Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışında yaşayan engellilerin sosyo-ekonomik koşul ve şartları hakkında bilgiler

hozgul

Üye
Konular
137
Reaksiyonlar
304
Değerli Arkadaşlar,

Sağdan-soldan duyarız: Almanya'da şöyle sosyal devlet var, Fransa şu hakları veriyor, Hollanda'da sosyal güvenlik şu kadar güçlü diye...

Acaba bunlar birer efsane mi yoksa bir hakikat mı? Gerçekten de Türkiye'de engelli kişilere sağlanan; sosyal, ekonomik, sağlık, rehabilitasyon gibi hizmetler Avrupa'ya göre da mı ileri seviyede?

Örneğin Avrupa'da:

En düşük emekli aylığı ne kadar?
Sosyal güvenlik kurumları işitme cihazı, tekerlekli sandalye, protez vb. medikal araç ve gereçleri karşılıyor mu?
Çalışan bir engelli en düşük ne kadar maaş alır?
Çalışamayacak durumda olanlara devlet hangi konularda destek sağlar?
Pediatrik tekerlekli sandalye verir mi?
İlaç katılım bedeli var mı?
Otobüse binmek isteseniz, şoför; "bedavacılar geldi" der mi?
Şehiriçi ulaşım sistemi erişilebilir mi?
Bir salonda konser seyredebilir misiniz?
İnsanların tutum ve davranışları nasıldır?

Konu çok uzun, farkındayım. Ancak kıyas yapmak ufuk açıcı olabilir.

Çok selamlar...

Bazen dara düsersin ya,Simdi ne yapacam dersin!!!Para yok,saglik yok,is yok ana baba akraba yok,Yanarsin ya haline,isyan edesin gelir bazen...

Iste Dostlar burada öyle bir duruma düstügün an,Sosyal devlet var,ama gercekten var.Mesela maasim düsük ( malulen emeklilik ) sebebi az calismislik oldugu icin.

Lakin isterse maasin 100 euro olsun,devlet onu bir sekilde 800 euroya endeksliyor.Ev kirani veriyor,dogalgaz parasini veriyor,Otobüs tren bedava.

Hastalandinda taksiyele git,fis al ve parani saglik kasasindan al.Sadece engelliye degil,insana deger var,Her milletin oldugu gibi bunlarinda iyisi kötüsü mutlaka vardir,biz genelleme yapiyoruz.

Burada insan kendini asla yanliz hissetmiyor,ana babasindan cok devlete güveniyor ( sosyal anlamda ) Ben malulen emkli oldugum icin,ilac icin saglik kasasina az biraz ödüyorum.Ilaclarim cok pahali benim,senede takriben 40-50 euro arasi ödüyorum

kimse sizi kücümseyemez,konserde seyret tiyatroda.Heryerde Engellileri düsünürler.Engelinize göre her türlü aleti alirsiniz,Olaki sizden birkac kurus istediler,vallahi ben severek veriyorum,cünkü devlet beni ve cocuklarimi ihmal etmiyor,fazlasini veriyor.

Sayamayacagim kadar cok sey var.Ben nankör degilim,bazi vatandaslarimiz hem burda yasiyor,calisiyor,ama her firsatta almanlar söyle böyle derler,Ne hikmetse bir türlüde gitmezler burdan

hopeless73

Tecrübelerinizi paylaştığınız çok teşekkür ederim. Bu bahsettiğiniz ülke Almanya mı?

hozgul

Evet Almanya.

Otobüscüler bedavacilar geldi demez :)) CÜnkü burada önden binme zorunlulugu yok,istersen orta veya arka kapidan bin.Calisan bir engelli,vergi vermez ve maasi en düsük ( eyaletlere göre ) 1300 € dan baslar 4000 euroya kadar cikar.Kalifiye iseniz dahada fazla olur.

Burda sistem öyle bir oturmuski anlatamam. Maasin mi az? Hop devletten kira yardimi su bu yardimi.

Ulasimla ilgili!! Ben büyük sehirde yasadigim icin,yer alti yer üstü daima calisir.Gece 03.00 kadar. SOnra tekrar saat 05.00 de mesai baslar

Yani ulasim sorunu yok.Ayrica burada minuten takt derler ( yani otobüs ,metro her 20 dak ) gelir.Saniye sasmaz,asla erken gecemez.Yani Türkiyedeki gibi kadere 45 otobüs beklemezsin.

