Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışından araç alan var mı, avantajlı mı?

DüşünürBilir

Yasaklı Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar;
Benim merak ettiğim bir konu var yurt dışından araç alıp ülkeye getirirken hangi aşamalardan geçiriyorsunuz engelli bir birey için yurt dışından araç almak avantajlı mı?Teşekkürler..

Avantajlı ama nasıl Mercedes BMW veya wolksvagen çeşitlerinden alırsan avantajlı çünkü 10 yıl satamama işi var fakat böyle yukarıdaki dediğim araçlardan alırsan 130.000 bin tl ye bu araçlar 10 yıl değil sana 50 yıl gider yok düşüncen sürekli değiştirmek ise Türkiye’den al 5 yılda bir değiştir .

merhabalar ben 2012 yılında AUDİ A3 getirdim 36.000 TL ye araçlar burdakilere göre farklı oluyor malzeme kalitesi olsun ağırlıkları olsun baya fark var daha donanımlı oluyor. artı olarak kdv ödemiyorsun. ancak 10 yılda ciddi bir süre eğer düşüneceksen yurtdışını 10 yılı göz önünde bulundur.

rizaocak

Nasıl ve nereden getirdiniz? Normal örneğin Borusan otomotiv getiriyor mu? Yoksa bunu yapan farklı distribütörler mi var?

StratoS

yurtdışından getirmek için yeşilköy gümrük, gebze gümrük ve ankarada bir gümrük daha var buralarda her ayın ilk salı günleri komisyon heyet toplanır. İlk önce oradan araç ithal edebilir ve kullanacağın terbitalı yazılı olduğu bir rapor alırsın 6 ay geçerlilik süresi var. bu raporu temin ettiğin zaman hakkını kazanmış oluyorsun. istersen sen gidip istediğin ülkeden getirebiliyorsun yada bu işi yapan firmalar var ben " kurt oto berlin" diye bir firma var orayla iletişime geçtim CENGİZ bey var gayet ilgili ve işinde ustalar. hiç uğraşmayayım diyorsan burayla anlaşıyorsun ben öle yaptım benden vekalet aldılar siteleri var araçları var sıfır araçlar var beğeniyorsun vekaleti veriyorsun adam kapına kadar getiriyor. sitelerindeki araç fiyatları herşey içinde fiyatlardır. 2012 yılında beğendiği ve aldığım A3 o zaman 15.500 euro du ben o fiyatı verdim başka hiç birşey vermedim.

Bu arada aracı almanya berlinden getirdim.

3 yaş ve 1.6 sınırı var sanırım.
Şu an kur yüksek oldugu için eskisi gibi çok düşük fiyatlara gelmiyor maalesef.

Bence bu konuyu bir toparlayalım. Ben aşağıdaki Tebliğ'de "Vergiler dahil belirli bir tutar" ile ilgili bir hüküm görmedim?

Gümrük Muafiyeti Tebliği - 06.06.2017

Engelli kişiye ilişkin yapılacak tespitler

MADDE 31 – (1) Kararın 104 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamı aracın serbest dolaşıma girişi talebi, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü veya yetki vereceği Bölge Müdür Yardımcısı başkanlığında, Gümrük Müdürü ve/veya Müdür Yardımcısı, bir muayene memuru ile Sağlık Bakanlığını temsilen ortopedi ve travmatoloji uzmanı bir doktordan oluşan komisyon tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Söz konusu komisyon yetkili gümrük müdürlüğünde her ayın ilk salı günü toplanır.

(2) Komisyonun toplanacağı gün engelli kişi de gümrük idaresinde hazır bulunur. Kararın 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamı kişilerin komisyona katılması zorunlu olmayıp vekalet vereceği başka bir kişi ya da varsa vasisinin temsilci olarak komisyona katılması mümkündür.

(3) Özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma girişine ilişkin olumlu kararın Komisyon tarafından oybirliği ile verilmesi gerekir.

(4) Komisyon kararı, yetkili gümrük müdürlüğünce düzenlenen “Komisyon Karar Belgesi”nde (Ek-3) belirtilir. Kararın olumlu olması halinde karar belgesinin geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren altı aydır.

