Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yetim maaşı için yersiz ödeme denerek ceza tahakkuk ettirildi..?
daha nönce emekli sandığından yetim maaşı alıyordum. geçen yıl çalışıyorum diye maaşımı kestiler.
dün bana icradan 2005 yılından maaşın kesilene kadar aldığım paralara karşı icra geldi.
şimdi ben bu konuda ne yapabilirim. ödeyecek durumdada değilim meblağ çok fazla nereyelere başvurmam gerektiği hakkında bilgi alabilir miyim.
Siz de emekli sandığı (4c) statüsünde mi çalışıyorsunuz?
"Soru: 1986’da vefat eden babamdan devredilen Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı almaktaydım. Nisan ayına kadar aylık aldım. Nisan ayında sigortalı olarak bulunduğum ilin adliyesinde göreve başladım. Bulunduğum bölgeye bağlı Emekli Sandığı dairesi başkanlığına aylığımın kesilip kesilmeyeceği hakkında bilgi edinme dilekçesi yazdım. Cevabi yazılarında aylığımın kesilmeyeceği bildirildi. Sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK), SSK’lı çalıştığıma dair bilgi dilekçesi verdim. Onlar bana her ne kadar ‘SSK‘lı olduğunuzu ve maaşınızın kesilmesini istemeseniz de aylığınız işe başladığınız tarihten itibaren kesilmiştir’ diye yazı yazdılar. Bu durumda ben nasıl bir hak iddia edebilirim? Aylık alabilir miyim? Ayten DEMİR
Cevap: Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışmamak veya kendi çalışmalarından dolayı Emekli Sandığı’ndan gelir ve aylık almamak koşuluyla, bekar, evlense de boşanan veya dul kalan kız çocukları anne veya babalarından dolayı yetim aylığı alabilirler.
Sigortalı çalışmanız nedeniyle yetim aylığınızı kesemezler. Evlenmediğiniz sürece, sigortalı çalışsanız da yetim aylığı alabilirsiniz. Yetim aylığınızın yanlış kesildiği iddiasıyla kesildiği tarih itibarıyla tekrar bağlanmasını talep edin. Talebiniz reddedilir ve aylığınız bağlanmazsa, idari işlemin iptal edilerek yetim aylığınızın tekrar bağlanması için dava açın. Aylığınızın bağlanmaması için bir neden yok."