapor dün yani 05/07/2013 te geldi ve sonuç hüsran olumsuz.

Şimdi Ben bilgi edinme hakkı kanununa göre müracatımı nereye yapıp Samsun'dan alınan rapor hakkında bilgi alacağım. GEçmişte kardeşlerim doğumlarından Babamın ölüm tarihine kadar babamdan yararlandılar. Şimdi neden yararlanamıyorlar. Bu kazanılmış hak değil mi hadi bunları geçtik neden % 70 i kabul etmiyorlar DAVA MI AÇMALIYIM NE YAPMAYILIM.

Maddi durmum gerçekten kötü. İzmirde de oğlum var Gerek Ordu da gerekse İzmirde ehil bir avukat bilen var mı ACİL YARDIM

Yeni yayınlanan genelgeye göre babanızın sağlığında çocukların malul olduğuna dair rapor SGK sağlık kuurulunca kabul edilmiş ve kayda geçirilmiş olduğu için, sizden yeni bir rapor istemeksizin ölüm aylığından yararlandırmaya başlamalılar. Bu konuda aşağıdaki genelge maddesinin çıktısını alıp aşağıdakine benzer bir dilekçe ile sigorta müdürlüğüne başvurun (ve lütfen gelişmeleri burada bizimle de paylaşın):

xxx tarihinde vefaat eden babamızın hak sahibi malul çocukları xxx ve xxx'e Ölüm aylığı bağlanması için xxx tarihinde xxx sigorta müdürlüğüne başvuruda bulunduk. Kurumunuz maluliyetin tespiti için bizi hastaneye sevk etti ve hastahanenin verdiği % 70 oranındaki rapora rağmen süreç sonunda kurumunuz ölüm aylığı bağlanması için aranan maluliyetin varolmadığına hükmederek ölüm aylığı bağlanmayacağını tarafımıza bildirdi.

Ne var ki 22 Haziran 2013 tarihinde 4/1-(a) ve 4/1-(b) Sigortalılarına İlişkin Tahsis Uygulamaları ile ilgili yeni bir genelge yayınlanmıştır (2013/26). Bu genelgenin aşağıya aktardığım (EK-1) ÖLÜM GELİR/AYLIĞI TALEBİNDE BULUNAN MALUL ÇOCUKLAR ile ilgili maddesine göre ölüm aylığı için başvuran çocukların geçmişte Kurum kayıtlarına geçen maluliyet tespitleri varsa bu kayıtlar ölüm aylığı başvurusunda temel alınacak ve kendilerinden yeniden rapor istenmeyecektir.

Meydana gelen iş bu yeni düzenleme gereğince kurum kayıtlarınızda malul oldukları tespit edilmiş olan xxxxx ve xxx'e babamızın ölüm tarihi olan xx şubat 2013 tarihi itibarı ile ölüm aylığı bağlanmasını arz ve talep ederim

ad soyad
imza

tc kimlik no
telefon
adres

EK 1: 6/22/13 tarihli 2013-26 sayılı 4/1-(a) ve 4/1-(b) Sigortalılarına İlişkin Tahsis Uygulamaları ile ilgili genelge

17. ÖLÜM GELİR/AYLIĞI TALEBİNDE BULUNAN MALUL ÇOCUKLAR
Bilindiği üzere, gerek 5510 sayılı Kanunda gerekse bu Kanunla mülga kanunlarda, malul çocuklara ölüm aylığı veya geliri bağlanabilmesi için ilgili kanunlarda aranan diğer şartlar hariç
olmak üzere;
- 2008/Ekim ayından sonra vefat eden sigortalıların hak sahibi malul çocuklarının, 5510 sayılı Kanun hükümleri gereğince, Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60
oranında kaybetmesi,
-2008/Ekim ayından önce vefat eden sigortalıların hak sahibi malul çocuklarının ise çalışamayacak derecede malul olması,
Gerekmektedir.
Öte yandan, ölen sigortalının sağlığında bakmakla yükümlü olduğu malul çocuğunun Kurum Sağlık Kurulunca malullük kararına esas mevcut rapor tarihi ile ölüm aylığı talep tarihi arasında;
- 1 yıldan az sürenin geçmiş olması durumunda, hak sahibi çocuğun malullük durumunun tespiti için hastaneye sevk işlemi yapılmamakta ve mevcut raporu,
- 1 yıldan fazla bir süre geçmiş ise, hak sahibi çocuğun sevk işlemi yapılarak, yeni alınacak sağlık kurulu raporu,
Değerlendirilmek üzere Kurum Sağlık Kuruluna gönderilmekte idi.

