Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yersiz ödendi diye 2022 maaşımı geri istiyorlar..?

Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar bu sene ikinci ayda 2022 maaş için eve geldiler ondan sonra 19.2.2016 da maaşımı kesmişler haberim yoktu 6 Mart'ta maaş yatmıştı maaşı çektim aynı ayda itiraz ettim 25.05.2016 da kabul edildi. Şimdi de maaşım dan kesinti yaparak haksız ödeme aldığımı söylüyorlar itiraz etmelimiyim bu duruma acaba

İtiraz etsenizde değişen bir şey olmayacaktır 2022 aylığını peşin yatan bir maaşdır yani aralık dönemi maaşları aralık, ocak ve şubat aylarına ait ödemedir, hak etmediğiniz parayı çekmeniz halinde devlet mutlaka geri alır.

Son düzenleme:
Bizden alıp suriye li vatandaşlara vericekler ya bizim ne suçumuz var anlamıyorum ben bu zamana kadar 2022 hariç bir yardım almadım adamlar 1 yıldır burda maaş almaya başladırlar bide yetmezmiş gibi 600 erzak kartı da vermişler al bide burdan yak hiç utanmıyolar bizim insanlarımız ne durumdalar diye işe giren bir kişinin hemen 2022 maaşını kesiyorlar ama neden sigortamız var tamam onlar da alsın ama bu kadarı da fazla yani saçmalık

Muratkanireş yersiz ödemeden (haksız ödemeden) dolayı kesinti yapıldıgını sana hangi kurumdan kim söyledi?
aşağıdaki anladıklarım doğru mu teyit et lütfen. yanlış anladığım yer varsa da düzelt.

daha önceden 2022 aylıgı alıyordun. 2016 yılının ikinci ayında vakıftan geldiler ve hanende incelemede bulundular. sonra da yine aynı yılın ikinci ayında 2022 aylıgın kesilmiş. bundan da haberin yoktu. mart dönem aylıgın ise yatırılmış. sen de mart dönem aylıgını çektin, aynı anda da itiraz ettin ve 2022 aylıgın tekrar baglandı.

anladıklarım doğruysa şu sorularımı cevapla lütfen:

ne kadar 2022 aylığı alıyorsun?
aylıgından ne kadar kesinti yapılıyor?
rapor oranın kaç?
haksız ödemeden dolayı kesinti yapılıyor diye sana hangi kurumdan kim dedi? açıklama yazılı olarak mı sözlü olarak mı yapıldı tarafına?
lütfen bu sorularımı net bir dille cevapla.

Doğru anlamışsınız 1) en son aralık ayında aldım 1157 tl
2) vakıfta bana 300 tl kesinti yapıldığını söylediler
3) rapor oranı yüzde 90
Maaşımın az olduğunu sordum vakıfa Mart'a haksız ödeme aldığımı ondan dolayı kesinti yapmışlar iki ay daha kesinti yapacaklarmış sözlü söylediler

Muratkanireş sözlü olur mu yahu? yersiz ödeme konusu tarafınıza yazılı olarak bildirilmeliydi.

haksız ödemenin gerekçesi de aylık kesildikten sonra maaşın yatırılması mı dediler sana?

Evet aynen kesildiğine dair bana bilgi vermediler eczaneye ilaç almaya gittim sağlık güvencen Yok dedi sonra vakıfa gittim maaşımın kesildiğini söylediler
sadece haksız ödeme aldığımı söylediler bunu üç aydan bir Maaşımdan keseceklerini söylediler

Sözlü olarak

Muratkanireş alo 150 BİMER hattını pazartesi ara. bilgi edinme kapsamında 2022 aylığına yapılan kesintinin yasal olup olmadığını, yersiz öedemenin gerekçesini sor ve tarafına bigi iste, şikayetçi ol. hatta istersen BİMER 'den yazılı olarak şikayette bulun ve maaşına yapılan kesinti işleminin yasal olup olmadığını tarafına yazılı olarak bildirilmesini iste. aylık kesme işleminin tarafına bildirilmediğini, yersiz ödeme ile ilgili yazılı olarak bilgilendirilmediğini özellikle belirt.
olayları da sırasına göre tarih belirterek anlat. sonuçtan benim de haberim olsun.

