Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yeni yasayla özür oranımın arttığını düşünüyorum, tekrar rapor nasıl alabilirim?
Merhaba,
Geçen sene sol üst ekstremde brakial pleksustan %30 ve gözden %8 (doğuştan) toplamda %34 özürlü belgesi aldım.
Aynı zamanda 10 yaşından beri obsesif kompulsif rahatsızlığım var. Ne yazıkki eski yasaya göre bu rahatsızlığımdan hiç yüzde alamadım. Yeni yasa düzenlemesiyle tekrar başvuruda bulunmak istiyorum.
Sizden öğrenmek istediğim:
1- Yeni rapor başvurusu için il sağlık müdürlüğüne itiraz etmem şart mı? Çünkü önceki verilen oranlara herhangi bir itirazda bulunmak istemiyorum. Sadece diğer rahatsızlığımı da ekletmek istiyorum. Hamileyim ve 2 ay sonra kısmetse doğumum var, bu şekilde sürecin uzamasından korkuyorum. Gittiğim hastanedeki dr kadrosu yeterli gelmedi. Başka bir hastaneden obsesif rahatsızlığımla ilgili sadece o branşın hastanesinden rapor alıp diğer raporumla birleştirmem mümkün mü? En kolayı ve doğrusu nasıl olur? Veya başka bir öneride bulunabilir misiniz?
2-obsesif kompulsif rahatsızlığımla vergi indiriminden yararlanabilir miyim? Yaklaşımları nasıl acaba?
3- iki ayrı hastanenin farklı rahatsızlıklarla ilgili raporunu vergi idaresi başkanlığı uzman ekibi tek bir rapor olarak birleştirebilir mi?
İlginiz için şimdiden çok tesekkür ederim..
Geçen yıldan bu yana rapor oranlarında herhangi bir değişiklik olmadı. Farklı hastanelerden alınan sakatlık raporlarını tek bir raporda birleştiremezsiniz. Yapmanız gereken, yetkili hastanelerden birine başvurarak yeniden rapor almak. Burada da şu sorun çıkabilir, "geçen yıl rapor almışsınız yeni rapor veremeyiz" denilebilir. O zaman il sağlık müdürlüğüne elinizdeki raporla itirazda bulunarak sonradan ortaya çıkan hastalığınız içinde oran almak istediğinizi belirtebilirsiniz.
Obsesif Kompulsif Bozukluk için raporunuza oran eklenirse raporunuz 1 yıl süreli olur. 1 yıl sonunda yeniden rapor almanız gerekir. Tüm rahatsızlıklarınızdan yüzde 40 veya üzeri oranlı rapor aldığınızı farzedelim, vergi indirimi için başvurdunuzda iki olasılık ile karşı karşıya kalma durumunuz var. Ya rapor oranınız % 40 altına düşürülür (Bu sorun hemen herkesin başına gelebilecek bir durum) Ya da vergi indirimi hakkınıza da Obsesif Kompulsif Bozuklukdan dolayısüre sınırı konulur. Raporunuzun süresi dolunca vergi indirimi içinde yeniden başvurmanız gerekir..
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen:% 70
İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim. Her ne kadar yasalarla bazı haklar korunsada iş dönüp dolaşıp ilgili mercideki kişinin ruh hali veya konuya yaklaşımındaki tutumunda bitiyor anladığım kadarıyla. Hem tecrübelerimle hem de forumda okuyup araştırdığım kadarıyla bunu anlıyorum.
Örneğin rapor oranları değişmedi diyorsunuz fakat geçen sene gittiğim ilk hastanedi dr'un, rahatsızlığımın özür kapsamında sayıldığından bahsetti bana. Konudan haberi olmadığı haberi olmadığı gibi 'bundan rapor verilmiyor' diyerek beni de yanlış bilgilendirdi. Bende yeni araştırdığımda %o %30 %70 oranları bu sene hak olarak yeni getirildi zannettim. Tekrar gittiğimde de 'ben obsesif rahatsızlık konusunda bilgili değilim rapor veremem' deyip gönderdi. vb. durumlar.. ( )
Peki müsaitseniz bir sorum daha olacak. Dediğim gibi kısa bir süre sonra doğum yapacağım ve en azından raporumun Ankara'ya gidecek kadar işlemleri halletmek istiyorum. Süreç uzamasından korkuyorum. Ben direk (!) çalışdığıma dair yazı ve %34 eski raporumla vergi dairesine veya deftardarlığa vergi indirimi başvurusu yapabilirmiyim? Onlar kendileri beni istediğim bir hastaneye veya kendi hakem hastanlerine gönderebilirler mi? Çünkü önce hastane sonra il sağlık müdürlüğüne gidersem burası tekrar 3. kez hastaneye (hakem hastaneye) gönderecek ve vergi dairesinin de tekrar gnderme ihtimali var vs vs. Üstelik obsesif rahatsızlığım kronik gibi ve tedaviye hemen hemen hiç cevap vermiyor. !0 yaşımdan bu güne kadar belirli yıl aralıklarla devlet hastanelerindeki ve özeldeki tüm tedavilerimelimde mevcut. Gerekirse her yıl kontrole gidebilirim. Prim ödemelerim ve yıl girişim tutuyor emekli olabilmek istiyorum..
Çok çok sağolun cevap için, biraz uzun oldu kusura bakmayın.. Cevaba göre hareket edicem çünkü yanlış yapmak istemiyorum..