Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışından alınan araçlarda 5 yılın sonunda ötv sorunu..?

musaydin

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
9 Eylül Güncel: Yurt dışından araç ithalinde satış süresi 10 yıl olarak devam etmektedir (bkz)

Arkadaşlar benim yurtdışından 5 yıl önce ithal ettiğim aracımı 5. yılın sonunda bir başkasına satarken ötv ödemem gerekiyordu, bunu biliyordum ancak 2008 haziranındaki yapılan kanundaki değişikliği okuduğumda derin bir oh çekmiştim.

Bugünlerde gerek gümrükle gerek maliyeyle görüşmelerim sonunda çok saçma bir cevapla karşılaştım. kanundaki değişiklik yani 5. yılın sonundaki ötv ödenmemesi durumu sadece yurtiçinden alınan araçlarla ilgilidir,yurt dışından ithal edilenlerde ise ötv ödenecektir dediler.mevzuatı incelediğimde böyle bir ayrımın olmadığını gördüm. bu nasıl oluyor bilgisi olan varmı saygılar.

Müjde 5. Yıl sonunda ötv ödemiyoruz

Arkadaşlar maliyeden yazıyı aldım gümrükler müdürlüğüne verdim onlarda incelediler sonunda , 2008 yılında çıkan Amme alacaklarının düzenlenmesi HK. KANUNA İSTİNADEN yurtdışından ithal ettiğimiz aracımız için 5. yıl sonunda istedikleri yaklaşık 6-7 bin tl lik ötv vergisini kaldırmış bulunuyoruz, gümrükler GN.Müdürlüğünden gönderilen yazı şu an postada, sakın şimdi işlem yaptırmayın bekleyin.

mustafa aydın
5333539887

Doğruysa güzel haber gerçekten... Mağdur bir çok arkadaş vardı bu konuda...

vallahi cok guzel haber boyle bir sey var sa ben hemen yurt dısından arac alıyorum harika

Çok güzel ama ÖTV ile Gümrük Vergisi farklı şeyler değilmi arkadaşlar?

evet burda dikkat etmeye değer bir nokta var... ÖTV mi Gümrük Vergisi mi?

Neticede asıl soru şu;

Yurtdışından ithal ettiğimiz araçları 5 yıl sonunda herhangi birine satabilmek için vergi ödememiz gerekiyor mu?

Bu konuda resmi bi yazı olursa tadından yenmez :)

Arkadaşlar yazıyı maliyeden aldım.

Arkadaşlar yazıyı maliyeden aldım elimde , diğer gümrükten gelecek yazıyı bekliyorum, o da postada, gümrükteki yetkili konu zaten çok açık maliyede bunu belirtmiş biz buna göre ÖTV nin alınmaması hk. yazıyı postaya veriyoruz dediler.

Arkdaşlar bendeki 96 model AUDİ A4 e 7000-8000 tl ötv vergisi istedilerdi. yani bu kadar paradan kurtulmuş olduk ayrıca yanlış uygulamayla mağdur olan arkadaşların (06/2008 den sonra) gereksiz yere ödedikleri ötv leri iade olarak alabileceklerini sanıyorum.

bu arada ÖTV İLE GÜMRÜK VERGİLERİ FARKLIDIR ANCAK GÜMRÜK VERGİSİ ÇOK AZ TUTAR BİLGİNİZ OLSUN.

NOT: MALİYEDEN GELEN YAZIYI BURAYA KOYMAK İSTEDİM AMA BECEREMEDİM.

selam arkadaşlar.bu anlattığınız ötv hakkında sorum olacak.
bende yurtdışında kasım 2004 te ithal edip aldım.5 yılımı doldurmama yaklaşık 5 ay kaldı.
sorum şu: 5 yılımı doldurduğumda aracımı normale ötv ödemeden çevirip satabilecekmiyim?
bilgilendirirseniz minnettar kalırım.

bu konu hala güncelmi yanı bugun ıtıbarıyla suan yurt dısından arac alıp 5 yılını doldurmus arkadaslar ötv siz satabılıyorlarmı?

İthal edilen araçların 10 yıl değil de 5 yılda vergiden düştüğüne dair resmi bir yazıya ulaşan var mı? Özellikle alım-satım yapan profesyonel arkadaşlar, bu konuda net bir bilginiz var mı?

Mustafa Aydın isimli arkadaşımızdan resmi yazının bir kopyasını edindim ve ekliyorum. Bülent bu yazıyı benzer işlem yaptıracak arkadaşlar için, bir süre sabit bi konu olarak tutarsan sevinirim.

gelrlergnmd.jpg

Teşekkürler.
Arkadaşlar ilgili yazıyı gümrük müdürlüğündeki ilgili kısma götürdüm oradaki yetkili müdürlerle görüştüm. dilekçe verdim,onlar kendi aralarında mütalaa edecekler gerekirse maliyeye tekrar sorup yeni uygulamaya geçecekler, bu ara araçlarınızda işlem yaptırmayın bekleyin.

saygılarımla.

