Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilerin ehliyet alması zor mu? Sürücü olur raporunda sıkıntı yaşanıyor mu?

@MRK,

Yanlış biliyorlar cihazlı cihazsiz işitme eşiği 35db ise daha iyi ise yeterli kabul edilir

En az bir kulakta işitme cihazsız veya cihazlı saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sağlık raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına da bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

2) (1) numaralı alt bentte belirtilen kriteri sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır.

3) Bu bende göre sürücü belgesi verilebilen kişiler ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.

c) İkinci grup sürücü belgeleri için; her iki kulakta işitme cihazsız veya işitme cihazı ile saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

(2) İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilemez.
Kaldı 2 teker araç kullanamaz kodu yönetmelikte yok kendi kafalarına göre veriyorlar.

@BayKukla,

c) İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir.

Daha açığı kod yazsın yazmasın işitme cihazı kullanıyorsanız sürücü kursuna gidip daha sağlık raporunu çıkartmadan sorarsanız size B sınırı haricinde ehliyet alamayacağınız söylenir. Kod mod yokkende bu böyleydi şimdide böyle.
Unutun kodu Cihazsız 35 desibeli her iki kulakda da duymuyorsanız o sınıflarda ehliyet alamazsınız.

İyi günler benim sağ 38 sol 82 işitme kaybın var
2003 itibaren işitme cihazı ile ticari araç kullanamaz ehliyet var
Yeni ehliyet için sağlık ocağı hastane sevk etti
Yenimahalle devlet Hastanesi'ne gittim ve cihazı yine gelmemi söyledi ben de cihaz aldım sol kulak testte 35 çıktı doktor 25 olacak dedi gönderdi
Sizlerin dediği 35 olsa kurtarır dediniz ama doktor inatlik edip vermiyor 3 sefer gittim bana cihazı değiştir diyor cihazı almam için kendi tavsiye ettiğine git dedi aman tanıdık vardı ondan aldım hersefer yokuşa sürüyor.
Ankara'da işitme cihazıyla rapor alacağım hastane tavsiyeleriniz özelde olabilir
Teşekkürler

iki kulağım da iki cihazlı olarak %44 işitme engellilik raporumu alalı 2 yıl oldu ehliyetimi herkes gibi yenileteceğim ama nasıl yapılacağını bilmiyorum,okuduğum kadarı ile Aile Sağlık Merkezlerine gidip oradan Devlet hastanelerine mi gideceğim?Özel hastaneler de raporlar geçerli değil mi? süreç tam olarak nasıl işliyor?

@Hüelya,

işlemler sırasıyla yapılacak, e-devlet üzerinden kişisel sağlık formu doldurulacak => aile hekimine müracat oradan hastaneye kbb bölümüne sevk edecek=> kbb randevu alıp ehliyet için işlemleri başlatılacak => cihazlı / cihazsız saf ses testi yapılıp sonuç ortalaması 35 db den iyi çıkarsa hastane sağlık raporunu vermektedir, eğer 35db fazla çıkarsa il sağlık müdürlüğüne sevk edecek ve kurul kararın verecek kısıtlama kodlarına uyumlu ehliyet alacaksınız

Merhaba @OturanBoğa
her iki kulaktada 15 yıldır cihaz kullanıyorum ama iki yıldır %44 işitme engelli raporumu aldım malumunuz ehliyetler yenilenecek ve ben bununla birlikte ÖTV MUAF Araç da almak istiyorum ... Bu gün sağlık ocağına gittiğim de Dr bana e devletten “Kişisel sağlık bilgi beyan formu”doldurttu.
Sonra da istediğiniz Hastaneye gidebilirsiniz dedi.
Eyüpsultan Devlet has ne gittim KBB Bölümüne Bayan bir dr hastane için deki Sağlık kurulu ile görüşün dedi onlar duruma zor ikna oldular ve giriş yapıldı,dr bu hastane de cihazla ölçüm yapılamıyor sizi 3. Kademe olan Haseki veya Üni hastanelerine veya Samatya has ne yönlendireceğim,buradan bana cihazlı yapılan ölçüm raporunuzu getirin ben de size “işte araca stikır,özel tertibatlı ayna v.b içeren kodları raporunuza yazacağım siz de Nufus İdaresine gidip “ENGELLİ EHLİYETİNİZİ “Alacaksınız dedi…
Peki süreç doğru mu?
Ben iki gün önce İl Sağlık Rapor Bölümü”nü aradığımda Şef Yavuz bey;Hocam buraya HASTANEDEN KBB DEN SİZİ BİZE SEVK EDECEKLER BİZ BURADA SİZİ EHLİYET KOMİSYONUNA SOKACAĞIZ DEDİ…Yani biz size engelli ehliyetini vereceğiz dedi...Hangisi doğru?Süreç nedir anlayamadım?Aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

@16Caner16,

, caner bey teşekkür ediyorum sağ olun varolun

@Hüelya,

bu süreçlerden hepsinden geçtim her hastanede saf ses yani cihazlı ölçüm odyosu yapılamıyor doğru onun için başka hastaneye sevk edilir odyo çekildikten sonra muayane olduğun doktorara odyoyu verirsin onlarda 35db'den iyi ise hastaneden temiz raporu alabilirsin 35db'den kötü ise yani yüksek çıkarsa il sağlık müdürlüğüne komisyona sevk edilir, onlarda kod verirler ;)

ancak şunu belirtmek isterim ortopedik dışında sadece işitme engeliniz varsa engel raporunuz %90 üzeri rapor çıkarılmazsa ki çıkarılamaz şahsen denedim olmuyor ÖTV'den araca hareket ettirecek terdibat olamadığından muafiyet söz konusu olmaz

Üst Alt