Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yurtdışına çıkacağımı evde bakım aylığı için il müdürlüğüne bildirmem gerekiyor mu?
bakima muhtaç olduğum için 5 yıldır evde bakim parası alıyorum 1 yıldır kanser tedavisi görüyorum 3 ay yurtdışında tedavi göreceğim
bugün kemoterapi raporumu ve vize fotokopisini dilekçeye ekleyip Aile ve sosyal politikalar bakanlığı il md.lugune dilekçe verdim oradaki görevliler yurdışına çıktıktan sonra bakım paranız otomatik olarak kesilir yurtdışından döndükten sonra bakıcıniz tekrar aylık bağlanması için dilekçe verecek ve evinize değerlendirme heyeti gelecek bakıma muhtaçsanız evde bakim parası tekrar bağlanır dedi.
Bu işlem doğru mu acaba. Bana psikoz hastalığımdan dolayı evde bakim parası bağlandı lenf kanseri epikrizlerimi psikoz ağır özürlü raporuma ekletmek istiyorum ama bulunduğum yerdeki hastanedeki doktor ağır özürlü ibareli rapor kolay kolay vermiyor bana ne yapmamı önerirsiniz?
altay yurt dışına tek başına mı gideceksin? bakıcın yanında gidecek mi? yurt dışında hastanede mi kalacaksın yoksa bir evde mi?
bunları cevapla devam ederiz.
Kalem hanım yurtdışına tek başıma gideceğim bakicim gelmeyecek yurtdışında evde kalacağım Aile ve sosyal politikalar bakanlığı il md.lugundeki memurlar yurtdışına çıktığım anda sistem tarafından evde bakim parası otomatik olarak kesilir dediler
@altay bakıcın olmadan istersen yurt içi bir yere 3 aylığına git, yine evde bakım aylığı kesilir.
evde bakım aylığı haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmeti karşılığında ödenir. sen 3 aylığına bakıcın olmadan yurt dışına çıkacaksın. tabi ki evde bakım aylığı kesilir. bu durum aynı zamanda başkasının bakımına ihtiyaç duydugun konusunda kuşkulara da sebebiyet verir.
yurt dışına çıkacağını ve tarihleri bildirmişsin zaten. sen yurt dışına çıkınca evde bakım aylığı kesilir. geldikten sonra yeniden başvurmak zorundasın.
bakıcınla gitseydin yine bu sorun aşılırdı. ama tek başına gidiyorsan evde bakım aylığını unut. yurt dışından gelince yeniden başvurursun. bakıma muhtaç bulunduğun takdirde yeniden evde bakım aylığı baglanır. aksi durumda bağlanmaz.
Kalem hanım dilekçemde yurtdışına 5 Eylül'de gideceğimi belirttim eylül ayı maaşımı kesmişler 5 Eylül e kadar olan kısmını vermeleri gerekmiyor muydu acaba?
altay
evde bakım aylıklarında peşin ödeme yoktur. hey ayın bakım hizmetinin ücreti sonraki ay ödenir.
eylül'de de agustos ayının bakım ücreti ödenecekti bayram öncesine alındı bu ödeme de.
yani agustos bakım hizmetinin ücreti bayramdan önce verileceği için alacağın yoktur.
agustos ayının bakım ücretini bayramdan önce bugun yarın alırsın.
Kalem abla maaşlar yattı aynı hanede abim de bakıma muhtaç olduğu için evde bakim parası alıyor abimin yatmış benimki yatmamış gelir sınırını da aşmıyoruz
@altay sorun gelirden kaynaklı değil ablası. gelirden kaynaklı bir sorun olsaydı abin için de ödeme yapılmazdı. onun da evde bakım aylığı kesilirdi. yarın da hesabı kontrol edin. ödeme yapılmazsa tatilden sonra evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne "agustos ayı bakım hizmeti ücretinin neden ödenmediğini" sorun.
Kalem abla şu anda yurt dışındayım tedavi görüyorum kasım ayında Türkiye'ye döneceğim tekrar evde bakim parası bağlanması için ne yapmam gerekiyor sil baştan evrak mı vereceğiz? Annem 80 yaşında bana bakıcı görünüyor ancak bel ve kalça kırığı var yürüyemiyor ailede ve akrabalarımda da bakıcım olacak kimse yok bu durumda ne yapabilirim?