Hele kesin bir açıklama gelsin, konuyu görünür hale getiririz...

Hadi bakim hayırlı haberler bekliyoruz.Sevindirici bir konu...

Bende aracımı normale satacağım 5 yılı dolacak önümüzde ki yıl. Şimdi ben aracımı 5 yıl sonunda normale satabiliyormuyum? yoksa 10 yıl mı beklemeliyim. Lütfen ciddi ve gerçek bilgi verin...

musaydın, konuyla ilgili son durum nedir? Gümrük müdürlüğü gerekli değerlendirmeyi yaptı mı?

sayın musaydın konu ile ilgili yeni gelişmeler yok mu?

Bu konuda bi gelişme olmadı mı? Ben de aracımı değiştircem...

harika

valla bende yurtdışından arabayı aldığıma pişman oluyordum eğer bu kanun yürürlüğe girerse çok hoş.

5. yıl sonundaki ötv

Arkadaşlar Kusuruma bakmayın, Geç döndüm sizlere

Gümrükle yaptığım yazışmaların son durumuna göre, aldığım cevap şöyledir.

Sizin bahsettiğiniz yasa ve maliyeden gelen yazı ÖTV yasasının 7/2 ile ilgilidir. Bu yasa yurtiçinden sıfır olarak alınmış engelli araçlarının 5. yıl sonunda satılmasıyla ötv nin ödenmeyeceği hükmüdür.
Oysa sizin durumunuz yurtdışından ithal edilen araçlarla ilgili olup bu gümrük mevzuatına bağlıdır bu da ötv yasasının 7/6 hükmünce işlem görür ve siz ancak 10 yıl sonunda bu muafiyetten yararlanırsınız denilmiştir.​

Arkadaşlar burada bir çifte standart vardır. Bizim sıfır araba alacak paramız olsa zaten buradan alırız,olmadığı için yurtdışından alıyoruz.

Bu çifte standartla ilgili Cumhurbaşkanımıza Başbakanlığa mail attım ama bir cevap gelmedi. Otuan Boğa bir format oluşturursa hep beraber ilgili yerlere mail atalım derim.Sonuçta bir bakanlar kurulu kararı gerekiyor,kanuna bile gerek yok.

Ayrıca sitemizde bulunan avukat arkadaşlar varsa bize yol göstersinler buradaki eşitsizliği hangi mahkemeye vereceksek gidip takip edelim.

Ben size söyleyeyim Arkadaşlar Aslına bakarsanız bizde işyok, biz hakkımızı aramıyoruz ki oturup bekliyoruz. Elele versek inanın bu sorunların hepsini hallederiz.

Yani Ankaradan 5-10 engelli arkadaş gidip Başbakanla görüşmek istesek bizi içeri almayacaklarmı.

Türkiyede işi doğru dürüst yapan yok,Sakatlar derneğine mail atıyorum,Konudan bihaberler,Özürlüler idaresine yazıyorum beni gümrüğe yönlendiriyor.Bu problemin düzelmesi için bişeyler yapın diyorum.hiç birinin umurunda değil.

Ben yazıyı aldığımda çok umutlandım o da şunun için gümrük müşteşarlığına götürdüm yazıyı, şifaen oradaki vergi uzmanlarıyla görüştüm.tereddütle karşıladılar yani diyemedilerki sizin yazınız 7/2 ile ilgili oysa siz 7/6 ya göre işlem görürsünüz diyemediler. sen gümrükte vergi uzmanısın neden tereddüt ediyosunki 3 ay sonra vereceğin sonucu hemen söylesene bizde umutlanmayalım,Tabi onlar tereddüt edince ben de umutlandım sizide umutlandırmış oldum.Bu yüzden kusuruma da bakmayın.

Kıymetli Arkadaşlarım bizim elimizde bakin yinede çok imkanlarımız var nede olsa bir internetimiz var,en azından mail bombardımanı yapabiliriz gibime geliyor.

H.RAMAZANLAR
Saygılarımla
Mustafa AYDIN

sana katılıyorum musaydin bu sitede hiç avukat olan yokmu.insanhakları mahkemesine kadar gidelim,çünkü gerçektende bu olay önemli,resmen çifte standartlık bu,

Anlaşıldı şuan için bu vergiden kurtulmanın bir yolu yok...

