Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

YKS'de engellilere ek puan var mı ve engellilik durumu nasıl bildirilir?

kenan91

Aktif Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
2
Arkadaşlar selam %78 Süreğen Kronik Böbrek Yetmezliği raporum var, (1) bir yıl süreli. 2 yıllık bir bölüm bitirmiştim fakat şimdi mühendislik okumayı düşünüyorum. Sınav sistemi de değişmiş sanırım, TYT ve AYT olmak üzere iki sınava giriyormuşuz. Sorularım şunlar;

Engel bilgisi için nasıl bir dilekçe vereceğiz?
Engellilere ek puan var mı?
Lise puanım iptal mi oldu? (birisi kullandığın için artık o geçersiz dedi)

Bunu bende merak ediyorum çok bilgi kirliliği var engelli ek puanı dahilinde obp ek puanının geçersiz olacağını düşünmüyorum galiba en temizi ösymyi arayıp öğrenmek.

Öğrenirseniz yazabilir misiniz

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ek puan olayını pek bilmiyorum ama engellilik durumunu belirtmek için raporla beraber ösym kayıt merkezlerinden kayıt yaptırıp raporu sisteme işlettirebilirsiniz.

Sınavlarla ve tercihlerle ilgili bilgilere ilgili sınav ve tercih kılavuzlarından, Kılavuz yayınlanmayan sınavlarda ise “Sınava İlişkin Genel Bilgiler Temel İlke ve Kurallardan” erişebilirsiniz. Kılavuzlar ile Temel İlke ve Kurallar “http://www.osym.gov.tr” internet adresinde yayımlanmaktadır.

Bu çerçevede engelli veya sağlık sorunu olan adaylara yapılan sınav uygulamaları, ilgili sınav kılavuzunda Engelli/Sağlık Sorunu Olan Adaylar ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunun Doldurulması başlığı altında yer verilmiştir.

Adayların başvuracakları ÖSYM sınavlarında engel/sağlık durumlarını belirtir Sağlık Kurulu Raporlarını ilgili kılavuzda belirtilen diğer belgelerle birlikte başvuru yaptığı/yapacağı sınavın başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.

İlgili Yönetmelik gereği; engelli/sağlık sorunu olan adayların “Engelli Salonlarında” sınava alınabilmeleri için bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları;
1) Engelli Sağlık Kurulu Raporu / Sağlık Kurulu Raporu / Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) onaylı bir örneğini
2) Sağlık/Engel Bilgi Formunu (doldurulmuş olarak)
3) Sağlık/engel durumlarını belirten dilekçelerini
4) Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini
ilgili sınavın başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığına ulaştırmaları gerekmektedir.

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda engelli adaylara ek puan verilmesi sadece Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sisteminde olmak üzere; bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu (örneğin, bütün düzeltmelere rağmen bedensel, görme veya işitme gücünde tam ya da önemli ölçüde eksiklik) olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayların seçme ve yerleştirme işlemleri, engel türü, engel derecesi, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak ek puan uygulaması yapılmaktadır.

Sağlık kurulu raporlarında belirtilen engel dereceleri, ÖSYM'nin görevlendireceği Komisyon tarafından incelenmekte, adayların engelleri nedeniyle ayrı bir seçme ve yerleştirme işlemine tabi tutulup tutulmayacakları bu incelemelerin sonuçlarına göre belirlenmektedir.

Bilgilerinize rica ederiz.
ÖSYM Başkanlığı
-------------------------------------------------------

Konuyla ilgili bu maili aldım.

Yks

Merhaba, tetraplejiyim yaklaşık 20 gün sonra üniversite sınavına gireceğim ilk kez gireceğim. Ne gibi haklarım var tam bilmiyorum işaretleyici ve tek başıma bir sınıfta girmeyi talep ettim.engelli raporumu ve engeli mi bildiren dilekçe yolladım. acaba ek süre ve ek puan veriliyor mu?(puan veriyorlarsa ne kadar) daha başka haklarım var mı daha önce sınava giren varsa deneyimlerini paylaşırsa çok mutlu olurum. kafam da çok soru işareti var.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

HasanREİS

Bu yil zaten 30 dk eklendi ve tyt baraj puani 170 dustu ek sure normalde de yok engellilere ama engel durumuna gore ek puan veriliyomus bende ilk defa girecegim bakalim basarilar dilerim

Bllssplat
Sınava girmedim

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yks yetlestirme sonucunda ek puan veriliyormuş

Merhaba duyduğum kadarıyla yerleştirme sonuncunda ek puan veriyormuş. Sonuç belgesi göstermiyormuş. Yerleşince puan veriyormuş kaç ek puan vereceği belli değilmiş. Eğer böyle sistem doğruysa nasıl tercih sıralamam yapmam gerekiyor.

Bllssplat
Tercih yapmak istediğiniz bölümlerin puanı ile aldığınız puan arasında 20-25 civarı fark olabilir. Yani 25 puanım eksik, 30 puanım eksik yazmayayım gibi düşünmeyin yazın. Alacağınız puanla birlikte tutarsa tercihiniz gelir ve yerleştirme sonucunda engelli ek puanlı diye belirtilir.

KKELEBEKK

Peki çok sagol ayrıca özel kontenjan veya engelli kontejan var mı eğer varsa tüm bölümler var mı hatta kaç kontenjan var

Engellilere ek puan diye bir sey hic duymadim hatta kusura bakmayin da bu ihtimali bile sacma buldum.
Ek puan olayı yanlis hatırlamıyorsam 2008de kalkti çünkü o sene ben de alan dışından sınava (öss) girmis ve sayısal bir bölüme yerlesmistim. Ondan önce meslek.liselilere kendi alanindan girdiyse ve öğretmen lise mezunlari öğretmenlik bölümlerine yerlestiyse ek puan gelirdi (öğretmen liseleri kalkti mi hala ek.puan var mi bilmiyorum). 2008de herkesin her alandan sinava girebilmesinin önü acildi diye hatirliyorum (2007 de olabilir ben 2008de girmistim sınava)

Üst Alt