Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni yönetmelikte hangi düzeyde işitme kayıpları emeklilik için yeterli sayılıyor?

@çamlıca, imkanın varsa çalışmaya devam et işitme cihazı ile hayatımızı iyi kötü devam ettiriyoruz oda zorluklar içerisinde ama yine de cerrahi müdahale istiyorlar emeklilik İçin %47 oran aldık senin değerlerine yakın db var ama yinede emekli etmediler burada oldum diyenlere de inanmıyorum

@AltayTuna, Kardeşim selamlar, senin desibel ve kemik oranların kaç? Artikülasyon testi yaptırdın mı?

@OĞUZATAY, tam anlamadım artikülasyonu ancak sadece odyogram ölçümleri yapıldı . 95 db kayıp.

@AltayTuna, haklısın. Hayat zor ama devam işte. Allah hepimize kolaylık versin.

@çamlıca, Artikülasyon: konuşma puanı demektir. Yani konuşmanızın akıcılığına göre ona da puanı veriliyor ve ekleniyor. Kemik ölçümünüz kaç puan geldi ?

Konuşma ölçümü hiç yapılmadı. Kemik ölçümü ise sanırım 15-20 db daha az rakamlarda. Ancak son testte sadece odyogram ölçümleri yapıldı. Diğer verilerle ilgilenmiyorlar engelli raporu için.

Konuşma ve kemik ölçümü de önemlidir. Benimkinde rapora eklendi ve emeklilik için dikkate alındı.

cihazdan fayda sağlanıyor mu/ sağlanmıyor mu? tüm olay bu, doktorun buna dair açıklaması emeklilik sonucunu belirliyor.

@feramuz, Kısmen doğru, tam olarak öyle değil. Çünkü bana hem artikülasyon testi, hem de kemik ölçümünü de eklediler. Sadece emeklilik sistemini genel olarak; Koklear İmplant ve/veya diğer cerrahi müdahale ile ameliyat olan kişilere göre yapmışlar. Hem cerrahi müdahale ile olan cihazlardan fayda görülmeyip, hem de denge kaybı varsa ağır düzeyden; cerrahi müdahale ile ameliyat olup fayda göremezse orta düzeyden; cerrahi müdahale ile yapılan ameliyattan fayda görüyorsa ben de olduğu gibi hafif düzeyden emekli ediyorlar. Yalnız her iki kulaktan ameliyat olunup-olunmaması, tek kulak ise diğer kulağın kaybı, kemik ölçümündeki kayıp ve artikülasyon puanı da nihai sonucu etkiliyor. Lakin cerrahi müdahale şartı; Ek-1'de işitme engelliler için tamamını kapsıyor, bu sebepten dolayı da cihazlar ile emeklilik oranı çok düşük, birkaç kişi biliyorum sadece, onlarda da kemik ve artikülasyon ölçümü etkili oldu, diye düşünüyorum. Kısaca bu şekilde özetleyeyim Feramuz Bey.

@OĞUZATAY,
Haklısınız, Koklear İmplant ve/veya diğer cerrahi müdahale ile ameliyat olan kişilere göre tasarlanmış bir cetvel söz konusu. İşitme cihazı kullanan, koklear uygulanamayacak olan yada hiç bir cihaz kullanmayan kişilerin bu EK1 listesinde emekli olması hemen hemen imkansız ama yine de burada biri hiçbir cihaz kullanmadan ve db eşikleri sanırım sanırım 80-85 civarıydı emekli olabildi, bu da uygulamanın keyfiliğini ve öngörülemezliğini gösteriyor.

@feramuz, Benim 8 ay sürdüğü için ansiklopedi derecesinde araştırmam oldu. 🙂 Zaten haksızlık olduğu net belli, benim bildiğim birkaç arkadaş 105 puan eşiklerinde emekli oldular. Ama artikülasyon ve kemik ölçümünü yazmadılar. Ben ilk hastaneye gittiğimde bana kitap okuttu doktor, bir yerde "dur" dedi. Artikülasyon karşısına 6 yazdı, bilirkişi arkadaşıma sorduğumda bunun 20 puana tekabül ettiğini söyledi. Kemik ölçümlerinde 71 puandı benim.

işitme sorunu olanlar için emeklilik çok bilinmeyenli denklem gibi.

bilgisi olan kişilere işitme testinde ki verileri belirterek bende bir örnek soru yöneltmek istiyorum;
son işitme testinde ;
Konuşmayı alma eşiği : Sağ : NA---- Sol : NA----
Sağ kulak : Hava Yolu 120 db --- Kemik Yolu : 78 db
Sol kulak : Hava Yolu : 120 db --- Kemik Yolu : 78 db
Test sahibi kişi işitme duyusunu 25 yaşında kaybettiği için konuşmasında problem yok.
Cihazlardan fayda görmediği için kullanmıyor.
İmplant önerildi ama ameliyat düşünmüyor.

