Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10 sene önceki teşhisten dolayı askerliğe elverişli değildir denebilir mi?

Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba. 2011'de Lisede okurken okuldan bir hanımefendi okulda tehdit ve hakaret suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. İddialarında akıl hastası olduğumu belirtmiş (Olay öncesi bir psikyatrik geçmişim yoktu) Savcılık sonrası mahkeme 3 hafta gözlem kararı veriyor ve BAİBÜ'ye zorunlu yatış yapılıyor. Bu arada okuldan teşekkür belgesi kazanıyorum. Hastaneden 8 gün sonra çıkıyorum. Oradaki ekip F29 (Organik Olmayan Psikoz) teşhisi koyuyor ve sıkıntı başlıyor. Zorunlu tedavi, idari sebeplerden BİMER başvurusu, güvenlik tedbiri derken 18 yaş doluyor, güvenlik tedbiri kalkıp okuldan mezun oluyorum ve ilaç kullanmayacağımı belirtiyorum. Sakarya İl Sağlık yetkilileri ilaç kullanmada hukuki zorunluluğun kalktığını belirtmişti.
Düşük puanlı olsa da üniversite kazanıyorum, 4 yılda mezun oluyorum. Aile Hekimi muayenesinde askerlik muayenesi için Psikyatri sevki yapılıyor, SEAH'da Uzman Dr. bana 3 muayene sonrasında askerlik yapabileceğimi ve psikoz olmadığımı belirtiyor, ama yine de silahsız askerlik yapabileceğimi söylüyor. Askerliği tecil ettiriyorum. 2 ay sonra işe girdim. 5 yıllık süreçte sigortalı/sigortasız işlerde çalıştım, Yüksek Lisans kazandım, aynı yıl başka bir lisans programına da yüksek puanla girdim. Ehliyetim var ve C Sınıfı İGUyum. 2021 yılında tecil bitiyor ve sınıflandırmada meslekçi Yedek Subay Adayı çıktım. Birliğe teslim olduktan sonra, RDM'ye psikyatrik rahatsızlık sürecini anlatmak durumunda kalıyorum. RDM hemen hastane sevki isteyeceğini söylüyor ve sıkıntılı süreç başlıyor. Bana kamuflaj giydirilmiyor, yedek subay ve kursiyerlerin alaycı tavırlarına maruz kalıyorum. Ankara'da İlçe Devlet Hastanesi ve sonrasında GEAH'a yani GATA'ya sevkim yapılıyor. GEAH'da asistan doktora çıkıyorum, uyum bozukluğu deyip, raporları talep etti ve 15 gün SMK ifadeli hava değişimi rapor verildi. 15 gün verdiği zaman terhis gerekirken SMKlı olduğum için birliğe dönüp tekrar sevk yapılıyor. Doktor bu sefer de eski teşhisi yazıp 2011'deki ilacı dayatıyor (Olanzapin) 3 ay hava değişimi veriyor. Remisyonda ve geçmişte atak geçirdiğimi iddia ediyor. Ama raporda aktif psikoz belirtileri yoktur diyor. Süreç çürüğe gidiyor bunun farkındayım ama:

-2011'de dahi benim herhangi bir şikayetim yoktu. Halüsinasyon falan yoktu. Atak nedir bilmiyorum. Dediğim gibi 4 dönem sonra teşekkür belgesi getirmişim ve suçun işlendiği yer okul olarak iddia edilmiş. O halde ben nasıl belge aldım? Anadolu Lisesi'nde okudum. 2011'de yatışta yanlış teşhis konduğunu düşünüyorum.
-Çalıştığım işler son derece stresli işler, elbet bir yerde patlardım. Aynı anda iki okul okuyor+günde 6 saat çalışıyordum.
-Bu kadar okulu ilaçsızken okudum, ilaçlıyken girdiğim sınavdan sonra girdiğim bütün YGS sürecinde ilk puana göre daha yüksek puan yaptım.
-Yakın zamanda Sakarya'da, yaşadığım şehirde bir Prof. Dr. randevu aldım. Doktora raporlarla gittim. Beni muayene etti ve Psikoz olmadığımı bana bildirdi. YGB yani otistik olabilirmişim, ama buna da karar vermek için kapsamlı süreç geçireceğimi söyledi.
-Ailem süreçte yanımda, bana destek oluyorlar.
-10 senedir ilaç kullanmıyorum, bu halde bile şeker hastalığı sınırındayım, şeker 110. İlaç kullanırsam şeker hastası olurum. Ruhsal olarak ilaç kullanırken şikayetlerim vardı. (Sık uyuyor, düşünemiyor, evden zor çıkıp, ders konularını öğrenemiyordum)

Açıkçası askerlik yapmak istiyorum. Bu tarz bir raporun bana neler verebileceklerinin farkındayım. Özel sektörde sıkıntı yaşayabilirim. Birlikteki ve hastanedeki tavırlardan rahatsızım. Doktor sen bu tedavi olmasa okuyamazdın diyor. Tam tersi olmasın. Ben okulda başarılı bir öğrenciydim. Birçok derste en yüksek notu alırdım. Bu teşhisten sonra çevre edinemez hale geldim. Lakabım 46 oldu. Sizce nasıl kurtulabilirim bu olaydan? Ömür boyu böyle mi olacak?

