Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Zihinsel engelli dayıma engelli maaşı ve bakım ücreti bağlatabilir miyim?

Dcxken

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
40 yaşında zihinsel engelli bir dayım var. Yıkanmaya bakılmaya muhtaç... Toplam 5 kişiyiz. Bir kardeşim var. O çalışmıyor Üniversite okuyor, ben de öyle. 1 milyar kira alıyoruz aylık. Bir de işte. Dedemin ölümünden emeklilik maaşı alıyor eşi. Dayıma kesin olarak engellilik maaşı bağlatılabilir mi? Dayıma bakım ücretinden yararlınabilir mi? 70 ve üzeri engellilik maaşı aylık mıdır? Kardeşim ile ben işe girersek, bu maaşlar kesintiye uğrar mı? Bunları merak ediyorum, teşekkürler. :)

Şunu da ekleyeyim, vefat eden dedemin maaşı dul Annem, engelli dayım ve, Dedemin eşi arasında bölünmüş hâlde şu an... Dayımın üzerinde bu gelir var diye acaba bağlatamaz mıyım?

Dcxken

dayınızın raporu ağır engellı evet onaylı mı?

kira harici olan yetim maşının kaç lirasını annen,kaç lirasını dayın ve kaç lirasını dedenin eşi kısaca nenen alıyor ve dayı nene ve annen sizle aynı hanedemi aynı hanede iseler anne dayı nenenın aldıgı dul ve yetim maaşları toplamı,kira geliri vede varsa diğer tüm gelirleriniz ne kadar.dayınzın yetım maaşı alması raporu ağır engel evet onaylı ıse gereklı şartları tutuyorsa bağlanır.kesin bi cevap alabilmenız için bilgiler net vermenız gerekıyorkı yardımcı olunabılınsın.

eğer hanedeki kişi başı gelir 967,27 liradan az ise evde bakım maaşı diğer şartların tutması bağlanır

2022 maaşı için hane kişi başı gelir 483,63 liradan az olursa bağlanır.

not: yetim maaşı alması evde bakım maaşına engel olmaz gelrı gecmez ise.2022 maasında durum nedir bilmiyorum.

Annem ile babam ayrı, Annem, Kardeşim ve ben Anneannem ve dayım ile yaşıyoruz. 5 kişiyiz işte toplam, bir evde. :) Anneannem, dayım ve annemin üzerine 1 milyar olmak üzere bölüştürüldü ölmüş eşinin maaşı. 3 ayda bir alınıyormuş bu para da. Her ay değil yani. Her ay ödenilen 1 milyar kira var eve. 3 ayda bir de maaşlar alınıyor işte böyle geçiniyoruz. Yazları çay kesiyoruz 1 buçuk ton çayımız var. Böyle işte. Aylık 1 milyar giriyor eve. :) 3 ayda bir de yetim maaşı ödeniyor.

Ağır engelli onaylı bu arada :)

Teşhisi, mental reterdasyon %100 müş...

3 aylık alınan yetim ve dul maaşı toplam 2850 civarı. Aylık 950 tl yani.

Çok çok pardpn ufak bir karışıklık oldu... Dedem hastanede teknisyendi. Hesapladım da aldığı emeklilik maaşını. Aylık 1650 tl toplam. Bizimkiler bunu.

Dayımın üzerine aylık 350, Annemin üzerine aylık 350, Anneannemin üzerine aylık 950 olarak bölüşüldü... Yani aylık 1650 tl Anneannemin ölen eşinin emekli maaşını alıyoruz. İki dairemiz kiralık şu an. Biri Anneannemin üzerine aylık 500 TL. Diğeri ise ölen dedemin üzerine, hâlâ daha Anneannem üzerine almadı bu daireyi ama bundan da 500 alıyoruz.

Anneannemin üzerinde opmadığından acaba bu da toplam gelire eklenir mi? Velhasılı kelam, 1600+500(+500) duruma göre 2100 yahut, 2600 alınan aylık miktar. Hane halkı 5, Anneanne, iki reşit erkek torun (yani biz), Annem bir de engelli olan dayım.

@Dcxken

Anne baba ayrı derken resmen ayrılar mı ve babanın resmi ikameti nere görünüyor

Bende yetim maaşı alıyom ama aylık olarak 1650 + 500 + 500 : 2650 kirasını aldığınız ev üzerinize olmasa bile ordan gelir aldığınız için gelire dahil olur 2022 maaşında(her ne ad adı altında olursa olsun tüm gelirler hesaplamaya dahildir) evde 5 kişsiniz 2650 / 5 : 530. 2022 için gelir şartı kişi başı 483,63 lira olduğundan ve geliriniz bu mıktarı geçtiği için 2022 maaşını alamazsınız.çay kesiminden elde ettiğiniz gelirinizi bile hesaba katmadan gecıyonuz onuda eklersek cok daha fazla gecersınız.kısaca 2022 maaşını bu gelırlerınızle unutun.

