Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yurt dışı çalışmışlığı olan annemin malulen emekliliği ve vasi tayini..?
Annem benim bildiğim 15 yıldır şizofreni hastası hastalanmadan önce 5 yıl yurtdışında (Avusturya) çalışmış malulen emekliliği için ne yapılabilir.Birde vasisi olabilmek için ne yapmam gerek.Nerelere başvuru yapmalıyım.
10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 primi varsa, maluliyet cetveli'ne göre de malul sayılacak oranda rapor alabilecekse, malulen emeklilik talebiyle sigorta müdürlüğü'ne başvuracaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Hastanenin vereceği rapor sgk tarafından onanırsa malulen emeklilik gerçekleştirilecek.
Merhaba kusura bakamayın şimdi gördüm SGK gittim ama Avusturya'da çalıştığı için SGK, Avusturya sigortasına yönlendirdi Türkiye'de çalışmışlığı yok ancak Avusturya sigortasından bize yazı gelirse biz ilgileniriz dedi.
1975-1980 yılları arasında 5 sene Avusturya'da çalışmışlığı var. Orda yatan primi Türkiye'de transferde olmuyormuş
Anneniz kac yasinda? Halen oturma müsadesi mevcut mu? Sana iki yol sunulur burada
A: Tanidik,avukat vs yolu ile annenizi avusturyada emekli yapmanizdir.Hem maaslari TR ye göre yüksek olur hemde kolay olur.
B: Avusturyada olan calismasini Türkiyeye tasimak,o konuda sgk yardimci olur.Ama salyangoz bile hizlidir bu konuda onu diyim.Tanidigim bir kisi ayni yolla sigortasini tasimak istedi 2-3 yildir ugrasiyor.
C: Baska bir yol ise, Anneniz hem avusturyada hemde Türkiyede emekli olabilir??!!! Söyleki,AVusturyadaki calismisligini Türkiyede calismis gibi kabul ettirir ( tasima degil ) 1800 gün karsiligi ücret öder. Bilmiyorum ama takriben 30-40 bin tl. Raporda alirsa TR de malulen emkli olur.Avusturyaya ayruyaten basvurabilir emeklilik icin.
AVusturya kanunlarinu bilmiyorum ama,avrupa kriterlerini göz önünde bulundurarak bir fikirde bulundum.Konunun uzmani degilim,sadece kendi fikirlerimdir
Annem 57 yaşında 1988 senesi Türkiye dönüşü bu zamandan sonra oturma
müsaadesi olacağını zannetmiyorum.
A: Normal emekli Annemin Annesi ve Babası 15 yıl çalışarak emekli oldular annem 5 sene
çalıştığına göre 10 yıllık prim ödemesi yapmam gerek bir
birde kur var.Bunu yapacak maddi olanağım yok.
B: SGK sorduğumda taşıma yok dedi.Bazı yerlerde sizin tanıdığınız biri gibi taşıma yapan var
SGK mahkemeye vererek taşıma yaptırmış dedeiniz gibi uzun uğraş gerektiriyor.
C:Evet Avusturya'da İşe giriş tarihini Türkiye'de giriş tarihi olarak saydırıp SGK'daki memurun hesabıyla 28 bin
ödeyip malulen emekli edebilirim.Benim merak ettim Avusturya 'da çalışmışlığı üzerinden
Avusturya'dan malulen emekli etmek sizde Avusturya kanunlarını bilmiyorsunuz
Mesela ALmanyada emekli olmak istiyorsan ( malulen veya normal emklilik ) en az 5 sene calismislik gerekir.AVusturya da nasil bilmiyorum,keske yardim edebilsem ama tanidigim kimse yok orada.
Anneniz 5 sene calismisligi var,prosedür nasil olur bilmiyorum ama bir avukat araciligiyla arastirin derim.