Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
1 ekim 2008'den önce düz statüde memur olan engellilerin emekliliğinde lehte karar
bende senin gibi işe sağlam kadrosundan girip sonradan rapor alanlardan üç yaşında çocuk felci geçirmiş birisiyim.güya yaşanan sıkıntıları çözeceğiz dediler ama gittikçe haklarımız elimizden alınmaya çalışılıyor.Ben dava açtım inşallah iyi neticeyle sonuçlanır herkese ışık tutar
Sayın @ukocamanoglu 'nun reddedilen davası Danıştay tarafından lehine bozulmuştur.
Yani sonradan sakat olan memur için emekli sandığı kanununun 39/j maddesi kapsamında 15 yılda emekli olma yönünde danıştay içtihadı engellilerin lehine çıkmıştır....
Danıştay 11. Dairesinin 19/02/2014 tarih ve 2010/86 esas 2014/361 karar sayılı bozma ilamı
- Özet olarak 1 Ekim 2008'den önce memuriyete engelli olarak başlayan ancak özürlü kadrosundan değil de normal memuriyet kadrosundan atanan engelli memurlar; %40 engelli raporu almaları şartıyla 5434 sayılı emekli sandığı kanununun 39/j maddesi kapsamında 15 yılda emekli olabilirler...
Danıştay 11. Dairesinin 19/02/2014 tarih ve 2010/86 esas 2014/361 karar sayılı bozma ilamı, ''hastalıklara bağlı sonradan sakat olan memurlarıda kapsıyormu'' ? yoksa bu karar sadece doğuştan genetik sakatlıkları mı kapsamaktadır ?
Arkadaşlar ben de normal statüde başladığım emekli sandığına tabi görevimde fiilen 15 yılı doldurduktan sonra emekliliği hakettiğime ilişkin olarak SGK'ya müracatta bulundum...
SGK eski raporlarımda yani göreve başlamadan önceki raporlarımda ortopedik engelim tanı olarak yazsa da iş&güç kaybı yani özür oranı yazmadığı için sonraki raporlarımı baz alarak emekliliğe esas süremin 18 yıl olduğu yönünde karar verdi...
Hukukçu olarak bu kararı doğru bulmadığım için idari yargıda dava açtım ve lehime sonuçlandı...Sonuç olarak normal statüde göreve başlayan eskş memurlar 5434 sayılı yasanın 39/j maddesi kapsamında 15 yıl fiili hizmet sonucunda emekli olabilirler (bkz)
İsteyen arkadaşlara talep dilekçeleri,dava dilekçeleri ve mahkeme kararını verebilirim...
SGK mevcut heyet raporlarınızın aslını istemektedir ve raporlarınız ile tedavi evraklarınızı tekrardan kendi sağlık kurulunda inceleyip özür oranı olarak yeni bir sonuca varmaktadır,aslında bu uygulama hukuk dışıdır, çünkü SGK sağlık kurulu tam teşekküllü bir hastanenin vermiş olduğu heyet raporundaki tıbbı sonucu değiştirebilecek yeterliliğe sahip değildir buna rağmen SGK ,koruyucu tavırla bu yanlış uygulamaya devam etmektedir..15 yıllarını dolduranlar heyet raporları , hastanelerdeki tıbbi tedavi dosyalarının fotokopileri ile SGK ya ''...emekliliğe ayrılma hakkımız saklı kalmak üzere...'' çekincesiyle emekliliğe esas sürelerinin (15 yıl) dolduğu yönünde karar verilmesi için SGK ya başvursunlar....Talepleri reddedilse de mutlaka dava açsınlar...
Merhaba.
1997 goreve baslama.
Engellilik rapor tarihi 2014. %43
Sgk onadi ve vergi indirimi de verdi.
Davaniza iliskin mahkeme kararlarini ozelden gonderirsen sevinirim. Sgk emekli etmemekte direniyor.
koneksadam@gmail.com
Mahkeme kararininizi buraya gonderebilir misiniz? Şimdiden teşekkurler.
