Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni yönetmelik ve ÖTV Muafiyeti için rapor karmaşası

cihan_s

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Değerli Arkadaşlar merhabalar,

Bir kaç sorum olacaktı , sizden isteğim bu konuya açıklık getirmenizdir. Herkesin fikri ve varsa yaşadığı tecrübe önemli bu konuda.

2011 tarihli raporumu kabul etmeyen vergi dairesi 2016'da araç alımı için yeni rapor istedi ve raporu yeniledim. Aracı aldım ve 5 yılım dolmak üzere... Kısa bir süre içinde!!! kısmet olursa değiştirmeyi düşünüyorum.

2016 tarihli raporumda ortopedinin görüşü aynen şu şekilde; '......her iki tarafa belirgin aksıyor. Sol belirgin , her iki kalça hareketleri kısıtlı. XR Bilateral Koksartroz. Sol kalça ve dizi çekemiyor. Otomatik vites bu hasta için özel tertibattır.'

Şimdi bu rapora istinaden;

1- 2019 yılında yayımlanan yeni yönetmeliğe göre 2019 öncesinde alınmış ENGELLİ SAĞLIK KURULU (SÜREKLİ İBARELİ) raporları geçerli midir? Geçersiz midir?

2-2019 yılında yayımlanan yönetmelik ile ÖTV muafiyetli araç alımı için raporda bazı 'kelimeler' kullanılması zorunlu hale getirilmiş. Bu 'zorunlu' ifadelerin 2019 öncesindeki raporlarda olması zorunlumu acaba ? - Zorunlu değilse neden vergi daireleri 2019 öncesindeki raporlara bu yönetmelik kurallarını uygulamaya çalışıyor, neden o kelimeleri mercekle arıyor ?

Yönetmelikte böyle bir zorunluluk olduğuna dair bir ibare yok , herşey gayet açık ve net, ben mi yanlış yorumluyorum diye düşünüyorum bazen. Bu rapor konusunda bazı noktaları aşamıyoruz ve sanki sadaka istiyoruz gibi muamele yapılıyor.

İlgili yönetmelikteki madde aynen şu şekilde;

MADDE 4 – [FONT=&quot]Aynı Tebliğin (II/C/1.3) bölümünün;[/FONT][FONT=&quot]a) Altıncı paragrafında yer alan “sağ ayağı ampute” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya her iki ayağında/dizinde ayaklarını kullanmaya mani aynı oranda kısıtlılık” ibaresi eklenmiştir.[/FONT][FONT=&quot]b) Yedinci paragrafında yer alan “otomatik vitesli taşıtlar,” ibaresinden sonra gelmek üzere, “fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirir başkaca engelinin olmaması kaydıyla,” ibaresi eklenmiştir.[/FONT][FONT=&quot]c) Sekizinci paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır.[/FONT][FONT=&quot]ç) Onuncu paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.[/FONT][FONT=&quot]“Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için engellilik durumunun, engellilik sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmesi gerekir.[/FONT][FONT=&quot]20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.[/FONT][FONT=&quot]Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.[/FONT][FONT=&quot]Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.[/FONT][FONT='inherit'][FONT=Verdana]
Şimdi bu yönetmeliğe göre benim araç almama mani bir durum var mıdır?

Her 2-3 yılda bir yönetmelik değişecek , her 2-3 yılda bir rapor yenilemesi istenecekse vay halimize. O zaman sürekli raporu vermeyin, hatta rapor bile vermeyin artık , sizin gözünüzde -biz- sizden bile sağlamız nede olsa. Artık gerçekten bu rapor konusundan bıktım. Her işimiz olduğunda -git yeni rapor getir- , -bu rapordaki bu cümle olmaz git bu cümlenin yazdığı raporu getir- vs gibi gerekçelerle işlerimiz bir türlü yürümüyor, yürütülmüyor.

Konu biraz uzun oldu kusura bakmayın. Görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.[/FONT]
[/FONT]

Üst Alt