Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

18 yaş altı 2022 maaşında babanın sigortalı olması engeli nasıl aşılır?

sibelberat

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
ıyı gunler benım sorum babası ssk lı asgarı ucretle calısan kısının %40 raporlu cocuguna 2022 maası alamaması sadece babasının sıgortası var dıye bu haktan yararlanamıyoruz anne olarak calısamıyorum cocugum 5 yasında ılgılenmem gerek ne yapabılırım babasının sıgortasından mı cıkarayım zaten 18 yasına kadar devletten bu cocuklar sıgortalı Kalem cevap lutfen
SİBELBERAT

bu durumda hiç birşey yapamazsınız anne veya baba sigortalı olduğu sürece 18 yaş altı engelli yardımı alamazsınız ancak çocuğunuz %50 ve üstü ağır engelli raporuna sahipse (ki değil) bakım ücreti alabilirsiniz çocuğun babasının sigortasından çıkması hiçbirşey ifade etmez

Son düzenleme:
@sibelberat maalesef yapılacak bir şey yok bu konuda. yukarıda @ümüt arkadaşımız da izah etmiş.

18 yaş altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığında engelli çocuğun annesinin de babasının sigortalı çalışan olmaması gerekiyor. mesele çocugun babasının sağlık güvencesinden yararlanamsı değil. mesele babasının sigortalı çalışan olması.

bu konuda 2022 sayılı Kanun şöyle der:

"Nafaka bağlanan veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun gelir veya aylık hakkından yararlanan durumunda ya da uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışan durumunda kendisine bakmakla yükümlü bir yakını bulunan engelli çocuklar hariç olmak kaydıyla; Türk vatandaşı olan, 18 yaşını tamamlamamış ve ilgili mevzuatı çerçevesinde alınacak sağlık kurulu raporu ile engelli oldukları kanıtlanmış durumundaki engelli yakınlarının bakımını üstlenen Türk vatandaşlarından, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden daha az olan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilenlere muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe ve bakım ilişkisini fiilen gerçekleştirmeleri kaydıyla, (3.240) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır."

anne ve baba, çocuğun kanunen bakmakla yükümlü yakınıdır. 18 yaş altı engelli çocuğun annesi ve/veya babası sigortalı çalışan ise engelli yakını aylığına başvurusu bile alınamaz.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Türkmenoğlu[FONT=sans-serif] babanın sağlık güvencesinden yararlanman 2022 aylığına engel değildir. başvurunu almak zorundalar. [/FONT][FONT=sans-serif]ama hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL üstündeyse sana 2022 aylığı baglanmaz. [/FONT]
[FONT=sans-serif]
2022 aylığında maaş, ikamet edilen konut haricindeki konut, araç, bağ bahçe tarla vs her türlü gelir ve mal dikkate alınır. evde bakım aylığı alıyorsa o da gelire dahil edilir. [/FONT]

[FONT=sans-serif]sizin hane geliriniz uygun mu? hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında mı? Kalem HANIM BU ÇELİŞKİ DEĞİLMİ DİĞER YAZINIZA İSTİNADEN[/FONT]

@Barda5 çelişki yok yazdıklarımda. alıntı yaptıgın mesajımda 18 yaş üstü birine cevap verdim çünkü:) 18 yaş üstü engellilerin yakınlarının sağlık güvencesinden yararlanması 2022 aylığı almalarına engel değildir.

ama burada bahsedilen konu 18 yaş altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığıdır. bu aylık türünde 18 yaş altı çocukların annesinin de babasının da sigortalı olmaması şarttır.

ben soruları cevaplarken kişilerin durumlarına göre cevap veriyorum.

