Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

@olgunbodur, 49 olsaydi hafif 50-59 arasi orta tanı oluyor

Oran KBB engellisi olarak durum bildirir raporunda belirtilerek detayları SGK sağlık kuruluna gönderildi diger hastalıkları engel gruplarını bilemiyorum e devlette durum bildirir raporunda da görebiliyorum oran yazdıklarını

@gannicus,

Merhaba benim durum.bildirir raporumada oran yazildi arkadasin Ef yüzdesinin bir onemi yok zaten kendisinde kalp pili takili oldugunu ve hipertrofik kardiyomiyopati hastasi oldugunu iletmis yani karari ef oranina bakarak verilmemeli diger hastaligi ciddi ve onemli hastalik listesinde bu hastaliklara bakilmali itarizinda olumlu olmasi dilegiyle 🤲

Benim.durum.bildirir raporumda saglik.durumum ile ilgili oran yazildi suan dosyam gelen evrak islemde beklemede ef oranı ile ilgim yok sadece karar ef oranina bakilarak verilmemeli hepimizin hakkinda olumlu olmasi dilegiyle 🤲

Her kafadan farklı sesler çıkıyor önceden tek hastalık üzerinden değerlendirme yapılıyor deniyordu şimdi de diğer hastalıkların oranlarını da ekliyorlar malülen değerlendiriyorlar diyorlar kime inanacağız anlamadım benim hastalık işitmeden %42 diğer hastalıklarla %69 buluyor neye göre değerlendirilecek şimdi

Kimsenin bir şey bildiği yok yorumlardan ibaret SGK nin ne yapacağını zaten belli değil

@AltayTuna

kimin ne söylediği değil, sizin ne anladığınız önemli. Yönetmelik çok açık,

Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti
MADDE 6 - (1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ile geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde belirtilen orta ve (b) bendinde belirtilen hafif düzeyde çalışma gücü kaybının tespitinde hastalık listesi esas alınır.
(2) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

Bu şu anlama geliyor arkadaşlar, artık emeklilikte balthazard formülü yok. %40 + diye bişey yok. Varsa yoksa Hastalık Listesi

Raporunuzdaki oran değil, SGK Hastalık Listesindeki karşılığı önemli.

@AltayTuna,
Her kafadan ses çıkmıyor en büyük sorunu sağlık kurulu neye göre kime göre tipine bakıp damı karar veriliyor bilinmiyor ben mesela %43 isgücü işitme de emekli oldum ama diğer arkadaşları nedeni bilmiyorum kimin ki primi doldurmamış kimin ki yılına takıldı kimin ki farklı hastalıkları ama benim tahminim en büyük sorunu sağlık kurulu itiraz edip bi ihtimale karşı yüksek sağlık kurulu onay verebilir diye düşünüyorum.

%40 ile 49 arası 18 yıl 4100 prim gün
%50 ile 59 arası 16 yıl 3700 prim gün
%60 ve üzeri (maluliyet) işgücü kaybı göre karar verilir 15 yıl 3600 prim gün

@mehmet-41

Belki sizin için konu yeni olabilir. Aslında mevzu 4 yıllık bir mevzu. Dolayısıyla SGK tarafında bir karışıklık olduğunu da düşünmüyorum,
4 yılda kurum tarafında işlemler standartlaşmıştır.

2021 Eylül ayında Balthazard uygulanmaması ve SGK Hastalık Listesi emekli olmak isteyen çalışanların en az %75 %80 i için uygulanmaya başladı.
Kalan %20 %25 için 15 Ocak 2025'te uygulanmaya başladı.

Konunun özü SGK için yeni bir şey yok. Yenilik sadece 2008 öncesi 4a'lı sigortalı çalışanlar için geçerli.