şöyle bi cevap geldi

Sayın murat talebiniz vakfımza iletilmiş olup, vakfımız kayıtlarında yapılan incelemde , engelli aylığı talebiniz 17/02/2016 tarihinde hane ziyareti neticesinde durumunuzun 2022 sayılı kanuna göre muhtaçlık kriterinin üzerinde olması nedeniyle Vakıf Mütevelli Heyteince uygun görülmemiştir.
bide vakıfta tanıdık bi çalışan vardı onun vasatasıyla müdürle görüştü sonuç itiraz kabul etmedi bimer e yazdığıyla anı cevap veririz dediler

Muratkanireş bu cevap bİMER'den mi geldi? gelen cevapta yersiz ödemeden bahsedilimiyor ki hiç? sadece aylıgının kesildiği soyleniyor. ben yersiz ödemenin gerekçesini sor demiştim sana. hanede kişi başına düşen aylık gelirin fazla çıkması yersiz ödeme konusu değildir.
BİMER'e ne sordun sen?

merhaba Kalem hn. ''hanede kişi başına düşen aylık gelirin fazla çıkması yersiz ödeme konusu değildir.'' demişsiniz.bunu söyleminizi biraz açar mısınız?

mikado456 2022 aylıgında yersiz ödeme konusu şunlardır: sigortalı olması, sgk'dan bir gelir veya aylık alması, istege baglı prim ödemesi vs... aylık alan kişi sigortalı olursa yersiz ödeme konusu olur. ama artık ödeme yapılmadan önce sgk kaydı sorgulandıgı için sistem üzerinden buna fırsat verilmiyor. hem yersiz ödeme yapılmıyor bu sayede hem de kişiler borçlu durumuna sokulmuyor.

hanede kişi başına düşen aylık gelir dediğimiz hanenin muhtaçlık sorgulamasıdır. engelli aylıgı alan kişinin muhtaçlıktan çıkma kararı da vakıf mütevelli heyetine aittir.
diyelim ki senin hanende kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçildi. bu durum da hem merkezi sistem uzerinden hem de sosyal inceleme ile tespit edildi. böyle bir durumda vakıf mütevelli heyeti gelirlerine bakar ve muhtaç olup olmadıgına karar verir. eger muhtaç olmadıgın yönünde karar verirse aylık kesilir. bu da yersiz ödeme konusu değildir borç çıkartılmaz. sadece aylık kesilir.

