Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ürodinami Testi yaptıran var mı? Tecrübelerinizi yazar mısınız?

PenChe

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar merhaba

Son günlerde ürodinami testi yaptırmam gerektiği doktorlar arasında konusulan bir konu. Ben bu testi ilk defa yaptıracağım. Eğer yaptıran varsa ne gibi zorlukları, zararları, yararları veya ne türlü bi can yanmasına neden olduğunu öğrenmek istiyorum.
Yaptıran veya bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım istiyorum...

Gerçektenmi ya :( Arkadaşlar lütfen yaptırnlar nedir ne değildir anlatsınlar çok tırstım şimdi.

o kadar tırsma yaa,doğum yapacak kadınlar gibi iki bacağını yanlara gerirler,sonra mesanaye suyu basarlar:)))

Tamamda çok fazla can yanması olurmu onu demek istiyorum? Sen yaptırdınmı?

his varsa bilemem bende his yoktu o yüzden bi acı falan duymadım.
olayın sadece görüntüsü iğrenç o kadar sıkıntı yapma:)

evet görüntü iyi değil ama gerisi hikaye zor değil korkma acımaz bunu mesane kapasitesi için yaparlar ayrıca fazla sıvı basarlarsa öbreklere kaçış olabilr bununda zaraı yok sadece ateşin çıkar 2 gün kıvranırsın

arkadasım korkulacak hıcbırsey yok panık yapma... sunda takılıp ıcerı su verılıyo mesane doluken bobrege gerı donus oluyo mu kacak oluyo mu masane doluyken ve bosken kı durumuna bakılıyo... arkadasların dedıgı gıbı yapılıs seklı kotü ama bence yaptırmanda fayda var....

Yorumlar için teşekkürler.Öncelikle ben of lu değilim.Bu testi bana niçin yaptıklarını anlatayım benim mesanemde kasılma sorunları varmış.Bu kasılma sorunları yüzünden mesanedeki idrarı tamamen dışarı atamıyormuşum buda kaçağa neden oluyor tabiki o yüzden bunu uygulayacaklarını söylediler.Yapılıs tarzı iğrenç gözüküyor ben bütün sondalarımı narkoz etkisinde taktırdım canlı canlı bunu nasıl başarıcam hiç bilemiyorum:(

Dayanılacak şekilde bir acı demi kübra? dayanımıcak olsa yapmazlar dayanırız heralde:)

ürodinamı ısmı ılk duyusta ıı bı ızlenım bırakmasa ınsanda,bende ürodinamı yaptırdım korkulacak bı agrısı yok arkadasım.. bence sen sundadan korkuyorsun en fazla?

tarıh bellı mı kesın yaptıracak mısın arkadasım

Suan sondalıym 10 gün bu sonda beklicek ardından 2 gün dinlenme süresi sonra gülhanede malum bu test

aaaaaaaaa sunda takılmıs ıste agrı oldumu? deneyımın varmıs

Sonda takılı ama ben dün sistoskopi operasyonu geçirdim tabi narkozla o işlem biter bitmez uyurken takıyorlar bana sondayı yoksa pek izin vermiyorum.Narkozlu olduğum içinde zerre bişi hissetmiyorum tabiki

Doktor saolsun nazımı çekiyor ya bu 2. sistoskopim 1 ay önce 1 tane daha oldum canım cıkıyor her seferinde ama hastalık işte yenmek için böyle tetkiler yaptırmak gerekiyor.

umarım tez zamanda kurtulursun butun sıkıntılarından...

Ürodinami:
Mesanenizin dinamik özelliklerinin incelenmesini amaçlayan bir tetkiktir. İnce bir üretral kateter ile mesanenize serum fizyolojik uygun bir hızla verilecek ve dolum esnasında mesanenizin fonksiyonları (kapasitesi, basınçları, genişleyebilirliği) incelecektir. Dolum safhasından sonra işemeniz istenecek ve işeme esnasındaki mesane fonksiyonları da incelenecektir. Bütün bu özellikler bilgisayar ortamına kaydedilecek ve doktorunuz tarafından yorumlanacaktır. Gerekli görüldüğü taktirde mesanenize kontrast madde içeren sıvı verilerek doldurma ve işeme sırasında floroskopi ile görüntü alınacak ve filmler çekilecektir.

Anestezi:
Bu işlem esnasında anesteziye ihtiyaç yoktur. Kateter takılması sırasında dış idrar kanalınıza verilecek olan kayganlaştırıcı jelin lokal anestetik etkisi mevcuttur. İşlem küçük çocuğa uygulanacak ve çocuk rahat durmuyorsa çocuk, işlem öncesi ağızdan verilen bir ilaçla uyutulabilir.

Ürodinaminin riskleri:
Bu işlemin taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır:
1. Yaşlı erkek hastalarda nadiren kateter takılmasında zorlanma olabilir. Buna bağlı olarak işlem sonrasında idrar yaparken yanma veya hafif kanama görülebilir.

2. İşleme bağlı olarak %1 oranında idrar yolu enfeksiyonu gelişebilir. Eğer aktif idrar yolu enfeksiyonu varsa bu risk çok daha yüksektir ve bu yüzden yeterli tedavinin alınıp idrar temizlendikten sonra işlemin yapılması gereklidir.

