öncelikle merhabalar,
bu konu bizim durumumuzdaki insanları epeyce heyecanlandırdı ve umutlandırdı. ancak göz ardı edilmemesi gereken bir çok nokta var, en önemli nokta kişinin mevcut durumu, kişi ister tek taraflı ister bileteral ( çift taraflı ) ampute olsun hayatını devam ettirebiliyorsa bence bu tür operasyonlar için dikkatli davranmalı.
ben yaklaşık 15 yıldır çift taraflı dizaltı protez kullanıyorum ki protezler yüzünden oluşan yaralar sebebiyle neredeyse her yıl birkaç ameliyat olmak zorunda kaldım. tabiki bu durumda olan bizler kaybettiğimiz uzuvların yerinde soğuk sert bir protez yerine, etten kemikten canlı daha da önemlisi bir protezden daha işlevsel bir uzvun yer almasını isteriz ama bu tür ameliyatların artıları ve eksilerinin iyi değerlendirilmesi gerekir.
rahatsızlığım sebebiyle neredeyse gitmediğim doktor ve hastane kalmadı, bundan 7 yıl önce hacettepe hastanesinde tedavi görürken doktorlara sormuştum" bacak nakli yapılabilir mi " diye adamlar gülmüştü, çok zor ve gereksiz olduğunu düşünüyorlardı. oysa şu an yüz nakli yapıldı.
burada önemli olan bu tür ameliyatların yapılabilmesi ve yapılamaması değil, kişiye kazandırabilecekleri veya kaybettirecekleri;
ve çoğu ekip (doktorlar) bu tür ameliyatlarda eksilerin artılardan çok fazla olduğunu düşündükleri için bu tür ameliyatlara yanaşmıyorlar.
böyle bir ameliyatın daha köklü ankara tıp, hacettepe, istanbul tıp gibi çoğu profları yetiştiren bir kurumdan değil de akdeniz üniv.de yapılması açıkçası beni şaşırttı.
cesaretleri için oradaki ekibi tebrik etmek lazım... ama bu olayın sonuçlarının daha net olarak ortaya çıkmadan basında sıkça yer alması açıkçası beni rahatsız etti..