Sayın MURAT,
T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ ne yapmış olduğunuz 1700171174 sayılı başvurunuz 17.02.2017 tarihinde SULTANBEYLİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI tarafından cevaplanmıştır:
Sayın Murat KARABAĞ, Vakfımızca engelli aylığınızın yapılan inceleme neticesinde kesildiği daha sonra yaptığınız itirazınız üzerine aylığınızın tekrar bağlandığı ancak aylığınızın kesildiği dönem için tarafınıza toplu ödeme yapılacağının belirtilmesine rağmen aradaki farkı alamadığınıza dair ile Bimer üzerinden yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir.
2022 sayılı Kanun gereğince muhtaç engelli vatandaşlarımız için bağlanan engelli aylıkları 2013 yılından itibaren Vakfımız tarafından yapılan incelemeler neticesinde durumu muhtaçlık kriterini sağlayan engellilerimize bağlanmaktadır. 2022 sayılı Kanun ve Yönetmeliği gereğince geçmişten bu yana engelli aylığı almakta olan vatandaşlarımızın incelemelerinin yapılarak durumu muhtaçlık kriterlerine sağlamayan engelli aylıklarının feshedilmesi ve kendisine aylık bağlanan engellilerin sosyal incelemelerinin her yıl güncellenmesi gerektiği bildirilmiştir.
Kayıtlarımızda yapılan incelemede 2009 yılından beri engelli aylığından faydalandığınız ve 2022 sayılı Kanun ve yönetmeliği hükümleri gereğince Vakfımızca yapılan sosyal inceleme neticesinde durumunuzun muhtaçlık kriterinin üzerinde kalması nedeniyle engelli aylığınızın 18/02/2016 yılında kesildiği, hanenizdeki kişi sayısında artış olması nedeniyle durumunuzdaki değişiklik üzerine yaptığınız başvurunuz neticesinde 08/06/2016 tarihinde engelli aylığınızın tekrar bağlandığı tespit edilmiştir.
2022 sayılı Kanun gereğince engelli aylıklarının ödemesi peşin olarak yapılmaktadır. 2015 yılı Aralık ayında almış olduğunuz 1374.78 TL ödeme 2015 yılı Aralık, 2016 yılı Ocak ve Şubat aylarının ödemesidir. Şubat ayında aylığınız muhtaçlık kriterlerinin üzerinde kalmanız nedeniyle feshedilmiştir. Ancak Mart ayında yapılacak ödeme muhasebe işlemlerinin o tarihte sistem tarafından tamamlanması nedeniyle Mart ayında aylığınız kesilmiş olmasına rağmen Mart, Nisan ve Mayıs aylarının ödemesi sistem tarafından şahsınıza yapılmıştır. 2016 yılı Haziran ayında evdeki kişi sayısının artması nedeniyle kişi başına düşen gelirin muhtaçlık kriterinin altında kalması nedeniyle aylığınızın kabul edilmesi üzerine Eylül ayında almış olduğunuz yersiz ödeme aylığınıza sistem tarafından yansıtılmış ve 765 TL kesinti yapılarak 2296 TL şahsınıza ödenmiştir. 2022 sayılı Kanun ve yönetmelik hükümleri gereğince sadece adres değişikliği ya da rapor süresinin dolması nedeniyle feshedilen aylıklarda geriye dönük ödeme yapılmaktadır.
Bilgilerinize
melek hanıım yeni cevap geldi

eylül de doğru 2296 tl aldım ancak aralık 2016 da 1157 tl altım kesintinin sadece 765 tl olmadığını mart 2017 ve haziran 2017 de de kesileceğine dair vakf tarafın dan belirtti şimdi marta ne kadar alacağım normal maaş mı yoksa kesintili mi hala tam cevap alamadım

Muratkanireş benim için baya bir açıklayıcı oldu bu yazı. şimdi sana net cevap verebilirim.
senin 2022 aylığın 2016 Şubat'ta feshedilmiş olmasına ragmen sana mart ödeme döneminde ödeme yapılmış. bu ödeme miktarı 2016 mart dönemi için 1469,65 TL. mart'ta 1469,65 TL almışsın yani.
sen ise tekrar mayıs'ta başvurmuşsun ve aylığın 8 haziranda onaylanmış.
haziran da ödeme dönemini geçirdiğin için ödeme yapılmamış. tüm ödemelerin eylül'e kalmış. eylül'de sana haziran +eylül dönemlerine ait toplam olarak 3061,79 TL ödenmesi gerekiyordu.
ama borcunun (1469,65) 765 tl'si bu toplu ödemeden düşülmüş:
3061,79- 765 = 2296,79 TL toplu ödeme geçmiş eline eylülde.

borcun 1469,65 TL idi. 765 TL'si eylül'de ödenmesi gereken 3061,79 TL'den kesildi.
eylül'de kalan borcun: 1469,65 - 765 = 704,65 TL

daha sonra da 2016 aralık'ta kesinti olmuş. 2016 aralık dönem maaşı ise: 1543,15 TL
bir önceki sayfada sen aralık'ta 1157 TL aldıgını yazmışsın. ne kadar kesinti yapılmış bakalım:
1543,15 - 1157 = 386,15 TL aralık'ta kesinti yapılmış.

