Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Lodos Denizcisi] Anılarım,Engelli Şiirlerim,Engelli Olmaya Dair Yazılarım

Bana bakınca sandalyemi görüyorsun?
Üstünde insan yok mu sanıyorsun
Yaklaşsana biraz, korkma benden
Biraz sevgi versen en derininden
Başka isteğim yoktur senden

canım arkadaşım çok güzel yazmışın başka sürpriz varmı bizlere hayranlıkla takıp ediyorum ...:)

Denizci seni yürekten tebrik ederim.yüreğine sağlık...
Engelsiz bir dünya için el ele...

Sevgili Emel,
Değerli yorumun için teşekkürler.

Sevgili Deli Mavi,
Şiirimi beğendiğine sevindim.Daha bir öok sürprizin olacak,beni izlemeye devam edin.Dğerli yorumun için teşekkürler.

Sevgili Feyyam,
Değerli yorumun ve bu güzel sözlerin için teşekkürler.

----------

Bir de köşe yazısı ekleyim.Bakalım beğenecekmısınız?
Not: Bu soru engeli olmayan insanlara sorulabilecek bir soru olup, bu konuya değişik bir açıdan bakılmasına neden olalım istedim.
Eşiniz Birden Engelli Oldu ! Ne yaparsınız?

Evlilik kurumu kutsal bir kavram ve zamanı gelince hepimiz evleniyoruz.İstisnalar hariç tabiki. Bu mutlu birlikteliğin bir döneminde eşiniz engelli duruma düştü.Yürüyemez,konuşamaz duruma geldi.Eşinizi bu durumda terketmek mi istersiniz, yoksa iyi günde olduğu gibi kötü günde de yanında olmayı mı tercih edersiniz? Bu kadar güçlü olduğunuza inanıyor musunuz? Gibi soruları sorduğumuzda cevabımız her kişiye göre değişebilir.Örneğin eşinden memnun olmayan biri hemen terketmeyi seçebilir, memnun olan terketmem der ama nereye kadar bu durumu sürdürebileceğini tahmin edemez.Çok zor bir durumdur.Ömür boyu birine çocuğa bakar gibi ilgilenmek, sıkıntılarını gidermeye çalışmak çok zordur.Hele ki maddi anlamda yetersiz bir durumda iseniz bu durumun yürümesi imkansız bir hal alır. Eşlerin birbirine karşı sevgisi olduktan sonra herşeye katlanır,her şeyin çözümü bulunur denebilir.Ama sevgimizden emin olabilmek için böyle olumsuz olayların olması durumunda neleri kabullenebileceğimizi kimse kestiremez.

Günümüzde bu tür olaylara örnekler verebiliriz.Örneğin ünlü bir futbolcu olan Sedat Balkanlı olayında olduğu gibi.Eşi yürüyemez,konuşamaz hale gelmiş bir kadın düşünün, eşinin ölümüne kadar tabiri caizse başından ayrılmamış sonuna kadar eşine bakmıştır. Peki bu anlamda engelli olan eşin kadın veya erkek olması fark eder mi? Kadınlar daha bir sadık, daha bir fedakar mı oluyor. Ya da kadınların bulunduğu konum itibariyle eşine bakmak konusunda daha mı bir mecburiyet hissediliyor? Erkekler bu durumda eşini hemen bırakır mı?

Aslında insan pisikolojisi çok değişken oluyor .Ben asla yapmam,etmem cevabını çok kolay verebiliyoruz ama bu durumla karşılaşıldığında erkek veya bayan pek farketmiyor; teorik olarak evet dediğimiz şeye uygulamada hayır diyebiliyoruz. Ne diyelim Allah kimseyi böyle durumlara düşürmesin ve böyle zor kararlar vermek zorunda bırakmasın.
Mutlulukla ve sağlıcakla kalın...

Yazar:Lodos Denizcisi

bu sorunun cevabı çok kolay görünüyor..evet yada hayır...böyle görünsede aslında cevap zordur..insanın başına gelmedikçe bilinmez...sağlıklı bireyken gezip,eş dost,komşu,tatil keyfi yaparken iyidir ama engelli olduktan sonra herşey değişir...genelleme yapmakta doğru değildir..mutlaka aramızda iyi örneklerde vardır...

ben tüm samimiyetimle ve içtenlikle cevabımı veriyorum..evet bakarım...çünkü bende vicdan var.merhamet var...bir çok özveride bulunur,bir çok şeyden feragat eder,ağır bir sorumluluğun altına girer ve asla yarı yolda bırakmam...

lodos,o kadar güzel yazmışsınki kelimeler kifayetsiz kalır....seni tebrik ediyor ve başarı yolunun daima açık olmasını diliyorum...

lodoss arkdaşımm çok güzel şiirlerr ve yazıların.. güzell kabinee sağlıkk

Sevgili ENsar,
Bu beğendiğine sevimdim.Değerli yorumun için teşekkürler.

