Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2. hastalık emeklilik hesabında dikkate alınmayacak mı?

Zenryou

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
5
%50 Chron hastalığı, %1 kulak zarım yırtığından dolayı toplam %51 süresiz raporum var, yeniden heyete mi gireceğiz? Yoksa en yüksek hastalık oranı mı baz alınacak acaba?

@Zenryou,

Artık tek bir tanı dikkate alınacak, oranın da hiç bir önemi olmayacak.

Kişide SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır tanısı alacak düzeyde bir hastalık/sakatlık yoksa, o kişi emekli olamayacak. Alacağı tanının düzeyine göre de emeklilik belirlenecek

@BnymnYldz
Hocam ben Crohn Hastasıyım vergi indirimi ile 50 raporum var, yeniden kurula gittik diyelim evrakları verdik, hastalık listesinde hastalığım geçiyor, % 40 Hafif düzey bile verseler eskisi gibi süreli süresiz diye ayrım yapılıyor mu raporlarda??
, benim sürekli %50 idi, yeniden bu oranı alabilir miyim bilmiyorum..

@Zenryou, Geçmiş olsun başvuru yaptığınız zaman raporunuz son 6 ay içerisinde alınmış ve yeterli bilgiler var ise o rapora göre belki SGK karar verebilir.

Diğer ihtimal hastaneye sevk yaparsa ve siz durum bildirir raporu alırsanız eğer bu tür raporlarda herhangi bir oran veya süresiz mi süreli mi olduğu yazmıyor. Hastalık ile bilgiler olur SGK sağlık kurulu inceler ve Orta Düzey mi yoksa Hafif Düzey mi olduğunuza karar verir.

@BnymnYldz,

Bünyamin Bey soruyorum size ama konu açıldığı için tamamen, hafif düzeyde rapor verdi diyelim emekli olabilir miyiz? yoksa eskiden olduğu gibi kontrol muayeneleri hala devam ediyor mu?

@Zenryou, SGK Sağlık Kurulu sizde Hafif Düzey çalışma gücü kayıp tespiti yaparsa 2008/Ekim öncesi işe girişiniz varsa 18 Yıl - 4100 Gün kriteri sağlanıyor ise emekli olabilirsiniz.

Kontrol muayenesi olup olmayacağına SGK Sağlık Kurulu karar verir.

bu ifade konulmuş etkisi yok mu?
R. ORTAK HÜKÜMLER
Mevcut hastalık listelerinde tanımlanmayan ancak tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı hastalıklar ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.
Birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı durumlar, ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.
Bu hastalık listesine göre birden fazla hafif düzeyde çalışma gücü kaybına neden olan durumlar, orta düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.

@BnymnYldz, Bünyamin bey merhaba. 6 ay önce %48 rapor ve 3700 günle vergi indirimi ile emekli oldum. Eski sisteme tabiyiz. Burada size sormak istediğim prim gün ve çalışma yılınıda içine alıyormu yeni yasa lütfen?

@BnymnYldz, 1 yıl önce %48 vergi indirimi ile emekli oldum. O zamanki yasaya göre 20 sigortalılık ve 3600 gün üzerinden emekli oldum. Kontrol muayenesinde yeni yasadaki çalışma yılı ve sgk primimi geçerli olacak

@Blac_sea, Hayır emekli olduğunuz tarihteki geçerli olan kriterlere göre değerlendirilecek. Kontrol muayenesi varsa sizin %40 altına düşmezseniz bir sıkıntı olmaz.

Süresiz veya süreli emekli olanların kontrol muayenesi sonucunda emeklilik şartlarını sağlamaya devam ettiği sürece yeni yasa ile bir ilgisi yok.

@BnymnYldz,

Sgk sağlık kurulu dediğiniz nedir. Sgklarda sağlık kurulu mu olacak artık. Yoksa hastaneye mi yönlendirecekler

@Cano06, SGK'nın kendi bünyesinde bir Sağlık Kurulu var. Emeklilik başvurusu yapıldığında kabul edilen mevcut raporları veya sevk edildikten sonra hastanenin SGK'ya gönderdiği raporları bu kurul inceliyor.

Şimdiye kadar Malulen Emeklilik başvurularını, 4B esnaf ve 4C kapsamında çalışanların emeklilik işlemlerini bu kurul değerlendiriyor ve karara bağlıyordu.

Bu yeni yasadan sonrada 4A olarak çalışan 2008/Ekim öncesi sonrası işe girişi farketmeden engelliliği dolayısıyla emeklilik başvurusu yapan kişilerin durumunu bu Sağlık Kurulu inceleyecek ve kişideki çalışma gücü kayıp tespitini yapacak.

Üst Alt