[FONT=arial]Ben buradan, ''2008 öncesi normal kadrodan atanıp, sonradan engelli olanlar da 15 yılda emekli olur'' sonucu çıkaramıyorum.
Buradaki örneklerin tamamı 2008 öncesi memuriyete normal kadrodan atanmakla birlikte, memuriyete başlamadan önce zaten engelli durumda olanlar.
5434 e göre memuriyete başlayanların 5510 a entegresini sağlayan geçici 4. madde zaten bu yöndedir ve bu durumdakilerin 15 yılda emekliliği konusunda bir sorun yoktur, aynı engelli kadrosu ile atanmışlar gibi işlem görür.
Fakat Normal kadro ile atanıp da sonradan engelli olanlar ile memuriyete başlamadan önce engelli olduğunu belgeleyemeyenler bu kapsamda değerlendirilmez.
Geçiçi 4. madde gayet açıktır.
Bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az %40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanun'un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) %50 ila %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) %40 ila %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.[/FONT]
Aynı fikirdeyim.Bu çalışmaya başlamadan önce engelli olanların durumuyla ilgili.Yukarda Danıştay kararının sayısı var.Uyapta sorgulama yapılıyordu.İsteyen kararın içeriğine buradan ulaşabilir.
Merhaba bende 1999 yılında normal kadroda öğretmen olarak atandım. Doğuştan engelliyim. Başladığım yıl %45 rapor vermiştim kuruma.Fakat vergi indirimi başvurum yok. Şuan bu oranda rapor alamıyorum oranlar indirildiği için en fazla %18 veriyorlar. Bu şartlarda normal emekliliği mi beklemeliyim izleyebileceğim herhangi bir yol var mı?
deniz1
O ibareyi boşverin, bu bir sağlık kurulu raporu idi, rapor oranı %45 idi ve rapor tarihi memuriyete başladığınız tarihten önceydi doğru mu ?
Bu üç sorunun da cevabı evet ise bence siz 5510 geçici 4. maddeye istinaden hemen emekli olabilmelisiniz. Geçici maddede sizin memuriyetten önceki raporunuza istinaden emekli edileceğiniz açıkça belirtilmektedir.
Ben bu şekilde yorumluyorum.
Hukukçu musunuz?
Memuriyete giristen sonra da engelli olanlarin 15 yil sonra emekli edilebilecegine iliskin danistay kararini da biliyor olmalisiniz. Bu karar forumda yayinlandi...
Sebahaddin
Çok açık bir yasa maddesini anlayabilmek için hukukçu olmak gerekmiyor, ki sosyal güvenlik uzmanları da hukukçu değil zaten.
Memuriyet başlangıcından sonra engelli olan biri 15 yılda emekli olamıyor malesef. 5510/geçici 4. Madde gayet açık, okumanızı tavsiye ediyorum.
Sebahaddin
Gerek lazut6161 'in mesajı, gerekse dava konusunun sonradan engelli olanlar ile hiç bir ilgisi yoktur. Dikkatli incelemenizi tavsiye ederim.
O arkadaş zaten memuriyet başlangıç tarihinden önce de engelli imiş ve raporları ile bunu belgelemiş. Sadece oran konusunda sıkıntı varmış ve dava konusu da bu.
Tekrar ediyorum:
Memuriyete sağlıklı olarak başlayıp, başlangıç tarihinden sonra engelli olanlar 15 yılda emekli olamazlar. Bu konuda 5610/geçici 4. madde hükümleri uygulanır.
Hiç bir dava sonucu da yasalara aykırı olamaz.
Hâlâ aksinde ısrar ediyorsanız bildiğiniz gibi inanmakta serbestsiniz tabi ki.