ne kadar borcun kalmıştı? 704,65 TL
aralık'ta kalan borcun= 704,65 -386,15 = 318,15 TL

yani ablası bu mart'ta da kesinti yapılacak ve borcun bitecek. haziran dönem maaşını tam alacaksın inşallah.
mart 2017 dönem maaşı 1589,47 TL ( 2 aylık farkla birlikte toplam 1620,35 TL)
1620,35 - 318,15 = 1302,2 TL
mart'ta eline 1302 TL geçecek.
mart 2017 maaşına aralık ayındaki 2 aylık farkı da ekledim. eger 2 aylık farkı haziranda ödemeye kalkarlarsa bu miktardan 30,88 TL daha düşük alırsın.
haziran 2017'de de artık kesinti yapılmaksızın tam maaşını alırsın
haziran 2017 için:%70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı: 1589,47 TL alacaksın.

yukarıdaki hesaplarda kullandığım maaş miktarları için bkz:
2017 yılı miktarları için: http://www.engelliler.biz/forum/202...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html
2016 yılı için: http://www.engelliler.biz/forum/202...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html

NOT: borcuna faiz eklediler mi bilmiyorum. eger faiz eklenmemişse hesabım doğrudur. faiz eklenmişse az miktar hesap değişir. faiz uygulanıp uygulanmadıgını vakfa sor bi.

Ben Mayıs'ta baş vurmadım 10 mart a baş vurdum 25 Mayıs'ta ben den Aslı gibi rapor istediler mart a baş vurmama rağmen neden Mayıs'ta baş vurmuş gibi açıklamışlar vakıf sisteme bakarak haziranda da kesinti olacağını söylediler

raporu mayısta vermişsin ondan.vakfa gittiğinde başvuru formunun dolduruldugu ve başvuru alındı belgesini imzaladığın tarihi takip eden aybaşı aylık başlangıcındır.rapor vermediysen mart başvuru başlangıç tarihin sayılmaz.
vakfa gittin. başvuru formun dolduruldu ve sana başvuru alındı belgesi imzalattırıldı. bu durum mayısta olduysa, bu tarihi takip eden aybaşı 1 hazirandır. sana da 1 hazirandan itibaren ödeme yapılmış eylülde. haziran ve eylül ödemesi birlikte verilmiş.
senin borcun sadece mart 2016 aylığı değil mi? vakıftan niye haziranda bitecek dediler?
borcun sadece mart dönem aylığı ise borcun bu mart ödediğin zaman bitecek ve haziran da tam alacaksın. yukarıdaki bimer yazısında da borcunun mart dönem aylıgı oldugu yazıyor zaten.
sana ne kadar borç çıkartılmış peki? vakıf ne kadar borcun var dedi sana? mart dönem aylıgı(mart,nisan ve mayıs) değil mi sadece?

Ben 10 Mart'a imzaladım sonra 25 Mayıs'ta beni arayıp Yen'i rapor istediler ben de aynı gün teslim ettim bişeyede imza atmadım 10 marta imzaladım zaten yanı aradan geçen günler benim hatam değil ki artı 7 aralıkta gittim iki defa 315 tl kesileceğini söyledi yani mart ve haziran 2017

raporu teslim ettiğin tarihi başlangıç tarihi olarak hesaplamışlar işte. evrak eksik olunca başvuru sayılmıyor.
yahu sen 2016 mart'ta 1469,65 TL almadın mı? ayrıca 2016 mart'ta 2 aylık farkı da aldın mı?