Kendi payıma aynı yasa ile;
2022 Mart Rapor oranı %59 -> Engelli emekliliği ret, Hastalık Listesinde yok
2022 Kasım Rapor oranı %80 -> Engelli emekliliği ret, Hastalık Listesinde yok
2024 Temmuz Rapor oranı %45 -> Malulen ret, Hastalık Listesinde var
2025 Şubat Rapor oranı %49 -> Emeklilik onay. Hastalık Listesinde var

@ucuncubahar, 15 yıldır bu site üyesiyim her türlü SGK nin mağdur ettigi bir çok arkadaşımız oldu yıllar icerisinde 15 ocakta yayınlanan yönetmelik yeni olduğu için zamanla neyin ne olduğu ortaya çıkacak benim gozlemledigin 15 ocaktan sonra emeklilik başvuruların çoğu Red olmuş geçen aylarda işitme konuşma 59 yaşında ablam için başvuru yaptık bekliyoruz

@AltayTuna, oyle birsey yok sadece kendi hastalık branşının icinde olursa degerlendirir örnek KBB bölümü İsitme ve konuşma bozukluğu olursa tek bölümden aldığın iki ayrı engel oranı örnek İsitme 50 konuşma 20 heyet KBB olarak 60 yapar bunun gibi birden fazla diger engel gruplarında branşları farklı olan hastalıklar değerlendirilmiyor açıklık olsun diye söyledim seninki en yüksek hastalığın degerlendirir

bende onu diyorum 15 Ocak'ta yeni yönetmelik çıkmadı.
2008 sonrası 4a'lı çalışanlar + 4B'liler + 4C'liler için yönetmelik 2021 Eylül'de çıktı.

2008 öncesi çalışmaya başlayan 4a'lılar için bir açık kapı vardı. birden fazla hastalıkla emekli olabilmeleri için. Bu açık kapıyı kapadılar.

2008 öncesi 4a'lıları da 15 Ocak'ta çıkan yasa ile, 2021 Eylül Yönetmeliği'ne dahil ettiler.

2008 sonrası 4a'lı çalışanlar + 4B'liler + 4C'liler için yönetmelik hangi tarihten itibaren uygulanıyor ?
Yönetmelik 2021 Eylül'den beri var, SGK uyguluyor, kurum için yeni bir şey yok.
Yukarıda da yazdım 2022 de 2 defa, 2024 de 1 defa aynı yönetmelikten ret cevabı aldım bende.

"SGK daki memurlar yasa yeni diye ne yapacağını bilmiyor" yorumlarının doğru olmadığını çünkü yönetmeliğin 2021 den beri uygulandığı için memurların yıllardır yaptıkları iş olduğunu anlatmaya çalışıyorum sadece.

Ara karar sonrasi cevap kac gunde veriliyor biliyor musunuz? Yine 1 _ 1,5 ay sürüyor mu?

@Manemm,

Peki toplam olan oranım %69 “işitmeden %42 oranım” var neye göre prim şartını sağlamış olacağım 4100 mü Yoksa maluliyet kapsamında mı değerlendirilecek

2008 yılından sonra sigortalı olup emekli olaca herkes maaşlarini kestirmeden bir yerde çalışamayacaklar haberler yapıldı doğrulandı Buna göre yönetmelikte cikarildi zaten geçen aylarda ablamın emeklilik başvurusunu yaparken konuyu bildiğim halde memura bu konuyu sordum acaba bilgisi var mı diye öyle bir şey yok öyle bir şey mümkün değil nereden çıkarıyorsun öyle şeyleri diye bana aklı sıra gider yaptı Ben de çıkan yönetmeligi ekran görüntüsünü telefonumdan kendisine gösterdim baktı baktı hiçbir şey anlamadı yanındaki kişiye de gösterdi o da anlamadı oysa birkaç gün önce televizyonlarda bu haber yapıldı Vyani siz anlayın ki memurların orada çalışanların ne kadar bilgilendirilmediğini çok az bilgi sahibi olduğunu örnek ile anlatmaya çalıştım

@AltayTuna, maluliyet kapsamında olamaz çünkü Baltazar sistemi emeklilikte birden fazla farklı hastalık gruplarında değerlendirilmediği icin en yüksek oranli hastalığınız veya hastalık listesinde olan sadece bir hastalık grubunuz degerlendirilip emeklilik değerlendirilmesi yapılabilir sizin durumunuz hafif tanıdan olabilir 40-49 arasi @Freedomm arkadaş aynı oranlardan aldı hafif tanıdan emeklilik işlemi yaparlar insaallah bir aksilik olmaz ise evrak veya ara karar gibi sacmaliklar çıkmaz ise yönetmelik bu sekilde

Birde maluliyet ile agir tanıyı ayırmak lazım 15 Ocak öncesi boyle idi sonrası yeni yönetmelik agir tanı adı var birleşikmi degilmi anlaşılamıyor

