Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

2005 yılın işe başlangıcı, 20 yıl, 7.000 primim var %40 vergi indirimden süresiz raporum var
Sgk gitmeden önce size bişey sormak istiyorum sgk formunu doldururken ÇALIŞMA GÜCÜ KAYIP TESPİTİ BUŞVURU’ yu işaretliyoruz.

@savas_38, Evet çalışma gücü kayıp tespiti 28/5 olan kısım işaretlenecek.

Maluliyet Tespiti olan kısmı sakın işaretlemeyin.

sizin iletmiş olduğunuz malulen emeklilik için.
engelli emeklilikte de düzey belirtiyorlar mı ?
örneğin orta düzeyden emeklilik için başvuruda bulunacağım RED olarak sadece çalışma gücü kaybı olmadığına karar verilmiştir mi yazıyor yoksa hafif düzey diye belirtiyorlar mı ?
@KartalDeniz, Sadece malulen emeklilik sonucu değil her ikisini de paylaştım.

Üstteki malulen emeklilik sonucu alttaki ise sizin engelli emekliliği dediğiniz yani yeni düzenleme ile adı çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik oluyor.

Orta Düzeyden başvuracağım demişsiniz fakat öyle bir uygulama yok. Hangi düzeyde olduğunuzu SGK Sağlık Kurulu belirleyecek.

Red kararında herhangi bir düzey belirtilmez.

Zaten herhangi bir düzey belirtilmiş olsa bu red kararı olmaz. Çalışma gücü kaybı tespit edilmiş olur ve tahsis talep ile aylık bağlanma işlemleri başlatılır.

Engelli emekliliği ( çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik) için verilmiş olan red kararı görmek istiyorsanız şöyle 👇

Kararda yazan Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespit İşlemleri Yönetmeliği yazısı kafanızı karıştırmasın.

Malulen emeklilik ve engelli emekliliği dediğiniz yani çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik tek bir yönetmelik altında düzenlenmiştir.

Şöyle de bir durum var. Siz kendinizde ki çalışma gücü kaybını Orta Düzey olarak düşünüp başvuru yaparsınız. SGK Sağlık Kurulu sizde Hafif Düzey var derse, belirlenen düzeye göre prim günü ve çalışma yılı eksiğiniz var ise bu sefer emekli olamazsınız.

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba,

sgk işlemleri ne kadar sürer?

Yani kurumum durum bildirir raporunu sgk gönderdikten sonra cevap ne zaman gelir. Hesaplamalarıma göre kurumum Eylül ortasında raporu sgk ya gönderir, sene sonuna kadar dönüş gelir mi acaba sgk dan. Gelirse iyi gelmezse 2026 ya sarkacak ve emeklilik maaşında düşüş olacak.

@BARRACUDA35, Kesin bir süre vermek imkansız.

Bulunduğunuz ildeki SGK Sağlık Kurulu'nun yoğunluğu önemli bir etken.

İlk başvurudan itibaren 7-8 aydır bekleyenler var maalesef.

SGK almış olduğunuz raporda eksiklik görürse ara karar verir ve tekrar hastaneye sevk eder bu durum süreci uzatır.

Herkese Merhabalar

Ben doğuştan ortopedik engelliyim sağ bacağım doğuştan kalçadan itibaren yok EK-1 Hastalık listesine göre ağır düzey çalışma gücü kaybı oranı verilmesi gerekiyor ama henüz cevap gelmedi.( orta düzey gelirse zaten problem değil)

sorum şu eğer çalışma gücü kaybı oranım ağır düzey olursa malulen mi mi emekli sayılırım yoksa emekli olup çalıştığım işyerine devam edebilir miyim.

başında böyle bir durum olan var mı?

@BnymnYldz,

evet orta düzey olduğunu ben düşündüm orta düzeydeki prim gün sayısı 3700 olduğu için başvuruyu yapacağım engelli raporuna göre SGK sağlık kurulu kararda hafif düzey derse bunu kararda belirtiyor mu ? onu öğrenmek istedim çünkü benim prim gün sayım 4100 olarak tutmuyor.
hafif düzey diye belirttiği takdirde prim gün sayısını tamamladığımda tekrardan başvuru yapmam gerekecek

Arkadaşlar İstanbul'da sonuç alabilen oldumu ? Nasıl bir kurul abi bu ya yaşlandim yemin ederim 😄 5500 prim günü olan bir adamı niye bekletirsin ki anlatamam

@KartalDeniz, Evet yazdığınız şekilde olacak. SGK hangi düzeyde tespit yaparsa bunu kararında belirtecek.

Benim size daha önce yazmış olduğum ve kararın örneğini paylaştığım durumlar hiçbir düzeyde kayıp tespiti olmayanlar içindir.

İnşallah düşündüğünüz gibi Orta Düzey olarak tespit yapılır ve emekli olursunuz.

@erydml, İşe başlamadan önce maluliyet derecesinde ağır düzeyde hastalığı olanlar malulen emekli olamazlar.