@Muratkanireş
senden eylül 2016'da 765 tl, 2016 aralık'ta 386 tl kesinti yapmışlar.
2016 mart'ta dönem maaşı ise 1469 TL (2 aylık farkı almadıysan eger)
kesinti yapılan miktarları bu 1469 TL'den çıkardıgında geriye sadece 318 TL kalıyor. bu 318 TL'yi de mart'ta kestiklerinde hazirana kesilecek borç kalmıyor. benim hesap bu.
eger mart'ta 2 aylık farkı da aldıysan bu durumda borcun 1532 TL eder.yani mart'ta 2 aylık farkla birlikte 1532 TL çektiysen
1532 TL'den 765 TL + 386 TL'yi çıkardıgında ise geriye 381 TL kalıyor. ki bunu da mart'ta kestiklerinde yine hazirana borç kalmıyor.
hazirana borç kalması için yaklaşık olarak sana 300 küsüratlı bir faiz koymaları lazım ki ancak bu durumda hazirana kalır.
vakfa gidip benim tam borcum ne kadardı, ne kadarı kesildi ve ne kadarı kesilecek diye sorman lazım.
tam borcunu göreyim ki faiz eklemişler mi bakayım. ya da vakfa sen sor. faiz eklediler mi borca?
benim hesapta hata yok. sadece yaptıgım hesaba faiz eklemedim.
hesabını kontrol etmemi istiyorsan tam borcunu öğrenmelisin. başka türlü sana yardımcı olamam.

Hayır mart 2016 da 1300 den biraz fazlaydı ama 1.469 almadım vakıftan bana 2017 mart ve haziranda da kesileceğini söyledi dediğiniz gibi marta bitmesi lazım

faizden bahsetmedi ama günümüzün parasıyla alır dedi artık faiz alır mı bilmiyorum tekrar soracağım vakfa

yüzde 90

senin rapor oranın % 70 ve üstü değil mi ablası? bu durumda sen 2016 da mart'ta 2 aylık farkı almadıysan 1469 TL çekmişsindir. 2 aylık farkı da aldıysan 1532 tl çekmişsin. 2016 yılı 2022 aylıklarını ben hesaplayıp burada yayınladım.
sen vakıftan tam borcunu öğren. bana yersiz ödeme iddiasıyla hesapladıgınız tam borcu söyleyin de. faiz eklendi mi de.

gunumuzun parası olur mu ya? ta 2016 eylül'de bile kesinti yapılmış sana. kesintiyi yaptıkları borç belli ki ta o zaman kesintiye başlamışlar.

valla bana söylediklerini size söylüyorum
her oraya gittiğimde de yine sen şimdi ne oldu diye soruyorlar hiç yardımcı olmuyorlar

alo 144'ü ara öğren. sistemden baksın. aslında buna da gerek yok. gelen BİMER yazısında faizden bahsedilmiyor. sadece sana yanlışlıkla ödenen mart dönem aylıgından bahsediyor. bu durumda borcun 2 aylık farkı da aldıysan 1532 TL. eger 2 aylık farkı almadıysan 1469 TL. buna gore de geriye sadece 318 kalıyor borcun. mart'ta bitiyor.
hesabın bu şekilde olması lazım faiz uygulanmamışsa. bir ara sistemden baktır vakıftan, gelişme olursa bana da soylersin. biz hesabımızı yapalım ki haksızlıga ugramayalım. sana aylıgın kesildiği halde yanlışlıkla ödeme yapan Allah korusun bir de fazla almaya kalkmasın:) hesap kitap iyidir.

2022 ve evde bakım maaşlarından yersiz ödeme olayı kaldırılsın gelir miktarına filan bakılmadan ödemeler serbest hale getirilsin o kadar suriyeliye bakalecek gücümüz var devletimiz buyuk milletimiiz buyuk sosyal devlet olma bilinciyle vatandaşlarımızın bu hakları gasp edilmesin

tamam yardım için teşekkür tekrar vakfa soracağım

suriyeliler göz kaş hayranlığımız için gelmedi ülkesin de savaş var kim ister vatanın dan uzağa gitmek ben isterim 3 aylğım dan biraz kesinti yaparak onlara verilsin bir gün başıma da gelmeyeceğini ne malum

Melek hanım vakfa sordum borç bitti görünüyor dedi 3 defa kesinti olmuş Toplam borç sistemde görünmüyordu Mart'a kesinti olup olmayacağını bile bilmiyorlar ancak 144 ise iki defa kesildiğini söyledi ve vakıfta daha detaylı görünüyor dedi ilk vakfa sordum sonra 144 ü aradım

Üst Alt