Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Zihinsel engelli kardeşim adına araç alırken vasi atanması zorunlu mu?

murathan28

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Kardeşim zihinsel engelli ve engel durumu raporda %100 olarak gösteriliyor.
Kardeşimin adına ötv ödemeden araç alabiliyoruz. Benim bu noktada sormak istediğim onun adına araç alırken zihinsel engelinden dolayı imza atamaz ve kardeşimde 18 yaşından büyük bu durumda mahkemeye başvurarak babamın yada benim vasi olarak atanmamız mı gerekmektedir.

Komik olacak ama: vasiyi zorunlu kılınan da var, vasiye gerek olmadığı söylenen de! Burada noterin uygulamasına bağlı sanırım. Herkes kafasına göre işlem yapıyor.

Raporun Kullanım Amacı

Kızkardeşime daha önce aldığımız raporda ağır derecede mental retardasyon tanısı konulmuş olup %90 özür oranı belirtilmiştir.Raporda sürekli ibaraside var.Fakat kullanım amacı için 2022 sayılı yasadan yararlanmak ibaresi geçiyor.Kardeşim adına araç almak için yeni bir rapor çıkartmamız gerekirmi yoksa raporun kullanım amacında 2022 sayılı yasadan faydalanmak ibaresi yazılı olan kurul raporu geçerli olurmu.

Varolan rapor (noter onaylı nüshası da) işinizi görür. önemli olan tek şey raporda %90 ve üzerinde oran bulunmasıdır.

arkadaşlar bende bugün bütün işlemleri bitirdim 1.2 güne aracı alırım vasi kararı isteniyor fakat bazı noterler ayrıca hakime gidip araç alabilir diye izin alman gerekir diye bir şey istiyor hemen başka notere gidin orda işiniz hallolur benim oldu ayrıca bayi size tahütname vede vekaletname öenegi verecek onaylatacaksınız birde ehliyet bayi gerekli olanı yazıyor bunun masrafı size ait 140 tl geçmiyor bol şanslar size iş kolay 1 saat sürmedi yeterki vasi kararı olsun belki başka bir noter vasi kararı bile istemez deneyin anne baba vekalet verincede oluyor yeterki noter işi bilsi

OturanBoğa;

Bende bu şekilde biliyordum.Kesin emin olmak ve daha sonradan bir sürprizle karşılaşmamak için bugün önce bayiye sonra defterdarlığa gittim net bişey söyleyemediler.
Bayinin bana söylediği eğer raporun ne için kullanılacağı kısmında özürlü haklarından faydalanmak için yazsaydı her şey için kullanabilirdiniz dedi. Burası Türkiye kalkıp size siz bunu 2022 sayılı yasadan faydalanmak için almışsınız şimdi faydalanmak istediğiniz yasa başka bir yasa bunu kabul etmiyoruz diyebilirler dedi.
Biz de bunu bir araştıralım dediler bunun üzerine defterdarlığa gittim orda bir tanıdık vardı ona sordum 1-2 gün içinde araştırıp bana döneceğini söyledi.
Gelirler idaresinden birde telefon verdi en net bilgiyi burdanda alabilirsin dedi. Defterdarlıktaki arkadaşa şunu söylüyorum şimdi raprda 2022 sayılı yasa için kullanmak için yazıyor diye özür oranımı değişiyor yada her farklı yasadan faydalanmak için ayrı ayrı rapormu almak lazım diyorum sen haklısın bana görede bu raporu kullanmanda bir sakınca olmaması lazım diyor. Yayınlanan genelgelere baktı 2006 dan(16.07.2006 yanlış hatırlamıyorsam)sonra alınan raporlar geçerli oluyor .Elimdeki raporun 2008 olması hiç br sıkıntı yaratmıyor özür oranının %90 ve üzeri olmasıda net bir şekilde genelgede belirtilmiş ama işte raporun ne için kullanılacağı kısmıyla ilgili hiç bişey yazmıyor. Yani genelgede alınacak raporların kullanım amacının şu olması gerek diye bir ibare bulunmamakta .Bundan dolayıda raporun ne için kullanılacağı ibaresine tam net bir şey söyleyemediler.Anladığım kadarıyla yasada bir açıklama olmadığı için bu keyfi uygulamalara sebebiyet verebilmekte.

Bundan sonra rapor alacak arkadaşlara tavsiyem eğer rapora özürlü haklarından faydalanmak ibaresi yazdırabiliyorlarsa o şekilde bir rapor almalarıdır.Bu konudaki gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.

bence saçmalık zaten bu %90 özürlü ailelerin hastanedeki sıkıntıları ortada ne yani bu aileler her şey için ayrı ayrı rapormu alacak bu memurların yetersiz bilgiye sahip olmalarından kaynaklanıyor mesela benim abib bir yerde 1o dak fazla bekliyemiyor ortalıgı bir birine katı yor haklı çünkü rahatsız eve gitmek istiyor yazık degilmi bu ızdırabı yaşatmaya sırada öncelik istesen herkes senin gibi nasıl olacak bu işler bir şeylerin derinden degişmesi lazım okadar ayrıca raporun olması lazım

Az önce defterdarlıkta vergi şefiyle görüştüm bana söylediği sen bu raporu 2022 sayılı yasadan faydalanmak için almışsın araç almak için yeni bir rapor alacaksın bunu kabul etmiyoruz dedi.Adama soruyorum bana genelgede raporun kullanım amacında şu yazmalı diye bir ibare gösterin diyorum öyle bir ibare yok diyor.Bu konuda BİMER e dilekçe göndermeyi düşünüyorum.Bu kadar saçmalık olmaz bulunduğumuz ilçede heyet raporu verilmiyor heyet raporları için bağlı olduğumuz ile gidiyoruz.Her başvuru yapacağımızda yeniden rapor alacaksak işimiz var.

