Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeniden bakım aylığı bağlatabilir ve geriye dönük aylıkları alabilir miyiz?

Gökhan.

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, öncelikle herkese selamlar. Bi konuda danışmak istedim sizlere. Abim %80 oranıyla sürekli olmak üzere engelli raporlu.
Evde 3 kişi olarak yaşamaktayız(Annem,Abim,Ben).

Şubat/2017 yılı itibariyle evdeki gelir durumu değişikliği nedeniyle Annemin almakta olduğu Bakım Maaşını kestirdik; Sebebi ise eve giren gelirin Asgari ücretin 2/3'ünden fazlaolmasıydı.

Şubat/2017 ile Şubat/2018 tarihleri arasında Evde Bakım Maaşı almadık.
Şimdi ise tekrar bağlatmak istiyoruz. Eylül/2017 itibariyle tekrar maaş almaya hakkımız vardı ama başvuru yapamamıştık. Şimdi tekrar başvurup geçmişe dönük olarak hakettiğimiz maaşlarıda alabilirmiyiz?

gökhan
Başvurunuza binaen ödeme başlatıldığından,geçmiş döneme ait birşey malesef alamazsınız.

Mehmet005

Fakat gelir durumumuz almaya uygun şu anda. Yani zaten evdebakım maaşı alıyorduk sonra eve giren gelir yükseldi ve maaşı kestirdik. Şimdi tekrar gelir düştü dolayısıyla maaşı tekrar bağlatabiliriz ve geçmişe dönük hakettiğimiz maaşlarıda alabiliyoruz diye duymuştum.:confused:

@gökhan

yukarıdaki yorumumu tekrar dikkatli okursan,başvurunuz halinde maaşınız bağlanır,fakat başvuru tarihinizden önceki dönemler için ödeme yapilmaz demişim.

Siz ,sizin yazdığınız sonuca nerden vardıniz anlamadım.
Fakat konu hakkında kesin ve net bilgiyi @Kalem, melek hanımdan alsak daha doğru olur sanırım.

Son düzenleme:
Mehmet005

Başvuru halinde tekrar bağlanır onu bende biliyorum farkındayım ama sanırım siz benim demek istediğimi yanlış anladınız.

Haketmiş olduğumuz maaşları alabiliyoruz diye biliyorum. Sonuçta biz maaşı kendimiz dilekçe ile başvurup kestirdik. Daha sonra tekrar bağlatmamız gerekiyordu ama şehir dışında olduğumuz için bağlı olduğumuz şehirdeki kuruma başvuruda bulunamadık. Dolayısıyla şunu demek istiyorum; Eylül/2017 tarihinden beri bu zamana kadar olan tarih aralığında evde bakım maaşını hakettik ama başvuramadık. Onları alabiliyoruz diye biliyorum. Ama emin değilim.

@Gökhan.

Gökhan kardeşim defalarca izah etmeme rağmen sanırım bi anlama zorluğu çekiyorsun,

Yukarıdada sözünü ettiğim gibi başvuru tarihinden önceki durumun kurumu ilgilendirmez,

Ancak başvuru tarihin itibari ile kurum işlemlerini başlatır,ve o tarih itibari ile senin ödemeni yapar.

Gökhan. arkadaşların hepsi yukarıda sana cevap yazmış. ama ben de tekrar yazayım.

özet: annen abine baktığı için evde bakım aylığı alıyordu. hanede 3 kişiler. daha sonra hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçtiği için bildirimd ebulundunuz ve evde bakım aylığı kesildi. Eylül 2017 itibariyle hanede kişi başına düşen aylık gelir uygun olduğu halde fırsat bulamadığınız için yeniden evde bakım aylığına başvuramadınız. şimdi tekrar evde bakım aylığına bavurmak istiyorsunuz. evde bakım aylığı baglandığı takdirde eylül 2017'den itibaren alamadığınız aylıkları alıp alamayacağını soruyorsun.
......................................................................
hayır, eylül'den itibaren evde bakım aylığı (geri ödeme) alamazsınız. kaldı ki şimdi bile başvursanız başvuru tarihinden itibaren bile alamazsınız.

