@
Dcxken engelli dayın yetim aylığı aldığı için hiçbir şekilde 2022 aylığı baglanmaz. başvurusu bile alınmaz. isterse hane geliri uygun olsun. hiç fark etmez. yetim aylığı alıyorsa 2022 aylığı alamaz.
lakin dayının rapor oranı % 70 üstüymüş. bu durumda bu rapor oranına göre alabileceği 2022 aylığı aldığın yetim aylığından yüksek.
dayının aldığı yetim aylığı, rapor oranına göre alabileceği 2022 aylığından düşük olduğu için yetim aylığı aldığı SGK müdürlüğüne gidip yetim aylığının alabileceği 2022 aylığı miktarına yükseltilmesini talep edeceksiniz.
aylık yükseltme yapıldığında dayının yetim aylığı -2018 yılının ilk altı ayı için- 598,72 TL'ye yükseltilecektir.
bu aylık yükseltmenin yapılabilmesi için dayınızın engelli sağlık kurulu raporuyla birlikte yetim aylığı aldığı SGK müdürlüğüne gidip başvurmanız gerekmektedir. SGK'ya gittiğinizde 2022 sayılı Kanun'un 2. maddesinin son fıkrası gereğince yetim aylığının yükseltilmesini talep edeceksiniz. 2022 sayılı kanun'un 2. maddesinin son fıkrası için bkz:
65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun
[SIZE=1]"Birinci fıkra hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan bu kurumlardan aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları, bu madde gereğince durumlarına göre ödenebilecek tutardan daha az olanlara; aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından (birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlar için yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından) ödenir ve bu şekilde ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir."[/SIZE]
evde bakım aylığına gelince. Yukarıda @
-mka arkadaşımız gerekli bilgilendirmeyi yapmış size.
2 evden alınan gelir de evde bakım hesabına dahil edilir. bir ev ninenin üstüneymiş. biri dedenin üstüne. kimin üstüne olursa olsun sonuçta kirayı ninen alıyor. evde bakım aylığında resmi ya da gayri resmi her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir hane gelirine eklenir. alınan yetim ve dul aylıkları, aylık kira getirileri dahil edilir. ayrıca çay bahçeleri tarla vs bunlardan elde edilen gelirler de hane gelirine dahil edilir. il tarım müdürlüğünden çaydan elde ettiğiniz gelir için belge istenecektir. çaydan elde ettiğiniz gelirle birlikte tüm aylık gelirler toplanıp hane kişi sayısına bölünecektir. sonuç 967,27 TL'den düşükse gelir uygun demektir. aksi durumda gelir uygun olmadığı için talebiniz reddedilir.
evde bakım aylığında 3 şart aranır:
1) %50 ve üstü ağır engelli sağlık kurulu raporu
2) hanede kişi başına düşen aylık gelir 967,27 TL altında olmalı
3) bakıma muhtaç durumda olmalı:
https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bu 3 şarttan birinde bile uygun bulunmadığı takdirde evde bakım aylığı baglanmaz. üçü de uygunsa baglanır.