dürüst olmak...başlıbaşına bir tercih meselesidir.
[SIZE=2] hz. Ömer bir gece sabaha karşı şehrin bir hayli dışında kenar mahallelerden birinde, ahşap bir evin veya bir çadırın kenarından ağır, ağır geçerken, içerden, Arapların acûze dedikleri yaşlı bir kadın sesi işitir. Kadın kızına sesleniyor:
"Kızım keçileri sağıp bitirdin mi?" Kız cevap veriyor:
[FONT=arial]- Evet anne. Keçileri sağdım bitirdim. Nedense bu gün sütleri biraz az çıktı. Sabahleyin gelip alacak olan adamın kabını doldurmadı. Biraz eksik veririz, hesabını da ona göre yaparız. [/FONT][/SIZE]
[FONT=arial] [/FONT][FONT=arial]- Hayır. eksik olmaz, diyor kadın. Biraz su koyuver. Her gün bir ölçü tahtında veriyoruz. [/FONT]
[FONT=arial][/FONT]
[FONT=arial]Kız sesini biraz daha yükselterek,
[/FONT]
[FONT=arial][/FONT][FONT=arial]- Anne, der. Duymadın mı Halife Ömer sütlere su katmanın İslâm dininde haram olduğunu söyledi ve bunu yasak etti. Ömer’in söylediği Allah’ın kanunudur, anne!!! [/FONT]
[FONT=arial]Kuvvetli bir ihtimalle kadın kızını deniyor olmalı. "Çiçeği olmayan dağın kovanında peteği boş kalır" derler. Veciz bir söz. Anne de teslimiyet olmasa kızı böyle olmaz, diye düşünülebilir. [/FONT]
[FONT=arial][/FONT]
[FONT=arial]Kadın biraz daha ikna edici bir ses tonuyla konuşmaya devam ediyor:
[/FONT]
[FONT=arial][/FONT][FONT=arial]- Hadi kızım dediğimi yap. Gecenin bu vaktinde Halife Ömer nereden görecek senin süte su kattığını.? Hem bu karanlıkta ne işi var buralarda. O şimdi uykudadır... [/FONT]
[FONT=arial][/FONT]
[FONT=arial]Kız son sözünü söylüyor: [/FONT]
[FONT=arial][/FONT][FONT=arial]- Halife Ömer görmezse, Allah da mı görmez anne? Biz O’na zahirde itaat eder görünüp de gizlide isyan mı edelim? [/FONT]
[FONT=arial]Ve olay bitiyor. Artık bir daha kadının sesi duyulmuyor. [/FONT]
[FONT=arial][/FONT]
[FONT=arial]Evine dönen Hz. Ömer (R.A), bir hayli etkilenmiştir. Sabah olunca oğlu Âsım’ı çağırıyor ve diyor ki:
[/FONT]
[FONT=arial][/FONT][FONT=arial]- Bak oğlum, falan mahallede, falan hanede bir kız tanıdım. İnancı, imanı mazbut. Eğer kimsenin nikahı altında değilse onu sana alalım. Ola ki, aziz ve celil olan Allah bu pırlanta gibi kızdan sana hayırlı bir evlat ihsan buyurur... [/FONT]
[FONT=arial][/FONT]
[FONT=arial]Âsım, Allah’ın tasarrufunda olan Ömer-ül Faruk’un kendiliğinden konuşmadığının idrakında olduğu için emre itaat ederek o sütçü kız ile evlenir.[/FONT]