Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yetim ve evde bakım parası alıyoruz, 2022 maaşına başvurulabilir mi?

oerdogan

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Daha önce 2022 maaşı alıyordum. Fakat babam vefat edince kişi başına düşen gelir artınca kesildi. Yetim aylığı almaya başladım. Başka evde yaşayan kız kardeşim eşinden ayrılınca ona da yetim aylığı bağlandı ve annem ile benim maaşımız düştü ve kız kardeşime ödeme yaptıkları için artı kesinti oluyor. Kişi başına düşen gelirimiz yine düştü.

- Başvuru yapabilir miyim?
- Yetim aylığı almam başvuru yapmama engel olur mu?
- Ayrıca Aile ve Sosyal Yardımlaşma sitesinde "SGK'dan aldıkları aylıkları 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylık tutarlarından düşük olanlar SGK'dan aradaki farkı talep edebilmektedir." diye bir ifade gördüm.
Ne yapmalıyım?

Hane de 3 kişiyiz, evimiz kira 1000 ₺
Hane geliri
Evde bakım: 1705 ₺
Annemin dul maaşı: 950 ₺ (kesinti ile 650₺)
Yetim maaşım: 475 ₺ (kesinti ile 350₺)

Son düzenleme:
Başvuru yapabilir miyim?
- Yetim aylığı almam başvuru yapmama engel olur mu?
Olur.
mka bknz buraya

Aile ve Sosyal Yardımlaşma sitesinde "SGK'dan aldıkları aylıkları 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylık tutarlarından düşük olanlar SGK'dan aradaki farkı talep edebilmektedir." diye bir ifade gördüm.

oerdogan
Soru 38: SGK'dan yetim aylığı alan engelli kişiler 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklarından faydalanabilir mi?
SGK'dan aldıkları aylıkları 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylık tutarlarından düşük olanlar SGK'dan aradaki farkı talep edebilmektedir
Soru 39: SGK'dan aldığı yetim aylığının 2022 aylığından az olduğunu gören kişi aradaki farkın kendisine ödenmesi için hangi kuruma başvuruda bulunmalıdır?

Aradaki farkın ödenmesi ile ilgili olarak kişi SGK'ya başvuruda bulunmalıdır. Konu hakkında Bakanlığımız ve Vakıflar tarafından her hangi bir işlem yapılmamaktadır.
yani diokı .fark için 2022ye başvurdugnuz sydv değil sgk ya başvuracanız

SGK'dan bir gelir ve aylık hakkkı olanlar asla 2022 aylığı alamaz. başvurusu bile alınmaz. hane gelirine de bakılmaz.
yetim maaşından dolayı 2022 alamazsınız demek istio. çünkü sgkdan yetim maaşı alıonuz

Teşekkür ederim mka
Keşke bunı SYDV 2022 kesildiğinde bildirseydi yada SGK maaş bağlama birimi görüyor engelli vatandaş açıklasaydı. O kadar süre az maaş verdiler.
Geçmiş ödemeler ile ilgili fark taleb edebilir miyim acaba?

oerdogan
kardeş kişi başvurmazsa onlar deme bişi etmez.nerden bilsinler .hak sahibi kişinin bildirim etmesı gerekio.geçmıse dönük verırlermı bilmıom.sen geçmişe dönük olarak ıste verırllerse bulmus gibi olursun çünkü uygulama nasıl bılmıom.vermezlersede enazından bundan sonrası farkı alırsın

oerdogan

yetim aylığın, rapor oranına gore alabıleceğin 2022 aylık mıktarından duşuk. o yuzden yetim aylığı ile alabileceğin 2022 aylık miktarı arasındaki farkı yetim aylığı aldığın sgk kurumundan talep edebilirsin.
engelli raporunla birlikte yetim aylığı aldığın sgk kurumuna gidip farkları almak için başvur.

geçmiş dönem farkları alamazsın. bu kapsamdaki (2022 sayılı kanun'nun 2. maddesının son fıkrası) aylık farkı başlangıç tarihi, SGK kurumuna başvurunun kayda geçtiği tarihi takip eden aybaşıdır.

yani sen SGK'ya başvuracaksın. başvurun kayda geçtiğinde bu tarihi takip eden aybaşından itibaren fark ödenecek sana. SGK'ya başvurmadan önceki farkları alman mumkun değil.

Teşekkürler, başvurumu yaptım. Keşke daha önceden haberim olsaydı, üzüldüm.

Başvuru sonucu SGK maaştaki farkı tamamladı.
Geçmiş dönem için de farkı ödedi.
Herkese teşekkürler,

Üst Alt