Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt içinden alınan özel donanımlı aracı herkes kullanabilir mi?

halisocak

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhabalar
Bu yeni düzenlemeyle yurk içinden alınan aracı herkes kullanabiliyor deniliyor.
Benim özel donanımlı aracımı B sınıfı ehliyeti olan herhangi biri kullanabiliyor mu? Sanki burada bir yanılgı var. Kullanacak kişinin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor sanki.

Eğer kanunda bu şekilde denilmek isteniyorsa her özel tertibatlı aracı herhangi H sınıfı sürücüsü kullanması mümkün değil. Herkesin engeli ve tertibatı kendine göre değişiyor.

Bu konuyu açık ve net olarak bilen varsa paylaşabilir mi?

Tşk.

Engelli aracının kullanımında trafik polisleri bile farklı fikirlere sahip, insanın gülesi geliyor. Bizi gerektiğinde zor durumda bırakabiliyorlar. Uygulamalar konusunda bilgi sahibi olması gerekenlerin konuya vakıf olmamaları durumun vehametini gösteriyor. Engelliye ait araçtaki ilaveler 2. bir kullanım avantajı sağlıyor ve aracın orijinal aksamında değişiklik olmamış ise, B ehliyetli kişinin yada en azından aile bireylerinin kullanımını engelliyecek ne gibi bir gerekçe olabilir. İşgüzarlık, düzeltilmesi temennisiyle.

.birde bu yönüyle düşünün.herkes kullanırsa bu seferde raporu kiraya verenler olur.raporu olupta araba alamayanlar raporlarını kiraya verirler ve rant kapısı olur.

Evet doğru. Ancak eşim, kardeşim veya oğlum kullanabilmeli. Yakınlık derecesi uymayanlar için zaten uygun değil. O zaman senin dediğini yapmaya hazır çok kişi var. Onlarada meydan vermemek gerek.

ne acıdır ki eşiniz, oğlunuz, kullanamaz... Mesela bir gece aniden rahatsızlandınız sizi kendi ailenizden hiçbir fert devletçe koyulan kuralları çiğnemeden kendi arabanızla hastaneye bırakamaz... Ailenizle uzun bir yola çıktınız mesela, yanınızdaki eşinize, çocuğunuza yada arkadaşınıza bi saatliğine direksiyona geçte birazcık dinleneyim diyemezsiniz... ne aileniz ne arkadaşlarınız hiçbirinin sahip olduğunuz aracın direksiyonuna geçme hakkının olmaması ne üzücü...

Evet haklısın. Bu şekilde kabullenmekte insanın zoruda gidiyor işte. Ne yapalım.

Fakat şunu da belirtmek istiyorum. Bilindiği üzere araç tescil belgelerinden; Araç sahibinden başkası kullanamaz ifadesinin kalkmış olmasının bize neler sunduğu konusunda trafik polisleri dahi hem fikir gözükmüyor. Ben diğer ifade üzerinde durmak istiyorum. Yine aynı paragrafta aracın kiralanması, ödünç verilmesi ifadesi de kaldırılmış. Özünç vermeyi anladım da, kiralanması demek vergi kapsamına girmek demek. Kiraya versem gelirden vergi ödemem gerek. Kiralasam da karşı tarafın vergi ödemesi gerekir ise, Yada tam tersi bu aracı kiralama veya ödünç verme yoluna gidilmemesi olarak anlamak ta mümkün değil. Atlamış olduğum birşeyler olabilir. Fikirlerinizi bekliyorum.

Bence 1. derece akrabaların kullanılması olmasa bile en azından şöyle bi ibare getirilebilir; engelli araç sahibi kişi araçta olduğu süre zarfında, ehliyetli bir T.C. vatandaşının (şoför/refekatçi olarak) özel donanımlı aracı kullanmasında ehliyetinin H sınıf olmasına bakılmaz.

Gibi bi ibare çok yerinde olacaktır.

inşallah kısa zamanda böyle bi düzeltme olur...

Evet. Bu konuda anlamını henüz çıkaramadığım boşluklar var.

ÖTV ve MTV den muaf tutulan araçlar ( engelli araçları ) Eğer araçlarda aparat varsa sadece adına kayıtlı engelli kullanabilir. Raporu her ne olursa olsun araçlarda aparat takılmamış ise aracı 3.dereceye kadar tüm engelli yakınları kullanabilir.

NOT:Benim aracımda aparat var benden başkası kullanamıyor. benim aracımıda eşim ve ailemin kullanmasına izin verilmeli.

Ortada kafa karıştıracak hiç bir şey yok. Üzerinde özel donanım bulunan aracı:
1- H sınıfı sürücü belgesi bulunan araç sahibi kişi kullanabilir
2- Araç üzerindeki özel donanımla araç kullanabilecek H sınıfı sürücü belgesi bulunan herkes kullanabilir

Bunun dışında hiç kimse özel donanımlı aracı kullanamaz.

benim aracım da özel donanımlı ruhsatında araç sahibinden başkası kullanamaz yazıyor, son kanun değişikliğinden sonra aracımı B sınıfı ehliyete sahip bi arkadaşım kullanırken polis kontrolüne girdik hiç bi sorun yaşamadan devam ettik, bundan 2yıl önce gene aynı şekilde polis kontrolüne girmiş ve bayaa polislerle tantana etmiştik, yanlış hatırlamıyosam 86lira ceza yazmışlardı

O an şansın yaver gitmiş. Araçta sen olduğun için idare etmiş olabilirler.

Üst Alt