Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yetim aylığının tamamını ve 2022 maaşını birarada almak mümkün olacak

bedii

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, yetim aylığı muhtaçlık aylığından düşük olan engelli yetimlerin, bundan sonra her iki aylığın tamamını alabileceklerini bildirdi.

İçli, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, engellilerin, "65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması" hakkındaki 2022 Sayılı Kanununda 2005 yılında düzenleme yapıldığını hatırlattı.

Düzenlemeyle,"sosyal güvenlik kurumlarından yetim aylığı alan engellilere, bu yetim aylığı, engellilik derecesine göre aldığı muhtaçlık aylığından az ise, aradaki farkın ilgili sosyal güvenlik kuruluşu tarafından tamamlanarak verildiğini" kaydeden İçli, bu uygulamanın tek yanlı olduğunu savundu.

Turhan İçli, Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneğine üye bir kişinin, "oğluna yetim aylığının yanı sıra muhtaçlık aylığı da ödenmekteyken, Sosyal Güvenlik Kurumunun 2007 yılında durumu tespit ettiğini, kurumun 2005 yılından itibaren söz konusu engelliye ödediği yaklaşık 5 bin 800 TL muhtaçlık yardımını yüzde 50 faiziyle geri istediğini ve yardımın kesilmesine karar verdiğini" söyledi.

Bunun üzerine dernekle birlikte işlemin iptali için dava açtıklarını ve Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın sonuçlandığını ifade etti.

Engelliye aylık müjdesi - Hürriyet

Ankara 15. İdare Mahkemesi, özürlü vatandaşları sevindirecek bir karara imza attı.

Mahkeme, yetim aylığı alan T.B.A’nın aynı zamanda muhtaçlık aylığı da alması nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun maaşı kesmesini hukuka aykırı buldu.

Mahkeme, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim aylığı veya gelir alan çocukların aldıkları aylıkların yönetmelikte belirlenen skalanın altında olması durumunda muhtaçlık aylığı alabileceğine hükmetti. Ankara 15. İdare Mahkemesi kararından sonra T.B.A’nın 1 Kasım 2007’den itibaren kesilen maaşları yeniden başlatıldı. Ayrıca birikmiş olan yaklaşık 5.5 bin TL maaş alacağı ise T.B.A’nın hesabına yattı.

Bu davanın karar metnine dair bilgiye ulaşan olursa lütfen bizimle paylaşsın

Aynı anda iki Yetim Maaşı almak

Bugün zihinsel engellileri yakından ilgilendiren önemli bir konuyu gündeme taşıyacağız. Ne mi? Maaş sorunu. Yürürlükteki mevzuat kapsamında en az yüzde 40 raporu olan ve muhtaçlık sınırının altında kabul edilen 90 lira aylık geliri olan özürlüye maaş veriliyor. Bu engelliler anadan ve babadan yetim maaşı alabiliyor, ancak iki maaşı birlikte alamıyordu. Hangi maaş fazla ise onu tercih etmek zorundaydı. Ankara'da yaşayan zihinsel engelli- Tolga Bora Akan, çifte maaş olayını yargıya taşımış. Mahkeme Akan'ı haklı bulmuş ve kesin kararını vermiş. "İki maaşa devam..." Olay nasıl olmuş! Gelin birlikte bakalım. Ki, Mersin'den yazan (ismi bende) engelli okurum gibiler mağdur olmasın...

25 yaşında zihinsel engelli kardeşim var. Rapor derecesi ise yüzde 71. Şu ana kadar özürlü maaşı alıyordu. Babamdan yetim maaşı aldığı için özürlü maaşı kesildi. Üstelik 5 bin 800 lira ceza yedik. Bunu ödeyecek gücümüz yok. Tekrar hem özürlü, hem de yetim maaşı alabilir miyiz? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

- Değerli okurum. SGK, maalesef mahkeme kararına rağmen anlamsız yorum farkıyla özürlüyü mağdur etmeye devam ediyor. Siz de aynı dertten mustaripsiniz.

Sorunuza gelince. Yetim maaşı alan kardeşiniz 2022 sayılı yasa kapsamında özürlü maaşı da aldığından dolayı ceza kesilmiş. Kessinler... Üzülmenize gerek yok. Bu ceza kâğıt üzerinde kalır.

İşte size örnek: Ankara Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneği hem özürlü hem de yetim maaşı aldığından, ceza kesilen üyelerinin hakkını korumak için dava açtı ve kazandı. Dernek Başkanı Ömer Koç'un girişimiyle artık Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin (Esas no: 200/2422 karar no: 2009/107) verdiği karara göre zihinsel engelliler özürlü ve de yetim maaşı alabiliyor. Mahkemenin bu emsal kararı uyarınca kardeşiniz çifte maaş alabilir. İşlemleriniz için SGK'ya başvurun. Konu nakkında detaylı bilgi için Batkent Zihinsel Engellileri Koruma Dernei - bakabilirsiniz.

Cemalettin Gürsoy & Sabah

Sadece zihinsel engelli olarak ayrım yapmayın tüm engellileri kapsar

ozaman ortaya şöyle bi sonuçta çıkmıyomu ben % 70zihinsel özürlü olarak ben ozaman gideyim isteğe bağlı sigorta yatırayım geride bırakacağım ailem için. budurumda bu ortaya çıkmıyomu ozaman benimde 2022 maaşımı kesmeye hakları yok. öyle deyilmi sizcede:? yatırmamda bi sagınca varmıdır:?

bu soruyu iki yıl oldusoralı yokmu bu konuda bilgisiolan bi arkadaşımız:?

yetim aylıgı 2022 aylıgında fazla isede yinede 2 sini alabilirmi

Bugüne dek ne bu davaya dair, ne de bu davayı emsal alıp olumlu sonuçlanan bir davaya dair bilgi/haber duydum. ANladığım, bu haber hikaye... Aynı anda hem yetim aylığı hem de 2022 aylığı almak mümkün değil.

Üst Alt