Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10 Mayıs idari izin hakkı Başbakanlığın lağvedilmesi ile değişir mi?

thinkpad

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
arkadaslar bilindigi uzere bu zamana kadar 10-16 mayis sakatlar haftasi nedeniyle kamuda calisan engelli memurlar idari izinli sayiliyordu. buna dayanak olarak da Başbakanlığın 03.12.2002 tarihli ve 2002/58 no'lu Genelgesi referans gosteriliyordu fakat su an basbakanlik diye bir sey kalmadi.

onumuzdeki 10 mayis cuma gunune denk geliyor. 2002'den beri her yil idari izinli sayildigimiz bu sene ne olacak bilen var mi? amirimize neyi dayanak gosterip izinli oldugumuzu belgeleyecegiz?

thinkpad Başbakanlık diye bir şey kalmadığı için Başbakanlığın çıkardığı tüm genelgeler iptal mi olucak yani :D biraz saçma geldi dediğiniz

zaten ben de soruyorum. bu sene ne olacak her yıl aldığımız 10 mayıs iznini nasıl alacağız?

[FONT=sans-serif]03.12.2002 tarihli ve 2002/58 no'lu Genelge kaldırılmamış ve halen geçerlidir, zaten yürürlükten kaldırılan genelgeler de başbakanlık lağvedildiği için değil uygulama imkanı olmayan genelgeler kaldırılmış

[/FONT]
http://www.dpb.gov.tr/F/Root/daireler/kamu_personel_ist/mevzuat/2002.58.doc

Yürürlükten kaldırılan genelgeler:

2007/5 -08.02.2007/26428,2007/11 -11.05.2007/26519,2007/15 -07.06.2007/26545,2007/32 30.11.2007/26716,2008/1 -15.01.2008/26757,2008/2 -15.02.2008/26788,2008/19 -13.08.2008/26966,2008/21- 06.12.2008/27076,2011/5 -26.03.2011/27886,2011/19 -28.10.2011/28098,2012/4 -11.01.2012/28170,2012/14 -05.06.2012/28314,2013/2 -09.03.2013/28582,2013/4 -25.04.2013/28628,2013/14 -18.12.2013/28855,2014/7 -15.05,2014/29001,2014/11 -27.06.2014/29043,2015/2 -05.02.2015/29258,2015/6 -28.08.2015/29459,2015/10 -02.09.2015/29463,2015/13 -02.12.2015/29550 (Mükerrer).

arkadaslar yaklasmakta olan 10 mayis tatili icin valilige resmi yaziyla basvurup sordum. gelen cevapta amirinizle gorusun, onun inisiyatifindedir. diye cevap geldi. kamuda calisan engelli memurlar her yil 3 aralik ve 10 mayis'ta idari izinlidir diye yasal bir dayanak bulup onu ibraz etmek icin tavsiyesi veya tecrubesi olan var mi? tam da 10 mayis cuma gunune denk geliyor.

Sana bilgi veren kişi yanlış bilgi vermiş.İdari izinlerde iş yeri amirinin inisiyatifi diye bir şey söz konusu olamaz.Başbakanlığın verdiği emire kamudaki bütün amirler uymak zorunda.Sen amirine Başbakanlığın genelgesini göster.Aksi bir genelge yayınlanmadığı sürece Başbakanlık genelgesi geçerlidir.

vilanjik

Yanlış bilgi diye bir şey yok. Hemen karşı argumanınız var diye, karşı tarafa "yanlışsın" dediğimizde biz zor duruma düşebiliriz.

Mevzuat hükümleri belli bir hierarşide hareket eder. Örneğin: Genelge => Tebliğ =>Yönetmelik => Kararname => Kanun gibi.