Danıştay 11. Dairesinin 19/02/2014 tarih ve 2010/86 esas 2014/361 karar sayılı bozma ilamı ile sizin dava dilekçeniz ile mahkeme sonucunuzu özelden gönderebilir misiniz?
dava açacağım ben de sizinle aynı durumdayım. koneksadam@gmail.com adresine gönderirseniz memnun olurum.
Burada bilgi kirliliği olmaması için arkadaşlarımızın sıkıntılarının aynısını yaşamış ve gerçek bilginin doğru paylaşılması gerekiyor. Benim sıkıntım işe girdikten sonra olan engelli olayı değil engelli kadrosuyla işe girdim ve rapor oranının yaklaşık yarı yarıya düşürülerek emekliliğimin red edilmesi bu konuda bilgi sahibi iyi avukat pek bulunmuyor. Ben sgk çalışanıyım bir çok yasayı da az çok biliyorum. sgk sağlık kurulu bakın!! maliye demiyorum skg sağlık kurulu özürlülük oranının düşürülmesi ile ilgili mahkeme kararları var mı lütfen paylaşalım.
Boyle bir karar oldugunu yazmislar..
2014/361 sayili danistay kararimis... ama kimse paylasmiyor... ben de umitsiz cirpiniyorum.
Danıştay 11. Dairesinin 19/02/2014 tarih ve 2010/86 esas 2014/361 karar sayılı bozma ilamıni nereden bulabilirim... link verebilecek var mi?
Yada ozelden gonderebilecek?? Koneksadam@gmail.com
Bu dava konusu kesinlikle göreve başladıktan sonra engelli olan memurları kapsamıyor, çok açık, net ve kesin.
Başlık sahibi mesajında ne demiş:
''[FONT=sans-serif]Danıştay 11. Dairesinin 19/02/2014 tarih ve 2010/86 esas 2014/361 karar sayılı bozma ilamı[/FONT]
[FONT=sans-serif]- Özet olarak 1 Ekim 2008'den önce memuriyete engelli olarak başlayan ancak özürlü kadrosundan değil de normal memuriyet kadrosundan atanan engelli memurlar; %40 engelli raporu almaları şartıyla 5434 sayılı emekli sandığı kanununun 39/j maddesi kapsamında 15 yılda emekli olabilirler..''
Burada ''memuriyete engelli olarak ama normal kadrodan atanan engelli memurlar'' cümlesinin nesi anlaşılmıyor ?
Bu arkadaş memuriyete başlamadan zaten engelli imiş, ama engelli değil de normal kadrodan atanmış. Bu durumdakilerin memuriyete başlamadan önce engelli olduklarını belgelemeleri halinde 15 yılda emekli olacakları 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesi ile sabittir zaten.
SGK bu arkadaşı rapordaki oran belirsizliğini gerekçe ederek 15 yıldan emekli etmek istememiş, arkadaş dava açmış ve kazanmış, bu çok normal bir süreç. Bu sürece bakıp göreve başladıktan sonra engelli olan memurlar 15 yılda emekli olur demek kesinlikle mümkün değil.
Sayın Ufukalp beyin açıklamalarına katılıyorum.Açıkladığı 5434 ile 5510 un bağlantı maddesidir. Zaten önceden engelli yada sonradan engelli her kamu personelinin hitap sorgulaması yapıp hitap belgesinin en alt kısmında engelli emekliliği ve normal emekliliği de kaç yıl olduğu yazmaktadır. Benim 16 yıl. Benim ilk prim 1997 de şuan 21. Yılım 7365 prim günü oldu. Durumum 5434 ve 5510 her ikisindede fazlası ile tamam. Vergi indirimi de var sgk Genel Müdürlüğünden temsilci müdürün raporda kaşe ve imzası var ve yinede Emekli SGK Genel Müdürlüğüde geziyor gezsin bakalım. Benden sonra raporu olan ssk lı çalışanlar emekli oldu. Sgk 5510 çıkardı sözde birleştirdi. 15 yılı konusunu bırakın bir yana Kamu çalışanlarını emekli etmemek gibi gayeleri var. İyi akşamlar.