Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yetim aylığı bağlanınca 2022 maaşı kesildi..?

yusufff58

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
selam melek hanım benim %90 engelli olan ablam 01,05,2009 dan beri 2022 engelli maaş ı alıyor idi maalesef bugün öğrendik ki feshedilmiş (sgk tespiti) yazıyor e-devlette sebebi de ablama bakan vasisi olan diğer ablamın babamın vefatın dan sonra maaşı için talep etmiş bağlanmış miktarı da 450-365 arasında değişiyo bu yüzden üç aylık kesilmiş bu durumda ne yapsak yetim aylığını geri red mi etsek ikisini bir alamaz mı acaba ? vasi olan ablam bakım aylığı alıyor, kısıtlı adına babası vefat edince yetim aylığına başvurdu o bağlanınca 2022 kesildi böyle bir durum var ne yapmamız gerekir

yusufff58 % 90 raporlu ablana yetim aylığı baglanmış. yetim aylığı baglanınca da 2022 aylığı fesh edilmiş.yapılan işlem yasaldır. 2022 aylığı ile yetim aylığı aynı anda alınamaz. yetim aylığı baglanınca 2022 aylığı kesilir.

yetim aylığını sakın iptal ettirmeyin. saglık guvencesi açısından daha rahattır.
tek sorun yetim aylıgının % 70 ve üstü engelli bakıma muhtaç aylıgından düşük olması.
bunun da çaresi var. ablanın vasisi yetim aylıgının alındığı SGK il müdürlüğüne gitsin. yanında kardeşinin raporunu da götürsün. % 90 raporu olan kardeşinin aldığı yetim aylığının, %90 raporuna göre alabileceği 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgı seviyesine yükseletilmesini talep etsin.

% 70 ve üstü 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgının 1 aylık miktarı 529,82 TL
yetim aylıgı yükseltilince her ay 529,82 TL yetim aylığı alacak engelli ablan.
NOT: 529,82 TL 2017 yılının ilk altı ayı için geçerlidir. 1 Temmuz 2017'den itibaren miktar yeniden düzenlenecektir. artış olacaktır yani. gelişmelerden de haberim olsun.

cevap için teşekkürler melek hanım böyle olacağını tahmin edemedik artık oldu öğrenmiş olduk dediklerinizi deneyelim artık sonuç ne olur bakacağız

yusufff58 dediklerim kafadan denmiş değil aman ha ablası. 2022 sayılı kanun bu şekilde emrediyor. yetim aylıgı alan çocukların aldıgı yetim aylıgı, rapor oranına göre alabileceği 2022 aylık miktarından düşükse aradaki farkı yetim aylıgı aldıgı sgk odeyecek yetim aylıgını yükseltecek diyor.

dur seni 2022 sayılı kanun ile baş başa bırakayım.
2022 sayılı Kanun'un 2.maddesinin son fıkrası der ki:
Birinci fıkra hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan bu kurumlardan aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları, bu madde gereğince durumlarına göre ödenebilecek tutardan daha az olanlara; aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından (birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlar için yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından) ödenir ve bu şekilde ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir.

daha açıklayıcı olması açısından bir de yönetmelik'İ konuşturalım:

MADDE 21 – (1) 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılacak olan tüm iş ve işlemler ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilir.
(2) Aylık farkı almaya hak kazanacak şekilde (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelli olduğunu belgeleyen ve sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan, aldıkları aylık ya da gelir toplamı tutarları (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engellilik derecelerine göre bu Yönetmelik kapsamında ödenebilecek olan aylık tutarından düşük olanlara, bu Yönetmelikle belirlenen diğer şartlar aranmaksızın aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenir. Birden fazla sosyal güvenlik kurumundan ya da birden fazla dosya üzerinden aylık veya gelir alanlar için aradaki fark yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından ya da tercih edecekleri tek bir dosya üzerinden ödenir. Bu kapsamda aylık farkı başlangıç tarihi Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularının kayda geçtiği tarihi izleyen aybaşıdır.
(3) İlgili sosyal güvenlik kurumu tarafından fark olarak ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir. Ödemenin yapılabilmesi için ilgililerce, yetkili hastanelerden alınacak (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelliler için sağlık kurulu raporu ile birlikte, yetim olarak aylık veya gelir alınan sosyal güvenlik kurumuna bizzat veya kanuni temsilcilerince başvuruda bulunulması gerekir.
(4) Sosyal güvenlik kurumlarından 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında ödenmekte olan yetim aylığı veya gelirinin kesilmesi durumunda alınan aylık farkları da kesilir.