Son düzenleme:
Kontrol muayenesinde bana ve aileme saygı sınırlarını aşacak bir şekilde davranıldı. Ayrıca

-2011'de raporu veren hastanenin Ana Bilim Dalı Başkanı (O teşhisi de veren doktorlardan biri) teşhisinin arkasında değil. Bana yeniden değerlendirmeyi önerdi.
-Ben sağlık raporundaki doktorları tanımıyorum, siz kayıta giriyorsunuz, kayıttaki memur odayı söylüyor, orada bir asistan doktora çıkıyorsunuz, asistan size rapor verecekse ona göre doktorlara görünüp imza attıyor, rapor size hastanede değil birlikte tanzim ediliyor.
-Ellerinde konulan tanının (2011'deki) raporu bulunmamaktadır, bulunamaz zaten, çünki bu yasalarımız gereği talep edilemez.

Benim adli konular dışında ruh sağlığım ile ilgili herhangi bir sağlık raporum bulunmamakta. Onlar da 18 yaş altı dosya.

İlgili hastane ve doktorlar hakkında CİMER'e başvurdum, sonucunu bekliyorum.

Hastane 18 yaş altı suç dosyasının değerlendirilebileceğini ima ediyor. İtiraz edersin gerekirse diyorlar. Herhalde mahkemede nihayete vardırabileceğiz.

18 yaş altı suçun kayıtları idari makamlara bildirilemez bu çok net bir husus. Yani aleyhimde herhangi bir rapor düzenlenemez.

Kontrol Muayenesi, hastane belirtilmediği için evime en yakın hastane tarafından yapılacak.

Aynı hastaneden elverişli raporu almıştım.

Başka bir tanı konularak muafiyet aldım.

Haydi hayırlısı. Onayı bekleyeceğim sonrasında aksiyon alır mıyım bir rapor elime ulaşsın da...

Bugün resmen girdim heyete. TSK Yönetmeliği'ndeki bütün maddelere girmiş oldum.

-Psikoz (15)
-Şizofren (15)
-Anksiyete (16)
-Uyum Bozukluğu (17)
-En son YGB (Yaygın Gelişimsel Bozukluklar) (18)

Hangisiyim? Neyse ki Psikoz olmadığım kesin. Gerisine bakarım.

Son düzenleme:
Hayır. Süreç kısaca şöyle:

-5,5 sene önce askerliğe elverişli raporu aldım. Merkez binadan aldım. Geçirilmiş Depresif Bozukluk ile (16A ile) oysa özel hastaneye test yaptırmak için gitmiştim. Orada koymuşlar. Sonrasında da başka yerde Psikoz dediler. Doktor psikoz olmadığımı anladı ve böyle rapor verdi.
-Yüksek Lisans kazandığım için tecilim uzadı.
-Tecil bitince sınıflandırmada Yedek Subay çıktım ve 385. Dönemde Polatlı'daki İnönü Kışlası'na gittim (Topçu Asteğmen Adayı olarak)
-Birlikte RDM tarafından üçüncü saat bu askerlik yapamaz denilip önce Polatlı Devlet Hastanesi (Şizofren verdi) sonra GATA sevki aldım. GATA'dan iki hava değişimi aldım, 15 gün ve 3 ay (Uyum Bozukluğu olarak geçiyor kayıtlarda, ama ikinci raporda Psikoz yazıyor)
-Sakarya'da MHRS kaydıyla bir doktor ile görüştüm. Otizm olabilirsin dedi (Sakarya'da tek bir yer var, iki binası var, 20 km araları var)
-Askerlik Şubesi rapor bitimi Sakarya'da görüştüğüm doktora sevk etti. Korucuk Bina'da muayene oldum.
-Elverişli veren aynı hastane ve elverişli raporu veren doktor imzasıyla otizm olabilirsin diyen doktorun otizm teşhisiyle Merkez'den muafiyet aldım.
-Muafiyet az önce onay sürecine girdi.

Rapor bugün itibarıyla resmen onaylandı ve E-Devlet'e muafiyet durumu düştü. Otistik olmadığım için sürece itiraz etme kararı aldım. Onun sonuçlarını da buraya yazacağım.

Otistik olmadığım için sürece itiraz etme kararı aldım.

Yazdığınız tarza bakınca mantıksal süreçleriniz gayet sağlam görünüyor. Sayılarla falan aranız iyiyse, iletişim kurmakta zorlanıyor, sosyal ortamlar sizi cezbetmiyorsa yüksek fonksiyonlu otistik olmanız çok muhtemel. Bu da ayıp veya utanılacak bir şey değil. Niye itiraz ettiğinizi çok anlayamadım. Bence askerliği falan boşverip yaşamınıza bakın. Tabi tercih yine sizin.

