Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yetim maaşı bağlandığında ilk başvuru mu, rapor teslim tarihi mi başlangıç sayılır?

lorenzhans

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ocak 2011 Güncel:
Sizin değerli bilgi ve dilekçi örneğinizi Ankara'ya göndermiştik.
Ankara SGK Müdürlüğü sizin sayenizde bizi haklı bulup 2011 yılı Ocak ayında 9 aylık farkı abime ödedi.

Babam 2009 aralık ayında vefat etti. Aynı ay içinde %80 kronik şizofreni engelli abim yetim maaşı için başvurduk. Birçok raporu olmasına rağmen tekrar tekrar rapor istendi. Raporlar en son 2010 ağustos ayında çıkartılıp SGK'ye gönderildi. Abim bu ay aylık almaya hak kazandı fakat sosyal güvenlik kurumu 1 Eylül 2010 tarihini başlangıç tarihi gösterdi. Annem çok daha önceden vefat etmişti, babadan başka aylık bağlatan olmadı.

Maaş oranı 1/4 gösteriliyor. Başlangıç tarihi başvurduğumuz tarih olmalı değil miydi? 1/4 oranı düşük değil mi? Ayrıca şu an 2022 engelli aylığı almakta.

Teşekkürler, iyi günler.

Kurum uyanıklık yapmış... Şu şekilde bir dilekçe ile kuruma başvuru yapın (%25 aylık bağlanması mevzuata uygun):

Sosyal Güvenlik Kurumu
XX Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne,

xx/xx/2010​

xx/xx/2009 tarihinde babamız XXX XXX vefaat etmiştir. Bunun üzerine xxx tarihinde hak sahibi olan %80 kronik şizofreni engelli abim (AD, SOYAD, TC KİMLİK NO) adına Ölüm Aylığı bağlanması için kurumunuza başvurduk.
Elimizde güncel tarihli rapor olmasına karşılık kurumunuz, sakatlığın tespiti için yeniden hastaneye sevk etti ve süreç sonunda abimin maluliyet derecesinde sakatlığı olduğu sağlık kurulu raporu ile tescil edildi. Ve hak sahibi olarak abime 1 Eylül 2010 itibarı ile Yetim Aylığı bağlandı.

Ne var ki aylığın başlangıç tarihi yanlış değerlendirilmiştir.
Bilindiği üzere konu 5510 sayılı kanunun 35. maddesiyle düzenlenmiştir:
"Hak sahiplerinin aylıklarının başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması
MADDE 35- Ölüm sigortasından sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar;
a) Sigortalının ölüm tarihini,
b) Hak sahibi olma niteliğinin ölüm tarihinden sonra kazanılması halinde, bu niteliğin kazanıldığı tarihi,
takip eden ay başından itibaren başlatılır.
Abimin hak sahibi olma niteliği babamızın vefatından sonra ortaya çıkmamıştır. Kurumunuza sunduğumuz raporlarda da görüleceği üzere abim xxx tarihinden bu yana şizofrendir ve bakıma muhtaç derecede malul durumdadır.

İş bu nedenle, abimin hak sahibi olma niteliği babamızın vefatından sonraymış gibi değerlendirilmek suretiyle yapılan hatanın mevzuat gereğince düzeltilmesini, aylığın "sigortalının ölüm tarihini takip eden ay başından itibaren" başlatılmasını, geçen süreye ait biriken aylığın ise hak sahibinin banka hesabına defaten yatırılmasını ve tarafıma yazılı olarak cevap verilmesini arz ve talep ederim

ad soyad
imza
tc kimil no
adres
telefon

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Dilekçeyi gönderdim.