(5) Özel tertibatlı aracın, veraset yoluyla intikali sonrasında, aracın varis tarafından engelli olan başka bir kişiye devri halinde aracı devralan engelli kişinin, Kararın 104 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında muafen araç ithal edebilecek olan engelli kişi için aranılan şartları taşıması ve gerekli işlemleri tamamlaması gerekmektedir.

Araca ilişkin şartlar

MADDE 32 – (1) Yetkili gümrük müdürlüğünde toplanan komisyonca engelli kişi tarafından serbest dolaşıma giriş talebinde bulunulacak araçta, ibraz edilen sağlık raporu ve kişinin durumu dikkate alınarak, aracın sürüş güvenliğini sağlayacak şekilde, engelin gerektirdiği özel tertibat belirlenir.

(2) Özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, model yılı dahil, üç yıldan eski olmaması gerekmektedir.

(3) Kararın 104 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, sadece otomatik vitesli olan aracın, Kararın 104 üncü maddesi kapsamında serbest dolaşıma girişi mümkün değildir.

Serbest dolaşıma giriş işlemleri

MADDE 33 – (1) Kararın 104 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamı araç tertibatlandırılmış olarak giriş gümrük idaresine sunulur ve söz konusu gümrük idaresinde aracın 1 no.lu Taşıt Takip Programının “özürlü araç” seçeneğine kaydettirilmesi gerekir.

(2) Özel tertibatlı araç, komisyon karar belgesinin geçerlilik süresi içerisinde 30 uncu maddede belirtilen belgelerle birlikte söz konusu komisyon karar belgesini düzenleyen yetkili gümrük müdürlüğüne teslim edilir.

(3) Gümrük Müdürü veya yetkilendireceği Gümrük Müdür Yardımcısı başkanlığında iki muayene memurundan oluşan bir heyet tarafından aracın söz konusu komisyon karar belgesine uygunluğunun tespit edilmesi halinde serbest dolaşıma girişine izin verilir.

(4) Gümrük idaresince, serbest dolaşıma giriş işlemi tamamlanan Kararın 104 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendindeki özel tertibatlı araç için düzenlenecek trafik şahadetnamesine Ek-2’de; ikinci fıkrasının (a) bendindeki özel tertibatlı araç için Ek-4’te; ikinci fıkrasının (b) bendindeki bizzat engelli kişi tarafından kullanılmayan araç için düzenlenecek trafik şahadetnamesine Ek-5’te; bu aracın verasete konu olması halinde ise araç için varis adına düzenlenecek olan trafik şahadetnamesine Ek-6’da yer alan şerh konularak ilgili trafik tescil idaresine gönderilir.

Aracın satış ve devrine ilişkin hükümler

MADDE 34 – (1) Bu bölüm kapsamı özel tertibatlı aracın devredilmesi veya satılması halinde aşağıda yer alan hususlar dikkate alınır.

a) Engelli kişi tarafından, başka bir engelli kişiye herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın ve gümrük vergileri tahsil edilmeksizin aracın devri mümkündür.

b) Engelli kişi tarafından, engelli olmayan başka bir kişiye aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren, üç yıl geçmeden aracın satışı mümkün değildir.

c) Serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç ila on yıl arasında engelli olmayan başka bir kişiye aracın satışında gümrük vergileri tahsil edilir. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.

ç) Engelli kişinin vefatı halinde,

1) Aracın varise intikalinde gümrük vergileri aranmaz. Varislerin, kendi adlarına yeni bir trafik şahadetnamesi düzenlenmesini teminen veraset ilamı tarihinden itibaren altı ay içinde yetkili gümrük idaresine başvurması gerekmektedir.

2) Varis tarafından, engelli veya engelli olmayan başka bir kişiye herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın aracın devri veya satışı mümkündür.

3) Varis tarafından engelli olan başka bir kişiye aracın devrinde gümrük vergileri aranmaz. Aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde engelli olmayan başka bir kişiye satışında ise gümrük vergileri tahsil edilir. Beş yıl sonrasında söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.

4) Varise intikal etmiş engelli aracının, varis tarafından engelli olan bir kişiye devrinden sonra, bu engelli kişi tarafından aracın engelli olmayan başka bir kişiye satışında, aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 10 yıllık süre dolmuş ise gümrük vergileri aranmaz.

Birde aracın alınacağı ülkede çok önemli.