Sevgili DEfnex,
Evt her kişinin bu konuya bakış açısı değişik. Seninde şu anki düşüncenle bu soruya evet diyeceğini kesinlikle inanıyorum. Senın gıbı olumlu düşünenlerin çoğalması temennisiyle.Ayrıca yazımı beğendiğin ve bu güzel yorumun için teşekkürler.Yüreğine sağlık.

Sevgili Zeycanimbenim,
Yazılarıma okumaktan keyıf aldıgına sevındım.Özellikle engellilerin duygularını anlatmak ıstedım.

Sevgili Umudun,
Şiirlerimi ve yazılarıma beğendiğine sevindim.Değerli yorumun için teşekkürler.

----------

Engelli raporları konusunda bir köşe yazısı.

Biz Neyiz Hakim Bey

Bir çok engelli arkadaşımız şu engelli raporlarından dertli mi dertli.Nedenlerini kısaca anlatalım.
Bir engelli arkadaşımız işe girecek engelli raporu getirmesi isteniyor.Buraya kadar her şey normal.Elinde eski tarihli bir rapor var bunu ilgili kuruma veriyor ama kurum bunu kabul etmiyor.Yeni tarihli olması gerekiyormuş.Bunuda kabulleniyoruz ve yeniden hastane yollarına düşüyoruz.Bir kaç gün bilemedin bir hafta o engelli arkadaşımız hastane koridorlarında doktor doktor dolaşıyor.Bütün tetkikler hazır olduktan sonra heyete giriyorsunuz.Sana şöyle bir bakıyorlar tamam diyorlar.Sonrasında bir derece verilmesi gerekiyor bu derece örneğin bir ayağın diz kapağından yoksa %27 veriliyor.Bunun anlamı sen engelli değilsin demek oluyor.Çünkü engelli sayılabilmek için %40 almalıymışın. Ne ise bunuda geçelim hasbel kader %40 raporu aldın ve seviniyorsun. Raporu işyerine götürüyorsun işyeri diyor ki bunu maliyeden de onaylatmalısın ki vergi indiriminden yararlanabilesin diyor.Sende bu raporu maliyeye götürüyorsun maliye tarafından raporun heyete sokoluyor ve raporun altıay gibi bir sürede sonuçlanıyor.O da nesi bu kezde onlar kendi kanunlarına göre oranı %19'a düşürüyor.Ayıkla princin taşını.Bu sizin işinize yaramıyor çünkü %40 olması gerekiyor.Vergi indiriminden de yararlanamaz hale geliyorsunuz.

Diyeceğim o dur ki şu anda yürülükte olan engelli kanunları adeta vatandaşı engelsiz yapma kanunun gibi çalışıyor.Bir bacağı olmayan biri nasıl engelli sayılmaz buna anlam veremiyorum.Bu vatandaş ne yapsın bundan sonra bir işe sağlam olarak başvursa sen sakatsın dıyorlar,engelli olarak başvursa sen normalsin diyorlar.

Şimdi size soruyorum biz neyiz Hakim bey...

.Bu vatandaş ne yapsın bundan sonra bir işe sağlam olarak başvursa sen sakatsın dıyorlar,engelli olarak başvursa sen normalsin diyorlar.
Şimdi size soruyorum biz neyiz Hakim bey...

tebessüm ederek okudum...son paragraf zaten durumu özetlemiş nasıl bir çıkmazın içinde olduğumuzu....eline sağlık..teşekkürler...

Sevgili Defnex,
Malesef bize verilen değeri bu rapor olaylarında daha iyi anlayabiliyoruz.Bu değerli yorumun için çok teşekkürler.

Sevgili Zeycanımbenim,
Bu kadar zahmet edip hayatından bu önemli ibret verici kesiti bizimle paylaşman çok güzel. Seninde değindiğin gibi hayatımızı etkileyen bu önemli kararı bir kaç doktorun vicdanına bırakmak çok kötü olsa gerek. Bu değerli paylaşımın için çok teşekkürler.Yüreğine sağlık.

Lodos anını ve şiirlerini okudum. Şiirlerinde engellilerin yaşadığı zorlukları ve duyguları o kadar güzel anlatmışsın ki, çok güzel olmuş. Ayrıca böyle engelli şiirlerini bulmak çok zor. Neredeyse ben hiç görmedim diyebilirim. Farklı birşey olmuş. Devamını bekleriz. Yazılarında da önemli konulara değinmişsin. Bizlerle paylaştığın için teşekkürler. Yüreğine, kalemine sağlık.