3. Bazen işlem sırasında kaynaklanabilecek teknik bir hata veya tetkikin istenen düzeyde iyi olmaması nedeniyle tetkikin tekrarı gerekebilir.

Hastalığınız hakkında bilmeniz gerekenler:
İşeme fizyolojinizle ilgili irdelenmesi gereken bir durumunuz mevcuttur (nörojen mesane, işeme disfonksiyonu, arefleksik mesane, aşırı aktif mesane gibi).

Girişimin yapılmaması durumunda neler olabilir?
İşlemin yapılmaması durumunda şikayetlerinizin sebebi hakkında doğru bir kanaate varılamayabilir ve tedavinizin düzenlenmesinde sıkıntılar yaşanabilir.

Nasıl bir işlem uygulanacak?
İşlem için randevu verilen günde gelirken daha önce size reçete edilmiş olan malzemelerinizi de getireceksiniz. Teknisyen ve doktor eşliğinde yapılacak bu işlemden önce aktif idrar yolu enfeksiyonunuzun olmaması için azami dikkat edilmelidir. Aktif idrar yolu enfeksiyonunuz varsa bunun tedavi edilmesi gereklidir. İşlem esnasında üreteranızdan (dış idrar yolundan) mesanenize (idrar kesesi) ince bir kateter yerleştirilecek, sfinkter aktivitesi için cilde elektrotlar yerleştirilecek ve gerekli görülürse karın içi basıncı ölçümü için makata bir rektal kateter yerleştirilecektir. Daha sonra sabit hızda mesanenize vücut ısısında serum fizyolojik verilecektir. Bu sırada mesanenizle ilgili ölçümler yapılacaktır. Doldurma fazı bittikten sonra işeme fazında tüm kateterler yerindeyken işemeniz istenecek ve yine ölçümler yapılacaktır. İşlemin bitişini takiben kateterler çıkarılacaktır. Daha sonra bu işlemlerin kaydının bilgisayardan çıktısı alınacak ve doktorunuz gerekli yorumu yapacaktır. Bu tetkik için alternatif bir yöntem yoktur.

Ortaya çıkabilecek yan etkiler:
• Sık görülebilen yan etkiler: İdrarda yanma, sık idrar yapma
• Nadir görülebilen yan etkiler: İdrardan kan gelmesi, idrar yolu enfeksiyonu
• Çok nadir görülebilen yan etkiler: Sepsis
Sepsis hakkında bilgilenmek için buraya tıklayınız.

Girişimden önce hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:
İdrar yolu enfeksiyonu olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer gebelik olasılığı mevcutsa floroskopi kullanılmaması için (ilaçlı film çekilmemesi için) hekim mutlaka uyarılmalıdır.

Girişimden sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:
Bol sıvı almanız önerilir. Size önerilen ilaç tedavisi ve kontrol önerilerine uyunuz.
Beklenmeyen bir durumda doktorunuzla irtibat kurunuz.

Ürodinami agrısı sızısı olacagını sannetmiyorum ama görüntü olarak hiç iyi değil hamile kadınların dogum yaptıgı masaya yatıyosun sonda takılan yere normal sondadan daha ince bi kablo gibi bişey takarlar ucundan su gelir mesaneni dolduruyorlar diğer ucuda seruma baglı yavas yavas veriyorlar suyu ama iğrenç olna yanı bazı kablolar var bi ucunu kasıklarındaki yerlere yapıstırırlar diğer ucunu büyükabtestini yaptıgın yerden sokarlar yani tam bir anlatamıyorum çok zor zamanlar.

Nihayet ürodinami oldum...

Bu test hakkında kafanızı çok şişirdim yardım eden etmeyen herkese çok teşekkürlerimi sunarım.Bugün oldum şu lanet testi:)...Böyle bi işlem uygulanacak kişiler çekinmeden istediklerini sorabilirler.Elimden geldiğince cevaplarım eee nede olsa bi tecrübe edindik:)

Herkese bol şifalı günler:)

hadi geçmiş olsun of li olan herkes bu işlemle bir şekilde karşılaşır

Oflu değilim ama yinede karşılaştım malesef bu işlemle neyseki atlattık.

penche, cok sukur olup kurtuldun hadı gecmıs olsun...

teşekkür ederim dediğin gibi olup kurtulduk:)

arkadaslar bende dun urodinami icin hastaneye gittim.heyet raporu icin urodinami istediler mecburen yapmam gerekiyordu ne yazıkki testi yapan hayvan diyorum beceremedi sonda yı takamadı ve zorlayıncada baya bir kanama oldu.bu testi kac gunde bir yapabiliyoruz ve bu testte kullalınan set i devlet karsılıyormu dun yaptıgımızı karsıladı fakat testi yapamayınca o hayvan diyorum kusuruma bakmayın set ikinci bir defa kullanılmıyor o yuzden ikinci bir test icin ikinci bir sete ihtiyac olacak.bu arada ben devamlı olarak tieman uclu sonda kullandıgım icin dun sondayı takamadıklarını soyledi doktor bu durumda ne yapabilirim.bana yardımcı olursanız sevinirim

daha önce üredinami yaptırmadınmı sen yaptırdıysan o hastaneden ürodinami raporlarını istersen verirler heyet raporu içinde geçerli oluyo ben öyle yaptım tekrar ürodinamiye gerek yok diye biliyorum . ama istemi yapan doktora bi sorun eski raporu kabul edermisiniz diye

Üst Alt