Bu değerlere sahip bir hasta emekli olabilir mi? Olursa ağır mı yoksa orta dereceden mi olur ?

@strazyevsk, Denge kaybı olmadığı ve cerrahi müdahale ile ameliyat olup fayda görmeme şartı olduğundan dolayı ağır düzeyden olamaz, cerrahi müdahale ile fayda görmeme şartı olduğu için orta düzeyden de olamaz. Verdiğiniz bilgilere göre çok ciddi yüksek, emeklilik konusu muhtemelen hafif düzeyden olur. Ya hafif düzeyden ederler, ya da Koklear İmplant ol, derler. Çünkü hafif düzey içinde cerrahi müdahale ile ameliyat olma ve cihazdan fayda görme şartı var. Cihazsız emekli olan arkadaş sayısı çok çok düşük olduğundan dolayı net bir şey söylemek çok zor olmakla birlikte emekli olması lazım. "Cihazda kullanmıyor." dediniz. Bu ilerleyen dönemlerde konuşmasını ciddi anlamda etkiler. Koklear İmplant olmasında çok ciddi fayda var. İmplant olursa, bu düzeyler ile zaten 100%100 olur. İmplant olmadığı için tereddütlüyüm. Fakat illa ameliyat olmak istemiyorsa, 18 sene 4100 gün dolduysa, başvuru yapabilir. Her şey orada belli olur.

@OĞUZATAY, sol kulak 111 sağ kulak 78.konuşmayı anlama sol 100 sağ 75 konuşmayı ayırt etme sol 8 sağ 48 bilateral sensörinöral işitme kaybı.doktorum ameliyat senin için uygun değil hatta çok riskli işitmeni tamamen kaybedebilirsin dedi.ayrıca işitmenide düzeltmez dedi.koklear implant içinde her kulakta 80 dbhl ve üstü değilse SGK implant masrafını karşılamıyor dedi.

@rgofis, Benim de Bileteral Sensörinal, devlet hastanesi tek kulağı karşılıyor. Ben de devlet hastanesinde oldum. Siz hangi şehirde yaşıyorsunuz ve hangi doktora gittiniz? Anladığım kadarıyla, doktorunuz Koklear İmplant haricinde başka bir ameliyatı önermemiş, sol kulaktan etmeleri gerekiyor sizi, sağ kulaktan olmak istiyorsanız, biraz daha beklemeniz gerekiyor.

@OĞUZATAY
ilerleyen dönemlerde konuşmayı etkileyip etkilememesi konusu bence tamamen spekülasyon.
Bu kişi işitme duyusunu 25 yaşında kaybetti şu an 37 yaşında ve konuşması gayet akıcı ve net.Implant ameliyatı olmayı da istemiyor.
yani kişi yetişkin iken bir kaza geçiriyor bir kaç yıl içerisinde yavaş yavaş işitme duyusunu tamamen kaybedip sağır kalıyor,işitme sinirleri öldüğü için normal cihazlardan fayda görmüyor, başka bir sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağı belli olmayan ımplant ameliyatı olmadığı için ise emekli olamaması gibi bir durum varsa bu üzücü bir durum.

@strazyevsk, Vallahi spekülasyon olarak görebilirsiniz. Pek çok doktor aynı şeyi söylüyor ve bunun en güzel örneği kendim, siz o şekilde düşünüyor olabilirsiniz, sizin düşünceniz, İmplant ameliyatında bir sıkıntı olma ihtimali çok zor, arkadaşınızın emekli olmasını temenni ederim. İyi günler.

@OĞUZATAY, sizin sağ ve sol işitme değerleriniz kaç?Doktor bana her kulakta 80 dbhl ve üstü olmazsa devlet karşılamıyor dedi.yani ilk kriter iki kulakta da 80 ve üstü şartı var.sonra kulak durumuna göre biri veya sırasıyla ikisinden de olabilirsin dedi.Diyarbakırda ikamet ediyorum.bana senin durumuna ameliyat önermiyoruz dedi.

@rgofis, Benim şu anda sağ kulak 120, sol kulak 120 db. Sol kulakta İmplant var benim. Ben ameliyatı 2006 senesinde olmuştum. O zaman da sol kulak 113, sağ kulak 108 db'ydi. Öyle dediyse bile, Bilaterial Sensörinal'de zaten ilerleme sürekli devam ediyor. 1-2 sene sonra ameliyat olabilecek düzeye gelirsiniz diye tahmin ediyorum. Bizim rahatsızlıkta maalesef ilerlememesi gibi bir durum olmuyor. 😞

Üst Alt