Sevgili Sükut vaveyla,
İnan bu konuyu yazarken senın durumunda aklımdan geçmedi değil. Görünüşte ve gerçekte ikimizinde engeli aynı ama senın raporun derecesi %19 (sanırım) benimkisi %40. İşte ben buna kızıyorum. Adalet varsa ya ıkımızınkıde düşük,ya ıkımızın kı de aynı derece olması gerekir. Üslubumu beğendiğin için teşekkürler.Umarım bu serzenişlerimizin birilerinin kulağına giderde hatalar düzelir.Değerli yorumun için teşekkürler.

Sevgili Nehir Yaren,
Yani demek istediğin doktorlar şöyle bir bakıyor engellisin veya değilsin diye karar veriyorlar. Ayrıca her doktorun,her hastanenin değerlendirmesi farklı. Senin durumuna paralel olarak görünüşte bir tane rapor yönetmeliği var ama kişiye göre farklı uygulanıyor gibi bir saptama yapabiliyoruz. İşte çelişkiler burada başlıyor.Aynı tarihlerde Ankaradan aldığın raporlar,istanbulda aldığın rapora farklı farklı değerler veriliyor. Bunun bir standardını bir türlü oturtamadılar. Bunun mücadelesi için elimizden geleni yapmak bize düşüyor.Biliyorsun ki istemeyince,uğraşmayınca kimse bize hakkımızı vermiyor.Bize düşen mücadele etmek ve sırf kendimiz için olmasada başka engelli kardeşimizin hakkı için çaba sarfetmek en güzel tutum olacaktır. Değerli yorumun için teşekkürler.

Sevgili Prenses,
Şiirlerimi ,anılarımı beğendiğine sevindim arkadaşım.Bunlar biliyorsun ki engellilerin duygularını,düşüncelerini anlatmaya yönelik en güzel yollardan birisidir. Bende elimden eldiğince,kalbimden geçtikçe paylaşıyorum devamıda gelecek inşallah. Değerli yorumun için teşekkürler.

Sevgili Sukut zaten öyle birşeye teşebbüs bile etmem.Uyarın için teşekkürler.

Karanlıklarda Işık Aramak

Bu hafta Beyaz baston görme engelliler haftası olması münasebetiyle bir başlık açtım. Görme engellilerin sorunlarını konuşalım, isteklerinin ne olabileceğini dile getirelim.Nede olsa araştırdım ve Ülkemizde 700 bin görme özürlü insanın, karanlıklara mahkum olduğunu öğrendim. Ne yazıkkı forumda bir iki arkadaşım dışında bu başlığa gereken ilgiyi göremedim. Bu başlığı açmamın sebebi görme engellilerin dertlerini,isteklerini dile getirmekte ne kadar zorlanabileceğini düşündüğümden kaynaklandı.Amacım onlara bu konuda elimden geldiğince biraz olsun yardımcı olmaktı.Malesef bu amacıma ulaşamadığımı düşünüyorum.

Sokaklarda bazen görüyorum ellerinde uzunca beyaz bastonlarla biryerlere gitme telaşı içinde genellikle ikişerli,üçerli gruplar halinde görme engelli insan gördüğümde acaba bu insanlar nasıl yaşıyor,nasıl otobüse biniyor,tehlikelerden nasıl korunuyor diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Belliki iki veya üç kişi olunca birbirlerinden destek alıyorlar. Hele içlerinden biri, az bir ışık görüyorsa bu onlar için büyük destek ve gidecekleri yeri daha rahat bulabilecekler anlamına geliyor. Bu zorlu hayat mücadelesinde ufak bir ışığı bile değerlendiren görme engelli kardeşlerimiz gibi değişik engel gruplarında olan tüm engelli kardeşlerimizinde birlik içinde engelleri aşmak için birbirlerine destek olmaları, o ışığı yakalamaları gerekmektedir.

Bu bütünleşmeyi sağlamak içinde ben ortapedik engelliyim, görme engellini hakkından banane lafını kesinlikle kullanmamalıyız.Sonuçta hepimizin amacı engelleri kaldırmak, toplumda ki engelliye bakış açısını acıma hissinden çıkararak topluma yararlı,işine sadık, güvenilir insanlar olarak empoze etmektir.Bunun içinde kendi içimizde ayrışmayı durdurmalı, bir bütün olarak hareket etmeye özen göstermeliyiz.

Sevgiyle ve sağlıcakla kalınız.

ne kadar haklısın lodos..senin açtığın o anlamlı başlığı ihmal edip çoğumuz sadece okuyup geçtik...
bu sorunu yaşayan binlerce insan var...kimi hayatını ,yaşam kalitesini birazcıkta olsa koruyabiliyorsada,kimileri bin bir türlü zorluklar içerisinde yaşıyor...terk edilen insanlar bile var...

bu duyarlı yazın için çok teşekkürler...

Üst Alt