Bu başlıkta konusu geçen madde, Başbakanlığın 2002/58 nolu Genelgesi şuan yürürlükte. O konuda hem fikiriz. Ama bu genelge dönemi ve sonrasında çıkan Tebliğ/Yönetmelik ve Kanunlar çerçevesinde Genelgeye ters durumlar söz konusu olabilir. Kaldı ki örneğin, kötü hava koşulları ile ilgili madde de, Valilik kararı beklenmekte ve Valilik emri ile tatil verilmektedir.

"3- Ulusal düzeyde kabul edilen 10-16 Mayıs Sakatlar Haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününde, özürlülere yönelik faaliyet gösteren Konfederasyon, bağlı federasyonlar ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev yapan tüm özürlüler idari izinli sayılacaktır.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi özürlüler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaktır.""

Özetle, Genelge gibi hierarşinin en altında yer alan mevzuat hükümlerinde direk bu deyip uygulama, özellikle belli bir zamandan sonra zordur. Bağlı bulunan kamu kurumu görüşü alınması ve buna uygun hareket edilmesi gerekir. Ve uygulama da Valilik başka bir mevzuat kapsamında bu konudaki sorumluluğu birim amirlerine bırakmıştır.

Sonuç olarak, Tam olarak koşulsuz, herkesin sorgusuz sualsiz uyması gerekiyor diyebilmemiz için acıkça bir kanunun buna dayanması daha etkili olacaktır.

adam bana basbakan mi kaldi, abdullah gül mü kaldı? derse ben ne cevap verecegim arkadaslar

Amirin bilgisi olması yeterlidir. Ayrıca izin almaya gerek yoktur. Ancak işin fevkaladeliği sebebiyle izin kullanılmasına (o da gerekçeye bağlı olmak üzere) verilmeyebilir. Bu durum çok ama çok istisnadır.

StratoS
[FONT=sans-serif]Başbakanlığın 2002/58 no'lu genelgesini baz alarak söylüyorum bunu. Eğer ki daha sonra başka bir teblig yada genelge çıkmışsa o kişinin bunu belirtmesi gerekir. Bu genelge keyfiliğe yer vermeyecek şekilde açık ve nettir.
[/FONT]
Olumsuz hava koşullarındaki durumda da açık ve net yazılmış.Ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan belirlenen tatil süresince izinlidir.
Benim anlatmak istediğim burada amirlerin inisiyatifi diye bir durum söz konusu değildir.Bu genelge amiri de bağlar.15 yıldır amirim bana bu izinler konusunda sıkıntı çıkarır. Ama ben her seferinde de bu izni kullanırım.Henüz herhangi bir soruşturma açamadı.:)
@hozgül
Çok kritik bir görevde bulunması lazım. O da çok zor engellileri öyle yerlere vermezler.

vilanjik

Ben hala yukarıda yazdığımın arkasındayım. Şu dönemde 2002 yılındaki genelge böyle, ben izinliyim hadi bana eyvallah diyip hiçbir engelli arkadaşımın izin kullanmayacağını tekrar belirtiyorum. -hozgul'ün belirttiği şekilde bilgi vermenin de yeterli olmayacağını düşünüyorum. thinkpad'in de belirttiği gibi dönem farklı ve kurumlarda değişti. Özellikle Valilik bu şekilde geri döndüyse, bunu kendine görev edinip, ben izin vermiyorum nereye gidiyorsun diyen amirler çıkacaktır. (Çıkmaz, bu yıla kadar bana çıkmadı diyebilirsiniz. Ama ben bu yaşıma kadar memuriyetten işten atılanları da görmemiştim.)

Teşekkürler.

StratoS

Genelge bu izin kullanımını şarta ya da izne mi tabi kılmış? Eğer öyle ise neresinde yazıyor? Çok açık ve net bir ifade ile izinli sayılır diyor...

Bir Genelge mülga edilmediği sürece geçerlidir. Bu kadar net bir Genelge'yi nasıl tartışmalı hale getirdiğimize inanmakta güçlük çekiyorum!

hozgul

Genelgenin geçerliliği ile ilgili bir husus yok. Yukarıda belirttim. Genelge ile ilgili tartışmalı bir konuda yok.