öncelikle evde bakım aylığına başvuracaksınız. sonra da hanenize bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelecek. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bakım raporu hazırlayacak ve il müdürlüğüne sunacak. Heyetin kararı olumlu ise il müdürlüğü de bakım hizmetine onay verecek.
İl mdüürlüğünün onay tarihini takip eden bir aylık bakım hizmetinin ücretini de sonraki ay alacaksınız.
özetle il müdürlüğünün onay tarihinden önceki tarihler için evde bakım aylığı almanız mümkün değildir.

eger aylığınız onaylanırsa onay tarini takip eden 1 aylık bakım hizmeti vereceksiniz önce. sonraki ay da bakım ücretini alırsınız.

evde bakım aylığı peşin ödenmez. önce bakım hizmeti, sonra aylık. il müdürlüğü onay vermediği bakım hizmetlerinin ödemesini yapmaz.
annen isterse bir ömür boyu abine baksın. başvuru yapmadığınız sürece ve il müdürlüğü annenin bakım hizmetine onay vermediği sürece evde bakım aylığı almanız mümkün değildir.

o yuzden en kısa sürede gidip evde bakım aylığına başvurun sonra da hanenize bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin gelmesini bekleyin. heyetin kararı olumlu olrsa evde bakım aylığı baglanır.

bu ay diyelim ki başvurdunuz. işlemler çok hızlı yapılsa bile en erken ancak mayıs'ta evde bakım aylığı alabilirsiniz. işlemler uzarsa hazirana kalır. alacagınız evde bakım aylıkları daima bir önceki ayın bakım hizmetinin ücretidir. evde bakım aylığında peşin ödeme yok çünkü.

mesela bu ay evde bakım aylığı alacak olanlar, şubat ayının bakım ücretini alacaklar.

@Kalem Melek hanım çok teşekkür ederim bilgileriniz için.

Yalnız şöyle birşey duymuştum; bir tanıdığımızın benzer bir şekilde evde bakım aylıkları ''gelir durumlarının'' uymadığı tespit edilerek kurum tarafından kesilmiş.

Sonra kendilerine ilgili ''mal müdürlüğünden'' toplu olarak ''geri ödeme uyarı yazısı'' gelmiş ve ceza olarak toplu maaşı geri ödemişler. Uzun sürede (sanırım7-8 ay falan) maaş alamamışlar. Sonra gelir durumlarının uygun olduğunu tespit ettirmişler ve bir yere (kuruma) gidip sanırım itiraz dilekçesi vermişler ve kesilen aylıkları toplu ödenmiş.

Yani özet olarak onlarında benzer şekilde ''bi dönem'' hane gelirleri yükselmiş ve kurum tarafından tespit edilmiş. Maaşları kesilmiş veceza olarak geri ödeme yapmışlar. Sonrada kuruma gidip hane gelirlerinin uyduğu dönemleri tespit ettirip toplu ödeme almışlar.

Yani ben bundan dolayı ısrarla sordum ama bazı arkadaşlar bana anlamıyormuşum gibi aptal muamelesi yapmaktalar.

Gökhan. bizim de basimiza benzer bir olay geldi annemin surekli agir engelli evet raporu ilimiz sosyal hizmetlerin aldigi karar sonucu 2010 yilina kadar olan tum raporlarin tekrar heyete girip yenilenmesi gibi sacma bir kararla heyete girdik...ve traji komik bir sekilde annemin surekli agir engeli raporu bozuldu...

Biz il sosyal hizmetlere gittik efendiler yapmayin etmeyin tek doktorluk heyet olmaz(anneme bakan heyet degil tek bayan doktordu) itiraz edece ve yuzde yuz itirazimiz hakli cikacak hic degilse itirazimiz sonuclanincaya kadar maasi kesmeyin dememize ragmen maalesef jet hiziyla kestiler..ustelik 4 gun sonra yatacak olan maasi bile vermediler....