Uygulamada yapılan değişiklikle, sigortalının sağlığında bakmakla yükümlü olduğu malul çocuğun mevcut sağlık kurulu raporu, Kurum Sağlık Kurulunca kontrol muayene tarihi
belirlenmemiş ise, sigortalının ölümü ve malul çocuğun ölüm gelir/aylığı talebinde bulunması halinde, rapor tarihine bakılmaksızın aylık bağlama işlemlerinde dikkate alınacak ve malul çocuklardan yeni bir rapor istenmeyecektir. Ölüm aylıkları ölüm tarihini takip eden aybaşından başlatılacaktır.

Malul çocukların Kurumca belirlenen kontrol muayene tarihi bulunup bulunmadığının tespiti, SPAS, “Süreli Kayıt Sorgulama” menüsünden yapılacaktır. Kontrol muayene tarihinin bulunması halinde bu tarih sisteme işlenecek ve o tarihte kontrol muayenesine gönderilecektir.
Diğer taraftan, ölüm aylığı talep tarihinde haklarında malullük kararı bulunmayan çocuklardan, talep tarihinden önceki bir yıl içinde Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenmiş sağlık kurulu raporu olanların bu raporları, yeni bir rapor istenmeksizin malullük durumunun tespiti için ilgili Kurum Sağlık Kuruluna gönderilecektir. Kurum Sağlık Kurulundan bu çocukların, sigortalının ölüm tarihi, 18 yaşı doldurdukları veya benzeri durumlarda bu tarihlerde malul olup olmadıkları hususunda mutlaka bilgi istenecektir.

evet sonuç yine karmaşa. Ordu SGK İl Müdürlüğüne gittim. Dilekçemi belirtilen şekilde yazdım eski raporlar ile babamdan yararlanılan zamandaki sağlık karnesi fotokopilerinide ekine koydum. Görevli memur bizim böyle bir genelgeden haberimniz yok dedi. Ben genelgenin suretini kendisine gösterdim. Bana bize gönderilmedi dedi kesti attı. Nasıl olur da bir kurumda çalışan bu görevli genelgeden bi haber olur. Benim durumum ne olacak dediğimde dilekçeni alır Ankara ya gönderirim dedi ve dilekçemi aldı. Ben dilekçemi aldığına dair bir evrak kayıt numarası istedim fakat verediler nasıl takip edeciğimi sorduğumda ise bilmiyorum sizi arayan ulur dedi. Ne yapmam lazım herşey sinir bozucu nereden net bir şekilde bilgi alabilirim.

Memurun işgüzarlığı. Umursamayın... Dilekçeniz Ankara'ya gider ve geriği yapılıp size dönülür. Bu kadar basit. Aslında siz doğrudan Ankara'ya da gönderebilirdiniz dilekçenizi...

Sizden evrağı aldıklarına dair bir kaşeli bir yazı vermeleri gerekirdi. İsterseniz BİMER'e konuyu yazın ve oradaki memur hakkında şikayetçi olun. Genelgeyi bilmemesi kabahat, bir de üstüne saçma sapan kapris yapması başka bir kabahat.
Böyle şeylerle karşılaştığınızda hiç geri kalmayın ve işlerini yapmazlarsa haklarında valiliğe ve başbakanlığa şikayette bulunacağınzı söyleyin...

Tekrar merhaba. bugün sgk ordu il müdürlüğünden arandım ve müraccatımın olumsuz sonçlandığını öğrendim. 2013/26 sayılı genelgeye göre hak kazanmış olmamız gerekirdi fakat beni arayan görevli yeniden rapor alındıından eskilerin geersiz olduğunu yeni raporların baz alındığını söyledi. Şeehir dışında olduğumdan evrakı göremedim : memurun söyledikleri doğru ise idare mahkemesine mi başvurmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim saygılar

Klasik devlet aklı! Her şey vatandaş aleyhine yorumlanııp uygulanıyor...

Evet, red kararını yazılı olarak alın ve idare mahkemesine götürün konuyu.

Üst Alt