Yukarıdaki yazımda belirttiğim gibi tekrar belirteyim:

Bu bir genelge. Ve ayrıca veren kurum şuanda yok. Genelge çıktıktan sonra, bu genelgenin üstünde yer alan farklı mevzuatsal hükümler bu genelgenin uygulamasına engel olabilir. Sonuçta bu bir kanun değil. Farklı bir Kanun bu şekilde idari izinlerle ilgili yetkileri valiliklere vermiştir. Valilikte yetkisi çerçevesinde yetkiyi amirlere bırakıyorum demiştir.
Sonuçta farklı bir genelge var. Ama amirde yetkime dayalı ben karar veriyorum diyebilir.

Biz bu tür mevzuat çatışmasını ve yetki karmaşasını çok yaşamıyor muyuz? İlk dafa mı duydunuz?

Hava muhalefeti ile ilgili de genelge de hüküm var. Valilik tatil kararı vermedikçe hangi engelli arkadaşım hava muhalefeti sebebiyle ben izinliyim diyor?

Ben bu tür karmaşaları ortadan kaldırmak için bu genelgenin kanunla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde izin vb karmaşasına girmeden rahatlıkla izne çıkabilir engelli arkadaşlar.

Bu hak bence zorunlu olmalı Özel, Kamu diye ayrılmamalı Kamudaki Engelli Engelli Özeldeki değil mi?

StratoS

İdare mahkemesinde normlar hiyerarşisini kullanarak açtığım dava sayısı çoktur... Hatta 10 gün içinde bir tane daha açacağım. O yüzden bunları biliyorum, geçelim... 10 Mayıs'ta Genelge ile verilen izin hakkı hangi Yönetmelik ve Kanun ile çakışmaktadır? Genelgenin kanunla desteklemek mi? Neyse...

Hava muhalefeti ile verdiğin örnek ne alaka? Hava muhalefeti ile okulların tatil olmasına karar vermek başka, tatil ilan edildikten sonra engelliler işe gelsin mi gelmesin mi tartışması başka. Öyle bir takdir hakkı var mı valinin. Tatil ettikten sonra engellilerle ilgili ayrıca karar verir mi diyor?

hozgul

1- Bildiğiniz şeyi siz geçin elbette de ben geçmiyorum. Şuan sırf sizin için valinin görev/sorumluları ile ilgili mevzuat taramayacağım. Siz zaten geçtiğniiz için biliyorsunuzdur.

2- Her Genelge/Yönetmelik bir Kanuna dayanır. Her kanunda anayasaya dayanır. Böyle bir genelge varsa, Engelliler hakkındaki kanuna bir madde eklenerek, tüm iş güzer şef ve Valilikler susturulabilir. Dediğiniz gibi, neyse...

3- Hava muhalefeti ile ilgili verdiğim örnekteki alaka: Basından en son İstanbul valiliğinin tatil ilanını buldum. Ve burada Vali bey ayrıca, bu genelgeye atıfta bulunarak "Söz konusu kararla yarın ve 58 sayılı genelge uyarınca, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan malul ve engelliler, kronik hastalığı bulunanlar ve hamile personelin de ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmaksızın belirlenen tatil süresince izinli sayılacağını belirten Yerlikaya, "Vatandaşların kar yağışı nedeniyle özellikle ulaşımda oluşabilecek tehlikelere karşı dikkatli ve tedbirli olmalarında fayda bulunmaktadır." ifadelerini kullanmış.

https://www.sabah.com.tr/galeri/egitim/istanbulda-okullar-tatil-edildi/6

Ama bu başlığı açan arkadaşın belirttiği, aynı tebliğe göre Kayseri Valiliği, aynı tebliğde yer alan Engelliler haftası ile ilgili hükmü uygulamayıp, konuyu Amirlere bırakmış.

