Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

Benim hakkımda da ara karar verilmiş (ARA KARAR, TEKRAR HAST SEVK EDİLDİ ASKELİK HK MUAYENE RAPOR BELGELERİ İSTENDİ) sevk yazısını aynı hastaneye mi gönderecekler, yoksa başka bir hastaneye mi, tekrardan randevu almaya gerek var mı? Direk gitsek olmaz mı Etlik Şehir Hastanesi.

@Freedomm,

başvuru evrağında emeklilik şekli ya da tipi başlığı altında normal engelli emeklilik ve malulen emeklilik olarak iki seçenek var doğru mu anladım ?
eğer o şekilde ise normali seçip yanına da belirttiğin 28-5 yazsak kafi gibi.

yoksa evrakta normal engelli emekliliği işaretleyeceğimiz hiç bir seçenek yok mu?

@strazyevsk,

Sadece yaşlılık aylığını işaretleyip veriyorsunuz. Onlar size verdiği sevk kağıdında maluliyet tespiti diye yazacak buna takılmayın. Tek birime bağlandığı için maluliyet adı altında sevk ediliyorsunuz.

@Tekin-Tekin,

Itp hastalıpından trombositim 7 idi tanı konulduğunda 2 yıl kortizon tedavisi aldım fayda etmedi ardından ivik aldım fayda etmedi ardından dalağımı aldırdım bu sefer 1000e çıkıp portalvene ve beyne pıhtı attı coumadın kan sulandırıcı başlandı trombositim bazen 20yr düşüyo ağzımın içinde kanama bazen 800e çıkıyo istemil atak kısmı felç geçiriyorum 2 kere yaşadık bu durumu ve ıtp den çalışma gücü kaybı yok dendi bu arada epilepsi ve kalpten falanda rahatzızlıpım var ve 1 hafta öncede meme kanseri tanısı kondu haftaya ameliyatım var

@BARRACUDA35,

Kardeşim bana Ö79 Ağır düzey tanısıyla malulen emekliliğe dosyayı gönderdiler,
Prim günüm 4033 toplam ilk sigorta başlangıç 1988.
Yani durum senin dediğin gibi değil.
%60 üstünü malulene paketleyip ona göre işlem yapıyorlar.
Ben %96 sürekli ve yarı bağımlı raporla engelli emeklilik başvurusu yapmıştım,sonuç ağır düzeyde malulen emeklilik servisinde tahsis numarası bekliyorum.

@Arazi,

efendim böyle birşey olamaz. Tespitiniz çalışma gücü kaybına göre yapılacak. Malulen seçenekleri zaten orada var. Onları işaretlemediyseniz yaşlılık başvurusu seçeneği sadece maaş türüdür. Zaten yaşlılık aylığına başvursak çok hızlı şekilde ret bilgisi alırız. Aldığınız sevk yazısı belli. Evraklarınız kurula geldiğinde sevk yazısına göre iş gücü kaybı veya maluliyet belirleyecek.

@Mehmet005,

Yüzde 60 üzeri ağar düzeyde çalışma kaybıyla emekli olup çalışabilirsin denilen de var, emeklilikte hafif orta ve agar degerlendirmesi var, eğer sizin hiç çalışamayacağınıza kanaat getirirlerse malulen yapıyorlar,

@AsLi35,
Kardeşim sen bu dediklerini belgeleyip göndereydin ya,
Mesela ben ilaç raporlarımdan tut Emar,BT vs tüm belgelerimi e-mail yolu ile göndermiştim.
Kurul hocaları somut belgeler üstünden karar veriyorlar.

Yüzde 60 üzeri ağar düzeyde çalışma kaybıyla emekli olup çalışabilirsin denilen de var, emeklilikte hafif orta ve agar degerlendirmesi var, eğer sizin hiç çalışamayacağınıza kanaat getirirlerse malulen yapıyorlar,
Yaw de hele bi git öğren de öyle yaz kardeşim burda milletin kafasını bulandırma.
Seni %60 üzeri ağır düzeyde emekli edecek birde git çalış diyecek.
Kalktı birader o dediğin kalktı,artık yeni yasaya göre işlem yapılıyor.
%60 üstünü malulene,altındakileride engelli emeklilik başvurusu yaptıysan engelli yok malulen başvuru yaptıysan ret kararı ile gönderiyorlar.