Aşağıdaki liste 2017 yılına ait, bu yüzden fiyatları baz almayın ama en sağ sütundaki vergi oranlarına bakarsak, kabaca en düşük vergi oranları Amerika ve Japonya olarak gözüküyor. Almanya'da fark var. Önceden araç getirme özellikle 1.6 sınırı dışındaki araçlarda çok mantıklı iken, şimdi bu sınırın kalması ile sadece %18 KDV ödenmesi şartları eşitliyor gibi...

araba(1).png

Mami Junior

yurtdışı devam ediyor galiba haklısın yurtiçinde etmiyor diye biliyorum ancak onunda kriteri 245.000 TL miydi neydi öle bi maddesi vardı galiba vergiler dahil fiyat olayı vardı.

Yukarıda paylaştığım tebliğde motor kısıtına yer verilmemiş. Ama GİB özel sirküleri olabilir Muhammet beyin dediği gibi. Onu araştıracak birisi varsa, paylaşırsa daha net bilgiye ulaşırız.

Yurt dışında tanıdığınız varsa; sıfır alıp size devretsin. En mantıklısı bu görünüyor şu şartlarda. Bu fiyat kısıtıyla yurt içinden araç almak mantıksız.. İmkanınız varsa yurt içinden araç almayın derim..

VİRGO

Tamamda, yukarıda paylaştığım tabloya göre, araç fiyatlarını her ülkede aynı varsayarsak, vergisel anlamda şuan bizden alınan tek vergi %18 KDV.

Dolayısıyla %18 üstü vergi alan bir ülkeden araç almak aslında cebinizden daha fazla para çıkması demek. 2017 yılı mevzuatlarına göre Amerika %8, İsviçre %12, Japonya %10 vergi alıyor. Bu ülkeler dışındaki ülkelerin vergileri %18 KDV'ye yakın...

Birde aracı getirme maliyeti düşünüldüğünde, ve yabancı paranın bu kadar değer kazandığı bir dönemde ben getirmenin çok mantıklı olmadığını düşünüyorum.

Hibe yoluyla nasıl oluyor merak ediyorum aslında.
Benim yurtdışında akrabalar var, söylerim getirirler ama kendi getirmemiz gibi olacaksa o iş ugraştırır gibime geliyor.
Tabi yeni bi araç alınacaksa, 1600 cc ve aşağısı bi motorlu bmw, mercedes , audi almak lazım onlarda çok ucuz değildir zaten.
40bin euro desene 280 bin tl eder, bu da çok az bi rakam değil malasef, bide 10 yıl satmıyorsun, değer mi düşünmek lazım.

Arkadaşlar 31.12.2019 tarihli tebliğ aşağıdadır.

Numara : 11
Tarih : 3.1.2019
VERGİ SİRKÜLERİ
NO: 2019/11
KONU: Engellilere ÖTV’den İstisna Araç Satışındaki Parasal Sınır Yeniden Belirlenmiştir.

31 Aralık 2018 tarihli ve 30642 sayılı 3. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 5 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile engellilere ÖTV’den istisna araç satışında uygulanan 200.000 TL’lik parasal sınır 247.400 TL olarak yeniden belirlenmiştir.
Buna göre;

• Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) alt bendi uyarınca, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 247.000 TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,

• Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 247.000TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların
beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den istisnadır.

Ancak bu yasaya göre tüm vergiler dahil 247.000 TL ye kadar araç alabiliyoruz.
( AUDİ A3-A4***VW golf-tiguan-passat***MERSO A180-CLA200 ) GİBİ ARAÇLAR HAYAL OLDU..

Bu belirlenen fiyatlarda 2.0 cc motor yok denecek kadar az hele bide otomatik şanzıman işin içine girdiği zaman aslında değişiklik kağıt üzerinde olmuş gibi :)

DüşünürBilir

Engelli indirimli fiyat almışsındır. şu anlık alınabilir araçlar arasında evet haklısın 247 bin TL nin altında ancak kurlar böyle devam ederse vergiler dahil fiyatı 247 bin TL nin üstünde seyir eder.
geçen sene yanlış hatırlamıyorsam fiyatı neredeyse 260 bin lere gelmişti ordan kalmış aklımda kbakmayın :)

şu an belirtmiş olduğun 1.6 tdı dsg highline araç vergiler dahil fiyatı 233.000 TL vw nin kendi sitesinde.

Üst Alt