İşte tam olarak bundan bahsediyorum. Açıkça kanun olsa, tüm Valilikler sorgusuz sualsiz bunu uygular ve bu ikilikler olmaz. Ki siz davalardan zaten bunları biliyorsunuz...

Teşekkürler.

StratoS

Valinin görev ve sorumluluklarını taramana gerek yok. Valilik olayı iş yeri amirine havale etmiş zaten.Başbakanın yayınladığı bir genelgeyi hangi müdürün reddetmek yok saymak gibi bir görev ve sorumluluğu olabilir.(Ancak izin kullanacak kişi kritik bir görevdeyse o zaman amir uzlaşmacı bir yol izler)

Başbakanlığın genelgesini geçersiz sayan yada ona tamamen ters düşen bir genelge yada KHK varsa onu söylemelisin.Eğer bilmiyorsan verdiğin bilgi muğlak olarak kalır.

vilanjik

Ben yaklaşık 5 mesajımda, şuanda olmayan bir kurumdan çıkan genelgenin var olduğu ve tüm illerde güçlü bir şekilde geçerli olması için Kanunla desteklenmesi gerektiğini söyledim.

Ama geldiğimiz noktada,
Başbakanlığın genelgesini geçersiz sayan yada ona tamamen ters düşen bir genelge yada KHK varsa onu söylemelisin.Eğer bilmiyorsan verdiğin bilgi muğlak olarak kalır.
gibi bir cevap alıyorum. Muğlak kalan sadece genelgede yazan konuştuğumuz konudur. Benim sözlerim gayet açık ve nettir.

Arkadaşın paylaştığı, sizin belirttiğiniz,
Valinin görev ve sorumluluklarını taramana gerek yok. Valilik olayı iş yeri amirine havale etmiş zaten.Başbakanın yayınladığı bir genelgeyi hangi müdürün reddetmek yok saymak gibi bir görev ve sorumluluğu olabilir.(Ancak izin kullanacak kişi kritik bir görevdeyse o zaman amir uzlaşmacı bir yol izler)
değil, aksine aşağıda arkadaşın belirttiği,
arkadaslar yaklasmakta olan 10 mayis tatili icin valilige resmi yaziyla basvurup sordum. gelen cevapta amirinizle gorusun, onun inisiyatifindedir. diye cevap geldi.
durumudur.

Açıkça genelgede insiyatif yok, izne çıkar diyor. Hatta aynı genelgenin diğer maddesinde yukarıda paylaştığım gibi, İstanbul Valisi direk izne çıkabilir diyor. Ama Kayseri Valiliği "İnsiyafi amirin" diyor.

Ortada sizin belirttiğiniz gibi havale etmiş, ne var bunda tarzında bir durum yok. Çünkü havale edilmesi gereken bir durum yok. Farklı yorum ve uygulama var. Dolayısıyla, tekrar sözlerimi tekrar edeyim, böyle bir genelgemiz varsa, keşke birde kanun maddesi olsa da bunu güçlendirsek ve bu şekilde uygulama farkları olmasa...

Tekrar teşekkürler.

Ama Kayseri Valiliği "İnsiyafi amirin" diyor.

Buradan çıkan / çıkması gereken sonuç: Kayseri Valili halt etmiş... Genelge'de tanınmayan bir hakkı kullanmaya kalkmış... Yetki gasbından başka bir şey değil. İçişleri'ne şikayet etmek gerekir.