yetim aylıgı 2022 aylıgından daha iyidir. niye yetim aylığını istemiyorsun ki?

yetim aylığı daha iyi haklısınız ama diğer kardeşlerim var ve üvey annem kardeşler 18 den küçük onara aktarılır diye iptal ettirmeyi düşündük şimdi kafamız karıştı ne yapsak yükseltmeleri durumunda yetim aylığı iyi olur bencede hem iptali istense sonradan talep etme hakkı da olmayabilir mi onuda bilmiyoruz

yusufff58 diğerlerini bilemem. ben engelli ablanın haklarını düşünüyorum. yetim aylıgından dolayı yararlandığı sağlık guvencesi daha avantajlı.
oysa 2022 aylıgı alıyorken yararlandığı 60/c 3 GSS (eski adıyla yeşil kart) avantajlı değil. üniversite hastanelerine gidemiyor mesela. sevk şartı var. yetim aylıgından dolayı yararlandığı 60/f gSS ile universite hastanelerine de özel hastanelere de gidebilir. bu açıdan avantajlı.

anladım melek hanım çok haklısınız verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler

yusufff58 şimdi jeton düştü. hepiniz aynı hanede mi yaşıyorsunuz? yetim aylıgını bir başka kardeş alsa (18yaş altı olan) engelli ablan da 2022 aylıgını alsa haneye fazladan 2022 aylıgı girer diye mi düşünüyorsun? bu açıdan haklısın tabi ki. ablanın en azından 2022 aylıgı alma şansı var engelli oldugu için. eger 2022 aylıgının sağlık guvencesinden şikayetiniz yoksa yetim aylıgını iptal ettirin. lakin bu işleri bilmiyorum. yetim aylıgının iptal edilmesinden sonra hakkı gider mi, sonra istediği zaman yetim aylıgına baglanır mı diyerekten şu forumdan sor bilenlere:https://www.engelliler.biz/forum/dul-ve-yetim-ayligi/
sonra da ne yapacagınıza daha sağlıklı karar verebilirsiniz.

bir diğer sorun da 2022 aylıgı tekrar baglanır mı?bu sorunun cevabı için de hanede kaç kişi yaşadığını ve hanedekilerin hepsinin aylık gelirlerini vs bilmem gerekir.
engelli ablan için evde bakım aylıgı alıyor musunuz? almıyorsanız, hiç evde bakım aylıgına başvurdunuz mu?

Kalem Bakım aylığı alınıyor engelli ablam diğer kendisine bakan ablamla birlikte yaşıyor yani diğer kardeşlerden ayrı hanede hatta farklı şehirde bakıcı olan ablamında bakıcı aylığından başka geliri yok iki çocuğu var yani 4 kişi yaşıyorlar bir evde kirada hasta ablamd boşandığı için az bi nafaka alıyor 150 tl miktarında

yusufff58 o zaman ablann yetim aylığına bence hiç dokunmayın aynen almaya devam etsin. ama sgk Müdürlüğüne gidip yetim aylıgını alabileceği 2022 aylıgı seviyesine yükseltin. bunu muhakkak yapın. kanuni hakkı bu.
ablanın 2 çocuğu varmış. ablan ve 2 çocuk için nafaka miktarı çok az yahu? nafaka miktarının yükseltilmesi için bir avukattan görüş alsın. ablanın çocukları okul çağında mı?
2022 aylığının kesildiğini yetim aylıgının baglandıgını da aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirin.

Kalem Çocuklar bakıcı olan ablamın engelli olan ablamın değil nafaka az evet kaç yıl oldu aynı halen başvursak yükselirmi ödeyenin durumuda kısıtlı olabilir

yusufff58 nafakanın bakıcı olan ablanın oldugunu biliyorum ablası. bakıcı olan ablan eşinden boşanmış. iki çocugu da var. 150 TL nafaka alıyor sadece. bu nafaka az yahu. ödeyenin maddi durumu yok mu yoksa? emin misiniz? bence bu konuyu yani nafakanın yükseltilmesi konusunu bir avukatla konuşun. tanıdığı bir avukat yoksa, maddi durumu da yoksa, barodan hukuki yardım talep etsin:https://www.engelliler.biz/forum/hukuk/54771-adli-yardim-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-hukuk.html

Üst Alt