Son düzenleme:
İyide o zaman hafif orta ağır düzeyde çalışma gücü kaybı terimleri neden var. Ağır düzey yüzde 60 üstü demek olmuyor mu? Kafam karıştı iyice az bir şey sağlığımız var onunda burada kaybedicez

@BARRACUDA35,

İşte asıl çıkmaz meselede o kardeşim,bizim itirazımız bu konuya,
Amaçları %60 üstündekileri ya malulen emekli olur çalışamazsın yada çalışırsan emekli olamazsın diyerek zora sokmak.
Şahsen beni %Ö79 ile engelli emekli etmelerini isterdim ama yeni yasa ile bunu ortadan kaldırdılar

@BARRACUDA35,

İşte asıl bizim konumuz burası bu yüzden tartışıyoruz konuyu SGK başkanı çıkıp bunu açıklaması yapması gerekiyor neye göre kime göre ne şartları göre yazılmış hiç biri açıklaması yapılmadı bu yüzden diğer arkadaşlar sıkıntı yaşıyorlar yasal çıktı tamam yasal göre yola çıktık ama ret veren arkadaşlar nedeni sonuç evrakları hiç biri açıklama yapılmadı

@Mehmet005 arkadaşım yazdıklarım gayet açık, 65 küsürle değerlendirilip normal emekli olan var bizzat tanıyorum, hafif orta ve ağar değelendirmesinin nedeni prim gün ve çalışma süresi, hafiften olursanız daha cok prim ve çalışma süresi orta ve ağardan olursanız daha az prim ve çalışma süresi, yani bu bu kadar basit

@olgunbodur,

Kardeşim o dediklerin VARDI.
Yeni çıkan yasa ile artık öyle birşey olmayacak.
Önceden %90 rapor ile emekli olan ve çalışan vardı ama artık olmayacak.
%60 üstü alan yeni yasa ile malulene sevk edilecek.
%60 altı alan engelli başvurusu ağır tanı konulmazsa engelli olarak emekli olup çalışabilecek.

@AsLi35,
Kardeşim dosyan şuan nerde ise oranın mail adresini bul ve oraya gönder.
Adresini google'bulabilirsin yada yaz burdan neresi olduğunu mail adresini bulup atayım.
Mail'lere mutlaka cvp veriyor ve gönderdiğin evrağı kurula sunuyorlar.
Ben bütün işlemlerimi mail üstünden onbeşgünde tamamladım.
Unutma sana konulan tanılar vs ne varsa dosya yap gönder.

@hasan_0107
Burada sana verilen cevabın hiç bir önemi yok. Başvuru yapıp değerlendirilmen gerekiyor. Her kafadan bir ses çıkar burada. SGK memurları bile bilmiyor burdakiler nereden bilsin

@Mehmet005 3. ve son kez yazıyorum çünkü 3 seferde bile yazılanı anlamıyorsan artık yazmamın bir gereği yok, yeni yasayla çalışma kaybı yüzde 65 tespit edildi emekli oldu ve çalışabilirsin dendi, kendisi de şaşırdı ssk ya gitti sgk da hafif orta ve ağar çalışma ve güç kaybının herhangi birinden emekli olman bir şey değiştirmiyor çalışabilsin dediler, malullük başka bir şey ona da yine il sağlık kurulu karar veriyor kişi artık hiç bir şekilde çalışmaya müsait değil derlerse 25, maddeden malulen emekli edip artık çalışmasına izin vermiyorlar

arkadaşlar çıkan kanun hem emekli olup hemde başka bir işte çalışan engellinin önünü kesmek ve eyt ile bozulan sgk bütçesini kurtarmak için engellinin emekli olmasını zorlaştırmak hakkını elinden almaya yönelik bir kanun... herkes yer içer hesabı engelli öder misali. inş çıkaranlar gün yüzü görmez. yasa anayasa mahkemesinde inş iptal edilir. başka harcamalarından kıssınlar bi zahmet