Sizinde engeliniz doğuştan itibaren olduğu için malulen emekli edilemezsiniz.

Çalışma gücü kaybınız ağır düzeyde olur fakat bağlanacak aylık türü malullük aylığı değil normal emekliler için bağlanan yaşlılık aylığı olur.

Çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik için gerekli olan çalışma yılı ve prim gününüz var ise emekli olursunuz.

1 Ekim 2008 öncesi işe girişiniz var ise ve yaşlılık aylığı bağlanması halinde emekli maaşı kesilmeden çalışmaya devam edebilirsiniz.

Son düzenleme:
Benim de hafif tanı için prim eksikliği var. Bu eksik prim yüzünden direk red gelir diye başvuramıyorum. Şu anda 4090 gün prim günüm var ve sadece 10 gün eksiğim var. İşyeri kalan eksik primleri yatır yatırmaz anında başvurmayı düşünüyorum. Açıkçası umudum yok ama en azından şansımı deneyeceğim. Hastalığım listede var, askerlik raporu ve sürekli raporumda hastalığım SGK'nın EK-1 listesinde mevcut. Bu arada şehir hastanesinde rapor alınabilir mi? Şehir hastanesi eve çok yakın ve işlemleri en azından hızlandırabilir.

Bildiğim kadarıyla birkaç kişiden duydum eksik prim günü olanlara direk red verdiklerini

@Batax, Biraz zaman kaybetmiş gibisiniz. Başvuru yapıldıktan sonra çalışma gücü kayıp tespiti işlemleri başlar ve forumda arkadaşların yazdığına bakarsak en az 3-4 ay sürer. Raporda eksiklik görülürse ara karar verilir ve bu süre biraz daha uzayabilir. Siz zaten o tespit yapılana kadar Hafif Düzey için gerekli olan 4100 günü tamamlardınız.

SGK Sağlık Kurulu sizin priminize bakıp red kararı vermez bu kurulun görevi değildir. Raporunuzu inceler ve çalışma gücü kayıp tespitini yapar. Herhangi bir düzeyde tespit yapılırsa daha sonra tahsis talep ve aylık bağlanma işlemleri başlatılır. Prim günü ve çalışma yılı kriterine bu son aşamada bakılır.

Peki, rapor almak için şehir hastanesine başvurabiliyor muyuz? Şehir hastanesi bana çok yakın ve işlemleri biraz kolaylaştırır.

@BnymnYldz, teşekkür ederim.

16.04.2008 tarihli sigorta girişliyim ve 4270 gün prim günüm var başvuru yaptık bekliyoruz gelecek cevaba göre bakalım ne olacak.

merak ettiğim konuyu cevapladığınız teşekkürler.

konuyu sorma sebebim bi arkadaşım aynı benim durumumda engelimiz aynı kendisine ağır düzey verilmiş ve malulen emekli yapmışlar

kendisi sonradan bacağını kaybetti ve kazadan önce sigortası vardı demek ki onun için onu malulen etmişler maluleni kabul etti kendisi şu an sigortalı bir işyerinde çalışamıyor.

@Batax, Hastalığınız ile ilgili düzenli takip ve tedavinizin bulunduğu hastaneden de rapor alabilirsiniz. Uygun görülürse SGK tarafından sevk edilerek istediğiniz hastaneden de rapor alabilirsiniz.

Alacağınız raporda bir eksiklik görülürse SGK ara karar verip tekrar hastaneye sevk edebilir.

Bu ara karar verilme sürecini yaşamamak için hastalığınızın olduğu bölümde muayene olurken doktora bu durumu anlatın ve hastalığınız ile ilgili her detayı rapora yazdırın.

Diyelim emeklilik hakkı kazandım ve onaylandı. Peki bundan sonra SGK bizden kontrol muayenesi isteyecek mi? Ya da bu yeni emeklilik yasasında emekli olanlar süresiz mi oluyor? Emekli olursam asla çalışmayacağım ve zaten çalışacak gücüm de kalmadı. İster malülen olsun, ister engelli emeklilik olsun, ben ömür boyu ve süresiz emekli olmayı istiyorum.

@Batax, Kontrol muayenesi kararını SGK Sağlık Kurulu belirler onu şimdiden bilmenizin imkanı yok maalesef.

Hastalıklarda ilerleyen süreçte düzelme ihtimali olanlara kontrol muayenesi istenebilir.

Herhangi bir tedavi veya cerrahi müdahale ile düzeltilmesi imkansız hastalıklardan dolayı emekli olanlardan kontrol muayenesi istenmez.

Örnek olarak diz hizasında ampute edilmiş bir kişi emekli edilirken bu kişiye 2 yıl sonrası için kontrol muayenesi istenmesi saçma olur. O ayak bir süre sonra yerine gelmeyecek sonuçta.

Ben emeklilik için saglik kurul başvurdum uyku apnesi,astim , hipertansiyon , hipoteoid kroner arter hastalığı var yani anjio oldum 3 damar acildi stent yok emekli olabilirmiyim

Üst Alt