rapor almamışsınız bile dedim evet. eger malul sayılmazsanız yetim aylıgı baglanmaz ki size. hak sahibi olup olmadıgınız tespit edilecek önce. kurum sağlık kurulu raporunuzu görecek ve malul olup olmadıgınız yönünde karar verecek.
annenizin durumu farklı. annenize eşi olarak babanızın ölüm tarihini takip eden aybaşından itibaren ölüm aylıgı baglanır. yani annenizin aylık başlangıç tarihi bu durumda Nisan olur.
ama sizin için bu geçerli midir değil midir bilemediğimden aylık başlangıç tarihinizi öğrenin demiştim ve halen ikna olmuş değilim nisan konusunda. sizin aylık başlangıç tarihiniz hak sahipliğinizi kazandıgınız tarihi takip eden aybaşı olmalı.
siz 45 yaşındasınız ve ancak malul oldugunuz tespit edilirse aylık baglanacak aksi takdirde baglanmayacak. bu durumda aylık başlangıç tarihinizi hak sahipliğini kazandıgınız tarihe göre yapacaklar. babanızın ölüm tarihinde hak sahibi sayılırsanız tamam nisan olur ama ya değilseniz?
işin açıkçası bu konularda bilgimin olmadıgını da söylemiştim en baştan. o yüzden alo 170'i arayın demiştim. alo 170'in verdiği cevaptan da emin değilim şu an.
en iyisi ölüm aylıgı için başvurdugunuz SGK'ya gidip bilgi edinme kapsamında bilgi alın. 2022 aylıgı aldıgınızı, yetim aylıgı ile birlikte her iki aylıgı alamayacagınızı, bu yüzden yetim aylıgının ne zaman baglanacağını ve baglandıgı takdirde aylık başlangıç tarihini öğrenmeye çalışın.
şimdi çekmediğiniz aylıklara gelince. çekmediğiniz aylıkları çekin lütfen. şu an henüz ölüm aylıgınız baglanmadı bile. bu konuyu demin vakıf müdürü olan bir arkadaşımla da görüştüm. o da aylıklarınızı çekmenizden yana.ayrıca sgk müdürlüğünden bilgi edinmenizi de bana öneren odur. yetim aylıgı baglanınca da vakfa bildirimde bulunursunuz.
yetim aylıgı dediğimiz ölüm aylıgıdır ve siz yetim aylıgı baglanınca ölüm aylıgı sigortasından yararlanmaya başlayacaksınız zaten. bu kapsamdakiler 60/f kapsamında GSS sayılır. priminizi devlet ödemeyecek SGK (ölüm aylıgı) tarafından karşılanacak.