@Freedomm,

Ben sana kendi durumumu anlatayım. Benim kalp kapağı ameliyatı dolayısıyla yüzde 50 raporum var. Maluliyet tespiti için başvuruda bulundum. iş gücü kaybı yok denildi. Sebebi Ef denen değer. Hafif iş gücü kaybı için bunun 35 altında olması lazım. Benim yüzde 50-55 arası idi. Yani rapor yüzdelerine takılma. İş gücü kaybında ona bakılmıyor. Onun kriterleri başka.

Şunu da yazayım. Burada 2 çeşit memur var. Birisi seni hastaneye sevk eden. Diğeri raporu değerlendiren. İlkine gidince maluliyet tespitine gönderir. Bahsetmeye çalıştığım buydu. Sen maluliyet için de başvursan normal emeklilik için de başvursan aynı sevki yapıyor eleman...

@Mehmet005,

Muhtemelen benim de öyle olacak. Terbiyesizlik başka birşey değil. Malulen emeklilik sartları daha düsük sonuçta. Zamanında istesek başvurur olurduk malulen emekli. Fazlası ödenen primlerimizi iade etsinler o zaman. İşlerine gelmez.

@DutchvanderLinde,

Merhaba, bu konuda yanlış bir kanı var genel olarak gördüğüm. Bu vesileyle paylaşmak isterim.
Malulen emekliliğin, engelli ya da yaşlılık aylığından daha düşük olduğu şeklinde biliniyor ama öyle değil.
Malulen emeklilikte ( biliyosunuz min 1800 gün ve 10 yıl sgk gerekiyor) maaş hesaplanırken prim gün sayısı max gün sayısına tamamlanarak hesaplanıyor. Yani mesela malulen emekli olan birinin prim gün sayısı 7000 güne tamamlanırken, yaşlılık aylığı ile emekli olan kişinin başvuru yaptığı tarihte hali hazırdaki toplam prim günü neyse hesap onun üzerinden yapılıyor.

Zamanında epey araştırmış ali tezel gibi sgk uzmanlarından dinlemiştim. İnternette videoları var.

Bir de kendi örneğimde yaşadım. Benden daha çok prim günü olup eyt ile emekli olan arkadaşıma bağlanan maaş benden az bir miktarda olsa daha düşüktü. Ben malulen emekliyim. Gerçi benimki 2 yıl süreliydi ve kesildi:( Eyt yaşam boyu düşük olsa ne olacak

@Onlylife,

Kardeşim sorun benim açımdan şöyle,
%Ö79 ile engelli emekli olsaydım kontrol muayenesinde en kötü hafif bile olsa emeklilik devam edecekti.
Ama malulen olunca kontrolde belki tekrar maluliyet vermiycekler.
Zira şuan benim halen bir senedir malulen dosyam ikinci hastane sevkine yollandı ve halen sonuçlanmadı.

@Mehmet005,

Sizi çok iyi anlıyorum. Maluleni önermiyorum. Onaylanma ve devam şartları çok ağır.
Ben sadece buradan maaşla ilgili rakam daha düşük oluyor bilgisinin doğru olmadığını paylaşmak istedim.
Yaşanılan strese değmez o fark.

@Onlylife,

Üstadım selamlar. benim endişem maaş olayından daha çok malulen emeklilikte tekrar çalışamamak. Çalışmaya kalkarsan da emekli maaşını kesmeleri. Ben 2007 sigorta girişliyim. Normal engelli emeklil olabilsem (mecburiyetten tabi yoksa kim ister emekli olup çalıâmayı) asgari ücretle basit sakin bir iş bulup çalışmak niyetindeyim zira 14-15 binle evi hayatta döndüremem kiralar malum. Yoksa vallahi o ondan 2-3 bin fazla veriyor az veriyorun derdinde değilim.

Üst Alt