Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yüksekten düşme sonucu L1 ve L2 omurlarında kırıklar oluştu..?

sercankarvar

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, öncelikle hepinize geçmiş olsun. Annemin bir hafta önce yüksekten düşmesi sonucu L1 ve L2 omurlarında kırıklar oluştu ameliyatla siniri zedeliyen kemikler sinirlerin arasından çıkarılıp yerine platin takıldı. Ameliyatın başarılı geçip geçmediğini öğrenmek için bir çok doktora danıştık ve hepside başarılı geçtiğini söyledi. İlk günlerde tekrar ayağa kalkması için %0.01 lik bir oran verdiler ve oturabilirse sükredin dediler. annem yoğun bakımdan çıkalı iki gün oldu ve şu an sol ayağında his var fakat topuğundaki kırıklar ve dizindeki şişlik yüzünden olsa gerek diz kapak ve altını oynatamıyor. sol ayağın diz üstünündeki kaslarını hareket ettire biliyor. sağ ayağında normalde herhangi bir his yok, sadece sağ ayağında buz gezdirdiğimizde soğukluğu hisseti ve ardından dokunduğumuzda anladı. buzu sürmeden his alamıyoruz sanırım olaylar çok yeni olduğu için bu konuda daha geniş bir bilgi veremiyecem. Hastahane ve çalışanları çok ilgili değiller. annemin iyileşmesini hızlandırabilecek ameliyat sonrası hareketler ve neler yedirmemiz gerekiyor bu süreçte neleri öneririsiniz her türlü öneri ve görüşlerinize açığım bilgilendirirseniz sevinirim.

NOT: Ortopedi doktoru bileğindeki kırıklar için bu hafta için ameliyat yapmayı düşünüyorlar sol ayağındaki kıpırtıyı gördükleri için.
NOT2: annemin morali gayet iyi iyileşmek için elinden geleni yapıyor ve yapacak.

Allah şifa versin... Kırıkları iyileşene kadar ayağa kalkamaz sanırım. Hareket ettirebildiği eklemleri için fizik tedavi uzmanının görmesi iyi olur. Yatak yarası oluşmaması için hep aynı pozisyonda kalmaması gerekir ara sıra pozisyon değiştirilmeli, bu mümkün değilse havalı yatak kullanmak faydalı olur. Doktorların yasakladığı bir şey yoksa canının çektiği hr şeyi yiyebilir.

bilmiyorum ama bence iyi gelişmeler oluyor şu an sol ayağını bileğine kadar hissediyor ve küçük kas hareketleri gözlemliyoruz. sağ ayağında da bileğine kadar his alıyoruz ama sola göre zayıf. Perşembe günü bileklerinden dolayı ortopedi ameliyat yapacak. Yatak yarası konusunda daha dikkatli olacağız. havalı yatağı da hastahaneden çıktıktan sonra temin ederiz. Söylediğiniz her bilgi benim için çok değerli. İlginiz için teşekkür ederim.

omrilik felci bende yaşadım fizik tedavi uzmanına mutlaka görünmelisiniz yattığı yerden yapabileceği egzersiz verecektir sanırım bacakla ilgili olanlarda sizinde desteğinizle egsersiz önerecektir bu hem kireçlemeyi önlemek için hemde mümkün olduğunca kasları aktif tutmak için şart his olayında kişiden kişiye değişir ben ilk 20 günde çok hızlı iyileşme görmüştüm inşallah sizdede durum böyle olur benim kırık l3 kırığı idi

cemal bey nasıl bir süreç atlattınız biraz daha ayrıntılı bir şekilde anlatabilir misiniz?. Günlük şeklindede olabilir mesela ilk neleri hissetiniz ve kaslarınız nasıl oynattınız? ilk hangi kaslar ve devamında gerçekleşenleri daha ayrıntılı anlatırsanız çok mutlu olurum. Bu gün hastahanede geçirdiği 11. gün. 5 gündür yoğun bakımdan çıktı ve ilk zamanlar ayaklarında hiç his yokdu. yavaş yavaş en son bi önceki mesajımda anlattığım gibi hisler ve hareketler gözlemledik. Dediğim gibi süreci biraz ayrıntılı anlatırsanız çok mutlu olurum.

Diz kapakları ve bileklerini dediğiniz gibi iki saat arayla hareket ettiriyoruz.

Çok geçmiş olsun

Bu yazdıklarınıza bakınca his-hareket gelmesi konusunda umutlu olmak için yeteri kadar nedenimiz var gibi görünüyor. Henüz çok çok çok erken bir dönem. Zamana ihtiyacınız var. Acele etmeyin. Çok daha iyi olacaktır...

