Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Zihinsel engelli çocuk adına araç alımı ve satış prosedürü..?

alperen

Üye
Konular
36
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlarım,

Etrafımdaki arkadaşlarım bana özel araçlarla ilgili 2 sordu. Cevabı net olarak bilemediğim için sizlerin arasındaki bilgili arkadaşlarıma sormak istedim. Cevaplar aynen iletilecektir.

Sorular (Sorunlar),

1.- Zihinsel engelli bir bireyin ailesi ötv siz araç alabilir mi?
2.- 2. el olarak alınmış bir engelli araç sahibi aracını istediği zaman satabilir mi?

Sevgiyle kalın..

zihinsel engelli kişi adına ötv den yararlanıp araç alınabilir yüzde 90 ve üzeri rapor olması lazım .
2. el olarak alınan araçlarda ötv den yararlanmadığı için istediği zaman alıp satar kimse karışamaz.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

Yalnız bir ayrıntı var ki bunu yeni öğrendim ve cevabı değiştirebilir.

2004 yılında arabayı engelli bir arkadaşımız getirmiş ve 2010 da arkadaşım engelli hakkıyla üzerine devir almış. Bu arkadaşımda 3. kez bir engelli arkadaşa satmak istiyor.

1.- Satabilir mi ?
2.- Neler yapması gerekir ?

Satılabilir. Zira getirilen tek kısıtlama şudur: "araçların fiili ithal tarihinden itibaren üç yıl geçmedikçe başka bir malul ve sakat olan bir kişiye; on yıl geçmedikçe malul ve sakat olmayan kişilere gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi veya devri yapılamaz. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışı veya devrinde gümrük vergileri aranmaz."

Ankara Naklihane'den satış için izin alınmalı ve sonra donanım varsa o çıkartılıp, o şekilde satış ve tescil işlemi gerçekleştirilmeli.

Not: Bu aracı alan kişi bir nevi ithalat yapmış sayılır. Bu nedenle yukarıda alıntıladığım (2004 +) 10 yıl şartını da devralmış olur.

Cevabınızdan ötürü teşekkür ederim.

Arabayı alacak kişi yine engelli olacağına göre tertibat alıcınında işine yarıya bilir. Neden çıkarmak zorunda..

Alıcı aynı donanımı kullanacaksa tabii ki bu açıdan bi değişikliğe gerek yok.

Üst Alt