Zaten otobüsler bombostur genelde.

beyler ben bavulumu topladım nasıl gidiliyor :D

@tilafsinli

kardesim o kadar kolay degil maalesef.Burda yasaman icin oturumun olmasi lazim.Buda ancak evlenerek buraya gelirsen olur,aksi taktirde olmaz
cerbe

ilk saga dön,300 metre git,sol kolundaki camiyi gördünmü kime sorsan söylerler :))

Yani kisaca söyle desek herseyi özetlemis oluruz.

Burada engelli olan,saglam adamdan daha iyi sartlarda yasiyor.Lafin özeti bu olsa gerek.

Bir hafta fazla izni var
Devletten aldigi destek fazla,maddi yönden
Araba vergisi yok,otobüs tren bedava

vs vs

Avrupa ülkelerinde yani eyy gavur ülkelerinde engellilerin her türlü hakkı gözetiliyor,her işlemde heyete girmelere gerek kalmıyor,çünkü adamlar idrak ediyorlar vücuttan kopan parçaların yeniden filizlenmeyeceğini ya da kalıcı sorunların adı üstünde kalıcı olduğunu.

Engelli park yerlerine,ister devlet büyüğü olsun ister sade vatandaş asla ve asla kapatmıyorlar,ola ki kapatıldı,bu durumda acil olarak işlem uygulanıyor.

Protez kullanan birisi olarak şunu söyleyebilirim,adamlar protezi yenileyeceklerin de bugün benim ödemem gerektiği gibi 17bin tl katkı payı almıyorlar ve her vatandaşa son teknoloji ürünü uyguluyorlar.

Bırakın engelliyi insanın insana saygı duyduğu bir yaşamdan bahsediyoruz.

@hopeless73 Almanya da diz üstü protez kullanıcılarının durumu nedir?

sivil için rheo xc veya genium x3 karşılanıyor mu,bu değişimler kaç yılda bir oluyor ve ücretle aldığımızda oadaki ücretler nedir?

webtime

inan o konuda bir bilgim yok.Ücrete tabi midir onuda bilmiyorum.Dedigim gibi öylede olsa,zaten size karsiligini dazla fazla verdikleri icin insan severek veriyor.

Benim en kizdigim nokta nedir biliyormusunz?? Bizim millet sorar arastirir,isi bittigi zaman buralardan koybolur,ne bir daha anlatir ne söyler.Sanki imkanlarini elinden alacagiz.Yazik cok yazik

Bir sürü gurbetci buralarda soru soruyordu,nerde bunlar?? Bir benmiyim avrupada engelli olan? Severek yanitliyorum yanlis anlamayin,ama degisik fikirler de olsun istiyorum

Kendilerine birsey sorulunca,Hepsi ölü taklidi yapiyor

Hepinize bir hatun bulalım gelirsiniz buralara :)

Şaka elbet, buraya detaylı yazacağım ama şimdi değil..

@hopeless73 eleştirinde haklısın mevcut şartlar ve diğer ülkelerdeki şartların karşılaştırılması elbette faydalı olur.
ne kadar çok fikir o kadar fayda. : )

Şu bakımdan sordum,burada mikro işlemcili bir protezi yaptırmaya kalktığım şu günlerde 17bin tl katkı payı isteniyor.
Orada daha uygun bir fiyatı varsa gelir orada yaptırıp dönerim diye düşündüm.

@ÖzgürKız hatun yerine forumda aktif olmak şartıyla ötv sınırının kalkacağını söylemek daha etkili olacaktır muhtemelen.

O da bir şey mi, 7/24 online olursan belki Şirinler'i bile görebilirsin. :D ÖzgürKız

Green kart çekilişleri devam ediyor .22 Kasım son gün.Şansınızı bir deneyin derim :=)

ÖzgürKız

ütopyaydı sadece...denedik olmadı.

bize sadece @Taz şirinleri görebiliriz düşüncesinin yanında @Ashbringer green kart çekilişine hak kazanma umudu kaldı : )

Benim Green Card'ım var neyseki. :D

Üst Alt