Mağdur çocuk rapor elime ulaşmadı ama sisteme işlendi. Girince de ben şubeye gidip itirazımı yaptım. 3-4 gün içinde rapor evime ulaşacak ama ben orada olmayacağım.

MeTePe hocam cevabı aslında şurada yazıyor:

Elverişli veren aynı hastane ve elverişli raporu veren doktor imzasıyla otizm olabilirsin diyen doktorun otizm teşhisiyle Merkez'den muafiyet aldım.
Benim sayılarla aram pek iyi sayılmaz hem de Mühendis olmama rağmen, iletişim kurmakta zorlanmam çok olası değil yaptığım ve yapacağım işler iletişim gerektiren işler (Mesela ben aynı zamanda İlahiyat alanında eğitim görmüş biriyim) sosyal ortam meselesine gelince düzenli olarak maça giden bir adamım nasıl kaçınıyor olabilirim? Sanırım erken yaşta okuma durumumdan verdiler başka bir özeti yok bu olayın.

Son düzenleme:
eskiyim ben kardeşim baktım şimdi benimde e-devletime muafiyet düşmüş ama bana raporun eline ulaşınca itiraz edebilirsin demişti şubedekiler sen nasıl itiraz ettin? Bu arada hastaneye sevk etti mi şube seni?

Rapor kütükteki şubene düşüyor. İşleme konduğu anda zaten raporun geliyor demektir. Şube sisteme işleyince sana itiraz ediyorum kağıdı veriyor, dörtlüdür bu, imza atıyorsun. Bir de E-Devlet'te gördüğün, hastaneden aldığın heyet raporunu veriyorsun o kadar. Onu da mail yoluyla gönderdim.

Son düzenleme:
Usül zaten seni hastaneye sevktir ama şube belirlemez.

Sağlık Bakanlığı'nın itiraz ile ilgili bir EK listesi vardır. O listeden güncel olan bir Hastane'ye sevkin yapılır. Ona Sağlık İl Müdürlüğü karar verecek.

eskiyim ben şubeye gidip itiraz ediyoruz şubede bizi il sağlık müdürlüğüne gönderiyor, il sağlık müdürlüğü de bizi hastaneye sevk ediyor. Süreç böyle değilmi yoksa yanlış mı anladım.

Eğer itiraz edecekseniz süreç arkadaşlarımız için kısaca şöyle:

-Onay geldiği anda şubeye gidiyorsunuz.
-Şubeye itiraz edeceğinizi belirtiyorsunuz.
-Kimlik fotokopisi çekiliyor ve size itiraz formu imzalatılıyor.
-İtiraz edildiği için dosya Sağlık İl Müdürlüğü'ne gidiyor.
-Sağlık İl Müdürlüğü size yeni bir tebligatla hastanenizi bildiriyor.
-Siz muayene oluyorsunuz.

Olumlu çıkarsa yeni hastane, olumsuz çıkarsa muafiyet kesinleşir. Ancak mahkeme açmanız gerekir bu da sizi askerliğe döndürmez genelde bu tarz davalar aleyhte sonuçlanıyor.

Son düzenleme:
eskiyim ben anladım kardeşim çok teşekkür ederim yarın itiraz işlemlerini başlatacağım o halde inşallah hakkımızda hayırlısı olur gelişme oldukça buraya yazarsan sevinirim kardeşim.

eskiyim ben kardeşim askerlik şubesine gittim rapor adresine gelmeden itiraz edemezsin dediler

Ben itiraz ettim resmi belgeye imza dahi attım. Çünkü rapor zaten çıkmış, elektronik ortamda onaylandığı da kesin. Çünkü işlenmiş ve sistemde görüyorsun. Bu sana tebliğ niteliğindedir.

Sana tavsiyem raporun gelmesini bekle. Sonra yap itirazını.

Son düzenleme:
Hocam senin kadar askerlik yapmaya merakı olanı görmedim. Muaf diye durum belgesinde yazar sadece Muafiyet sebebi kişisel veridir TSK dışında kimse de kimseyle paylaşmaz. Kendinizi yormayın yine de siz bilirsiniz.

Anıl_95

Kişisel veri denilen şey kurumlar tarafından umursanmamaktadır. Her şey kanunlarda yazıldığı gibi değil. Kısaca böyle söyleyeyim.

Son olarak benim derdim maddeyi değiştirmek, yani "tanıyı" değiştirmek. Muafiyet sebebini değiştirmek yani.

Anıl_95 işyerleri görür kardeşim bu ülkede kişisel veri diye birşey yok herkesin gizlisini saklısını görüyorlar

İl Müdürlüğü'nden yazı bekliyorum. Elime rapor falan ulaşmadı. Tebligat da gelmedi.

Üst Alt