Biz kalktik itiraz ettik hem itiraz ettigimiz hastahane hem de hakem hastahane agir engelli evet dedi..Hatta hakem hastahane heyet kurulu bu hastaya hayir mi dediler dedi..ben dediler degil hocam dedi dedim cunku hayatimda ilk defa tek doktorlu kurul gordum.....Gittim 2 hastahanenin raporunu da sosyal hizmetlere verdim ama kabul etmediler...siirt il saglik bize gomderecek diyorlar...saglik mudurlugune 20 gundur hala sonuc bile gelmemis gariban anamin da 5 aydir maasi kesilmis...daha da ne zaman baglanacak belli degil...

Gökhan.
o bahsettiğin hikaye ile senin hikayen bir değil ki.

anlattıgın hikayede evde bakım aylığı alınırken denetimleri yapılmış. denetimde hane gelirlerinin sınırı geçtiği tespit edilince evde bakım aylığı kesilmiş, üstelik borç çıkartılmış. onlar da itiraz etmiş, itirazları haklı bulunmuş (hane gelirleri uygunmuş yani) ve evde bakım aylığı tekrar baglanmış. alamadıkları aylıklar da ödenmiş.

senin hikayende böyle bir şey yok. senin evde bakım aylığın hane gelirinden dolayı kesilmiş. ki hanede kişi başına düşen aylık geliri geçtiğini sen de soyluyorsun. evde bakım aylığı kesildikten sonra itiraz ettin mi? yok. zaten hane gelir sınırını geçtiğin için itirazı bile düşünmedin.

sen hane gelir sınırın uygun olduktan sonra tekrar evde bakım aylığına başvurmak istedin. ama vakit bulamadığın için başvurmadın.
şimdi yakında başvuracaksın. evde bakım aylığın da başvuru tarihinden itibaren bile değil, onay tarihini takip eden bir aylık bakım hizmetinden sonraki ay ödenecek. bu konuda gerekli açıklamayı yukarıda yaptım zaten.

ha diyelim ki, evde bakım aylığına başvurdun. başvurun olumlu sonuçlandı ve evde bakım aylığı baglandı. 6 ay sonra denetimde hane gelirin geçtiği tespit edildi ve akabinde evde bakım aylığın kesildi. üstüne bir de borç çıkarıldı. ama sen hane gelirinin uygun olduğunu düşündün ve karara itiraz ettin. bu itirazın üzerine başka bir heyet gönderildi ve heyet hakikaten hane gelirinin uygun oldugunu tespit etti. bu durumda evde bakım aylığın tekrar baglanır,borç iptal edilir, alamadığın aylıklar da varsa ödenir.
sende böyle bir şey var mı? yok.

aylık kesilmiş. aylar sonra hane gelirin uygun çıkmış. vakit bulamamış başvurmamışsın. o ayların da evde bakım aylığını istiyorsun. alamazsın, ödenmez de.
en başta dediğim gibi, annen ömür boyu abine baksa, hane geliriniz de uygun olsa, evde bakım aylığına başvurmadığınız sürece (il müdürlüğü onaylamadan) evde bakım aylığı almanız mümkün değil.

Merhaba ben de forumda yeniyim nereye yazacağımı bilemediğim için buraya yazıyorum diğer arkadaşlarla aynı sorunum var hemen hemen;
4 yaşında %96 ağır engelli oğlum var evde bakım maaşı alıyorduk yalnız raporu kasım 2018 de bitti adres değişikliği olduğu için rapor bitimini bilemedim rapor bittikten 1 ay sonra kuruma gidip adres değişilikliği yaptım heyet raporu için sevk aldım dün itibariyle yeni raporu kuruma verdim şimdi sorum geçmişe dönük (3ay) bakım maaşını alabilecekmiyiz maddi durumumda değişiklik yok rapor ağı engelli %96 teşekkür ederim

Evde bakım maaşı da geriye dönük ödeme olmaz.