Mustafa Aydın isimli arkadaşımızdan resmi yazının bir kopyasını edindim ve ekliyorum. Bülent bu yazıyı benzer işlem yaptıracak arkadaşlar için, bir süre sabit bi konu olarak tutarsan sevinirim.

gelrlergnmd.jpg
bu yazıdan anlaşılan türkiyede sıfır araç alanların 5 yıl sonunda ötv ödemeden araçlarını satabıleceklerı,yurt dışından ithal edlen sıfır araçlarda ötv ve gümrük vergisi muafiyetinin getirildiği .bu durumda yurt dışından ithal edilen 2.el araçların 5 yıl sonunda gümrüksüz satışıyla ilgili bir gelişme olmadığını anlamaktayız.arkadaşların bazıları gümrük vergisiyle ötv yi karıştırdığını göruyorum.öncelıkle ötv sıfır araçlardan alınan bır vergı,gümrük vergisi yurt dısından ithal edilen araçlardan alınan bır vergı.yurt dısından getırılen 2.el araçlarda ötv olmaz gumruk vergısı olur.şayet sıfır araç getırtılırse ötv devreye gırer(sıfır araç getırtmenın de bır espırısı yoktur )bu yuzden yenı duzenleme gumruksuz getırtılen araçların satısıyla ılgılı hıç bır gelışme olmamıstır.
şimdi arkadaşlarımında bahsettıği haksızlığa dıkkat çekmek istiyorum.turkıyede ÖTV muafiyetıyle sıfır araç alan arkadaşlar araçları sıfır olduğu halde 5 yıl sonunda ötv sız satabılırken yurt dısından 2.el araç getıren( ki 2000 modelın ustunde araç getıren gormedım)aracını 10 yıl boyunca satamıyor bu bır ayıptır haksızlıktır.bıze dusen bu işin pesını bırakmamak bu haksızlığı gıdermek ıcın mucadele etmektır.belkı bu uygulamada yerlı uretımı desteklemek mantığı olabılır ama şurda kaç engellıyız kı yerlı uretıme katkımız olsun çoğumuz kıt imkanlarla hayatımızı kolaylastırmaya çalışıyoruz.

Ötv de var Kdv de var, ben 5 yıl önce getirttiğim aracımın vergisini hesaplattım herşey var içinde...

Arkadaşlar o kadar uğraştık bu ötv ile ilgili bir adım atamadık,bakın şimdi gümrük kanununu değiştirdiler artık yurtdışından araç getirmek hayal oldu.3 yaş sınırı getirdiler.
yurtiçinden sıfır almaktan başka çare kalmadı.

gümrük kanunundaki değişiklikle devlet engellilere yurt dısından araç getırtmeyın ben sıze burada otv sız sıfır araç verıyorum demiştir. ama bılmıyor kı ülkemizdeki engellıler sosyal haklardan hayatını kolaylastıracak bırtakım uygulamalardan yoksun. istıhdamı dogru durust yapılmayan iş bulamayan toplumda ikinci sınıf insan muamelesı goren insanlar.kendi çabalarıyla ayakta durmaya ,yaşamını kolaylastırmaya çalışan bu insanlar kıt imkanlarla geçimini zor sağlıyor.bu değişiklikle yaşamlarını kolaylaştıracak bir otomobile ulaşmak hayal oluyor.çünkü çok az sayıda engelli sıfır araç alabilecek ekonomik güce sahip.

gümrükten cevabi yazıyı görmek çok önemli.eğer arkadaşın söylediği gibi dilekçe ile müracat edildi ise mutlaka cevabi yazı vermek zorundalar..ben gümrük müşavirliği yapıyorum ve 2004 te kıaım için ithalat yapmıştım.bence şifayen söylemeleri bu konuda bir açığın olduğunu gösteriyor.acilen o cevabi yazı geldi ise foruma gönderilmesini rica ediyorum..gümrük kanunu 167.maddesi ve ötv kanunu 7/6.maddesinde böyle bir uygılamadan bahsedilmiyor.çok büyük para öedeyecekler geriye dönük.mutlaka cevabi yazıyı almalısınız..

----------

musaydin arkadaş elinde gümrükten cevabi yazı varsa mutlaka foruma veya bana gönder..konu çok önemli..keyfi uygulamalar yapılıyor ise birilerinin canı fena yanacak.
tarikbarans@hotmail.com

----------

4760 sayılı kanunun 7/6 maddesi (geçici ithalat ve hariçte işleme rejimleri ile geri gelen eşyaya ilişkin hükümleri kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyanın ithali ) konusudur.ve gümrük kanununun 167/12 maddesi ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. zaten maliye den gelen yazıda da bu konuda ilgisi ve bilgisi olmayan kişilerce yazıldığı aşikardır..ve topu gümrük müsteşarlığına atmışlardır..mutalaka o cevabi yazıyı görmeliyim..o yazı anahtar olacak.birlşeyler eksik ve üstüne gidilecek.kimsenin şüphesi olmasın..

Üst Alt