1- Kendi başına yapabildiği her ama her şeyi yapmaya özen göstersin.
2- Çekme, itme, kaldırma vb. hareketleri ne kadar yapabiliyorsa yapsın. Her gün, her an bunları zorlasın
3- Kol kaslarını her zaman güçlü tutmalı. Hafiften başlayan ağırlıklarla çalışsın. Özellikle yataktan sandalyeye, sandalyeden tuvalete vb. geçişler için kol kaslarının kuvvetli olması çok önemli
4- Başlarda uzun süre yatmaktan kaynaklı olarak tansiyon sorunu olabilir. Her gün küçük küçük oturma denemeleri yapsın. Son kertede gününü tekerlekli sandalyede geçirebilecek stabiliteye kavuşması lazım. Başkaca bir sağlık sorunu yoksa, buna mani hiç bir durum söz konusu değil
5- Oturmaktan ya da yatmaktan kaynaklı bası(yatak yarası olmamasına çok çok çok özen gösterin. Sandalyede otururken havalı minder kullanın mutlaka. Yatarken kendi başına sağa-sola dönebiliyorsa özel bir yatak almanıza gerek yok. Ama yine de iyi bir visco yatakta yatması yara olmaması açısından çok iyi olur
6- Şu anda sabit sonda varsa, kısa sürede ondan kurtulun ve 4-5 saatte bir TAK yapın. Bol su içerek mesane enfeksiyonu olmasını önlemeye özen gösterin.
7- Kaza öncesindeki büyük tuvalet alışlanlığını devam ettirmeye çalışın. Her gün tuvalete çıkıyor idiyse, her gün sabah aynı saatlerde tuvalete otursun (klozet minderi kullanın ki yara olmasın). Eğer her gün çıkmakta zorlanıyorsa, iki günde bir oturarak düzen tutturmaya çalışın.
8- Sağlıklı beslenin. Çorba, salata, lifli yiyecekler tüketin. Baharattan uzak durun. Kilo almamaya özen gösterin. Kabız olmaması önemli.

Aklıma gelenler bunlar. Sorularınız varsa tüm detaylarıyla sorun lütfen...

OturanBoğa vermiş olduğun değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

ben biraz şanslıydım sanırım his yoktu ilk zamanlarda ama ameliyattan iki gün sonra zorda olsa her iki ayağimi çekebiliyordum his konusunda ilk 20 gün çok fazla değişme olmadı ama 21 ci gün his olarak küçük tuvalet ve büyük tuvalet hissi geldi ilk defa yardımsız yapatım tuvaletimi ameliyattan 7 hafta sonra fizik tedaviye başlandı kardeşimin yardımı ile bacak güçlendirme çalışmasına başladık hastaneden taburcu olduktan 10 gün sonra adana balcalı üniversite hastanesinde fizik tedaviye başladık ve çok hızlı bir şekilde kas gücü arttı günlük 6 ile 8 saatlik bir fizik tedavi programı uyguladık tedavinin 2 haftası walkerle yürümeye başladım 30 gün sonra taburcu olurken tek koltuk deyneği ile yürüyordum yalnız sol ayakta düşük ayak problemi için afo kullanıyorum hala

ben de yüsekten olarak l ve l2 de kırıkla felc oldum, amaliyat öncesi bacaklarımda his ve hareket yoktu, iki gün sonra ameliyat oldum platinle kırıklar sabitleştirildi, amaliyattan hemen sonra his geldi ancak hareket yoktu, oturamuyordum ve dayanılmaz acılarım vardı.
Amaliyat yerim iyi oldukca oturmaya başladım ayaklarımı oynatabiliyordum, fizik tedaviye alındım uzunca bir süre güclendirme terapileri gördüm, dizimden aşağısında hızla adele erimesi oldu amaliyat esnasında kesilen bel adalelerim kısmen güçlendi,önce ayakta bir kac dakika durabiliyordum sonraları iki koltuk değneği ile bir iki metre yürüdüm, sonra yürüyüş mesafem uzadı sonra tek koltuk değneyi ile yürüye bildim, sonra iki bastonla daha sonra tek bastonla derken bastonsuz yürüdüm, bu arada her iki ayağımda düşük ayak oluşmuştu bu hiç gelişmedi çeşitli protez ve afo cıhazlarıyla biraz daha kolay yürüdüm, 30 sene böyle hayatımı idame ettirdim. şimdi geldim 70 yaşına yaşliliğin verdiği güçsüzlükle tekrar tek bastonla kısa mesafeler yürüye biliyorum.

Bu durumda olan herkes gibi hareketsizliğin verdiği bazı istenmeyen komplikasyonlar gelişti,kalp damarlaım tıkandı bypas oldum her iki ayağımın atar damarları tam dıkandı bacaklarımda tam kanlanma olamadığı için dolaşım bozukluğuna bağlı adele zafiyetleri güçsüzlükler hareketimi çok kısıtladı,

özete; ilk 3 ay sinirler iyi oldu oldu sonrası öyle kalıyor .mesane ve anüs problemleri de var tabii. Birde herkeste aynı sonuc olmuyor hasarın bir santim aşağıda yada yukarda olması neticeyi çok değiştiriyor. Size ve bu durumda olan herkese allah kolaylıklar versin.