@altay Türkiye'ye dönünce adresinin baglı olduğu aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip başvuracaksın yeniden. aynı dosyadan yürütülecek işlemlerin zaten. daha sonra hanene bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelecek. hane gelirini, bakıma muhtaç olup olmadıgını vs degerlendirecek. il müdürlüğü de heyetin kanaati (olumlu/olumsuz) doğrultusunda onaylayacak/onaylamayacak.
annen sana haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini verebilecek durumda değilse başka bakıcı bulman gerek. çünkü bakıcı yeterli değilse heyet onaylamaz. ama sana bakabilecek durumdaysa ve heyet olumlu kanaat bildirirse annen bakıcı olabilir.
akrabalarından bakıcı yoksa ancak vasi olma durumunda akraba olmayan biri bakıcı olabilir. ama bunu asla önermem. sırf bir aylık için akraba olmayan birini vasi tayin ettirme. lüzum yok.
annen hiç mi sana bakacak durumda değil?
bu durumda bakıcın annen olsun yine. heyete de annenin bakım hizmetini verebileceğini söylersin. zaten başka bakıcı olabilecek akraban da yokmuş. annen bakım hizmeti verebilecek durumdaysa heyet bakıcı olarak anneni kabul eder merak etme.
Benim raporum şizofreni ağır ve sürekli bakım parası bu rapor üzerinden veriliyor 1 yıldır da kanser tedavisi görüyorum ama sağlık kurulu raporuma bunu eklemedim bakım heyeti eve gelince kanser tedavisi raporlarımı/epikrizlerimi de vereyim mi
altay engelli sağlık kurulu rporunda yazan hastalıklardan yola çıkarak bakıma muhtaç olma durumu değerlendirilir. heyet rapora bakar. orada kanser hastalıgın yoksa kanserden kaynaklı yapamadıklarını heyet dikkate almaz. sadece şizofreni olmandan kaynaklı yapıp yapamadıklarını degerlendirir.
kanserden kaynaklı yapamadıkların varsa senden yeni engelli sağlık kurulu raporu alman istenir. öbür türlüsü heyet bir şey yapamaz.
Kalem abla yurt dışından döndüm evde bakim parası için tekrar başvuracağım annem 80 yaşında bana bakıyor ancak vertebra ve kalça kırığı var bastonla yürüyebiliyor başka bakıcı bulamıyorum dayımın oğlu var ama sigortalı işte çalışıyor sigortalı olduğu için bakıcı olarak kabul etmezler değil mi?
@altay aynı hanede bakacak kimse bulunmadığı takdirde hane dışından bakıcı kabul edilir tabi. sigortalı olmasını bakım hizmetleri değerlendirme heyeti değerlendirecek. eger haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini vermeyi ve gunde en az sekiz saatini engelliyle geçirmeyi taahhüt ederse , heyet de onaylarsa mümkün. ama bu durum zor gorunuyor. hem çalışıp hem d ehaftanın 7 gunu en az sekiz saat senle geçirmez ve haftanın yedi gunu 24 saatlik hizmet vermez. heyet zor ikna olur.
annen engelli olabilir. önemli olan sana bakacak durumda olup olmaması. eger bakabilecek durumdaysa annen bakıcı olsun. gerçi iş bakıcı ayarlamakla da bitmiyor. heyet senin bakıma muhtaçlığını yeniden değerlendirecek biliyorsun.
Kalem abla yurt dışından döndükten sonra il md.lugune dilekçe verdim ama maaşım kesilmemiş yurt dışına çıkış için dilekçe verdiğinden kesmedik dediler. Annem artık kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak duruma geldi. Bakıcının illa ki akraba mı olması gerekiyor? Bir çıkış yolu bulamıyorum abla.
bybaki
bakıcı ile birlikte seyahat edeceksiniz ha bu güzel. bakıcı yanındaysa ve gelir durumunda değişiklik yoksa sorun çıkmaz.
ancak evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne gidip hangi tarihler arasında yurt dışında olacağınızı belirtin ve izin alın. onlar size rehberlik eder. sorularınızı da onlara sorarsınız hem