başlangıç aralık 2009 dur kesinlikle hakkınızı arayın

2022 Engelli Maaşı Geri İstendi

İyi günler,
Babam 2009 Aralık ayında vefat etti. %80 şizofreni engelli abime yetim aylığı bağlamak için -- SGK’ye başvurduk. Abim 1986’dan beri babamın üstüne sağlıktan faydalanıyordu. Ankara’dan onaylı raporları bulunmaktaydı. Fakat -- SGK bu raporları kabul etmeyip abim için yeni raporlar istemiş, bizi 2010 yılının Eylül ayına kadar uğraştırmıştır. Bu arada abim sağlıktan faydalanamamış, bütün masraflarını (ilaç, doktor dahil) biz karşılamıştık. Bu bilgileri daha önce sizlerle paylaşmıştık.
Sizin değerli bilgi ve dilekçi örneğinizi Ankara’ya göndermiştik.
Ankara SGK Müdürlüğü sizin sayenizde bizi haklı bulup 2011 yılı Ocak ayında 9 aylık farkı abime ödedi.
Fakat abimin anlayamadığı bir şekilde aynı gün -- SGK’den bir kağıt gelmiş, kendilerinin hatası yüzünden 9 ay abimin emekliliğini kabul etmedikleri için abim 3 ayda ödenen 2022 Engelli Maaşı’nı 3 kere çekmiş, o parayı %50 faizi ile 5000 TL’ye yakın bir miktarda geri istemişlerdir. Sizden ricam değerli bilgilerinizle bize yardımcı olmanızdır.

-- SGK’nin hatasının bedelini engelli bir insana mı ödettirecekler? O zaman neden abimin yetim aylığını hemen bağlamadılar? Abime 2010 Eylül ayının 20’sinde yetim aylığının bağlandığına dair kağıt gönderdiler. O aradaki 3 aylık engelli maaşını alması hakkı değil miydi? Maliye’nin %50 faiz oranı uygulaması normal mi? Bu hatada abimin suçu ne?
Bu arada Ankara SGK Müdürlüğü’ne telefon açtım. Bana SGK’yı mahkemeye vermemi söylediler. Bunu yapmalı mıyız?

Vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Önce gözünüz aydın diyelim. :)

Yersiz ödendiği iddiası ile 2022 aylıklarının %50 faiziyle geri istenmesi "yasal". Ancak bugünlerde kabul edilen ve çok yakında yürürlüğe girecek olan "torba yasa"daki bir madde, bu tür borçlardaki faizi tamemen ortadan kaldırıyor.
Şimdi yapmanız gereken şey bu maddenin yürürlüğe girmesini beklemek ve sonra uygulanması için size ceza bildiriminde bulunan kuruma dilekçe ile başvuru yapmak. Sonucunda sadece yersiz ödenen 2022 aylığının ana parasını geri ödeyeceksiniz. Onu da isterseniz taksitle ödersiniz...
Torba yasa Madde 17:
(4) Bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar yapılmış ödemelere ilişkin olmak üzere, 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında almakta oldukları aylıkları % 50 fazlası ile geri alınması gerekenlerden, % 50 fazlaya ilişkin tahsil edilmemiş tutarların tahsilinden vazgeçilir.

İlginize çok teşekkür ederim. Dediklerinizi uygulayacağım.

İyi çalışmalar, iyi günler.

Maaş Donduruldu, Kontrol Muayenesi İsteniyor

Sayın Bülent Bey,

Daha önce de yazdığım yazıya( http://www.engelliler.biz/forum/dul...rapor-teslim-tarihi-mi-baslangic-sayilir.html ) ek bir bilgi öğrenmek istiyorum.

Babam 2009 aralık ayında vefat etti. 1986 tarihinden bu yana şizofreni olan ve hayatını kendi kazanamayacak derecede %80 malul olan, babamın SSK'sı üzerinden sağlık giderlerini karşılayan abimden tekrar rapor istendi. 10 ay sonra da maaş bağlandı. Sizin değerli bilgi ve önerileriniz sayesinde paylaştığınız dilekçeyi Ankara'ya gönderip yetim aylığını babam öldükten sonraki aydan itibaren başlattılar. Fakat şimdi de maaşın dondurulduğunu ve tekrar kontrol muayenesi istendiğini öğrendik. Halbuki bizim elimizde Ankara SGK'nın "Sosyal sigortalar sağlık işlemleri tüzüğü'nün 3. bölüm 10. maddesi A/14 fıkrası gereğince hayatını kazanamayacak derecede malul sayılacağı ve kontrol muayenesi gerekmediğine" dair 2005 tarihli belge bulunmaktadır.

Biz bu belgeye dayanarak kontrol muayenesinin iptalini, maaşın devamını isteyebilir miyiz? Şimdiden teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.

Teorik olarak SGK her istediği zaman kontrol muayenesine çağırabilir. Bu konuda yapılabilecek bir şey yok maalesef. Bir an önce kontrol işlemlerini başlatın derim.

Üst Alt