Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yüzde 40 engelli raporu zorunluluk olmaktan çıkıyor

alidemir52

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Hükümet bakıma muhtaç yaşlı ve engelli vatandaşların sosyal haklarını doğrudan etkileyecek radikal bir değişim başlatıyor. Sosyal yardım için "yüzde 40" engelli raporu zorunluluk olmaktan çıkıyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecek uygulama engellilerin rapor çilesine son verecek. Engellilere evde bakım maaşı, hizmeti ve kurum bakımı için şart koşulan heyet raporuyla "yüzde 40" oranında engelli olma şartı kaldırılacak. Sabah'tan Burcu Çalık'ın haberine göre Devlet, kişinin engeline ilaveten sosyal yaşam şartlarını da baz alacak.
Yani insanların sadece vücutsal fonksiyonlarına göre değil, imkanlarına da göre bir raporlama sistemi getirilecek. Mevcut uygulamaya göre, olmazsa olmaz şartla, yüzde 40 oranının altında engelli raporu olan vatandaşlar, evde bakım maaşı gibi haklardan faydalanamıyor.
Yeni sistemde ise yüzde 40 oranının altında engeli olanlara da bu haklardan yararlanma yolu açılacak. Engelliler, sosyal ve ekonomik şartlarına göre de raporlandırılacak. Örneğin, yüzde 35 engelli olan bir kişi, çalışamaması, eğitim gören çocuklarının olması, yoksulluk sınırı gibi etkenlerin değerlendirilmesi sonucu evde bakım maaşı alabilecek.
EVDE BAKIM

Uygulamanın diğer ayağı engelli ve yaşlıların merkezler değil, evde, ailesinin yanında bakımının sağlanması. Evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılacak. Hizmeti, sayıca daha çok veprofesyonel ekipler sürdürecek. Ailelere kendi yakınına bakması için maddi, sosyal ve psikolojik destek sistemi genişletilecek. Uygulama kurumlardaki engelli ve yaşlılardan gelen taleplerle oluşturuldu.
ÖZEL MERKEZE SINIR

Özel rehabilitasyon merkezlerine de çeki düzen verecek bakanlık, yeni merkez açılımını da sınırlandıracak. Mevcut merkezlerin şartları iyileştirilecek. Aile Bakanlığı verilerine göre, yaklaşık 400 bin engelli ve yaşlı evde bakım hizmetlerinden faydalanıyor. Yaklaşık 9 bin yaşlı huzurevlerinde, 14 bini de rehabilitasyon merkezlerinde kalıyor.Şimdi bu yazılan haber ne anlam cıkartmalıyız ????

Bu sadece göz boyamadır göstermelik bir düzenleme yapıyorlar. Yüzde 40'ın altında ağır özürlü zaten yoktur, varsada çok az sayıdadır.

Yahu haberler netleşmeden resmi olarak yazılara dökülmeden inanmamak lazım!
Bir kere bu haberde şu yanlış var: Evde bakım aylığı için gerekli özürlü sağlık kurulu raporu en az % 50 ve "ağır özürlü" ibareli olmak zorundadır.
Bunu gormüşken diğer detaylara inanmam bile.

Bu konuyla alakalı iki çalışma var ve halen suruyor. Aile Bakanlığı bu çalışmaları haber geçmiş.
Ama sadece haber bu!
Sonuçlansın, resmi hale gelsin öyle inanın.

2022 aylıkları ile ilgili Yönetmelik faciası ortadayken haber niteliğindeki bu şeylerle gazeteler kullanılarak umut dagıtılıp direnç mi kırılmaya çalışılıyor yoksa?

medya adamsa geçsin 2022 yönetmeliğindeki faciayı yazsın.

Şu durumda engelliler gergin, sinirli, uzgun kaygılıyken dalga geçer gibi bu haberleri neden geçiyor medya anlamış değilim!

Yüz varsa medyada 2022 yönetmeliğindeki rezaleti yaysın ondan sonra umut dagıtsın.

Ha bu haberlere gelince Aile Bakanlıgında da var bu tür haberler. Neredeyse bir ay olacak ısıtılıp ısıtılıp önümüze koyuyor medya!

Yahu 2022 yönetmeliğindeki, rezaleti yazınsana!

İşte Aile Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Genel Müdürlüğü sitesindeki ilgili haberler:
15 Ocak tarihli yeni raporlama sistemi ile ilgili haber:Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü | Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı | “Yerinde Profesyonel Destek İçin Çalışmalar Sürüyor”

24 Aralık 2012 tarihli bakım güvencesiyle ilgili haber:Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü | Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı | Bakım Güvence Sisteminin Temelleri Atılıyor

Aradan bu kadar vakit geçmiş halen bu haberler ısıtılıp ısıtılıp önümüze konuluyor gerçekleşmeden. Üstelik daha sadece haber.

Ama 2022 Yönetmeliği yayınlandı, yürülüğe girdi uygulamaya alındı bile!

Sagır medya utan!

Benim rapor 100 de 54 kalem abla ağır özürlü evet sürekli evet yazıo vermediler bana evde
bakım parası

Günlük işlerinde yardım alman gerekiomuş

Bu derece radikal değişikliklerin devletin 2. sınıf bir kurum gözüyle baktığı SHÇEK'den çıkması ancak ve ancak Başbakan ve Maliye Bakanlığının onayıyla söz konusu olabilir. Onun için de çok ciddi bir altyapı hazırlanması gerekir. Örneğin bakım ücreti için profesyonel kişilerden bahsediliyor. Evde anası, babası baktığında sigortası, algısı, vergisi, kirası, KDV'si vs. yok. Profesyonel kişi dediğinizde dükkan kirasından başlayıp, sigortasına kadar hesap etmeniz lazım. Peki bunu bugüne kadar kimse düşünmüş mü? Düşünmemiş. Bundan sonra kim düşünecek?

arkadaslar öncelıkle yorumlarınız için tesekkurler ben sadece bu donemde kazanılmıs hakların korunmasını ıstıyorum örneğin A kişisi 40 uzerınde rapor almış yenı ölçutler baltazar mıdır nedır ona gore malıye A kısının raporunu 30 düşürmüş 20 ye dusurmus bu nedeır ya bu kısıye devletın hastanesı vermedı bu raporu çıkmıslar ortaya bız engellının yanındayız dıyolar boylemı yanımızdalar allah askına ya?

benim %65 ve ikizim var onunda %67 ikimizede vermediler

kanunla alakalı yazıda zaten yaşlı olanlardan bahsetmiş yani diğer %40 altındaki özürlüleri insan yerine koymamışlar,önceden engelli raporu almak daha kolaydı bu hükümet gelince resmen insanları katletti çünkü rapor almayı çok zorlaştırdı,kanunlarda daha fazla kolaylaştırma yapacaklarına engelli raporu almayı zorlaştırdılar, bunlarda vicdan denilen bişey yok insanlıktan çıkmışlar zaten vicdanlı bir insan olsalar ilk önce bu %40 altı engellilere sahip çıkarlar veya kanunda düzeltmeler yaparlar.

1991 de aldığım engelli tapor %40 2008 de kimlik almak ve belediye v,s hizmetinden yararlanmak için gittiğimde eski elle yazılmış olduğunu yeni rapor almam gerektiği dendi hastaneye gittim verilen rapor %25 ti rahatsızlık sürekli ve halen ameliyatlar tedaviler oluyorsam oranlar neden düşürülmektedir

Üst Alt