Osman kartal, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim geçmiş olsun. Annemin hislerinde gelişmeler devam ediyor kas olarak kalçalarındaki kasları gayet kontrol edebiliyor ve baldırlarının iç kısımlarında çok küçük kas hareketleri gözlemliyoruz(kendisinden ayaklarını oynatmasını istediğimizde yapıyor tabi bunları). Hislerde her geçen gün ilerleme olurken hareket(motor sinirlerinde) hala bir gelişme gözlemleyemiyoruz. Bu süreç sizde nasıl ilerledi? bu hareketin geldiği zamanları, hareketin gelmesini etkileyen şeyleri daha ayrıntılı anlatırsanız çok mutlu olurum.

NOT: annem hala hastahanede yatmakta, ayağındaki yaraların iyileşmesini bekliyoruz, sonrasında fizik tedaviye başlayacağız. Önerebileceğiniz bir fiziktedavi merkezi varmıdır? GATA'da tedaviye başlaması bir yıldan uzun sürer bu durumuda göz önünde bulundurursanız, bize en uygun fizik tedavi merkezi neresi olabilir?

L1-L2 patlamalı kırığı ve onun tedavi süreci

Merhabalar, bu başlıkda annemin kazası ve sonrasında yaşadıklarımıza dair bilgiler vermek, işini iyi yapamayan doktorlardansa sizin gibi yaşayarak ve görerek tecrübe edinmiş kişilerin fikirlerini almak ve bu doğrultuda bu tarz durumları yaşayan insanların neleri yapması gerektiği ve neleri yapmaması gerektiği hususunda bilgilendirmek için açıyorum. Umarım faydalı bir yazı olur.

7 ay önce annem balkondan düşmesi sonucunda L1-L2 omurlarını kırdı. 2 aylık iyileşme süreci sonucunda fizik tedaviye başladık. yaklaşık 5 aydır fizik tedavi görüyoruz. İlk zamanlarda ameliyatında giren beyin cerrahı "bırakın yürümayi, düzgün bir şekilde oturursa şükredin" dedi. Doktorlar anneme %96'lık bir rapor verdiler. Bu tarz lafların ve durumların ne kadar saçma olduğunu bu sitedeki yazılardan okuyarak öğrendim ve dibini görmüş mutsuluk ve üzüntümüz bir nebzede olsun umut buldu.

Yarası iyileşen annemi fizik tedaviye başlattık, ilk zamanlar küçük kas hareketleri varken bugünlerde aşağıdaki videolardaki gibi.(süreç içinde yaptıklarımızı isteyen arkadaşlara ayrıntılı anlatabilirm özelden mail atmanız yeterli.)

Bu sitedeki değerli insanlar sayesinde yeni ve kaliteli bir fizik tedavi merkezi bulduk(Nevşehir Kozaklı fizik tedavi merkezi) yakında bu tedavi merkezine geçeceğiz ve yine burdaki insalar sayesinde Tak kullanıyor ve kısa bir süre sonra bası yarası oluşma ihtimaline karşı havalı minder kullanmaya başlıyacak.

Sizden ricam böyle bir durumdaki bir birey nasıl daha iyi olabilir? nelere dikkat etmeli? nasıl bir tedavi süreci izlemeliyiz? tecrübelerinizi esirgemiyeceğinizi umarak hepinize bol şifa, mutlu bir hayat diliyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=W3ghROMjKoM
https://www.youtube.com/watch?v=VUSoJUlH394
https://www.youtube.com/watch?v=iv7wUzMOuHQ
https://www.youtube.com/watch?v=e8GxzaODHJw

@sercankarvar

Bence her şey çok güzel gidiyor. Yapageldiği şeyleri aynen yapmaya devam etsin. Yüzme olanağı olursa o da iyi gelecektir.

Videoları izleyince, yatakta ayağı geri çekerken topuğun yatağa sürtünmesi yara oluşmasına neden olabilir. O esnada topuğa süngerimsi bir şey bağlayın ki yara açılmasın.

Bir de tekerlekli sandalyeden yatağa yataktan sandalyeye geçiş için kol kaslarının güçlenmesi lazım. Buna dair ağırlık çalışmaları yapın mutlaka (ve aman, bu tür geçişlerde de sürtünme/çarpma olmasın ki yara oluşmasın)

Bu durumda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli şeyin uzun bacak seçimini olduğunu belirtmek isterim. Uzun bacağı yaptırmak isteyen doktorun tecrübelerine göre kalitesi(hastaya olan faydası) değişiyor. İçeriğinde yarım oynar, oynar eklemler kullanabiliyorlar, eski kafalı olabiliyorlar dolayısıyla eğer uzun bacağa geçmek gibi bir durum yaşarsanız bu durumu iyice araştırın sadece doktora bırakmayın derim.

Üst Alt