Aybala

Eminmisiniz sayın aybala bir arkadaşım 2 ay geriye dönük maaşı aldığını iddia ediyor benim durumum gibi idi onun durumu

Kalem : 👏 👏👏o kadar güzel ve tek tek izah ediyorsunuz kaç defa tanık oldum valla helal olsun sosyal yardımlaşma sadece 1 yada 2 cümle kurar yollar.

Onay verilince maaş yatar heyet ne zaman geldi eve onay verdi maaş yatmaya baslar.
Evde bakım maaşına geri ödeme yok.
Geri ödeme 2022 maaşında olur, oda rapor biter yeni rapor alıp kuruma verinceye kadar. Şartlar yerinde ise alamadığı ayları alır

Rovenor
ablası,
rapor süre dolumu ve adres değişikliği sebebiyle evde bakım aylığın durdurulmuş.
daha sonra agır özürlü rapor alıp kuruma teslim etmişsin.
adres değişikliğini de bildirmişsin.

il içi adres değişikliği yaptıysan,
bu süre içinde hane gelirinde sınırı geçen bir artış olmadıysa,
bakıcı bakım hizmetini aksatmadan vermeye devam etmişse,
özetle aylık kesilmesini gerektirecek bir durum oluşmamışsa, geriye dönük alamadığın aylıkları alabilirsin ablası.

evde bakım aylıgı aldıgınız kuruma gidip bir dilekçe yazın ve alamadığınız aylıkları talep edin.

Kalem
Bende öyle tahmin ediyorum bi arkadaşım geriye dönük aldığını söyledi foruma yazdım ama net cevap alamadım şunuda belirteyim sayın kalem 5 kişilik bir aileyiz eşim ev hanımı il içi adres değişikliği yaptım bunu kuruma geç bildirdim bu durumdada maaş kesildi 4 aydır maaş alamıyoruz net gelirim 2450 tl başkada gelirim yok bu hafta içinde vakıftan heyet adres ziyareti yapacağını söylediler maaş bordronu istediler eve bıraktım bekliyorum bi gelişme yaşanırsa buraya bilgi düşeceğim sanırım yaşadığım olayla ilgili pek bi örnek yok gibi geriye dönük aylıklar alınmaz deniyor genel olarak bekleyip paylaşacağım sizlerle referans olarak kalması adına verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

Kalem

Merhaba bağlı olduğum ilçe sosyal hizmetlere başvuru yaptım oradaki yetkili elimizden geleni yaparız onaylanabilir geçmiş aylara ait ödemeler dedi fakat ben birde cimer üzerinden durumumu anlatan bir yazı yazdım onlarda kuruma ilettiler kurumdan gelen cevap aynen şu şekilde.

İlgi başvuruya istinaden dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda; ...................Müdürlüğünün 16.08.2018 tarih ve 8173 sayılı yazıları ile Engelli Sağlık Kurulu Raporunun biteceğinden dolayı tarafınıza bilgilendirmenin yazıldığı ve 09.11.2018 tarihinde Evde Bakım Hizmetinin sonlandırıldığı, 18.12.2018 tarihli Engelli Sağlık Kurulu Raporuna istinaden Müdürlüğümüz tarafından inceleme yapılmış olup Evde Bakım Hizmetleri Komisyonu hizmetin Onay tarihinden itibaren başlatmasının uygun görüldüğü, rapor süresinin bitiminde müracaatçıdan kaynaklı gecikme olduğu için geriye dönük ödeme uygun görülmemiştir.

Bilgilerinize rica ederim.

Bu şekilde ne yapabilirim?

Rovenor
rapor süresi dolmadan yenıletıp vaktınde vermedıgınız için maaşınız kesılmış.daah sonra yenıden rapor almıp başvuru yapmışınız bu durumda yenı başvuru tarıhı esas alınır ve alamdıgınız o aradakı maşları verılmez .bağlandıgı tarıhten ıtıbaren alamya başlarsınız.. vaktınde raporu vermemek sizin hatanız. vaktınde yada vaktındne evvel verseydınız maaşınız kesılmez aynen devam ederdı

Üst Alt