Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Zihinsel engellilerin emeklilik haklari..?

Bymusti

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar Merhaba ,

Ben Dogustan zihinsel engelli olan yegenim icin arastirma yapiyorum,özellikle emeklilik konusunda,

kendisi 24 yasinda ve 2 yillik sigorta primi ödenmis,SSK ya bagli, fakat %90 raporlu oldugu icin ve zihinsel engelli durumunda olmasindan dolayi calisma sartlarini yerine getirmesi is bulmasi mümkün degil,
babasinin ekonomik yönden sadece emekli maasi aldigi ve baska hic bir gelirleri olmadigi icin prim ödeme yapma sansida bulunmuyor,
bu durumda bu kisi ömür boyu sadece engelli maasi ilemi yasamini sürdürecek yoksa emekli olma kosullari nedir ,nasil bir yol izlemek gerekir,
eger engelli maasi aldigi sürece devlet tarafindan bu kisi icin SSk primleri yatiriliyormu ,varmi böyle bir uygulama,bu konuda görüslerinizi yazarsaniz sevinirim,selamlar

Bymusti

Teorik olarak emeklilik mümkün ama astarı yüzünden pahalıya gelir. O kadar prim yatırılacağına her ay bankaya konsa çok daha avantajlı olur.

Babası emekli olduğu için çocuğa 2022 engelli maaşı bağlanmaz.

Engelli maaşında sigorta primlerinini devlet tarafından yatırılması gibi bir şey söz konusu değil. Bu ikisininin bir biri ile hiç bir ilgisi yok.

Bymusti
yegeniniz 24 yaşındaymış ve engelli aylığı alıyormuş.engelli aylığı dediğiniz 2022 sayılı yasa kapsamında bağlanan bizlerin de kısaca 2022 aylığı dediğimiz 3 ayda bir ödenen aylıktır.
eger bu anladıklarım doğruysa, devam edeyim.
yegeniniz 2022 engelli aylıgı alıyorsa sigortalı oldugu takdirde aylıgı kesilecektir.
her ödeme dönemi öncesinde sistem aracılıgıyla sgk kaydı sorgulaması yapılır. bu sorgulama neticesinde SGK kaydı olduğu tespit edilenlerin 2022 aylıkları takip eden ilk ödeme döneminin başında fesh edilir.
evet, yegeninizin emekli olmasını istiyorsunuz ama bu şekilde de tek geliri elden gidecek. soylediğinize göre de babasının emekli aylıgından başka gelirleri de yokmuş.

şimdi şu sorularımı cevaplar mısınız?
yegeninizin engelli sağlık kurulu raporunda ağır özürlü kısmı "evet" olarak işaretli mi?
hiç evde bakım aylıgı için başvurdunuz mu?
hanede kaç kişi yaşıyorlar ve hanede kişi başına düşen aylık gelirleri ne kadar?

Kalem
[FONT=verdana]
[/FONT]
Melek Hanim, saglik kurulu raporunda agir özürlü kisminda EVET yaziyor, 11,2,2009 yilinda verilmis ve süreklidir kisminda X isareti var ,özürlülük orani %70 (Orta düzeyde zihinsel yetersizlik)ben 90 diye biliyordum ama yanlis yazmisim,Evde bakim ücreti calismadan önce bir dönem aldilar,fakat sigortali calisma süresi baslayinca kesildi ,Hanede 3 kisi yasiyor,Yegenim ,Annesi ve Babasi birlikte yasiyorlar,Babasinin emekli maasi 1345 tl olmasi gerek,ayrica bu maastan baska bir herhangi gelir yok su anda,ayrica engelli maasi icin henüz müracaat edilmemis ,haftaya müraacat edecekler,ya evde bakim parasi almak icin yada engelli maasi baglanmasi icin,siz ne yapmamizi tavsiye edersiniz,Ben uzakta oldugum icin ilgilenemiyorum,telefonla yardimci olmaya ve yönlendirmeye calisiyorum,ilginize Tesekkür ederim,selamlar

Üst Alt