Hayırlı geceler kızım 2 yaşında bugün aldık raporunu %70 simdi benim sormak istediğim eşim sigortalı çalışan asgari ücretle hanede 4 kişiyiz ve ev kira simdi benim kızıma sırf eşimin sigortası var diye maaş vermiycekler mi yardımcı olursanız çok sevinirim hiç anlamıyorum bu işlerden

Fermel kızınız 18 yaş altında. eşiniz de sigortalı çalışan.
bu durumda size 18 yaş altı çocugunuzdan dolayı 2022 engelli yakını aylığı baglanmaz. başvurunuzu bile alamazlar.

merhaba melek hanım cıkan son kanunla 18 yas altı yakını olan kıs ıbaba sıgortalıysa anne degıl agustos 2018 son kanun degısıklıgı ıle 2022 baglanır mı bızım ıcın degısen bı durum oldumu acaba

18 yas altı son degısklık nedır kanunda ssk sı varsa babanın cocugun maası baglanamıyor mu yıne ev arsa araba hıc bırsey yok

Benim esim c3zaevinde 6 yasinda kizima %91 raporla evde bakim maasi aliyorun. Hanede sadece 2miz variz. 2022 maasi alabilirmiyim bu durumda.zaten bakim parasi ilaclarina bile yetmiyor

Kubem29

ebm 1385 lira 2 kişisiniz 1385 / 2 : 692,5 sizin diğer şartlarınız tutsa bile hane gelirinden dolayı 2022 yi malesef alamazsınız.kirada ikamet ediyorsanız emsal kıra bedelı gelrıden düşülür o zaman alma ihtimalınız var yoksa bu durumda alamazsınız.alamazsınız dedım ama boşanmayıp eve ugramasa bile eşler hanede görünür boşanmadıgınız için eşiniz hanede görünür o zaman alırsınız normalı bu ama cezaevındekı eşler için uygulama nasıl bilmıom aynı mı aynı ise 2022 alabilirsiniz ama eğer sizin ya da eşinizin herhangı bi sigortası yok ise

Kızımın çözger raporu ağır engelli olarak çıktı ve hanede 3 kişiyiz eşim asgari ücretle çalışan ben 2022 maaşı alıyorum oranım %49 buna hitaben kızıma evde bakım aylığı bağlanırmı bağlanırsa benim engelli maaşı kesilirmi ev kira mal mülk yok

Gülo34
bırakın kızınıza ebm baglanmasını sadece aü bile 2022 almanza engel 3 kişi ile.alma sebebınız kırada imişiniz ve emsal kıra bedelı düşülmüş o yüzden 2022 alıyonuz

gelek sorunuza.ebm ye başvuruda alınıo ıse alınan 2022 ler,2022 ye başvuruda ise alınyosa ebmler gelıre eklenır
a ü 2020
ebm 1384
tplam 3404 / 3 : 1135 tl eder ve 2022 maaşı kesılır
ne kadar kıra bedeli düşüldüğünü bilmıok ama kıra düşülünce gelrinizin 1827 tl yı geçmemenız gerekıo aksı taktrıda 2022 kesılır.kesılmemesı için sizin emsal kıra bedelının en az 1600 tl olması gerekıo
ebm 1348 tl 2022 maaşı 523 tl sanırm.sizin 2022 den vazgeçip ebm baglatmanz daha avantajlı olur yaklasık 2,5 kat daha fazla.tercih sizin

Kira 600 lira engeli maaşı 509 lira eşim asgari ücret alıyor birde ebm eklenirse alt sınır geçiyor sanırım

@mka şimdi tüm hesaplamaları yaptım 1504 lira çıkıyor

2020+509+600+1384= 4513 lira toplam gelir
4513÷3=1504

Kesilmez inşallah

mka benim hesap yanlış olmuş galiba ben 2022 alıyorum bu kira ve eşimin maaşına ekleniyor sanırım böyle olursa toplam gelir 3129 lira çıkıyor bu durumda kişi başı gelir 1043 oluyor ebm bağlanırsa kızıma benim aylığım kesilmiyor sanırım
mka ebm ilk kez alınacak ama 2022 alınıyor oda 509 lira