StratoS
Olmayan bir kurum dediğin Başbakanlık.Başbakanlığın bütün yetkileri Cumhurbaşkanına devredildiğine göre bu genelgenin şu anki sahibi de Cumhurbaşkanlığıdır.(Aksi bir genelge yayınlanmadığı sürece.) Devletlerde devamlılık esastır.Başbakanlık lagvedildi diye bu genelgede belirsiz bir durum varmış gibi algı yaratıyor söylemin.Kayseri Valiliğinin yaptığı işgüzarlık.Yada bu konuya cevap veren kişi konuya tam vakıf değil.
Bu konuyu okuyan insanlar net cevaplar bekliyor.Genelge aşağıda
[FONT=Georgia]Ulusal düzeyde kabul edilen 10-16 Mayıs Sakatlar Haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününde, özürlülere yönelik faaliyet gösteren Konfederasyon, bağlı federasyonlar ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev yapan tüm özürlüler idari izinli sayılacaktır.[/FONT]
[FONT=Georgia]Olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi özürlüler, [/FONT]
[FONT=Georgia]ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan[/FONT][FONT=Georgia], belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaktır.”

[/FONT]

Yürürlükte olan Genelgeyi yeni bir Genelge veya yasa çıkmadığı sürece kimse mülga sayamaz. Zira arkadaşlar da yukarıda belirtmiş Genelge Başbakan çıkarırdı. Şimdi ise Cumhurbaşkanı yetkisindedir.

Hangi amir insiyatif kullanıp bir bütün gün izin verir acaba???

vilanjik

Hep aynı yorumlarda gidip geliyoruz. Ben dahil kimse, genelge yok, hükümsüz vb birşey demedi. Genelge var. Ama sadece bir genelge. Güçlü olsa, bu şekilde şikayet vb durumlar ortaya çıkmaz tezini savunuyorum ben. Katılırsınız, katılmazsınız...

Başbakanlık Cumhurbaşkanlığına devredilmiş olabilir. Ama çok bilen Kamu otoritelerimiz bilmişlikleri ile bu genelge hükümsüz, yetki şunda diyebilir ki diyor zaten...
Birde Valilik resmi yazı ile cevap vermiş arkadaşa. Yani oradaki bir memurun iş güzerlığı değil. Resmi yazılar, mutlaka Müdür&Şef onayı imzası ile çıkar ve Kamuyu bağlar.

Sonuç olarak, GENELGE VAR, ama uygulamada hatalar var. İzmir'de bu konuda engelli arkadaşım bana da izine çıkamadığını belirtmişti. Bunun giderilmesi için ben ilgili başlığımıza Kanun çıkması yönünde önerimi yazıyorum.

Ben İzmir'de çalışıyorum.Genelgeyi özlüğe gösteriyorum,idari izinliyim diyorum ve şimdiye kadar sorun yaşamadım.Engellilerin hakkını engellemeye hakları yok:p

StratoS

Kötü hava koşullarında izin durumunu Valiliğe bırakılmasının nedeni bu hava durumunun daha önceden tahmin edilememesinden ve coğrafi koşullara bağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Buradaki belirsizlik durumunun 3 Aralık ve 10 Mayıs izinlerine taşıyamazsınız. Aksi belirtilmediği ve aksine bir kanun/yönetmelik/genelge çıkmadığı sürece 2002 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesi hükümlleri geçerlidir. Bu konuda kafa karışıklığı oluşturacak ifadelerden kaçınmak gerekir.

daimon

Arkadaşlar,

Bende engelliyim. Ve genelgeyi savunuyorum. Sanki buna engel olan bahsi geçen Kayseri Valiliğiymişim gibi, bana neden genelgeyi anlatıyorsunuz?

Benim kafamı karıştıracak birşey yok. Yukarıda sayısız mesajda anlattım. Valilik cevap vermiş. Hozgul şikayet edilsin demiş bende edilsin dedim.

Bunların önüne geçmek, çok bilmişlik durumları ortadan kaldırmak için Kanun çıkması yönününde öneride bulunacağım diyorum. Destek olacağınıza, bana kafa karıştırmaya gerek yok diyorsunuz?

Madem öyle İzmir'deki arkadaşım niye Müdürü ile tartışıyor bu konuda? Kayseri Valiliği niye halt ediyor?

Başka sözüm yok.

Müdür ne müdürü? Özelde mi çalışıyor arkadaşınız?

Üst Alt