Evde bakım için gelir sınırı 967,26.

5 x 967,26 : 4836,3 ilk mesajda kira ve yetim maaşından bahsettınız çay geliri yoktu.şimdi ne kadar geliriniz var ise toplayın ve 5 e bölün çıkan sonuç kişi başı gelir olan 967,26 dan az ise evde bakım maaşına başvurun.gelir şartınız tutuyor Engelli bakıma muhtaçlık kriterleri şartlarınızda tutuyorsa maaş bağlanır
Engelli bakıma muhtaçlık kriterleri için Aşağıdaki linki inceleyin
https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

Boşandılar. Peki, kurumda istenen belgelerden biri de gelir belgesi. Bunu nereden, nasıl çıkartabilirim?

Dcxken

başvuruda sana bı belge verırler o belgede hangı kurumları dolaşacan yazılı.misal ilçe tarım müd.beledıye trafık vs vs ordan öğrenıyon.çok kolay tek yapacagın o belgeyle yazılı kurumları dolaşmak.

@Dcxken engelli dayın yetim aylığı aldığı için hiçbir şekilde 2022 aylığı baglanmaz. başvurusu bile alınmaz. isterse hane geliri uygun olsun. hiç fark etmez. yetim aylığı alıyorsa 2022 aylığı alamaz.

lakin dayının rapor oranı % 70 üstüymüş. bu durumda bu rapor oranına göre alabileceği 2022 aylığı aldığın yetim aylığından yüksek.
dayının aldığı yetim aylığı, rapor oranına göre alabileceği 2022 aylığından düşük olduğu için yetim aylığı aldığı SGK müdürlüğüne gidip yetim aylığının alabileceği 2022 aylığı miktarına yükseltilmesini talep edeceksiniz.

aylık yükseltme yapıldığında dayının yetim aylığı -2018 yılının ilk altı ayı için- 598,72 TL'ye yükseltilecektir.

bu aylık yükseltmenin yapılabilmesi için dayınızın engelli sağlık kurulu raporuyla birlikte yetim aylığı aldığı SGK müdürlüğüne gidip başvurmanız gerekmektedir. SGK'ya gittiğinizde 2022 sayılı Kanun'un 2. maddesinin son fıkrası gereğince yetim aylığının yükseltilmesini talep edeceksiniz. 2022 sayılı kanun'un 2. maddesinin son fıkrası için bkz:65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun

[SIZE=1]"Birinci fıkra hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan bu kurumlardan aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları, bu madde gereğince durumlarına göre ödenebilecek tutardan daha az olanlara; aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından (birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlar için yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından) ödenir ve bu şekilde ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir."[/SIZE]

evde bakım aylığına gelince. Yukarıda @-mka arkadaşımız gerekli bilgilendirmeyi yapmış size.

2 evden alınan gelir de evde bakım hesabına dahil edilir. bir ev ninenin üstüneymiş. biri dedenin üstüne. kimin üstüne olursa olsun sonuçta kirayı ninen alıyor. evde bakım aylığında resmi ya da gayri resmi her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir hane gelirine eklenir. alınan yetim ve dul aylıkları, aylık kira getirileri dahil edilir. ayrıca çay bahçeleri tarla vs bunlardan elde edilen gelirler de hane gelirine dahil edilir. il tarım müdürlüğünden çaydan elde ettiğiniz gelir için belge istenecektir. çaydan elde ettiğiniz gelirle birlikte tüm aylık gelirler toplanıp hane kişi sayısına bölünecektir. sonuç 967,27 TL'den düşükse gelir uygun demektir. aksi durumda gelir uygun olmadığı için talebiniz reddedilir.

evde bakım aylığında 3 şart aranır:
1) %50 ve üstü ağır engelli sağlık kurulu raporu
2) hanede kişi başına düşen aylık gelir 967,27 TL altında olmalı
3) bakıma muhtaç durumda olmalı: https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bu 3 şarttan birinde bile uygun bulunmadığı takdirde evde bakım aylığı baglanmaz. üçü de uygunsa baglanır.

Teşekkür ederim, yardımcı olduğunuz için...

Üst Alt