Gülo34

eşiniz aü 2020 ve kırada oldugnuz için 2022 alabilionuz kırada olmasaydınız 2022 alamazdınız
engellı maşlarında [FONT=sans-serif]ebm ye başvuruda alınıo ıse alınan 2022 ler,2022 ye başvuruda ise alınyosa ebmler gelıre eklenır
[/FONT]
siz 2022 alıonuz 509
eşiniz aü 2020
toplam 2529 tl eder 2529 / 3 : 843 olur ebmde sınır 1219 dıger şartlar tutuosa ebm baglanır bunda sıkıntı yok ama ebm baglanırsa

kızınız için ebm 1384
eşiniz aü 2020
toplam 3404 eder ev kıra kıra 600 ödüyosunuz heyet oldugu gibi emsal kabul ettı sayarsak 3404 - 600 : 2804 evde 3 kişisiniz
2824 / 3 : 935 bu mıktar 2022de sınır olan 609 u geçtiği için malesef ilk incelemede 2022 maaşınız kesilir.ebm baglanınca bikaç ay alınca kesılmıo demeyın incelenmedıgı için kesılmemıs olur ve ilk incelemede kesılır

-mka

Ebm daha mantıklı o zaman 1384 nerde 509 nerde

Bu arada servis ile gidiyor okula kızım buda gider olarak sayılırmı @mka

Gülo34
elbette ebm daha mantıklı nerdeyse 2022den aldıgnızın 3 katı.ha yılbasında aü zamlanıncca oranlar deişio bide o zaman hesaplama edersınız

ebmde heç bi giderler gelirden düşmez
2022 de ise sadece emsal kıra bedelı gelrıden düşer o nuda heyet belırlıo.sizin hesaplamayı ederken kırayı düştüm gene şartınız tutmuo .siz ebm ye başvurn

-mka

Başvuru yaptım zaten eksik 1 2 evrak kaldı sonra ne kadar sürede sonuçlanır

Gülo34

bulundugn yerdekı yogunluga baglı
ben başvuru ettım 10 15 gün içinde geldiler inceleme ettiler hesap no ısteyıp gettıler hesap actık verdık kuruma ay içinde baglandı ama ebmde önce iş sonra ücret ödemesı var mısal kasımda kabul edılse bile ilk aylıgı o ay alamzsınız o ay bakım eder bı sonrakı ay alırsınız hep 1ay gerıden gelrı maaş.zaten e devletten takıp edersenız orda görunur
not: ebmye başvurnca mümkunse heyet gelene kadar evde bulunmaya bakın gelıp bulamzlarsa giderler ve bidaha ne zamn gelırler bellı olmaz ama ılla gıtmenız gereken durm oldu hastane falan gıbı o zaman hastaneye getmeden kurmu arayıp bıldrınkı gelıpde evde bulamamıs olmasınlar

-mka

Hesap pttdenmi eğer evetse benim 2022 aldığım hesap olurmu son olarak ben ilk 2022 maaşı aldığımda 3 aylıktı ödemeler ve o zaman toplu para Aldım bu ebm içinde geçerli mi

Gülo34
[FONT=sans-serif]Hesap pttdenmi eğer evetse benim 2022 aldığım hesap olurmu [/FONT]
hayır.2022 hesabınız olmaz çünkü pttden deil ziraat bankasından hesap açtıracaksınız. ebm ödemelerı pttden deil ziraat bankasından ödenıyo.cüzi bi hesap actırırsınız 10 - 100 tl gib maksat ordahesabınızın oldugu bellı olsun açtıgınız o hesap noyuda götrup kuruma evrak olarak vereceksınız

Ebm için vakıftan gelmişler ancak evde olmadığım için geri gitmişler artık kim bilir ne zaman gelirler bir daha

Bugün evde bakım maaşı için vakıftan geldiler ve hesap açmam söylendi ve şubat ayında hesabını kontrol et dedi şimdi sorum şu sadece şubat ayında ki maaşmı yatar yoksa ocak şubat ayının toplamımı yatar yardımcı olur musunuz lütfen

Gülo34 onlar vakıftan değil sosyal hizmetten gelmişlerdir sen ocakta bakım yapacaksın parasını şubatta alacaksın ebmde toplu para olmuyor önce iş sonra para

Şubat ayı, ocak ayının bakım maaşı önce bak sonra maaş, ne zaman başvurdun gül

(ben) Aralık başında
Fatma mehmet her neyse işte :) evrakları teslim ettiğim bayan geldi yeni rapor için tekrar başvuru yaptım ocakta alacağım raporuna birlikte gel belki sana da bağlanabilir dedi olabilir mi sence

Peki heyet ne zaman gelir hesap nosu istedi

Üst Alt