ötv siz araç alırken raporun kullanım amacına ne yazılması gerekir.Ötv siz vergi indirimiyle araç alımında kullanmak için ibaresimi ekletmem gerekir

Bu kesinlikle yasal değil!
O memurlara deyin ki: İlgili yazıda bulunmayan bir kısıtlamayı kafanıza göre dayatamazsınız. Bu hukukun en temel kuralıdır. Sınırlar/yasaklar ancak mevzuatla belirlenir. Bir kez bunun yolu açılırsa, yani bir kez mevzuatta bulunmayan şartların hak sahiplerine dayatılmasının yolu açılırsa, yarın başka bir memur çıkar, "raporda 'rapor sahibi eşşek değildir' ibaresi olmazsa rapor araç alımında kullanılmaz" diyebilir! Öyle ya, eşşeklere vergi avantajlı araç verilmemeli ve kişinin eşşek olmadığı da raporda belirtilmeli!
Bu bir. İkincisi, Mevzuata göre elinde "sürekli" ibareli raporu bulunan kişilere hastaneler yeni rapor VEREMEZ. Bu YASAKTIR (bkz: madde 13/4). Kurumlar kişilerden yasa dışı talepte bulunamazlar.

Araç alımında rapora dair iki şart var: http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html
1- 2006 sonrasında alınan ve %90 oran bulunan rapor olması ("Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği")
2- Eğer "sürekli" ibaresi mevcutsa raporda, raporun alın tarihinin hiç bir önemi bulunmaması ("Dolayısıyla bu tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır.")

Ateş, toprak, su, hava. Kimse "tahta" diye .ötünden element uydurmasın! :)

Size sonuna kadar katılıyorum Bülent Bey. Son 4 saatte olan olayları anlatayım.

İlk önce raporu aldığımız hastahaneye gittik ordaki kurulla görüştüm yeniden rapor alabilirmiyim dediğimde Sağlık Bakanlığının bu konuda genelgesi olduğu sürekli raporlarda aynı hastahanenin 2. defa rapor veremeyeceğini ve bu rapor sürekli olduğu için ömür boyu geçerli olduğunu söyledi ve şu örneği verdi: Diyelim ki 2022 için rapor aldın evde bakım ücreti içinde yeni bir rapor alman gerekecek sonra araç indiriminden faydalanmak istiyorsun hadi bakalım yeni bir rapor daha ve şunu düşünün dedi 1 hastahane sürekli ibareli rapor vermişse 2. defa kurul raporu vermez. Seninde bulunduğun yerde 2 tane hastahane varsa bundan sonra il il dolaşacakmısın dedi.
Vergi bölümündeki şefe Mersin vergi dairesiyle görüştüğümü orda görev yapan vergi denetmeni arkadaşım aracılığıyla bu konuyu araştırdığımı ve bana 30 nisan 2010 tarihli 14 nolu tebliğde bu durumun açıkca belirtildiğini ve sorun olmaması gerektiğini söylüyorum
Saygısız adamın bana söylediği o zaman git aracını Mersin'den al dedi. Bana yasal dayanak gösterin diyorum bakın ben sizin 14 sayılı tebliğinizi kendime yasal dayanak gösteriyorum raporum buna uygun sizde bana raporu neden kabul etmeyeceğinizin yasal dayanağını gösterin diyorum bişey demiyor.
Bunun üzerine vergi dairesi müdürünün yanına çıktım o beni müdür yardımcısına yönlendirdi müdür yardımcısı da raporumun fotokopisini alarak bu konuyu araştıracağını ve yarın bana döneceğini söyledi.

BİMER e gönderdiğim yazıyıda takip ediyorum. BİMER bu konuda Maliye Bakanlığına yazıyı göndermiş onlarda Gelir İdaresi Başkanlığı'na yazı yazmışlar.

arkadaşlar ya memurlar bu işi bilmiyorlar yada bizlere tanınan hakları hazmedemiyorlar aklıma başka bir şey gelnmiyor arkadaşlar biz bu bilgisiz memurlardan nasıl kurtulacaz onuda bilmiyorum

Takıldığım bir konuda şudur yasada geçen ibaredeki bir sürücü
Özel tertibatı olmayıp, özür derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve özürlüler tarafından ÖTV'den muaf olarak bizzat ithal edilen ya da ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, “ Araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup

Ordaki bir sürücüden kasıt tam olarak nedir.Ben onu şu şekilde yorumlayabilirim 3. dereceye kadar akraban olan sadece 1 kişi bu aracı kullanabilir.Eğer ki 3. dereceye kadar olan herkes bu aracı kullanabilseydi üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımları kullanabilir şeklinde yasada yazması gerekirdi diyen birisi çıkarsa ne diyeceğiz.

ÖTV-2 MD.(2-3-4 SAYILI LİSTE)(52) ne ile ilgili

BİMER e yapmış olduğum bir başvuru vardı.Başvuru durumunu incelediğimde en son durumunda yazan ÖTV-2 MD.(2-3-4 SAYILI LİSTE)(52) bunun ne olduğu hakkında bilgisi olan varmı?

Üst Alt