Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışında yaşıyorum. AS hastasıyım. Askerlik muafiyet işlemleri nasıl oacak?

as1989

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaslar, oncelikle gecmis olsun. Yurtdisinda yasiyorum. Arastirdigima gore AS hastasiyim, doktora gidecegim bunun icin. AS hastaliginin tum bulgulari mevcut ben de ama umarim degilimdir. Doktora kontrole gidecegim ama sizlere sormak istedigim bir kac sorum olacak.

1) Eger AS hastasi isem askerlikten muaf olabilmek icin neler yapmaliyim? Buyuk ihtimalle direkt muaf oluyorsun veya seneye erteliyorlar. Ama yurtdisindan basvuruda bulunacagim icin gel biz kontrol edecegiz falan derler mi?
2) Dovizli askerlikten yararlanmam icin 5 ay kadar daha calismam gerek. Sizce askerlikten muaf olsam bile dovizle askerlik hizmetini tamamlamam gerekir mi?

Tesekkurler, tekrar gecmis olsun. Allah sifa versin hepimize insallah.

EKLEME: Bugun doktora gittim ve HLA-B27 testi (belki ek baska da test yaptilar kan ile ilgili, tam bilmiyorum) ile rontgen cektiler. Agri kesici ilac verdi doktor. Muayene esnasinda one egilme hareketi yaptirdi ve egilemedim. Ayrica sormus oldugu sorulara da hep evet var seklinde cevap verdim. Buna bagli olarak da buyuk ihtimalle AS var ama net konusmak icin test ve rontgen sonuclarini beklememiz gerek dedi. 2 hafta sonra tekrar sonuc ve kontrol icin gidecegim.

Son düzenleme:
as1989 2. şıkta dediklerinizi anlamadım. dövizle askerlik hizmetine başvurdunuz mu siz?
eger dövizle askerlik hizmetine başvurmuşsanız temel askerlik eğitimine tabi olmadığınız için yoklama sağlık muayenesi yapılmaz size.

Kalem cevabiniz icin tesekkurler. Basvuruda bulunmam icin 150 gun daha calismam gerekiyor 1095 gunu tamamlamam icin, dolayisiyla henuz basvurmadim. Eger muaf olabiliyorsam bosuna 1000 euro vermeme gerek yok eger ileride askerlik ile ilgili bir sorun cikmayacaksa. Ayrica hangisinde islemlerim daha kisa surede tamamlanir.
Muayene icin doktora gidecegim, hastaligim net degil ama suphelerim AS hastasi oldugum yonunde. Bu gece hic uyutmadi belim. Hastaligim var ise ne kadar surede netlik kazanir? Tesekkurler ilginiz icin.

as1989 tamamdır. şimdi net anladım. 3 yılınız daha dolmamış ve 5 ay var daha. 5 ay sonra başvurunuzu yapacaksınız. siz de bu arada saglıktan dolayı muaf olma imkanı var mı onu araştırıyorsunuz.
bakın, henüz hastalıgınızın teşhisi bile konmamış. daha işin başındasınız. bu iş baya uzar.
siz sadece konsolosluğa gidip hastalığınızı söyleyeceksiniz ve son yoklama formu ile birlikte sevk edildiğiniz resmi sağlık kuruluşuna gideceksiniz. muayene olduktan sonra da aldığınız raporu, rapora esas olan klinik ve labaratuvar bulgularını, röntgen vs yoklama formuyla birlikte konsolosluğa teslim edeceksiniz. sonra da sonucu bekleyeceksiniz.
raporunuz degerlendirildikten sonra ertesi yıla bırakma kararı, sevk geciktirme kararı da verilebilir, askerliğe elverişlidir kararı da. hatta yurt içinde bir hastanede muayene edilme kararı bile çıkabilir. ama hemen "askerliğe elverişli değildir" kararı verileceğini sanmıyorum. en başta dediğim gibi daha hastalığınızın teşhisi bile konmamış. o yüzden bu süreç ne kadar sürer bilemem. ama baya uzun süreceği kesin. bence önce bir doktora görünün teşhis konsun ona göre karar verin. hastalıgınız kesinse Türk silahlı kuvvetleri saglık yeteneği yönetmeliğine bakar, olasılıklar konusunda sizi bilgilendiririz. en azından bir fikriniz olur.

neyse isterseniz sağlık muayenesi ve sonrasındaki süreci aynen kopyalayayım size:

" [SIZE=2](2)Herhangi bir hastalık ve arızası olduğunu beyan eden veya görünüşlerinden bu durumları belli olan yükümlüler, konsolosluklarından alacakları son yoklama formu ile sevk edildikleri resmi sağlık kuruluşlarında muayene olduktan sonra alacakları raporları, rapora esas olan klinik veya laboratuar bulgularını ve röntgen filmlerini son yoklama formu ile birlikte konsolosluklarına teslim ederler.
b. Konsolosluklarımız Tarafından Yapılması Gereken İşlemler :
Konsolosluklara müracaatlarında sağlık durumlarının askerlik hizmetini yapmaya elverişli olmadığını beyan eden veya bu durumları görünüşlerinden belli olanların, yabancı ülkelerdeki sağlık kuruluşlarından alacakları raporlar, raporlara esas teşkil eden diğer bilgi belgeler (muayene ve tetkik evrakı, röntgen filmleri, tahliller, vb.) Türkçe tercümeleri ile birlikte doğrudan Millî Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığına gönderilir.
c. MSB Sağlık Dairesi Başkanlığı Tarafından Yapılan İşlemler :
(1) Raporlar, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde incelemeye tâbi tutulur ve;
(a) "Askerliğe Elverişlidir."
(b) "Askerliğe Elverişli Değildir.
(c) "Ertesi Yıla Bırakma."
(ç) "Sevk Geciktirmesi.
(d) "Yurt İçinde Bir Asker Hastanesinde Muayenesi Uygundur." kararlarından biriyle onaylanır.
(2) Raporlar onaylanmasını müteakip Askeralma Dairesi Başkanlığına gönderilir. Yükümlülerin sağlık durumlarına ilişkin olarak veya rapor onay kararlarına itirazlarına dair alınan yazılar veya dilekçeler, incelenerek mevzuata göre cevaplandırılır.
(3 )Sağlık Dairesi Başkanlığından, onayı müteakip alınan raporlar, Askeralma Dairesi Başkanlığı tarafından yükümlülerin askerlik şubelerine iletilmek üzere, ilgili Askeralma Bölge Başkanlıklarına gönderilir. Askeralma Bölge Başkanlıkları raporları bekletmeden askerlik şubelerine gönderir.
ç. Askerlik Şubeleri Tarafından Yapılan İşlemler :
(1) Sağlık raporlarının rapor onay kararı kayıtlara işlenir,
(2) Yükümlülerin askerlik işlemleri rapor onay kararlarına göre yürütülür "
[/SIZE]

Bkz: http://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/dovizle-askerlik

Kalem Cevabiniz icin cok tesekkurler. Ilk mesajin altina EKLEME yaptim bugun doktor ile gorusmem hakkinda, okursaniz sevinirim.
Elbette dediginiz gibi su an icin netlesmeden konusmak dogru olmaz. Ama ailevi sebeplerden dolayi en kisa surede Turkiye'ye donmeyi planliyoruz, o yuzden hangisi daha kisa surede olacaksa benim icin daha iyi olacak.

as1989 ilk mesajınıza eklediğinz yazıyı okudum.
o zaman şöyle yapalım biz. 2 hafta bekleyelim. nasıl olsa 2 hafta sonra sonuç ve kontrol için doktorunuza gideceksiniz. hastalığınızın teşhisi kesinleşirse hemen konsolosluğa gidip hastalığınızdan bahsedersiniz. ve son yoklama formu ile birlikte sevk edildiğiniz resmi sağlık kuruluşuna gidersiniz. hastaneye giderken de doktorunuzun çektirdiği röntgen, tahlil ne varsa yanınızda götürürsünüz. bu da işinizi kolaylaştırır.
bu benim fikrim tabi. işi sağlama almak istiyorum.
Konsolosluğa gidip işlemleri hemen başlatabilirsiniz de.
AS için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Hastalıklar ve arızalar kısmına hiç baktınız mı siz?

TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği

Kalem

Ablacım merhaba; Bende kilodan dolayı asker'de önce 3 ay, sonra 1 ay, şimdi tekrar 3 ay hava değişimi aldım. 4. Kontrol de sonuç ne olur.
1.kontrol: Boy: 1.88 kilo:116 .. 3 ay hava değişimi
2.kontrol: Kılo 117
3.Kontrol: Kılo 122
SUAN ise 126 kiloyum

Kalem Aynen bekleyelim bakalim ne olacak sonuc. Bu arada doktorun verdigi ilaclar midemi cok kotu yapti, kramp giriyor ani hareketlerde. Bununla ilgili bilginiz var mi?
Evet baktim yonetmelige ama TSK'nin yurtdisi yonetmeligi genelde Avrupa'ya gore duzenlenmis. Asya'da durum biraz daha farkli isliyor o yuzden farklilik oluyor yonetmelikte genelde. Konuyla ilgili cuma gunu konsoloslukla gorusmeye calisacagim.

Üst Alt