15 Ocak öncesi 1 derece 40-59,
2 derece 60-79 3 derece 80 üstü oran dan emeklilik
varken
Yeni emeklilik sisteminde sadece hafif tanı40-49 orta tanı 50-59 agir tanı 59 üstü olarak çıktı bundan önce maluliyette ek1 de hastalık listesinde bulunan agir tanımına giren 60 üstü agir engelli maluliuet gibi bir ayrı emeklilik kriteri bulunuyordu bu kısımda cok açıklama görülmedi tanı agir olarak yeni yönetmelikte geçti ama birleştirildi mi tam bilemeyeceğim burayı ancak bu süreçten sonra tecrube edenlerde görebiliriz bunun icin cok açık birsey görülmedi( duzenleme sonrası) orası muallak karışık agir tanıda yeni düzenlemede belli birsey söylenmedi maluliyete mi sokacaklar yoksa maluliyet dışında bir agir tanı mi olacak bunu ilerleyen günlerde çıkacak sonuçlara göre anlayabiliriz seninkinde boyle bir durum gözükmüyor

Son düzenleme:
@Freedomm,

Bu yüzde 60 ve üzeri çalışma kaybı olan meslek hastalığı veya erken yaşlanmayla da emekli olabiliyor sanırım. Malul kaldığı tespit edilirse çalışamıyor ama.

Ayrıca baltazar tamamen kalktı. En yüksek hastalık neyse ondan değerlendirilecek. Aksini burada pek duymadım.

@dmndmn,

Bunu SGM sağlık kurulu veya yüksek sağlık kurulu karar veriyor doktorları yapacağız iş değildir istersen %90 oran al ama senin çalışıp çalışmadığını dair bilgilendirme yapılıyor bu yüzden Ret veriyorlar ikinci aşaması da itiraz edip son sözü yüksel sağlık kurulu şöyleyecektir

@aligumus

benim 2016 da sürekli "atipik psikoz"

2021 de emekli olacağım zaman yeniden rapor al denildi.
2022 mart "psikotik özellikli depresyon"
2022 kasım "depresif epizod"
2024 temmuz "atipik psikoz" -> malulen emeklilikte oran yetmedi.
2024 aralık raporum "atipik psikoz" sürekli -> orta tanı ile emekli oldum.

@Freedomm,
Bu süreç mental olarak hepimizi olumsuz etkiledi. ÖYle birşey olsa hiç başvuru almazlar neden kendilerine iş yükü yaratsınlar ? Yani bu hastane muayeneleri
dosya süreçleri bu süreçte yaptırılan testler ve tahliller bunlar kamu maliyesine yük yaratır.

Mağdur olan kişileri yarın herkes alo 170 arayın telefon trafiği yapalım şikayetini duysun sgm başkanı kulağına gittin dys ekrana bırakalım alo 170 bol bol şikayet oluşturalım

@Freedomm,
Sizden kimlik bilgilerinizi gizleyerek raporunuzu sayfaya atmanızı rica ediyoruz. Bende işitme engelliyim yol gösterici olur düşüncesindeyim.

@rgofis,
Rapor dediniz durum bildirim raporu mu istiyorsun anlamadım? Ekteki gibidir umarım daha açıklayıcı olmuştur.

EK1 HASTALIK LİSTESİ
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan, kalıcı iki taraflı ileri/çok ileri (cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı

Engel : İşitme kaybı doğuştan kulak tüpü ameliyatı
Engel oranı : %44
SSK Staj : 11.10.1996
SSK hizmet : 01.03.2005
Prim gün : 6450
Yıl : 20 yıl 49 gün

[url=https://hizliresim.com/psl755c][/URL]

Haydarpaşa'nın verdiği rapor basit bir şekildeymiş. Başvuru için ben de Haydarpaşa'dan sevk alacağım. Böylece en azından SGK'nın belirleyeceği duruma göre rapor almış olurum.

@diexelans,
Ne zaman hastane'de muayene oldunuz? Hastane sekreteri heyete gireceksiniz dedi mi? E-Devlete düşmesi 15 ile 1 ay bulur e-nabzı da baktınız mı rapor gözüküyor mu?

Üst Alt