Büyük ihtimalle yetim aylığı aldığından dolayı 2022 kesilmiş ve ceza tahakkuk edilmiştir. Yetim aylığını 2022 maaşı seviyesine yükseltmek en garanti yoldu bu durumda. Ama 2022 maaşını bağlarken kurumun bunu belirtmesi lazımdı.
Öncelikle aşağıdaki dilekçe örneği ile kuruma bir itirazda bulunun. Yetim aylığı alanlara 2022 maaşı bağlandığı için kesilen cezaya karşılık açılan ve kazanılmış örnek bir dava var. Dilekçeye verilecek cevaba göre hareket edersiniz.
Dilekçeyi kendi durumlarına göre düzenleyip doldursunlar. (Tarihler, ceza tutarı vs vs )
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Pirimsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'ne,
... / ... / 2011
xxx tarihinde tarafıma gönderilen mektupla XXX tarihi ile XXX tarihi arasında aylığa hak kazanmadığım halde yersiz ödeme aldığım iddia edilerek yersiz ödenen XXX TL.'nin tarafımdan talep edildiğini öğrenmiş bulunuyorum.
1- Yetim aylığı almaya başladığımda 2022 aylığımı kestirmem gerektiğine dair dayandığınız mevzuatı bilmiyorum. Aksine, 06.11.2010 tarihli resmi gazetede yayınlanan "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik"in 4. maddesinin "d" fıkrası açık olarak "Sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan özürlü olanların aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları özürlülük oranlarına göre bu Yönetmelik kapsamında ödenecek olan aylık tutarından düşük olanları" 2022 maaşı kapsamında saymaktadır.
Tarafıma bağlanan yetim aylığı aylık XXX TL'dir, yani almış olduğum aylık XXX TL'lik 2022 maaşımdan düşüktür. Bir başka deyişle yetim maaşı alırken 2022 maaşı almamın önünde bir engel bulunmamaktadır.
2- Yetim aylığı da 2022 aylığı da Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde ödenmektedir. Dolayısıyla 2022 aylığı alırken Yetim aylığı alamayacağım kurumunuz tarafından iddia ediliyorsa, bu durum bana bildirilmeliydi ve yetim aylığım bağlanmamalıydı. İllede bir işlem yapılacaksa, yetim aylığı için kurumunuza başvurduğumda, bana, "siz 2022 maaşı alıyorsunuz. Aynı anda Yetim aylığı alamazsınız. Size [yukarıdaki] yönetmeliğin "Yetim aylığı veya gelir alanlara yapılacak fark ödemeleri"ni düzenleyen 10. madddesi doğrultusunda işlem yapmalıyız ve Yetim aylığınızı 2022 aylığı seviyesine yükseltmeliyiz" demeliydiniz.
3- Bir başka deyişle ortada bir hata varsa, bunun sorumlusu kurmunuzdur. Sizin sorumlu olduğunuz bir konuda yaptığınız hata nedeniyle benim cezalandırılmamın hukuka da hakkaniyete de uymadığı açıktır.
4- Ayrıca Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim aylığı veya gelir alan çocukların aldıkları aylıkların yönetmelikte belirlenen skalanın altında olması durumunda muhtaçlık aylığı alabileceğine dair verdiği açık bir karar da bulunmaktadır. Kurumunuzun hukuk birimine danışmanız halinde bu karar hakkında gerekli bilgi verileceğini düşünüyorum.
İş bu gerekçelerle; tarafıma tahakkuk ettirilen tüm borcun silinmesini ve almış olduğum Yetim Aylığının 2022 aylığı seviyesine %XX oranındaki raporum göz önne alınarak yükseltilmesini -tüm hukuki haklarım saklı olmak kaydı ile- arz ve talep ederim.
ad soyad
imza
TC kimlik no:
Adres:
Telefon: